LED kontra villanykörte

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Még jó, hogy a fejlesztõ cég csak az elõnyöket emeli ki... Ez gazdaságilag (lokálisan nézve, tehát az esetleges egészségügyi költségeket nem számolva) jobb lesz, de még egy fokkal rosszabb lesz a természetes fénynél, mint a mostani mesterséges (élettéri) fényforrások.

Szerintem az, hogy kinek mennyire bántja a szemét a szûkebb spektrumú fényforrás az nagymérétkeben függ az egyén szemének tulajdonságaitól is. Energiatakarékossági és fényerõsségi szempontból pedig a LED-eknek szerintem elõbb-utóbb mindenképpen felül kell kerekedniük a hagyományos izzókon, vagy vibráló neoncsöveken. Ezt a feltevésemet látszanak alátámasztani pl. a Japán kutatók fejlesztései is..., amirõl nemrég olvsatam: tudja...Új szuper LE-ek, de ki tudja... a jövõ majd eldönti helyénvaló e bizakodásom....
Gondolom, neki az íróasztalán nem olyan van... 😊

"de szerintem a sárga fényû izzód is sok hullámhosszt tartalmaz, csak kevéset a kékes színûekbõl."

Ha ízzó, akkor biztos. De léteznek olyan lámpák is, amik nagyon szûk spektrumban sugároznak (persze ezeket nem is világításra használják).

Ezt nekem írtad? A szûkspektrumút - ha nem jött volna le - nem úgy értettem, hogy pl. kicsit sárgás vagy kékes a fény. A "természetes" fény (napfény, átlagos tûz, és talán az izzás is <*>) sok hullámhosszból áll. Ezzel szemben a LED-ek fénye sokkal kevesebbõl. Persze egy adott hullámhosszú (+/- 0.01%, mondjuk) piros, zöld, és kék fénybõl összeáll egy fehér, de az nem egyenletesen terheli az érzékelõ sejteket (amik nem ilyen szûk spektrumokhoz vannak szokva {/szín}). Azaz erõsebb fény kell ugyanakkora fényérzethez. De ezt már leírtam.

<*> Az izzásban nem vagyok biztos (bár gondolom nem véletlenül nem számít "természetes fény"-nek), de szerintem a sárga fényû izzód is sok hullámhosszt tartalmaz, csak kevéset a kékes színûekbõl.

hümhüm...

"A világon egyedülálló gyártóként a Lumileds megkezdte a meleg fehér színû LED-ek tömeggyártását és forgalmazását. Ezzel a szilárdtest világítási technika bekerül a belsõépítészeti világítások közé. Eddig a tervezõk és fogyasztók ellenálásán bukott meg a LED-ek általános világítási célú hasznosítása, mert az eddig kapható LED-ek 5000 K köröli színhõméréklete hidegséget árasztott.

A Luxeon melegfehér LED-je kitûnõ színvisszaadási index-el rendelkezik (90 Ra), színhõmérséklete 3200 K, átlagosan 20 lumen fényerõsséggel sugároz, mely a hagyományos LED-ek fényerejének 10-szerese. Ezeknek a paramétereknek köszönhetõen már lehetséges olyan LED alapú világítóeszközök készítése, melyeknek a fénytechnikai tulajdonságai közel azonosak az izzó, - és halogénlámpákéval."

http://www.luxeon.hu/

nem tudom, engem valahogy megnyugtat itt a gépnél lévõ szép sárgafényû izzóm. 15 wattos csak de bõven elég este és olyan itt mint egy kis napocska ; )

Hát, lehet, hogy ez gazdaságilag jó, de a szemnek nem biztos, mivel a LED-ek igen szûk spektrumban világítanak (itt a "fehér" fény is 3 szûk spektrumú sugárból áll), de abban jó erõsen, így nem minden érzékelõsejtre hatnak, de amelyikre igen, azt meg túlterhelhetik.

Any nyúz?

Kara kánként folytatom tanításom.

gz_8
off
Van egy olyan lehetõség, hogy Válasz erre
on

\"És egy szép napon eljutottak oda, ahol egykor Isten ostora, Attila pattogott.\"

Bonewerkz
ennek van valami fuggvennyel leirhato karakterisztikaja, nem? (valami X = Y^1/e fele... legalabbis a villanyszakon valami hasonlot tanultunk... de nem jott ossze, bena voltam hozza)

Morajlik szárnyainktól az ég, megreszket léptünktől a Föld. S az Ember meghajol a Sharaq népe előtt.

Bonewerkz
😄D😊

Morajlik szárnyainktól az ég, megreszket léptünktől a Föld. S az Ember meghajol a Sharaq népe előtt.

Bonewerkz
en nemsokat ertek hozza, de szerintem trafo + 2kondi, +2led segissegevel talan mukodne....

gz_8
Igen, csak ott már régebben elkezdték, és nem csupán vasúti alkalmazások esetében. Itt található egy-két érdekesség.

\"És egy szép napon eljutottak oda, ahol egykor Isten ostora, Attila pattogott.\"

gz_8
LED-ek mentek átalakításra 😊)
Ha nem titok, oszd meg velünk a módszeredet!

gz_8
Elárulom, hogy az USÁ-ban már elég sok helyen cserélték ki a vörös szín közlekedési lámpákat LED-es meglodásra. Tkp. úgy néz ki a dolog, mint a rovarok összetett szeme. A sárgát és a zöldet azért nem cserélték még le sehol, mert jóval rövidebb az az idõ, amit egy világítási ciklus alatt a vörös LED-ekhez képest világítanak, ráadásul a hatásfokuk is alacsonyabb. Egy LED-es forgalomirányító lámpa kb. 2-3 év után (erre nem emlékszem már pontosan) kezd el "nyereséget termelni", azaz addigra térül meg a cserével kapcsolatos összes befektetés, átalakítás, illetve a felhasznált villamos áram díja.

RelakS
1: A neonok manapság jóval 50 hz felett villognak (ha nem ezt látod, sürgõsen cseréld ki azt az elavult stuffot)
2: Fel vagyon találva az egyenirányítás, úgyhogy ez nem fog villogni egyáltalán.

Mellesleg a neon azért villogott, mert másodpercenként 50 kisülés volt a régi cuccokban. Manapság valami 10 kHz-rõl tudok

sg discord: https://discord.gg/ezkyQvNE

EOX
Kicsit késõn jöttek erre rá, már legalább 10 éve ilyennel kellene világítanunk.

Retteketet

[NST]Cifu
Igen, pont az USA híres arról, hogy mennyire pazarló az energiával, valószinüleg pont ott fog elterjedni ez a technológia, ahol az utcai autók átlagfogyasztása 10 liter felett van, Diesel-motoros személygépkocsit meg keresve sem találsz, max. SUV-ot vagy Puck-upot... Hiszi a piszi...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!