36836
  • gurubefree
    nincs mit.
  • gurubefree
    Pl: 1066MHz memoria . CPU 333MHz FSB . Ha a CPU FSB-et 10-el emeled az a memoria eseteben mar nem 1066MHz hanem 1120MHz ami bizonyos esetekben nem igazan egeszseges. Ehez mer feszt kell emelni a memorianal , es jo ha minosegi memoriat hasznalsz es a lap is tamogatja.
  • ProGabe #34994
    rendben. köszönöm
  • gurubefree
    Ha emeled a CPU FSB-t azzal emeled a memorianal is es ez okozhat meglepetest.
  • ProGabe #34992
    "de minden egyes lepes utan figyelj a memoriara is"

mire kell figyelnem? ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben? az eddigieket is köszönöm
  • gurubefree
    Ha jol tudom akkor 2,66GHz az alap. Ez a 8x szorsobol es az alp FSB-bol adodik ami 333MHz. Nem hiszem hogy a szorzon lehet emelni. Tehet marad az FSB emelese ami szep finoman lepesenkent csinald. Gyari hutovel is lehet szepen huzni ha megfelelo a haz szellozese. Szerintem elmehetsz 400-as FSB-ig de minden egyes lepes utan figyelj a memoriara is es ha kell akkor oszd vissza es teszteld a gepet Orthos-al.
  • ProGabe #34990
    hi

egy E8200-t gyári hűtővel érdemes felhúzni egy kicsit? ha igen, kb. meddig mehetek el anélkül, hogy ki kelljen dobnom? :)

ja igen: egyáltalán mit kell állítani BIOS-ban. még a büdös életbe nem tuningoltam egyik gépemet sem :S a szorzót, a feszt, vagy melyiket kell piszkálni?
  • Micsu
    hi

"Egy kis help azoknak akik nem tudják hogy is kezdjenek a tuninghoz.

Bios
    ►Advanced
    ►JumperFree Configuration
    AI Tuning Manual
    CPU Frequency 400
    DRAM Frequency DDR2-800MHz
    PCI Express Frequency 100
    PCI Clock Synchronization 33.33
    Spread Spectrum Disabled
    *Memory Voltage 2.15V
    *CPU Vcore Voltage 1.2625V
    FSB Termination Voltage 1.400V
    NB Vcore 1.45V
    SB Vcore ( Sata;PCIE ) 1.5V
    ICH Chipset Voltage 1.057V

►CPU Configuration
    Modify Ratio Support Enabled
    Ratio CMOS setting 7
    C1E Support Disabled
    MAX CPUID Value Limit Disabled
    Vanderpool Technology Disabled
    CPU TM Function Disabled
    Execute Disable Bit Enabled
    Peci Enabled

►Chipset
    ►North Bridge Configuration
    Memory Remap Feature Disabled
    Configure DRAM Timing by SPD Disabled
    *DRAM CAS # Latency 4
    *DRAM RAS # to CAS # Delay 4
    *DRAM RAS # Precharge 4
    *DRAM RAS # Activate to Precha 12
    *DRAM Write recovery Time 4
    *DRAM TRFC 35
    *DRAM TRRD 10
    *Rank Write to Read Delay 10
    *Read Write to Precharge Delay 10
    *Write to Precharge Delay 10
    Static Read Control Disabled
    Initiate Graphic Adapter PEG/PCI

►PEG Port Configuration
    PEG force x1 Disabled"

ezt találtam a porhardveren
    nagyon láma vagyok a tuning témában

itt le van írva hogy egy p5b deluxe alaplapot c2d 6300as procival mien bios beállítások mellett lehet húzni

nekem is p5b deluxe alaplapom van de e6600os procim van és 800mhzs kingmax ramom
    az első postban leírt beállításoknál min kellene módosítanom?
    gondolom a memory voltaget kisebbre venni mert tán a kingmax csak 2.00vt bír!?
    a cpu vcore voltagaget az én esetemben milyenre kellene állítani?
    van e valami amin mindenképpen állítanom kéne?

nálam is maradna a 400*8as ratio, elsőnek elég a 2,8ghz!
  • KranaZoli #34988
    Sziasztok!

Kérdésemnek zéró köze a tuninghoz, ezért elnézést!
    De gondoltam talán itt akad vki(vkik) akik tudnának Nekem ebben segíteni:

Arra lennék kíváncsi, hogy tudtok-e olyan magyar nyelvű oldalt, ahol VGA-ra vonatkozó BIOS beállítások vannak vmi érthető formában megfogalmazva?!

Ezen fogalmakra keresném a választ:

1.) AGP Aperture Size: erre találtam Google-al
    2.) AGP Staggered Delay:
    3.) AGP GADSTB Output Delay:
    4.) AGP 3.0 Calibration:
    5.) AGP 3.0 DBI Function:
    6.) DBI Output for AGP Trans.:
    7.) DBI Output for Frame Trans.:

Van vmi öteleteket, hogy honnan lehetne megtudni, hogy ezek mit is jelentenek, melyiknek mi a funkciója?!
    Esetleg tudnátok-e vmi hardveres (BIOS-os) oldalt javasolni?!

