30
Olcsóbb Internet
  • Craken
    #30
    Az Axelero honlapján az olvasható, hogy március 1. -től az ADSL Otthon csomag 12900 Ft helyett 9600 Ft -ba fog kerülni.
    Ma megkaptam a csekket, természetesen változatlan összeggel: 12900 Ft

    Hol itt az árcsökkenés?

    Ja, és küldtek egy levelet is, melyben az alábbi olvasható:

    Ha Ön magánemberként fizetett elő telefonvonalára, ADSL Otthon szolgáltatásunk sebességét (amely jelenleg 384/64 kbit/s) március végéig 512/128 kbit/s sebességűre növeljük. Ezzel egyidőben webtárhelyének méretét 10-ről 50 MB-ra, míg elektronikus postafiókjainak tárolókapacitását e-mail címenként 10-ről 25 MB-ra emeljük. Azaz gyorsabb letöltés, több webes megjelenési lehetőség, lassabban megtelő postaláda - mindez a régi áron. A változtatásra a műszaki adottságok függvényében folyamatosan kerül sor, de az átállítással várhatóan 2003. március 31-ig minden érintett előfizetőnk esetében végzünk.

    Köszönöm, az én sebességemet ne növeljék, ellenben a beígért árcsökkenést hajtsák végre!
  • Dynamic
    #28
    Nem csak az Enternet...

    (Népszabadság)

    Több magyar internet-szolgáltató – EnterNet, Interware, EXTERNET, NEXTRA, Inter.net, PanTel - közleményt adott ki arról, hogy sem 2003. március 1-től, sem belátható időn belül az internetezés árait 25%-kal csökkenteni nem tudják.

    A közlemény szerint a Matáv Rt.-től olyan ajánlatokat kaptak, amelyek nem teszik lehetővé csökkentést. Többek között így fogalmaznak: „Külön sérelmezzük és az üzleti etikával összeegyeztethetetlennek tartjuk, hogy a Matáv Rt. úgy írta meg ajánlatait, hogy azoknak legnagyobb mennyiségi kedvezményt adó sávjait kizárólag saját 100%-os tulajdonában lévő Internet-szolgáltató cége, az Axelero Rt. legyen képes igénybe venni. Így az Axelero Rt. olyan árakkal tud előfizetőket toborozni, mely árak vállalása minden más Internet-szolgáltató számára ráfizetést jelentene.

    A Matáv Rt. magatartását az erőfölénnyel való visszaélés tipikus példájának tartjuk, mely az üzleti verseny szabadságát súlyosan sérti. Felhívjuk a kormányzat figyelmét a helyzetre, és kérjük segítségét abban, hogy a monopol-szolgáltató által tett ajánlat a gyakorlatban is elérje a kormányzat által várt hatást, az információs társadalom kiszélesítését. Az ajánlat jelen formájában nem alkalmas e feladatra és csupán a Matáv Rt. és leányvállalatai Internet piacon történő további térnyerését célozza.”

    Bővebben www.terminal.hu(/a)
  • [HUN]PAStheLoD
    #27
    jah és sajnos a NETÉRT-et nem veszik komolyan :'(
  • [HUN]PAStheLoD
    #26
    talán a MÁR meglévő csomagokat (mit az enyém) kellene csökkenteni... mert akkor talán lenne pézem jogtiszta SoF 3 ra.
  • Punker
    #25
    Tisztelt Ügyfelünk!

    A közelmúltban elhangzott kormányzati célkitűzésnek megfelelően a Matáv 2003. február 18-án új internetes és telefonos konstrukciók bevezetését jelentette be, amelyeket nagykereskedelmi áron adnak át az Internet szolgáltatók részére. Ezen új konstrukciók esedékessége 2003. március 1., magukba foglalják a telefon internet-forgalmi és az ADSL nagykereskedelmi díjait.

