31
Hogyan? Milyen bootmanager? stb..
-
andris001 #31 nekem 3 szintes boot menü van :D
Linux A >> Linux B >> Windows -
Emmegki #30 Van egy Fat32 C:-m win98-cal és XP-vel, meg egy d: Fat32, és egy g: NTFS partícióm. (d: és g: logikai 1 extendeden belül) Az ntfs-re szeretnék felrakni 1-2 NT kerneles wint, csak a TinyXP-t sem sikerült mert a telepítés közbeni újraindítás után kiírta hogy a meghajtóbeállításokkal gondok vannak, ő nem fog elindulni blabla. Aztán nagynehezen helyrehoztam de mi lehetett a baja? -
Emmegki #29 Egyszerűbben is lehet:
1, telepíted az XP-t
2, telepíted a 98-at
3, boot winxp cd-ről, javítás -> fixboot
4, restart és kész a multiboot
-
#28 hát nekem kb. így néz ki:
van egy 3GB-os Linux system
van egy 256MB-os linux swap
van egy kb. 7GB-os Linux adat
van egy 10GB-os XP SP2 system
van egy ugyancsak 10GB-os WinME
van egy 5GB-os MiniXP
a maradék két részre osztva adatoknak
egy ATA, egy SATA 120GB-os vinyó
kétszintes bootmenürencer: linux v. windows? milyen windows :D -
#27 ja sztem is jobb ha nem látják egymást. meg az ikszpé köcsög system information jegyzéke megőrjít..
mondjuk nekem emailknél gond hogy most vajon melyik oprendszerről küldtem emailt, a letöltés nem gond merta szerveren maradnak. -
#26 nekem megy tökéletesen.
a millenium azért van mert szoktam egy másik gépenis hazsnálni a vinyót (rackes), a 2 xp meg azért hogy ha az egyik beszarna -
hopi #25 Köszi.
Nekem nem csak az alábbi problémám volt, de az is előfordult, hogy egy progi részben a másik op rendszerre telepítette magát, mert az xp-s bootm. nem rejtette el egymástól a két rendszert. Nem is figyeltem fel rá, aztán csak lestem, mikor a másikon takarítottam egyet:)
Nálam egyébként is jobb, ha nem látják egymást, adatbiztonsági okokból. -
#24 vazze nem pocsékolás 2 xp nek is fenntartani helyet?? -
#23 nekem 3 win vn a gépen (2xp 1me) xp-s boot managerrel és tökéloetesen műxik. -
#22 futtatás:
fdisk /mbr
vagy ez csak a "normális" bootmanagert írtja ki? azért vigyázz vele :) -
hopi #21 Sziasztok!
Kérdés: Egy már meglévő 98-xp rendszeren hogyan tudom az xp bootmanagerét kikapcsolni?
Mikor föltelepítem a rendszereket, akkor sikerül, hogy ne induljon el, de elszállt az xp, és mikor javítottam, föltette a bootmanagerét.
(Azért szeretném kikapcsolni, mert régebben többször bekavart nekem, pl:az egyik op rendszer bedöglött, és magával rántotta mindkettőt. Volt olyan is, mikor nem létező rendszert is kijelzett!?)
A GAG-t használom egyébként, szerintem szuper, akár floppiról vagy CD-ről is képes indítani, nem ír semmit a vinyóra. -
#20 Dehogynem.
Ha fent van az XP ugy is feltudsz tenni 98at.
# Hogyan installáljunk Windows 2000/Me/98 -t meglévő XP mellé
2002.05.24. 18:04
1/2. oldal
Ez hasonlatos a Multiboot-hoz, mindössze abban tér el, hogy itt a sorrend fordított, azaz nem az XP-t installáljuk utoljára, hanem már fentlévő mellé tesszük a másik rendszert.
Kezdjük a Windows 98/Me-vel.
Ahhoz, hogy minden sikeres legyen, a file-rendszernek mindenképpen FAT-nek kell lennie (16 vagy 32). Ez azért fontos, mert a 98/Me nem képes kezelni az NTFS formátumot.
Felhívom a figyelmet, hogy a Microsoft nem ajánlja, hogy egyazon partícióra kerüljön mindkét rendszer.
Szükségünk van egy 98/Me indítólemezre, amiben CD boot is van. Győződjünk meg róla, hogy a DEBUG.EXE megtalálható-e a lemezen, ha nem, akkor másoljuk át a Windows\command könyvtárból.