Köszönöm!
  • Quki
    hülye döntés, de te döntésed...
  • Zan
    Köszönöm a tippet,de valoszinuleg q6600 lesz mehis,mert annak jobbak a szorzoi..Bar nem vagyok benne biztos,hogy az a fontosabb,vagy a nm.

Artic cooling freez 7 is lesz melle.:)

Meg egyszer koszi!!
  • duracellmumus
    valaki kisérletezik x38 (ddr3) chipszetes lappal?
    Mindegy hogy gigabyte,asus,vagy bármi...

az lenne a kérdésem hogy menyi az fsb plafon, ha mind a négy memfoglalat használatba van??? (szinkron mód tehát cpu clock/2=ram clock)
    333Mhz feletti idevágó értékek érdekelnének ha mód van rá...

NaGYon köszönöm, előre is..

• Quki
    ott a pont :)
  • Solten
    Azért jobb mert 45nm-es, míg a Q6600 65 nm.
  • Zan
    Quki!

Szerinted is q8200?
  • Zan
    Szia!

Ez tul képp azért jobb mint az,amit én írtam,mert 1333 az fsb?Vagy hogy van ez?Mert ez "csak" 2.33Ghz,a q6600 as meg 2.4;bár nem mintha ez a kemény 0.07 ghz mérvadó lenne a számomra.Igaz az csak 1066 fsb-s.
  • Solten
  • Quki
    bocs solten nem neked ment :)
  • Quki
    hűtésnek ajánlom hozzá mondjuk az Artic Cooling Freezer 7-et...ez egy viszonylag olcsó és jó hűtő, viszont ha jobbat szeretnél akkor vegyél egy Cooler Master Hyper 212-t
  • Solten
    Inkább E8400-et vegyél. Vagy ha 4 magost szeretnél, Q8200-t.
  • Zan
    Emberek!

Valaki válaszoljon már kérem...hát nem igaz,hogy senki nincs,aki ért a Quadokhoz...!Bocsánat a kirohanásért...
  • KranaZoli #34975
    Bacca meg megvan.
    Elnézést!!!!
    (533-as volt: kingston KVR533D2N4/1G)
  • KranaZoli #34974
    Nekem olyan kérdésem lenne, hogy kezembe akadt 2db Kingston DDR2/1GB Non-ECC modul. De sehol nem találom rajta, hogy milyen Mhz-es.
    (533/667) Az biztos, hogy nem 800 és fölötte.

Honnan lehetne megállapítani, hogy melyik?!

Gépbe most nincs lehetőségem betenni.
    Google?!
  • Zan
    Csövi mindenkinek!
    Egy kérdésem lenne:
    Meddig lehet húzni egy Q6600-at procit egy Gigabyte P35 DS3 alaplappal(FSB:1333Mhz),alap,gyári hűtővel?

Érdemes egy ilyen processzort venni?40k-m van procira.Szerintetek?
    A gyári hűtő helyett vennék majd egy másik hűtőt,ha csak ez a problem.

Elöre is köszönöm!
  • KranaZoli #34972
    Szaladok :)
  • BenceYCE
    Mi a jelenlegi gépeddel a probléma?
    Szaladj át ide és mondd el, hogy mid van most, mire és miért akarsz váltani és, hogy minderre mennyi a keret.
  • duracellmumus
    jól gondold meg a dolgot, úgy tudnám körülírni: ha beleraksz mondjuk 10 egységnyi "teljesítményű" hardvert akkor abból olyan 2-3 egységnyi teljesítmény nem lesz kivehető...

meglehetősen visszafogja a cuccot a via-s chipset, sávszélesség...stb.. Viszont ha jól beállítod lassú lesz..de amíg megy pocihűtő addig nem áll. meg..
  • Solt
    Pontosan... érdeklődés lehetőleg minél több helyen, amit elmondtak azt az ember összegzi, ha van rá keret vásárol, ha nincs spórol! Ez a legtakarékosabb... én pár ezrest már kidobtam az ablakon a "kapkodásom" miatt! :)
  • KranaZoli #34968
    Na, a személyes tapasztalat az már teljesen más oldal.
    Oké, rossz topic-ot választottam, de nem is hittem, hogy olyan is van :o

1ébként amit írsz az sem megoldhatatlan, mert csak annyit kell tenni, hogy az ember ezt a pénzt elteszi félre és vár még 1-2 hónapot, amíg összejön a másik része és valóban addig körbeérdeklődni, hogy milet is vegyen az ember.

Köszi!!!!
  • Solt
    Arra próbáltam rávilágítani, hogy az lesz a drágább, ha ezt a megoldást választod! :) Egyrészt személyes, másrészt pedig fórum olvasásból eredő tapasztalat. Érdemes még a prohardveren körülnézni... ott sem mindenki lángész, de én már sok használható jó tanácsot kaptam onnan! ;)

Anyagi részét teljesen megértem, de hidd el, hogy jobban jársz, ha nem variálsz! Ez viszont kő keményen saját tapasztalat...
  • KranaZoli #34966
    Nem egészséges, nem egészséges. Az élet sem egészséges :)
    Hát most ASUS alaplapom van és szerintem kaki :(
    Nem csak azért, mert régi, hanem mert tényleg kaki...

