84
RAID kerdesek (waprol irok ugyhogy eltart egy darabig amig megjon a hozzaszolas)
  • ent
    Mekkora marhaságot kérdeztem!!!!
    Bocsi!
  • Pheel
    Persze.
  • ent
    Létezik IDE RAID vezérlő?
  • RelakSfromhome
    senki nem ért hozzá?
  • ent
    Valaki erre a gondra?
    #35 és folyt #37
  • Pheel
    Tényleg sötétben tapogatózok. :(
  • RelakS
    senki válasz? [#szomorú]
  • ent
    A vinyók ahhoz képest vadi újak (év eleje), ezek szerint mint mezei felhasználó ezt nem tudom kivédeni semmivel, vagy legalább orvosolni nem lehet (pl.: töredezés stb.)?
    Egyébként a teljes formázás sohasem a két vinyó teljes formázása volt, hanem csak az első (c:) partíció törlése és formázása, majd xp install!
    Ez lehet bibi?
  • Pheel
    Talán öregszik a vinyó, több a seek problem, illetve talán másképpen rendeződnek a szektorok, amiket használsz. De ezek csak tippek.
  • ent
    Pheelhez lenne kérdés: (vagy esetleg más vki):
    Mért van az, hogy minél többször formázom a raid0-ás vinyókat és teszem újból fel ugyan azt az xp-t (sp1), akkor egyre többet kell neki töltenie a rendszer felállásához?
    Legelőször emlékszem, hogy beállítottam a raid0-t és 10 másodperc alatt felállt a rendszer, most (kb. volt 2-3 format, install) meg kell neki 40-50 másodperc!
  • RelakS
    Naháj, használnánk vlami adaptec raid vezérlőt satához, és van egy dilemmánk, szoftveres, vagy hardveres-e? Azt írja valahol a weboldal, hogy nativ raid. Ez ugye hardveres. Csak mert az XP driver nélkül nem látja a lemezeket, de egy másik raid vezérlővel meg látta...
  • mir
    és a két vinyót összefűzte?
  • mir
    különböző méretűvel(ahogy a két cikk elolvasása után szerintem nyilvánvaló) egyik raid megoldás sem tud mit kezdeni.
  • mir
    de borg féle cikk komolyabb
    asszem ennyit akartam mondani
  • mir
    a prohardveres kissé rövidebb, és kevésbé megy bele a részletekbe, és vannak képek :)
  • mir
    itt is találsz egy elég jó cikket a raidről(prohardver.hu)
  • Borg
    http://cwx.frontember.hu

Itt a cikkek között találsz egy részletes RAID leirást, amit még én irtam anno... benne van minden kérdésedre a válasz.
  • crx
    Helo!
    Magyar nyelvre leforditva . A vinyokat tudod normálisan használni ráteszed megparticionálod és format.
    Tudod még ugy is beteszed a winyot Raid en beálitod hogy egybe lássa a winyokat igy öszeadja a mb okat. Majd particio és format.
    Harmadik eset Beteszel két 80 as winyot de csak egy lesz a másikra tükröz mindent ugy hogy hozzá se kell érned.
  • crx
    Köszi utána érdeklödöm mert ha van akor ez kell nekem.
  • Pheel
    Tényleg benne van minden...
  • Pheel
    #4 - 4-es pont. Ha te ebből nem érted meg, akkor fordulj szakemberhez (orvos) :)
    Mivel a RAID nyújtotta tulajdonságokat egy mélyebb szint kezeli, mint az oprendszer, így átjárhatóan és észrevétlenül dolgozik. Az oprendszer nem is tudja jobb esetben, hogy nem egy vinyó van ott. Pl a RAID 1-et (tükrözés) sem az oprendszer szokta végezni, hanem a RAID chip. Az oprendszer egy virnyát lát, a chip pedig mindent duplán ír ki. (persze 2 vinyó RAID 1-be kötése esetén)

Másrészt a RAID-et nem lehet törölni, akárcsak pl az internetet sem lehet lekapcsolni, mert ezek technológia-nevek. :) Viszont, ha az array-t törlöd, akkor az olyan, mintha partíciót törölnél. Akkor szerinted mi történik? ;-)
  • Evilmann
    Esetleg SCSI raid kártya, bár az jóval drágább, de bizonyos típusok egy rakás eszközt lekezelnek.
  • Pheel
    A Promise-ok között van 4 csatornás (1 csatorna - 2 egység), de Magyarországon még nem láttam őket. Minek neked 12-16+ vinyó?!?
  • crx
    Ki tudnál esetleg segiteni hogy mijen tipusu raid kártyát vegyek a mostaniak csak 4 db vinyot tudnak lekezelni és mint emlitettem ha 3 db raid kártyát teszek a gépbe akor már leakad az egész.
  • Pheel
    Linux alatt SW-es RAID-0-val tuti megy, de hogy mennyit használ, azt ki kell próbálni.
  • Manta
    Lehet, de a 80-asból csak 40 GB-ot fog kihasználni. Azonos mérettel próbálkozz, ha lehet, azonos típussal.
  • Pheel
    Minek neked 4 db RAID vezérlő? A jobb kártyák 8 EIDE egységet is elkezelnek...
  • Pheel
    1: simához képest is, mivel ha kiesik egy vinyó, akkor minden adatod száll.
    2: RAID 0 esetén nem, RAID 1-nél igen. RAID 1+0-ánál nem, RAID 5-nél nem. :)
    3: miért növekedne meg a hőleadás? Amúgy marginálisan, de exponenciálisan. Azaz minél jobban nő a hő, annál jobban csökken az élettartam.
    4: A RAID-elt vinyók egy arrayt (tömböt) képeznek, ami az oprendszernek egyben látszik. Tehát pl 2 db 40-es vinyót 1 80-asnak lát, ha RAID 0-án használod őket. Innentől pedig úgy használhatod, mint egy gyors 80-ast, minden szempontból.
  • crx
    Raides alaplaba még menyi db raid kártyát lehet beleteni mert a harmadik után elfogy a gép irq ja és teljesen akadozik, vagy csak az én alaplapomba Asus alaplap.
  • trunks666
    Udv!

Lenne par kerdesem a RAID-el kapcsolatban,aki tud kerem segitsen.

1,Nekem a RAID 0 tetszhik a legjobban de azt olvastam hogy nem epp megfelelo az adatbiztonsag igy.Ez most a RAID 1-hez kepest alacsony vagy mar a sima IDE allapothoz kepest is.
    2,A RAIDen levo vinyokat fogja tudni kezelni egy masik gep kulon is,ha viszem mondjuk rackben valahova?

3,A megnovekedett holeadas mennyire befolyasolja az elettartamot?

4,A vegere egy eleg ostoba kerdes.Lehet a RAID-el egyesitett vinyokat kesobb particionalni ugy hogy a RAID nyujtotta sebbeseg megmarad!Jo lenne mert ket OPrendszert hasznalok.De gondolom nem mivel epp az a lenyeg hogy egyesiti a vinyokat.