407
2003. július 5-27
 • ullrich
  #407
  Kösz, majd igyekszem idén is.
 • Ch_Slater
  #406
  Tour 2004 topic
 • Lance Armstrong
  #405
  Naná hogy megcsinálja, már idén megnyerte a Tour of Georgiat és nyert egy igen nehéz hegyi szakaszt is.
  Egyébként Ullrich, csodállak, amiért életben tartod ezt a topicot.
 • ullrich
  #404
  Harmincezren búcsúztatták Marco Pantanit


  Több mint 30 ezer ember kísérte el utolsó útjára a szombat éjszaka elhunyt Marco Pantanit, az olasz és a francia országúti kerékpáros körverseny 1998-as bajnokát.

  A gyászszertartásra, amelyre a 34 éves klasszis szülővárosában, a Cesena melletti Cesenaticóban került sor, csak a családtagok és a barátok mehettek be. A kint várakozó rajongók ezrei, akiknek többsége sárga karszalagot viselt a Tour de France győztesének járó mezre utalva, hangszóróból hallgathatták a misét.


  A templomba - egy helyi fotóst kivéve - nem engedték be a média képviselőit, ugyanis a család jelentős részben az újságírókat okolja a Kalóznak becézett kerekes hosszú éveken át tartó depressziójáért. A kisvárosban, ahol minden ház ablakát Pantani képe borítja, a polgármester szerdára gyásznapot hirdetett, így a boltok, üzletek délután már nem nyitottak ki.


  Pantani holttestét szombat éjjel találták meg Riminiben, egy szállodai szobában. A boncolás megállapította, hogy agyi és tüdőödéma okozta a halálát, de hogy ezeket mi idézte elő, azt várhatóan csak hetek múlva tudják megállapítani az illetékesek. A szobában négy különböző antidepresszáns dobozaira bukkantak, amelyek közül több üres volt. Ezek alapján valószínűsíthető, hogy a doppingolás miatt többször eltiltott, depresszióval küzdő kerékpáros - tudatosan vagy véletlenül - túladagolta a szereket.

 • ullrich
  #403
  Hegycsúcsot neveznek el a szombaton meghalt olasz kerékpárosról, Marco Pantaniról.

  Érdekesség, hogy az 1998-ban Giro d'Italiát és Tour de France-t nyert sztár nevét egy olyan emelkedő fogja viselni, amelyet egyszer sem tudott elsőként meghódítani. A Rieti közelében található, az Appenninek hegységben 1800 méter magasan fekvő Terminillón eddig kétszer volt befutó az olasz körversenyen, s 1997-ben a győztessel azonos idővel harmadikként, míg tavaly a 25. helyen, 3:46 perces hátránnyal ért célba a 34 évesen elhunyt, Kalóznak becézett versenyző.
 • ullrich
  #402 • ullrich
  #401
  Ciao, Marco!
  Most már bevallhatom: én neveztelek el Denevérfülűnek.
  Tudom, hogy az olaszok Kalóznak hívnak, a franciák pedig Kiselefántnak, de nekem valahogy ez ugrott be Rólad, amikor nagyon régen, jó tíz évvel ezelőtt először megláttalak a karavánban.
  Aztán volt szerencsém végigkövetni és végigtudósítani a pályafutásodat, s ez az a pillanat, amikor talán egy tíz egynéhány éve sportújságíróskodó ember is bevallhatja: a szobája falán évek óta egyetlen sportoló fényképe van kifüggesztve. A tiéd.
  Sohasem fogom elfelejteni a ’94-es Girót, amelyen akkorát meccseltél Berzinnel és Indurainnal, a ’97-es Tourt, amikor úgy mentél fel az Alpe d’Huezre, mint egy gazella, a ’98-as esztendőt, amikor nem csupán nyertél a két nagy körversenyen, hanem a Tourt szinte egymagad mentetted meg az összeomlástól, és nem felejtem el a 2000-es Tourt sem, amikor bevetted a rettegett Mont Ventoux-t, a Kopasz-hegyet. (Négyszemközt most már akár be is vallhatod: ugye, Armstrong hagyott nyerni?)
  És persze sohasem fogom elfelejteni a ’95-ös Milánó-Torinót, aztán Madonna di Campigliót, meg a többi szörnyűséget sem, de én nem vádollak: azt gondolom, hogy ha a mai sportban valamilyen csoda folytán mindenki tiszta lenne, pontosan ugyanezek a végeredmények születnének meg, legfeljebb kicsit "lassabban".
  Ezért sem kellett volna még elmenned.
  Mert ennek a sportágnak óriási szüksége lett volna Rád, ahogy Neked is erre a sportágra.
  Bűnbaknak érezted Magad, pedig másoknak sokkal nagyobb bűneik vannak, mint Neked valaha lettek volna.
  De most már mindegy. Érezd jól Magad ott, ahol vagy, és élvezd a társaságot. Fausto, Gino, Jacques, Louison és a többiek már várnak, hogy hatalmasakat versenyezzetek az égi emelkedőkön.
  Mutasd meg nekik is, hogy ki vagy…