    A dial-up (modemes) előfizetéseket érintő konstrukciókra vonatkozó 25%-os díjkedvezményt a Matáv csak az ún. fordított elszámolás keretében biztosítja az Internet szolgáltatók részére. A fordított elszámolás lényege, hogy az előfizető telefon hívásainak internetre vonatkozó költségeit az adott Internet szolgáltató számlázza ki a felhasználó részére. Ez egy olyan konstrukció, amelyet a tavalyi év folyamán a nem Matáv csoportba tartozó Internet szolgáltatók egyértelműen elutasítottak, mivel a Matáv által felajánlott megoldás nem ellensúlyozza a számlázás és behajtás miatt az Internet szolgáltatókra háruló többletköltségeket. A 25%-os díjkedvezmény felépítése a következőképpen néz(ne) ki a Matáv szerint (az átalánydíjas csomagokban):
    1. A Matáv az Internet szolgáltatók részére az eddigi nagykereskedelmi díjakból 12% engedményt tesz, annak fejében, hogy az ügyfelek internetre irányuló telefonhívásainak költségeit az Internet szolgáltatók számlázzák ki az ügyfeleik részére. Az ebből eredő számlázási, behajtási és kockázati költségek lényegesen nagyobbak a fentebb leírt 12% engedménynél.
    2. A Matáv a fennmaradó 13%-ot az Internet szolgáltatókat (eddig is) megillető díjmegosztásból fedezné.

    Ez a 25%-os "kedvezményes" konstrukció az EnterNet részére az eddigieknél magasabb költségeket jelentene, hiszen:
    a, az 1. pontban leirtak szerint emelkednének a szolgáltatás költségei a fordított számlázás miatt,
    b, a 2. pontban említett díjmegosztásból eredő 13% az EnterNetet egy korábbi kormányrendelet alapján eddig is megillette, tehát ez valójában NEM új kedvezmény, hanem rendeletben előírt kötelezettség a telefonszolgáltatók (pl. Matáv) számára.
    Egyértelműen kitűnik, hogy a fenti konstrukció elfogadása az EnterNet számára egyet jelentene a dial-up (modemes) szolgáltatás költségeinek emelkedésével, ami maga után vonná az előfizetési díj emelését is.

    Az ADSL szolgáltatás nagykereskedelmi díját, a Matáv, az EnterNethez eljuttatott "kedvezményes" szerződés tervezetében, az eddiginél magasabb árban határozta meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az EnterNetnek az esetleges 25%-os árcsökkentést magának kell(ene) kigazdálkodnia. Tekintve a magasabb nagykereskedelmi árat, a jelenlegi ADSL árakat és a szolgáltatásnál felmerülő költségeket, az árcsökkentés nem megvalósítható.

    A Matáv vezérigazgatója bejelentette egy új sebességű (512/128-as) ADSL csomag piacra dobását, az eddig széles körben elterjedt 384/64-es sebességű ADSL csomaggal megegyező áron. A Matáv által ajánlott konstrukcióban, az előbbi bejelentéssel szemben, mind a kisebb, mind a nagyobb sávszélességű csomagokat az eddiginél magasabb áron kívánja átadni az Internet szolgáltatók részére, ami szintén nem elfogadható, mert ezzel a kormány szándéknyilatkozatával szemben, ismét csak áremelésre vagy veszteség bevállalására kényszerítené az Internet szolgáltatókat.

    Fentiekbol kitűnik, hogy a Matáv által felajánlott "kedvezményes" Internetes és telefonos konstrukciók az EnterNet számára nem elfogadhatóak, mivel ezek alapján cégünk az Ügyfelei részére NEM tudja a kormány által beígért 25%-os árcsökkentést megvalósítani.

    Az EnterNet a kedvezmények kapcsán felmerülő kifogásait hivatalos fórumokon is be kívánja jelenteni, kérve az illetékes hatóságok állásfoglalását. A többi alternatív Internet szolgáltatóval összefogva mindenképpen el kívánjuk érni a kormánynál, hogy a célként kitűzött 25%-os árcsökkentést valóban meg tudjuk valósítani Ügyfeleink részére.

    Addig is türelmüket kérjük!

    Üdvözlettel:

    EnterNet Ügyfélszolgálat
  • Evil
    #24
    Ahogy olvasom mi itt keleten leszunk a legjobban leszarva.Legalabb egy olyan csomag lenne ami korlatlan elerest bizositana napszaktol fuggetlenul.Legalabb ez lenne nekunk 56k s csodaval rendelkezoknek, mert itt egy darabig nem is lesz mas, hiaba megyeszekhely. :(

    http://index.hu/velemeny/imho/matav0220/
  • FrezeR
    #23
    azt hogy van 30 ezer szerintem nagyrészt kezdő felhasznál óakik megelégedtek ezzel a csekélyke óraszámmal és mivel nekik már van ilyen előfizetésük ezért nekik lesz csökkentve a netezés költsége, egyébként most olvastam hogy lehet mégsem lesz árcsökkentés...erről ennyit...
  • Gandhi
    #21
    Diszkrimináció az internet-piacon
    Alig harmincezren juthatnak olcsóbb internet-eléréshez


    Hatékonyabb internet-felhasználási konstrukciók kialakítását szorgalmazza a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága. Az egyesület szerint az informatikai tárca nem egyeztet az alternatív internetszolgáltatókkal, és diszkriminatív intézkedéset hoz.