Basszus, ha lenne pénzem egy full konfigra akkor biztos, hogy azt vennék. Nyilván, hogy azért szeretném így megoldani, mert tök egyértelmű, hogy majd vennem kell másik alaplapot, de nem kell rögtön megválnom az X1650-es ATI kártyámtól. DDRII megoldott. SATA HDD-t is még ráérek venni később, nem kell egy full SATA-s alaplapot kinéznem.

Én az AsRock-ról azért annyira kakit nem hallottam :o
    Megnézem a topic-ot, amit írtál.

Köszi!

Értelek Én, de nincs keretem most még pl. egy minimum 9600-os, vagy 9800-as video kártyára.

E van :(
    De értelek és azt sem mondom, hogy nincs igazad. Csupán az érdekelne, hogy hol hallottad ezeket a rémhíreket, amiket írtál?
    :)
  • Solt
    A vegyes dolgok, jelen esetben PCI-E + AGP nem egészséges! A VIA chipset köztudottan olyan, amilyen... az Asrock dettó! Neked sikerült mindenből a legrosszabbat kinézned! :) Az olcsó húsnak híg a leve mondás fog nagy valószínűséggel életbe lépni... Az lesz a vége, hogy a Core2Duo mellé majd vehetsz egy normális lapot, (asus, gigabyte), amelyek már csak PCI-E foglalattal készülnek... emiatt vehetsz majd egy másik VGA-t is... stb...

Vagy cserélj mindent, vagy maradj a mostaninál... az öszvér megoldások általában izzadság szagúak! Egyébként van a "milyen gépet vegyek most" topik, ott biztos segítenek... ( javaslom, hogy ezt az Asrock, Via, Dual ötletedet ne hangoztasd! :D )
  • KranaZoli #34964
    Miért?!
    Indoklás?!
  • m1garand
    érdekes ötlet core2dou+agp vga, a via-s chipset és mindez asrock körítésben, én lebeszélnélek az ilyen irányú pénzkidobásról
  • KranaZoli #34962
    Sziasztok!

Véleményekre, segítségre lenne szükségem.
    Vásárolni szeretnék DUAL alaplapot. Vagyis amibe még bele tudom tenni az AGP-s kártyám, ill. az IDE HDD-m sem kell kidobni.

Én az AsRock termékei között leltem ilyenekre. Az A4Team.hu weboldalán találtam 2 fajtát (asrock weboldalán még van pár hangzatos mozaik szó :).

775-ös tokozású, mert Core 2 Duo CPU-t akarok beletenni.

Ezek:

1.)
    4CoreDual-VSTA 16.646 (1 ezressel drágább)

Via PT880 Ultra Chipset
    NB: VIA PT880 Ultra
    SB: VIA VT8237A

és ami furcsa:

2x SerialATA 1.5Gb/s connectors

2.)
    4CoreDUAL-SATA2 15.120 (1 ezressel olcsóbb)

Via PT880 Pro/Ultra Chipsets
    NB: VIA PT880 Pro/PT880 Ultra
    SB: VIA VT8237S

és ami furcsa:

2x SATAII 3Gb/s connectors

1.)
    Vagyis, amiket összességében furcsállok, hogy az olcsóbb terméknél ami a 2. nem egészen, hogy mit is akar jelenteni az, hogy Pro/Ultra Chipset?!

2.)
    Ill. éppen, ennél az olcsóbbnál Nekem úgy tűnik, hogy a SATA az jobb benne.

3.)
    A chipset-ben is érdekes, hogy ugyanezen terméknél a déli híd kap S-es végződést.

Nem akarok szőrszál hasogató lenni, csak pöppet értetlenül állok ezek felett?!?!
    :o

Kíváncsi lennék a Ti véleményetekre is, hogy melyik lehet a jobb választás?!
    Ha vki még 1 picit bele is ásná Magát, nem nagyon, csak egy picit, akkor itt lenne az Asrock weblapja, ha a fentiek nem lennének egyértelműek:

Asrock 775-ös lapkák

4CoreDual-VSTA alaplap

4CoreDual-SATA2 alaplap

Köszönöm szépen, ha vki ránéz!!!
  •  Evil
    (hogy mi köze van énse értem teljesen, de többeknél volt ilyen)
  •  Evil
    Olvasgass Gigabyte DS3 topicban prohardveren, húzás után van hogy hibásan megy a Vista és újrakellet rakni egyeseknek...
  • Gunner
    hát ... 1:1 arányt ajánlják
  • Gunner
    hmm... solten!!!! ezt nézD!
  • duracellmumus
    megvan a bűnös!
    everestben láttam az egyik esetben 12:24 (1:2),
    a másik esetben meg 27:48-hoz a mem:cpu arány,
    ez kavarhat be valahol...
    láttam valahol, ha nincs szinkronban a mem:cpu akkor okozhat ilyesmi lagot... valakinek más ötlete???