  Misur Tamás


  /NS online/
 • ullrich
  #400
  Bocs a rossz linkért!

  Eurosport

 • ullrich
  #399
  Eurosport
 • ullrich
  #398
  "Marco Pantani halálát a szív leállása okozta, amely agyödéma és tudőödéma miatt következett be. Azt, hogy az agyvérzést és a tüdő bevérzését mi okozta, egyelőre nem lehet tudni" - nyilatkozta a szombaton elhunyt Marco Pantani hétfői boncolása után Dr. Fortuni, a rimini kórház professzora.

  Szüleivel is megromlott a viszonya

  A világhírű kerékpárversenyző holttestét szombat késő este találták meg Riminiben, egy szállodai szobában. Az apartmanban rendetlenség volt, szétszórt papírokon panaszos írásokra bukkantak, amelyek a versenyző magánéleti problémáira utaltak, de búcsúlevelet nem találtak.

  Pantani 1999-es doppingeltiltása óta nem talált magára, a versenypályán és azon kívül sem volt sikeres. Ismerősei és barátai szerint az utóbbi időben teljesen befordult, Riminibe is egyedül érkezett, egy héttel korábban. Az utóbbi időben ráadásul a családjával is megromlott a viszonya - szülei a halálakor épp Görögországban nyaraltak -, hitelkártyájával a zsebében magányosan utazgatott Olaszországban.

  Valószínűleg túl sok gyógyszert vett be

  Tavaly júniusban pszichikai és állítólagos drogproblémái miatt egy speciális klinikára is bevonult. Az orvosok szerint egyelőre azt sem lehet kizárni, hogy valamilyen kábítószer okozta a vérzéseket, ám valószínűbb, hogy gyógyszertúladagolás vezetett a halálhoz. A szobájában négyféle nyugtató üres dobozát is megtalálták.

  "Pillanatnyilag nem lehet kizárni, sem megerősíteni, hogy a halált közvetve valamilyen drog okozta volna. A toxikológiai vizsgálatok eredményeire még hetekig várni kell, és még azt sem lehet tudni, hogy mikor és hol végzik el ezeket az elemzéseket" - árulta még el Fortuni doktor.

  Az 1998-as Tour de France és Giro d'Italia győztesét szerdán vagy csütörtökön temetik szülővárosában, Cesenaticóban. A szertartás nyilvános lesz, így a rajongók is részvétüket nyilváníthatják a ravatalnál.


