22786
Html-, css- és php-help
-
#4816 Igaz. Pedig tényleg részletesen elolvastam mindent. Úgylátszik nem eléggé. :) Egyébként nagyon köszönöm a segítséget! -
DJviolin #4815 Sziasztok!
Szerintetek melyik a legjobb webszerkesztő? Macromedia Dreamweaver 8? -
#4814 "A menü masasságát fixre állítottad be, nekem pedig ugy kéne, hogy változó legyen."
Mivel az eredeti kívánalmakban az szerepelt:
1. Az oldal töltse ki az egész böngészőt.
2. A menü fix méretű legyen.
ezért a menüt (a fej-, és lábléc magasságát, a különböző szegélyek szélességét - de ezeket nem lehet változóra állítani, legalábbis a CSS 2.1-ben még nem) fixre állítottam be.
A fő probléma az, hogy a fenti kívánalmakat követve (teljes oldalkitöltés, teljesen tartalomtól változó helyfoglalás, fix méretű grafikai elemek közbeszúrásával) eléggé necces megoldani az egészet.
Például ha teljes oldalkitöltést szeretnél, akkor ha van 3 fix méretű (például a fejléc, a menü alja, és a lábléc magassága), és 2 különböző tartalomtól változó (az egyik a menü magassága - ami a menü tartalmától változik, a másik a menü alja alatt levő szegély - id="menu_sub_bottom" - magassága - ami a tartalomtól változik), akkor ez a kettő hogyan viszonyuljon egymáshoz? Teljesen anarcikusan? ;)
Summa-summárum: pontosan döntsd el, mit szeretnél.
Az egész oldal mennyire töltse ki az oldalt mi legyen fix, mi legyen változó, mitől függjön a változó blokk mérete (az oldal kitöltése a cél, vagy a tartalomtól való függés).
5leteim vannak a dologra (például a menüt - a menü tetejével és aljával együtt - egy külön abszolút pozicionálású dobozba rakjuk be), csak pontosan tudnom kellene a méreteket. -
#4813 Az update-elt változat nem használ <embed> taget. Ha használna, nem lenne valid.
(Nota bene: mindig olvasd el a teljes cikket). -
#4812 Ha jól vettem ki, akkor igazából ez is használ embed tag-et, csak JS-el íratja bele a forrásba, így pl a validator nem veszi észre. Nem tudom ez mennyivel jobb... -
#4811 erre visszatérve:
A menü masasságát fixre állítottad be, nekem pedig ugy kéne, hogy változó legyen. Csak annyit mondj meg mit írjak át, a többit elintézem.
A másik pedig az oldal magassága fix, és ehhez mit kell átírjak, hogy a szöveghez igazodjon? -
#4810 legfrisebb! tegnap szedtem le -
#4808 Majdnem minden böngészőhöz - már amelyiknél nincs letiltva a Javascript
Egy megoldás lesz ebből -
#4807 Faustus, lehet valahogy embed nélkül beszúrni flash-t, hogy minden böngésző lejátsza? Én ezt a leírást követtem, de FF2 nem játszotta le a flash-t. Van megoldás? Előre is köszi. -
#4806 Milyen verziójú PHP-d van? A mysql_real_escape_string csak 4.3.0-tól elérhető. A legfrissebb libmysql.dll-re van szükséged. Az XBT tracker mellé. (Talán ez a baja) -
#4805 ja, még azon csodálkoztam előadáson, hogy pl a CGI-t már használtam (éppen hogy súroltam a felületét), viszont a SSI-t még nem is hallottam, pedig nagyon egymás mellett voltak említve -
#4804 ja, így már értem.. .bat :)
soha nem láttam ilyet, de ma a tanárbácsi azt mondta, hogy ebben a félévben fogok. :))
végre valami izgi kurzus :))
köszi -
#4803 "Mi az a shell script? :)"
A parancssori feladatok automatizálására szolgáló szöveges állományok.
Régen amikor a DOS-t tanultad (korodból - melyet most nem firtatok - ítélve tanulnod kellett volna, én is tanultam), akkor találkozhattál a .bat állományokkal. Na ez pont az, csak Dos alatt batch-nek nevezik, a Un*x rendszerek alatt shell script-nek (Windows alatt is van külön Windows Scripting Host néven valami Visual Basic-hez hasonló cuccos).
A shell scriptingnél (programozásnak nem nevezném) két dolgot kell ismerned: a shell belső parancsait (Dos-nál: command.com Linuxnál: például a bash), illetve a külső parancsokat (megismerésükre Dos alatt a parancs /? Linuxnál a man parancs forma a megoldás).
A bash-hoz itt találhatsz bevezetést.