    Közleményben tiltakozik a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (NETÉRT) az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) diszkriminatív intézkedései, az internet-hozzáférés esélyegyenlőtlenségén nem javító döntései miatt. Az IHM és a MATÁV egyeztetésével márciustól bevezetésre kerül ugyan egy új telefonos internetes konstrukció, ám ezzel csak az alig harmincezer ember, a 15-40 órás MATÁV-díjcsomagok előfizetői juthatnak olcsóbban internet-használathoz – áll a közleményben. Mint írják: ez a konstrukció nem nem szolgálja az internet-hozzáférés bővülését.

    Az egyesület arra is felhívja a figyelmet: az új konstrukcióban az előfizetőnek az internetszolgáltatóval kell szerződnie, és egyáltalán nem biztos, hogy a szolgáltatók hajlandók-e átvállalni a bevezetésre kerülő kombinált csomagok technikai lebonyolítását és a számlázást – vélekedik a NETÉRT, amely továbbra is az alternatív, a MATÁV infrastruktúráját nem igénybevevő megoldások használatát javasolja minden előfizetőnek.

    A szervezet szerint aggasztó, hogy az alternatív szolgáltatókkal (pl. Vivendi, Pantel, GTS-Datanet, Hungarotel, eTel, Elender, UPC) előzetesen nem egyeztetett az informatikai tárca, azaz a Magyarország több mint harminc százalékáét lefedő cégek szolgáltatási területén nem lép életbe semmilyen kedvezmény. A NETÉRT azt szorgalmazza, hogy az IHM a telefontársaságokkal és internetszolgáltatókkal közösen dolgozzon ki új, a jelenleginél hatékonyabb konstrukciókat, amelyek elősegítik az internet használat elterjedését, az információhoz jutás esélyegyenlőségét. – A NETÉRT ezúton is kinyilvánítja készségét arra, hogy ezeken a tárgyalásokon részt vegyen, és együttműködjön új, az internetfelhasználók számára elfogadhatóbb megoldások keresésében – áll az egyesület közleményében.

    Az egyesület arra a visszásságra is felhívja a figyelmet, hogy a korlátlan ADSL-elérés és a mindössze százórás modemes csomag ára szinte megegyezik; csakhogy az utóbbinál hétszer gyorsabb ADSL-technológiát a lakosság nyolcvan százaléka nem tudja használni, így a bejelentett árcsökkenés, illetve a technikai fejlesztés csak a lakosság 10-15 százalékiát érinti. – Az esélyegyenlőtlenség itt is tettenérhető – szögezi le az egyesület. A NETÉRT azt kívánja elérni, hogy hazánk is igazodjon a távközlési árak európai normáihoz, és hazánkban is érvényesüljenek az Európa Tanács ajánlásai. Az Európa Tanács ajánlása szerint a korlátlan, vonalkapcsolt (Dial-up) internetelérés ajánlott ára 25 Euro (kb. 6000 forint).

    Németh Attila, az egyesület elnöke az MNO-nak elmondta: a szaktárcával már tavaly júniusban felvették a kapcsolatot az internetfelhasználás bővítésével kapcsolatban, ám nem jártak eredménnnyel. – Októberben egy petíciót is átadtunk, ám érdemi válasz erre sem érkezett – tette hozzá az elnök, aki szerint az internethasználatot többek közt az általánydíj bevezetésével lehetne olcsóbbá tenni. A MATÁV-nál nem kívántak reagálni a NETÉRT közleményére.