  /Index/
 • ullrich
  #397
  Úgy néz ki, hogy öngyilkos lett Index.
 • ullrich
  #396
  Várjuk meg a vizsgálatokat (lehet, hogy öngyilkos lett).
 • FtranX
  #395
  azért ezeke a sportoló halálesetek mutatnak valamit...
 • ullrich
  #394
  Eurosport video
 • ullrich
  #393
  Az AC Milan játékosai fekete karszalaggal és 1 perces gyászszünettel emlékeztek Marcora. Pantani kedvenc csapata az AC Milan volt.
 • a.carkey
  #392
  Tegnap meghalt Marco Pantani is ... :(
  Pantani Fansite
 • Pyx #391
  ehh, sajnálom :(
 • ullrich
  #390


  Kalóz Jan-al harcol a 97-es touron
 • ullrich
  #389  Pantani és Ullrich
 • ullrich
  #388
 • ullrich
  #387
  Elhunyt Marco Pantani

  Váratlanul elhunyt szombat este Marco Pantani olasz kerékpáros, aki 1998-ban egyszerre megnyerte a világ két leghíresebb körversenyét, a Tour de France-t és a Giro d'Italiát. A 34 éves Pantanit Riminiben, egy szállodai szobában találták holtan, halálának okát egyelőre nem közölték. A nyomozók vezetője vasárnap boncolást rendelt el, hogy megállapítsák, mi okozta Pantani halálát. A vizsgálatot a tervek szerint hétfőn végzik el.

  Az első sajtóértesülések szerint erőszaknak nem volt nyoma a testén, bár szobája rendetlen volt. A helyiségben több doboz orvosságot, köztük nyugtatókat találtak, a holttest hiányos öltözékben a földön feküdt.

  A hazája egyik legnépszerűbb kerékpárosának számító Pantanit évek óta doppingvádak és eltiltások sújtották, tavaly már visszavonulását is fontolgatta. Nevéhez összesen 36 jelentős győzelem kötődik, az elsőt 1994-ben egy Giro-szakaszon, az utolsót 2000-ben egy Tour de France-etapon aratta. Legsikeresebb éve 1998 volt, amikor mindkét körversenyt megnyerte. 1965 óta ő volt az első olasz, aki Tour de France-t tudott nyerni. 1999-ben doppingvád miatt kizárták az olasz körversenyből. 2002-ben nem indulhatott, mert kiderült, hogy az előző évben inzulint használt.


  Tavaly Pantani még versenyzett, 14. lett a Giro d'Italián. A Tour de France-on viszont nem indult, mert depressziós problémái miatt kórházban kezelték. Halála megrázta az egész kerékpáros társadalmat. Marco Cipollini, szintén olasz volt világbajnok kerékpáros vasárnap hajnalban kijelentette, hogy az egész sportágat sújtó óriási tragédiáról van szó.


  A nyomozók vezetője vasárnap boncolást rendelt el, hogy megállapítsák, mi okozta Pantani halálát. A vizsgálatot a tervek szerint hétfőn végzik el. Paolo Gengarelli rendőrfőnök elmondta: a 34 éves sportoló halálával kapcsolatban kizárják az idegenkezűséget, és tény, hogy a holttest mellett több doboz nyugtatót találtak. Gengarelli azt is elárulta, hogy Pantani - aki régóta depresszióban szenvedett - néhány sort írt egy, a szobában talált papírlapra, de mint fogalmazott: a írás nem búcsúüzenet volt.


  A kerékpáros közel egy hete költözött be a hotelbe, és azóta szinte senkivel sem kommunikált, a családjával és a barátaival sem tartotta a kapcsolatot. Az utóbbi napokban már csak vacsoraidőben mozdult ki a szobájából, és a személyzetnek éppen az tűnt fel, hogy szombaton este ez nem történt meg. Kopogtattak nála, s miután nem érkezett válasz, a pótkulccsal kinyitották az ajtót, de már csak a padlón fekvő holttestre találtak.


  A Kalóznak becézett Pantani pályafutását többször is doppingbotrány árnyékolta be, depresszió és kábítószer-függőség miatt tavaly nyáron egy Padova melletti klinikán kezelték. A klasszis kerekes halála sokkolta egész Olaszországot, ezt hűen tükrözi a Gazzetta dello Sport vasárnapi címlapja, amelyen ez áll: "Elvesztett hős, imádtunk téged".  Reagálások


  Miguel Indurain, a Tour de France ötszörös győztese: "Amellett, hogy kitűnő képességű versenyző volt, sok embert megnyert a kerékpározásnak. Lehet, hogy akadnak, akik több sikert értek el, mint ő, de a szurkolók számára így is felejthetetlen marad. Amit a legjobban kedveltem benne, az az, hogy a hegyekben tudta, hogyan és mikor támadjon, és az erővel is bírta a rohamokat."