Vagy például házon belül. -
#4802 Mi az a shell script? :)
Fau! Tudnál róla valami magyar, jó leírást linkelni? :) -
Erre van megoldásod faustus? :( -
dav1d #4800 köszi
-
#4799 height: 400px; - Ez ugye beállítja a magasságot.
!important - Az IE7 ezzel meg nem megfelelően foglalkozik.
min-height - Ezzel se.
Olvasnivalók:
http://www.themaninblue.com/writing/perspective/2005/08/29/
http://www.webdevout.net/browser-support
Ja és még - tegyétek már egy kissé szemantikusabbá a kódot:
* <p class="style3">Üdvözlünk minden kedves látogatót! </p> - Helyett <h1>Üdvözlünk minden kedves látogatót!</h1> (Mivel ez egy címsor)
* <p class="style4"><span class="style7">1.</span> - helyett <ol><li>....</li></ol> - mert ugye egy felsorolás (ja és érdemes a kérdés után rögtön a választ is megadni. ez web, nem párosítós teszt!)
* <p class="style4"> </p> - Felesleges kódpazarlás. Margin, padding CSS-utasítást használni!
* Az alsó menü, pedig <ul><li>...</li></ul> segítségével
További olvasgatnivalók:
Akadálymentesség - ellenörző
Egy remek cikk a szemantikusságról
Menük listával -
dav1d #4798 hali a köv css kod e7 alatt hibás minden más böngészőben jó (az oldal alja középen jelenik meg)css kód az oldal pls valaki -
#4797 CSS-sel eltávolíthatóak a szegélyek (nem keretnek hívjuk, az a webszerkesztésben más):
<style type="text/css">
a img, a:link img, a:hover img, a:active img, a:visited img {
border: none;
}
</style> -
harcikatica #4796 Hello!Lenne egy kerdesem.
Ha tobb kepbol rakok ossze táblázattal egy egész képet, ugy hogy hivatkozások is vannak hozzáadva, akkor az a:hover ben mit kell definiálnom, hogy ne jojjon ki keret, szin, tehat max átváltson egy másik képre. esetemben egy feketefehérbol szinesre. koszi szépen -
#4795 "FF-et holnap tudom csak ellenőrizni."
Jelentem: működik. -
#4794 Köszönöm. A táblázat kódot meg a hozzá tartozó CSS-t felhasználtam és (legalábbis IE alatt) biztosan jó, FF-et holnap tudom csak ellenőrizni.
Kontrollálnék én sokmindent stíluslapokkal, csak ahhoz el kéne hagynom a grafikus html szerkesztőt, ami kidekorlája a kódot <font> meg <p> tagokkal. Viszont annyira meg nem ismerem a kódot, hogy fejből szerkesszem, így csak akkor használom a CSS-t, ha olyasmi van, amit másképp nem lehet megoldalni. (megtanulnám én az újabb dolgokat, de időm elég kevés, így marad az, amit más tudok) -
#4793 Térj át táblázatnélküli CSS-re - és kontrolláld a kinézetet stíluslapokkal. Sokkal átláthatóbb kódot kapsz (nyírd ki a <font> tageket, a bordercolor attribútumokat, a táblázatos oldalszerkezetet, stb...).
Bár nem ez okozza a problémát, de ebből:
<body topmargin="0" leftmargin="0" rightmargin="0" bottommargin="0" marginwidth="0" marginheight="0" bgcolor="#B1BBC4" link="#000000" vlink="#000000" alink="#000000" text="#C0C0C0" style="color: #000000; onload=" onload="show_clock()" background="style_class_index_kezdo_bg.jpg">
Csinálj ilyesmit (bár az onload-ot is el lehetne tüntetni - diszkrét Javascript segítségével):
<body onload="show_clock()">
És a CSS:
body {
margin: 0px;
background-color: #B1BBC4;
color: #000000;
background-image: url(style_class_index_kezdo_bg.jpg);
background-repeat: repeat-x;
}
a, a:link, a:visited, a:active {
color: #000000; /* Bár ezzel csökken az oldal használhatósága */
}
a:hover {
color: #ff0000;
}
A hibás kód:
<table border="0" cellpadding="0" style="border-collapse: collapse" width="100%" id="table254" style="border-collapse: collapse; background-repeat: no-repeat;" background="style_class_kezdolap_lost3.jpg">
A helyes kód (ha táblázatot használsz):
<table border="0" width="100%" id="table254">
A hozzá tartozó CSS:
#table254 {
background-image: url(style_class_kezdolap_lost3.jpg);
background-repeat: no-repeat;
background-position: left top;
border-collapse: collapse;
width: 100%;
border: none;
padding: 0px;
} -
#4792 Üdv!