  • FrezeR
    #20
    én nem tudom mit kezdhetnék már...felkerestem sok szolgáltatót de mind olyan emberszámot követel amit egyszerüen nem lehet előteremteni. S nem mondhatom meg minden embernek hogy vegyél gépet és netezzél mert az jó.
    Nem tudjátok véletlenül hogy ilyen kis községeknek nem e lehet pályázni kábelnetre vagy ADSL-re? más lehetőséget nem nagyon látok:(
  • Taranov
    #19
    Hogyha már megkötöttem a szerződést, meg fog nőni a sávszélesség?
  • Taranov
    #18
    Ez minden internetszolgáltatónál megrendelt ADSL-re vonatkozik? Mert én megrendeltem az Enternet ADSL-t, most 10.800 Ft + ÁFA havonta. Nem jönne rosszul, ha csökkenne.
  • Taranov
    #17
    Dél-Koreában 11000 Ft-nak megfelelő dollárba kerül a 2 Mbite-es Kábel-es NET.
  • Pheel
    #16
    Vegyük 300HUF-nak az Eurót (sosem volt még annyi!), akkor is alig drágább, mint kishazánkban a 384Kbit. És az ott 2Mbit! Közelítünk Európához. Egy 20 évvel ezelőtti Európához talán...
  • Jacek
    #15
    hat nem veletlenul mivel igazi konkurencia nincs ezert az csinalnak amit karnak.
    Finnorszag pontos adat 49Euro 2megabit tovabb nem mondom oke:) ott bitos dragabb megcsinalni :D
  • Dynamic
    #14
    Létezik határozatlan idejű szerződés is.Csak rohadtul nem éri meg...
  • Evil
    #13
    cseszhetem az alternativakat ha ide dk re a halal fasza sem jon fejleszetni.
  • Laalee
    #8
    remeljuk a matav marad a legdragabb az alternativok meg ezalá igernek :D
  • Jacek
    #7
    balkan?? szerintem ott meg ilyen sincs. en utalom a matavot de meg ez is meglepo mondjuk nem ok akartak ezt.
    Plusz ugye 768-rol volt szo de ez lett belole, es ugye milyen lesz ez az 512\128? mert egy chellos jo esetben ugye 55\14kb\s tolt le meg fol de en a 384\128 adsl 50 kb\s le 13 kbzs fol.
    Ha olyan lesz mint az axelerokabel a haveromnal 70\20kb\s akkor oke ha nem akkor marad a 384-es:)
  • Evil
    #6
    osztom velemenyed.Mondjuk en megyeszekhelyen lakok itt dk en, de egyszeruen semmit nem fejlesztenek.Elkezdtek a kabelt de az csak a belvarosban van egy ket helyen es nem is remenykedek hogy itt vissziranyusitjak az utcakat. Van aironet.Kosz ilyen aron 360ora?Mert ha meg korlatlan lenne.Tiszta balkan ez a magyarorszag. :(
  • FrezeR
    #5
    szerintem ez nevetséges, eddig sem kapkodták el a 25 és 40 órás csomagokat és nem az ára miatt hanem azért mert ennyi óraszámmal egy normális netező kitörölheti a hátsófelét....
    adsl? ez meg azért nevetséges mert hangoztatják hogy huu 48 város helyett idén 100 lesz!! és a vidékkel mivan?? vagy ott nem polgárok élnek?? ott nincs szükség netre? hónapok óta azzal zavarnak el hogy szedjek össze 50 embert. de honnan kérdezem én? amikor nálunk sokat mondok de 20 gép ha van össz vissz...pedig szeretném énis és mindenki a gyorsabb állandó netet, nem itt éjszakázni minden nap egy szar modemmel!
    ez igen..igy aztán jól haladunk a fejlődésben...gratulálok a matávnak...suxx
  • Dynamic
    #3
    "Várakozásaink szerint a 384 Kbit/s sebességű hozzáférések esetén tartósan bruttó 10.000 forint alatti ajánlatok jelennek meg a piacon"

    Mondjuk 10ezer körüli-alatti előfizetés eddig is volt a kisebb szolgáltatóknál(pl Datanet), igaz ehhez 3 éves hűség-szerződés kellett.
    Kíváncsi vagyok az Axelero mit fog alakítani a jelenlegi bruttó 12.900 ft-os díjával.
  • Pheel
    #2
    Én majd akkor kezdek el örülni, ha végre nálunk is 1500kbit-es, korlátlan ADSL-t adnak kb 9000 HUF-ért, mint a sógoroknál...
  • Demon
    #1
    Olcsóbb internet és telefon a Matávtól


    Budapest, 2003. február 18.

    A Matáv elkötelezett az információs társadalom építésére, ezért - összhangban a kormányzat törekvéseivel - új internetes és telefonos konstrukciókat vezet be, melyek révén 2003. március 1-jétől számottevően csökken az internetezés és a telefonálás költsége, és nő az ADSL-előfizetők száma. Átlagosan 25%-kal csökkennek az internetezés költségei.