  Jan Ullrich, a Tour de France 1997-es győztese: "Sokkolt a hír, nem is tudom, mit mondjak. A 2001-es Giro d'Italián versenyeztem ellene utoljára jelentős viadalon."


  Mario Cipollini, országúti világbajnok: "Óriási tragédia ez a kerékpársport számára."


  Felice Gimodi, Pantani volt edzője: "Marco előbb nagy sikereket élt meg, aztán összeomlott a doppingvádak miatt. Nem volt egyszerű vele beszélgetni, hiszen nagyon zárkózott személyiség volt. A felszínen erősnek látszott, de valójában rendkívül érzékeny lélek volt."


  Stefano Garzelli, Pantani egykori csapattársa: "A nyomást, ami a doppingügyek miatt rá nehezedett, katasztrófaként élte meg. Ő volt a sportág első számú versenyzője. Nehéz lesz még egy ilyen klasszist találni."


  Alberto Zaccheroni, az Internazionale labdarúgócsapatának vezetőedzője: "Pantani egy falat épített maga köré. Többször is megpróbáltam beszélni vele, de soha nem volt hajlandó a telefonhoz jönni. Sejthettük volna, hogy rossz állapotban van, de senki nem gondolta, hogy ilyen tragikus véget ér egy nagy bajnok élete."  Sajtóvisszhang, gyászoló szurkolók


  A vasárnapi olasz újságok kivétel nélkül címlapon foglalkoznak az ország egyik legnépszerűbb sportolója, Marco Pantani váratlan halálával, miközben a rimini kórháznál szurkolók százai gyászolják kedvencüket.


  A Gazzetta dello Sport szalagcímében az "Elment" felirat olvasható, míg a tragikus esetet feldolgozó cikk az "Elvesztett hős, imádtunk téged" címet kapta.


  A Corriere dello Sport a halálesetet "az egész sport- és kerékpáros világot megrázó tragédiának" nevezi, míg a Corriere della Sera címlapsztorijában így fogalmaz: "A hős, aki le akarta győzni önmagát".


  A rimini kórháznál, valamint a tragédia helyszínén, a Le Rose hotelnél vasárnap több száz szurkoló rótta le kegyeletét egy-egy szál virággal. Többen még egyszer látni akarták Pantanit, de a 34 éves kerekes holttestét csak leánytestvére, Manola nézhette meg.  Karrierjének fontosabb állomásai


