261
A Columbia űrsikló felrobbant a visszatérés közben
-
mrzool #261 Talán nem a bulvár indexet kéne alapul venni, és akkor máris nem tűnne ilyen durvának a dolog... Amit az index művel űrhírek terén az egy szóval szánalmas. -
djukel #260 Nem értem ezt a kibaszott bulváros hisztériát az űrsiklók körül. Ha Amerikának 50 év alatt nem sikerült egy normális/megbizható űrjárművet épitenie, akkor inkább bizza ezt a jövőben Kínára vagy az Oroszokra. Unalmas már hogy évek óta minden egyes ürsiklóstart előtt az amcsik drámát csinálnak és ezt a nyálas műizgalmat ráerőltetik ezt az egész világra a kibaszott hircsatornáikon keresztül. -
#259 Valami szivárog a Discovery hajtóművéből -
#258 Elhalasztották a Discovery startját -
#257 A NASA katasztrófától tart, mégis az űrbe küldi a Discoveryt -
#256 öööö, nem kell nevetni, ha nem tetszik. Nem kötelező. Én elviselem a fekete humort is. Egyébként meg válasz akart lenni 250-re. -
#255 N.A.S.A. : Need Another Seven Astronauts
Kb. ez a 8573925613-dik alkalom, hogy valaki ezt viccesnek tartja. Elsőre még talán az is volt... -
#254 N.A.S.A. : Need Another Seven Astronauts
Már csak pár nap a kilövésig :))))) Asszem -
Cat #253 egy honap mulva megy fel a discovery -
#252 Keresik a következő hét kamikázét. -
#251 na egy kis UP mi a helyzet akkor most a siklókkal? -
Braveheart #250 Mit jelent a NASA?
--
Need another seven astronauts...
mondjuk amikor én hallottam akkor nem röhögtem rajta -
#248 Kép -
#246 mit kell rajta nézni? -
#244 -
TheZsenyka #239 http://index.hu/politika/kulfold/columbia0207/ -
TomBond #238 Bocs nem olvstam végig, de láttunk már a neten olyan kép(ek)et amik nem voltak nyílvánosak!!!
:-) -
#237 "Az amatőr csillagász - aki neve elhallgatását kérte - a képet addig nem szeretné nyilvánosságra hozni, amíg a NASA vizsgálata le nem zárult." -
TomBond #236 "Egy amatőr csillagász hét perccel a robbanás előtt készített fényképén egy fényes lila vonal..." Látta valaki ezeket a kép(ek)et? (ha igen hol?) -
#235 2003. február 5., szerda 11:51
Egy amatőr csillagász hét perccel a robbanás előtt készített fényképén egy fényes lila vonal - vélhetően elektromos kisülés - látszik, ami csigavonalban halad az űrsikló kondenzcsíkja felé, eltűnik mögötte, azután alulról belecsap. A férfi digitális fényképezőgépét a NASA kedd este Houstonba szállíttatta vizsgálatra.
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerõsének!
Nyomtatható változat a támogatásával
Különös fényképfelvételről számolt be a San Francisco Chronicle internetes oldala. A képen - melyet egy amatőr csillagász készített egy San Francisco-i hegyoldalról - látható, amint a Columbia űrrepülőgépet eltalálja valami, vélhetően egy elektromos kisülés. A képeken egy fényes lila vonal látszik, ami csigavonalban halad az űrsikló kondenzcsíkja felé, eltűnik mögötte, azután alulról belecsap. Ahol a kondenzcsíkkal találkozik, egy darabon felfénylik, majd elhalványul.
Megkezdték a vizsgálatot
A digitális fénykép egy ötös sorozat egyike, amit a fotós helyi idő szerint szombat reggel 5:53-kor rögzített egy Nikon 880-assal, állványról, kézi kioldóval. Az űrrepülő műszerei körülbelül ekkor kezdtek problémát jelezni, hét perccel később az űrsikló felrobbant Texas fölött. A felvételre számos magyarázat lehet - bemozdult a kamera, hibás a lencse -, a NASA ennek ellenére gyorsan megkezdte a kép vizsgálatát.
A férfi szombaton egész nap nem tudta elérni a NASA-t a megadott számokon, végül egy rokonát hívta fel, aki ugyanabba a templomba jár, mint Jack Lousma volt asztronauta, aki részt vett az 1973-as Skylab 3 küldetésen. Lousma segítségével végül kapcsolatba tudott lépni Houstonban Ralph Roe Jr.-ral, az űrrepülő-program vezető mérnökével, aki intézkedni kezdett.