    A Matáv nagykereskedelmi konstrukcióban kínálja az internetszolgáltatóknak az eddig csak kiskereskedelmi forgalomban bevezetett 15 és 40 órás "Kezdőnet" és "Haladónet" internet-díjcsomagjait. Így az internetszolgáltatók maguk alakíthatnak ki olyan konstrukciókat, melyek magukba foglalják a telefon és az internetelérés díját. A Matáv nagykereskedelmi ajánlata 25%-kal lesz olcsóbb, mint a kiskereskedelmi csomagok, így az internetszolgáltatók ajánlataikban továbbérvényesíthetik a Matáv 25%-os kedvezményét, s a felhasználók internetezési költsége 25%-kal csökken.

    A Matáv nagykereskedelmi ajánlata a 15 órás díjcsomagra bruttó 1162,5 Ft (a kiskereskedelmi ajánlat bruttó 1550 Ft), így az internetszolgáltatók ajánlataitól függően a végfelhasználói árak várhatóan 10-15%-kal csökkennek majd. A 40 órás nagykereskedelmi csomag ára bruttó 3000 Ft (a kiskereskedelmi ajánlat bruttó 4000 Ft), az internetszolgáltatók ajánlataitól függően a végfelhasználói árak várhatóan 30-35%-kal csökkennek majd.

    A 15 és 40 órás csomagok mellett a Matáv egy új, 100 órás internetcsomaggal is megjelenik a piacon, melyet kiskereskedelmi és nagykereskedelmi formában egyaránt bevezet. A 100 órás csomag kiskereskedelmi ára bruttó 8.750 Ft, nagykereskedelmi ára bruttó 6562,5 Ft lesz, tehát a nagykereskedelmi ár ebben az esetben is 25%-kal olcsóbb a kiskereskedelmi árnál. A Matáv 100 órás csomagjának kedvezményei - a már jól ismert 15 és 40 órás csomagokhoz hasonlóan - az úgynevezett kiterjesztett kedvezményes időszakban, azaz hétköznap 16 órától éjfélig, valamint hétvégén és munkaszüneti napokon 7-24 óráig vehetők igénybe.

    Csökken az ADSL-hozzáférés ára, nő a sávszélesség és a lefedettség

    A beruházási adókedvezménynek is köszönhetően 2003-ban a Matáv gyorsítja az ADSL-hálózat kiépítését, a jelenlegi 1,4 milliós lefedettség Budapesten és vidéken is jelentős mértékben bővül. Az idei évben vidéken – további 52 település bekapcsolásával – 64%-os lesz a lefedettség, Budapesten pedig megközelíti a 100%-ot. 2003. végére a lefedett települések száma eléri a százat, az ADSL-előfizetők száma pedig meghaladhatja a százezret.

    A Matáv új ADSL-csomagokat vezet be. A jelenlegi 384 Kbit/s sebességű hozzáférés ára csökken, emellett - a jelenlegi 384 Kbit/s hozzáférés árán - egy lényegesen gyorsabb 512Kbit/s sebességű - a kapcsolt vonalinál tízszer gyorsabb - hozzáférés lesz elérhető. Az új konstrukcióknak köszönhetően a végfelhasználói árak várhatóan 20-30%-kal csökkennek. Várakozásaink szerint a 384 Kbit/s sebességű hozzáférések esetén tartósan bruttó 10.000 forint alatti ajánlatok jelennek meg a piacon, míg az 512 Kbit/s sebességű ADSL a jelenlegi 384 Kbit/s árszintjén lesz elérhető. A konkrét árakat természetesen az internetszolgáltatók határozzák majd meg.

    Jelentősen csökken a vezetékes telefonálás díja március 1-jétől

    A Matáv minden eddiginél kedvezőbb vezetékes telefonálási lehetőséget kínál ügyfelei számára: március 1-jétől a Felező díjcsomaggal a helyi és a belföldi távolsági számokat csúcsidőn kívül mindössze bruttó 12 Ft-ért, míg a csúcsidőszakban bruttó 20 Ft-os percdíjakon tárcsázhatják az ügyfelek. A Felező díjcsomag így havonta több mint két óra díjmentes beszélgetést nyújt használóinak. A Felező díjcsomag havidíjának (bruttó 3210 Ft) fele (bruttó 1605 Ft) lebeszélhető, kapcsolási díj nélküli telefonálási lehetőséget biztosít. A Matáv új ajánlatával így több százezer ügyfele juthat akár 40%-os árelőnyhöz.