  A 34 éves korában elhunyt olasz országúti kerékpáros, Marco Pantani életének és karrierjének fontosabb állomásai:
  1970: született január 13-án, az olaszországi Cesenában
  1992: debütált a profik között
  1994: a Giro d'Italián 2., a Tour de France-on 3. lett összetettben
  1995: - neve nemzetközileg is ismertté vált, miután a Giro d'Italia és a Tour de France hegyi szakaszain többször is támadást indított a legendás spanyol Miguel Indurain ellen
  - bukott, de végül bronzérmet szerzett a kolumbiai világbajnokság mezőnyversenyében
  - súlyos sérüléseket szenvedett a Milánó és Torino közötti versenyen, miután egy gépkocsival ütközött
  - rajongói kopasz feje és elálló fülei miatt Kis Elefántnak (Elefantino) becézték, később fülbevalói és fejkendője miatt a Kalóz (Il Pirata) becenevet ragasztották rá
  1997: - februárban visszatért, de három hónappal később ismét kórházba került, miután a Girón egy macska átfutott előtte, és ezért elesett
  - felépülése után rajthoz állt a Touron, ahol a hegyekben két szakaszt nyert, és összetettben a 3. helyen végzett
  1998: megnyerte a Giro d'Italiát és a Tour de France-t, utóbbit 33 év után első olasz kerekesként
  1999: összetettben vezetett a Girón, de két szakasszal a befejezés előtt kizárták, mert a megengedettnél magasabb - ezáltal doppingolásra utaló - volt a hematokrit-szintje
  2000: - két etapot nyert a Touron
  - doppingvétségért hat hónapra eltiltották
  2001: - a Girón elvégzett razzia során szállodai szobájában a tiltólistán szereplő inzulint találtak a rendőrök
  2002: - az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) antidopping testülete négy évre szóló eltiltás kiszabását javasolta vele kapcsolatban
  - csapatát, a Mercatone Unót nem hívták meg a Tour de France-ra
  - az ellene folyó vizsgálat ellenére elindulhatott a Girón, amelyet azonban a 16. szakasz után, összetettben a 75. helyen állva betegség miatt feladott
  - a 2001-es Girón történtek miatt nyolc hónapra eltiltották, de fellebbezett és nyert. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, hogy állítsa vissza az eredeti büntetést.
  2003: - a CAS hat hónapra csökkentette az eltiltás időtartamát, így márciustól újra nyeregbe szállhatott
  - nem kapott szabadkártyát a Tour de France szervezőitől
  - júniusban egy Padova melletti klinikára vonult, hogy kezeltesse depresszióját és kábítószer-függőségét
  - júliusban újra elkezdte az edzéseket
  - októberben a bíróság felmentette az 1999-es Girón történtekkel kapcsolatban
  2004: február 14-én holtan találták egy rimini szálloda szobájában. A rendőrség szerint nem történt erőszak, a halál oka egyelőre ismeretlen
 • ullrich
  #386


  Forever in yellow.
 • KG21
  #385
  nemá:(( a kalózt imádtam pedig
 • ullrich
  #384
  Én reméltem, hogy idén még látom a Jan-al harcolni.
  R.I.P.

 • BADE
  #383
  Beszarok,pedig a kedvencem volt
 • dikki*yysw
  #382
  http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=76326


  De durva
 • Ramore
  #381
  Bodrogi helyében én is letipliznék Magyarországról, de végleg!
 • ullrich
  #380
  Persze én megértem ha felveszi a francia állampolgárságot csak akkor jövőre nem és egy ideig nem lesz magyar a TDF-n; szvsz magyaro.-n az emberek 90%-a nem tudja ki Bodrogi László, ezen kívűl az MKSZ is kib*-ot vele, hogy nem nevezte az olimpiára, a sporthírekbe jó ha a TDF bekerül.
  Mind1 befejezem a sírást ugyse tok csinálni semmit, inkább kitartóan szurkolok Jan-nak!
 • ullrich
  #379
  U23-as vb. időfutamon már volt ezüstérmes!
 • Ramore
  #378
  álmában...
 • KG21
  #377
  időfutamon nyerhet érmet
 • Ramore
  #376
  Tök mindegy mert úgysem nyer se olimpiát, se mást, se a magyaroknak, se a franciáknak mert a vlágranglista kb. 100. helyezettje nem tud többet teljesíteni a helyezésénél.
 • Dzsini
  #375
  teljesen mindegy.
 • KG21
  #374
  Némi iróniát veszek ki szavaidból. Azért nem lenne mindegy, hogy jövőre az olimpián kinek nyer érmet az időfutamon.
 • Dzsini
  #373
  szerintem semmi szomorú nincs benne. ott él sok éve, ott a családja.. mit számít hogy milyen állampolgár? :)
 • ullrich
  #372
  Nemtom elolvastátok-e #359-t?
  Én nagyon szomorú dolognak tartom.
 • Ramore
  #371
  Én csak vázoltam a helyzetet. Még, ha bundáznak is, akkor is szeretem nézni a tourt és a forma1-et is.
 • Dzsini
  #370
  és?
 • Ramore
  #369
  csakhogy a hatalmas szponzori nyomás eléggé megnöveli az esélyét a bundázásnak, legalább annyira, mint a forma1-nél, nameg a magyar focinál! :)
 • ullrich
  #368
  Asszem kicsit of irányba haladtok, de nem baj legalább nem süllyed a topic! :)