A Windows 98/Me installálása
Használjuk az indítólemezt.
Rakjuk be a 98/Me telepítő lemezt, majd írjuk be a parancssorba (A:\> után):
X:\win98\setup.exe (98 esetén) vagy X:\win9x\setup.exe (Me esetén), ahol az X a CD betűjelét jelöli.
Kezdjünk bele az installálásba. Mikor a Windows tárolási helyére kérdez rá a program, válasszunk egy új könyvtárat, mondjuk WindowsME vagy Windows98 (vagy bármi más, csak ügyeljünk, hogy véletlenül se írjuk felül az XP-t)
A telepítést folytassuk a megszokott ütemben.
Mikor végzett, engedjük, hogy bebootoljon a Me/98.
A XP bootmanager előhívása
Hozzunk létre egy file-t Jegyzettömbbel (Notepad), ami a következőket tartalmazza:
L 100 2 0 1
N C:\BOOTSECT.DOS
R BX
0
R CX
200
W
Q
Mentsük el READ.SCR néven a 98/Me indító lemezre.
Bootoljunk a 98/Me indító lemezéről, majd írjuk be a következőt:
DEBUGAz első 4 lépés a bootsect.dos file-t hozza létre. Amennyiben ez már létezik, és felülíráskor hibát jelez, akkor a következő parancsot kell beírni:
ATTRIB C:\BOOTSECT.DOS -S -H -R
Bootoljunk be az XP CD-ről.
Amikor rákérdez, hogy installálni, vagy javítani akarjuk az XP-t, válasszuk a javítást (repair).
A program kérni fogja az adminisztrátor jelszót. Home esetében csak egy entert kell ütni, míg Pro esetében ezt az első XP installációnál meg kellett adni.
A parancssorba írjuk be: FIXBOOT
Miután lefutott a parancs, távolítsuk el az XP CD-t, írjuk be EXIT, majd indítsuk újra a gépet.
Ha mindent megfelelően hajtottunk végre, akkor bootolásnál meg kell adnunk, hogy melyik rendszert akarjuk használni.
Windows 2000
Ez csak FAT32 alatt működik!
Használjuk a 98/Me indítólemezt.
Rakjuk be a CD-ROM-ba a Windows 2000-t.
Írjuk be a parancssorba a következőt:
X:\I386\WINNT.EXE, ahol X a CD betűjelét jelöli.
Rakjuk fel a 2000-t, lehetőleg külön partícióra.
Hagyjuk, hogy belépjen a 2000.
Bootoljunk az XP CD-ről, válasszuk a Javítást, majd gépeljük be a következő parancsokat egymás után:
FIXBOOT
CD \
ATTRIB -H NTLDR
ATTRIB -S NTLDR
ATTRIB -R NTLDR
ATTRIB -H NTDETECT.COM
ATTRIB -S NTDETECT.COM
ATTRIB -R NTDETECT.COM
COPY X:\I386\NTLDR C:\
COPY X:\I386\NTDETECT.COM C:\
Az utolsó két lépésnél az X a CD betűjelét jelöli.
Megjegyzés:
Én otthon egy partíción használom a Me-t és az XP-t, de a Microsoft ezt nem javasolja!
-
#19 Amióta legfrissebb nvidia driverem van, nincs gondom, legfeljebb a Dukenukemmel, ha hébehóba elindítom -
#18 Figy: egyszer probaltam xp-t, es EGYETLEN EGY játék SEM volt jó. Most új gép lesz, azért akarom mindkettőt felrakni, hátha ezen már jók lesznek. -
Mario #17 Sziasztok
1ször : én is hazsnáltam w98-at és XP-t eggyütt (direkt a játékok miatt) de rá kellett jönnöm, hogy fölös mert mindig XP-t használtam. Kvázi nincs értelme 2-őt használni.
2szor : ME-t ne használj mert az egy memóriazabáló oprendszer. 256 Mega ram felét képes már az indulásnál lecsalni.(Pedig semmit sem indítok a háttérben induláskor) -
#16 ha mar itt tartunk
a sogor fiainak felraktam a winME
jott a gond, mert nem muxik a diablo 2 (teljes tragedia), de viszont a nagyobbik nem engedi levenni a ME de a kisseb jaccani akar a diabloval, ami viszont 98 ment...
most segitsetek...
de kezdo vagyok ... -
#15 Ja:) Felmegy u2, ut2003, egy-két kieg, és ugrott 5,5 GB -
#14 Nos én 98 alatt játszom, az xp meg jó minden másra.