Szokatlannak tűnik
Az űrhivatal kedden este Tammy Jernigan volt űrhajóst küldte a felvételekért a férfi San Francisco-i lakására. Jernigan a kilencvenes években öt űrutazáson vett részt, ebből háromszor a Columbiával repült. Az utolsó útján éppen az a Rick Husband volt a pilóta, aki a mostani küldetés parancsnoka is volt.
A Chronicle egy újságírója jelen volt, amikor Jernigan megérkezett, elmondása szerint az űrhajós a kép láttán először csak egy "nahát"-ot tudott kinyögni. "Rendkívül szokatlannak tűnik - mondta később Jernigan. - Aprólékosan meg kell vizsgálnunk." A kamerát ezután Mountain View-ba vitték, ahonnan szerda reggel egy T-38-assal Houstonba szállították. Az amatőr csillagász - aki neve elhallgatását kérte - a képet addig nem szeretné nyilvánosságra hozni, amíg a NASA vizsgálata le nem zárult.
-
#234 a cikk szerint -
#233 Amatőr csillagász fotózta le! -
#232 nem kell mindent elhinni... -
TheZsenyka #231 Villámcsapás érte a Columbiát?
http://sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2003/02/05/CAMERA.TMP
7 perccel a megsemmisülés előtt fotók készültek a Columbiáról amint a nyugati part felett valami bíbor színű elektromos kisülés csapódik a hajóba.
San Francisco Chronicle hírek link feljebb. -
#228 és a fekete dobozról.. ha van ilyen az űrhajón lehet tudni valamit? -
#226 En itt vagyok az Usaban es most emiatt vannak besza...va. Ugy nez ki, hogy kezdik a nepet oltani: Lehet, hogy a terroristak voltak! Keverik a sza..t rendesen, csak ne figyeljen oda senki, hogy mi tortenik Irakkal es fokent ne gondolkodjanak a kovetkezmenyeken.
De annyi bizonyos, hogy a muszaki ellenorok egy resze ellenezte mar a fellszallast is!! -
#225 Akkor nem flémelésből mondtam. Egyébként az eredeti az "Nice AirShow Assholes" volt :) -
#224 Már azt hittem mindenki alszik:)))) -
#223 Nem vagyok az öcséd, te primitív, tanulatlan psicho-pata! Húzz el a fórumból és olvasgass inkább. Rád férne! -
TheZsenyka #222 Milyen kár hogy tök magam gondoltam ki. -
#221 A hatóság emberei nam vették túl komolyan a mérgező dolgot, mert elég lazán szállították a törmeléket. Ráadásul az egyik felvételen néhány 8-10 éves gyerek ott ácsorgott egy nagyobb darab felett. Ha üzemanyag akkor gondolom párolog, és ha igen akkor nem kell megfogni ahhoz, hogy baj legyen... -
#220 Nézzétek Raiunot! -
#219 Anno volt egy film a Challengerről az nincs meg valakinek? nem tudom miért , de nagyon szerettem kiskoromban...
meg a Columbia videóról is nyomjon légyszi valaki linket. -
#218 Challenger felrobbanásakor a két segédrakétának sem lett semmi baja, pedig azok is közel voltak hozzá és elég törékenyek is. -
#217 Ezek már rohadt régiek, mindkét ide beít NASA-s szóvicc a Challenger idejéből származik... -
#216 Nemtom. Lehet, hogy olyan gyorsan égett az üzemanyag, hogy a hőpajzs védett valamilyen szinten. Mint amikor leöntöd a kezedet benzinnel és "nem" égsz meg amikor meggyújtod.
De mondom ezt a tv-ben hallottam... -
#215 hát nemtudom ha megnézed a videót. Elég csúnyáb berobbant a Challenger anno.
szerintem az a textildarab is sz*rráégett volna. -
#213 Nemzetközi szakemberek úgy vélik, addig nem indulhat útra újabb űrsikló, ameddig ki nem derítik a Columbia tragédiájának okát. A Challenger katasztrófája után két és fél évig nem indítottak űrrepülőgépet az amerikaiak.
Az orosz űrkutatási szakemberek is úgy vélik, előfordulhat, hogy leállítják a pilóta vezényelt amerikai űrhajók világűrbe juttatását, legalább 2007-2008-ig, amíg elkészülnek az új konstrukciók.
-
#212 Végül is megmaradhatott bármi, még ruhadarab is, hiszen a Challenger katasztrófánál a teletanknyi üzemanyag égett el, az emberek mégis a vízbecsapódástól haltak meg.
Legalábbis ezt mondták... -
Cat #211 akkor nézd meg a főlap tetején lévő hirt, abban is van sisak...