Megint én :(
Van egy oldalam, (ez), amin most alakítottam át egy kicsit a kezdőlapot. Az egész kezdőlapon (keretben az index_kezdo.htm oldalon) egy táblázat van, aminek van egy háttere, aminek elvileg az alábbi kód alapján csak egyszer kéne ismétlődnie:
<table border="0" cellpadding="0" style="border-collapse: collapse" width="100%" id="table254" style="border-collapse: collapse; background-repeat: no-repeat;" background="style_class_kezdolap_lost3.jpg">
Ez IE6 és IE7 alatt működik is, node FF2-ben így néz ki: kép
Mi a baj? -
DJviolin #4791 Mégegyszer nagyon köszi. :) -
#4790 - itt megadtam egy rakat CSS-ses oldalgyűjteményt. -
DJviolin #4789 Sziasztok!
Be tudnátok linkelni véletlenül olyan honlapokat, amelyek webprogramozással foglalkozó emberkék promóciós honlapjai lennének, ergo amellyel saját magukat akarják reklámozni. :) -
#4788 nem, csak a mappanak, azt hittem azzal az osszes fajlnak adok...
megcsináltam, es szintén ezt a hibat dobja, de azt tudnod kell, hogy ha az include-alandó index.php csak ugy megnyitom, akkor műkodik a forum hibatlanul, vagyis itt az include-ban van a baj, sztem mashogy kellene! -
#4787 A data könyvtárban levő gshow állománynak is adtál 777-es jogot?
Illetve a data könyvtárban levő többi állománynak is?
[Közben dühöng egy más ügy miatt] -
#4786 azt hozzá tenném, hogy a forum mappaban levő data és backup mappaknak CHMOD 777-et adtam mégsem jo! -
#4785 persze:
így sem jó:
<?php include "../forum/index.php" ?>
így sem jó:
<?php include "forum/index.php" ?>
így sem jó:
<?php include ("forum/index.php") ?> -
DJviolin #4784 Köszi. -
#4783 Ad vissza valami hibaüzenetet? -
#4782 javítás:
<?php include "forum/index.php" ?>
a gyokerben levo forum.php-ba akarom include-olni a gyokerben levo forum mappaban találhato index.php-t.
mégsem jo! -
#4781 "2. include "konyvtar/allomany.kit""
<?php include "forum/forum.php" ?>
így adom meg és nem muxik! -
#4780 Szerintem tanfolyamokkal nem sokra mész.
A "tanfolyamok" ugyanis maximum azt tudják megtanítani, amit a "HTML kezdőknek" című zanzásított weblapok nyújtanak - ugyanis az egész webes dolog egy nagyon változó dolog - ezt a "tanfolyamok" kiötlői nem tudják követni (pláne Magyarországon).
Jobb ha saját magad tanulod meg, ahhoz viszont rengeteg utánaolvasás, gyakorlás, gyakorlás, és gyakorlás kell.
És hogy mit ajánlok? A World Wide Web konzorcium weboldalát ((X)HTML, CSS, XML, XSLT? stb...), a Mozilla és MSDN weboldalakat (DHTML, Javascript), a php kézikönyvet (php.net oldalon).
Illetve nézegesd a profibb (valid, táblázatmentes, XHTML dokumentumtípusú) weboldalak kódjait (és próbálj ilyesmi dolgokra törekedni).
Nem lesz könnyű... ;) -
#4779 "mit kell a include kodhoz adni? már próbáltam a $path fuggvenyt is, de semmi!"
1. A $path nem függvény hanem változó.
2. include "konyvtar/allomany.kit"
Ahol a konyvtar a könyvtár neve az allomany a .kit a kiterjesztés. -
DJviolin #4778 Sziasztok!
Nemrég azon tanakodtam, hogy valami csoda folytán van 3 honlapom úgy, hogy egyáltalán nem értek a HTML-hez, PHP-hez, MySQL-hez, stb., stb., és ezen változtatni kellene. :) Ti hogyan kezdtétek el? Szerintem alap a HTML teljes körű ismerete. Tudnátok ajánlani valami jó könyvet, vagy esetleg egy netes tutorialt, amely betekintést enged a HTML-be? Utána szeretném megtanulni a PHP nyelvet is, és a MySQL adatbáziskezelést is szintén.
Szeretnék eljutni arra a szintre, hogy egy jegyzettömb segytségével összehozzak egy komplett PHP oldalt. Tehát szeretném magamat felfejleszteni a full nulla szintről HTML profi szintre és PHP középhaladó szintre.
Lehet ezt iskolában tanulni? Kecskeméten tud valaki valami jó akkreditált web programozói képzést? -
#4777 nem tom megoldani, hogy ha ugy akarok inklúdolni, ha a ket összekötésre szant lap külön mappában van.
mit kell a include kodhoz adni? már próbáltam a $path fuggvenyt is, de semmi! -
#4776 tudok róla, még azt sem sikerült megoldanom:)