Ja a particiók java ntfs, csak az fat32 ami kell a win98-nak, meg egy köztes partició, amin driverek, meg vickek-vackok vannak.
A lejjebb ird gigak stimmelnek, azzal a kikötéssel, hogy ezek egész szorzata is megfelelő, szóval játékra ha lehet ne 1 giga, mert az édeskevés -
#12 Én még a linuxomat sem bootmanagerrel, hanem az XP rendszertöltőjével hozom be. Minek az? -
#11 Persze. De ha XP-cdről bootolsz, tökmindegy... onnét elvileg vissza tudod állítani. -
#10 Naszal, nálam a köv a helyzet:
MBR: PQBoot 2.0
PRY1: Win98SE 1G
PRY2: Winme 2G
PRY3: WinXP 3G
Ext: minden egyéb
-
M.A.D. #9 és, mi van, ha a bootvinyóm szállt el? ntfs boot lemez win2000 jó XP-re? -
M.A.D. #8 Mystery of the Druids (3CD) 2001
ez nem megy XP-n. pl. -
#7 Tök felesleges vacakolni.
A lényeg, hogy felraksz egy win98-at, egy tetszés szerinti partícióra, általában primaryra ugye. És utána kell az XP. Fordított esetben a 98 törölné a boot sectort.
Boot manager nem kell semmi, az XP be fogja állítani hogy a kettő közül választhass majd induláskor.
Mindkettő partíciónak fat32-esnek kell lennie, különben a 98 nem látná az XP partícióját.
A másolás sebessége XP alatt egyébként vmi olyasmi miatt lehet nagyobb, hogy beállítja az UDMA66/100/133 módot.. 98 alatt is be lehet, majd próbáld.
Egyébként nem is muszáj külön partíciókra rakni, nekem volt már egyen is a két OS.
Egyébként az én véleményem is az, hogy a 98 tökfelesleges. Nekem már fél éve nincs is. Mindig úgy voltam vele, á legyen mert hátha kell játékra vagy akármi; aztán így fél éve nincs, és még soha nem éreztem szükségét :) Na jó, a transport tycoon tényleg nem megy. -
K.András #6 sorry totalcom -
K.András #5 Már milyen játék nem megy xp?Hármat mondj...
De ahogy érzed ,bár szerintem teljesen felesleges.
Egyébként vinyorol vinyora történö másoláshoz ha wincomot használsz, kb 10x gyorsabb lesz... -
#4 Ahogy én csináltam:
40 gigás vinyót feldaraboltam, a méret lényegtelen, az számít, hogy legyen kb. 2 giga a w98-nak, 1-2 giga w98-as játékoknak, 3 giga xp-nek (system), 1 giga xp swap + temp + temp internet files mappák, 4-5 giga xp utiloknak, a többi tetszés szerint.
A legelső partícióra felraktam egy w98-at, szépen beállítgattam, driverek, directx, stb. ahogy kell (fél nap pöcsölés :) ).
Az xp sys-re felraktam az XP-t, hagytam, hogy a saját boot-ját írja be. Az XP swap, temp és az IE temp foldereket átraktam a nekik kijelölt partícióra. Ezután jön szokásos driver, directx9, miegyéb (még fél nap pöcsölés :) ).
A boot induláskor választhatóan XP, vagy W98, minden gond nélkül működik (bár persze W98 alól nem látom az ntfs2-es partíciókat). Nem akadnak össze, nem írnak egymásba, két külön rendszer. A W98-at persze lassan majd felszámolom, csak extrém gamehelyzetekre van tartalékolva.
-
#3 csomo jatek nem megy xp-n, de ami meg xp-n megy, az gyorsabb mintha 98-on futtatnam. Meg (legalabbis nalam) a cuccokat egyik winchesterrol a masikra az xp kb 3x olyan gyorsan masolja at. -
K.András #2 Minek neked a kettö?Szvsz teljesen felesleges... -
#1 Szoval az erdekelne, hogy ezt hogy oldjam meg, milyen bootmanagerrel, milyen particiokkal, hogyan legyenek a swap particiok, hogy a 2 oprendszer biztonsagosan, osszeakadas nelkul menjen.
Elore is koszi!
Aquli