22786
Html-, css- és php-help
  • Dj Faustus #7738
    "Nem látom át a HTML, XHTML kapcsolatát"
    Az XHTML a HTML XML-re épülő, szigorúbb szabályok mentén felépített változata.
    Érdemesebb az XHTML mentén tanulni, nagyobb fegyelemre ösztönöz.

"Aztán nemtom, hoyg PHP4 vagy PHP5-öt kezdjek el tanulni."
    Az alapokban nincs sok eltérés. Egyébként az 5-ös változatot érdemes megszokni, a 4-es már elavult, és a 6-os is már itt van a küszöbön.
    A 4-es és 5-ös változat közti különbségek
  • vafeN
    szvsz phpból azzal foglalkoz amelyikhez több anyagod van.
  • zserrbo
    Szeretném abban a segítségeteket kérni, hogy eldöntsem mi felé kezdjek el haladni. Nem látom át a HTML, XHTML kapcsolatát, beleértve a verziókat is. Hoyg melyikkel lenne érdemes foglalkozni. Aztán nemtom, hoyg PHP4 vagy PHP5-öt kezdjek el tanulni. Előbbihez van több anyagom. Magyarul el vagyok veszve a sok információban.
  • vafeN
    Hellosztok, szeretnék csinálni egy e-mail küldő scriptet [a weblap felelősének akarom küldetni]. Addig már eljutotam, hogy elküldje azt hogy ki a feladó [nevet] meg hogy a commentet, de azt akarom megcsinálni hogy mindent amit ki kell tőlteni azt elküldje és úgy hogy:
    Név: Amit ide beírt
    Mail: Amit ide beírt...

2 fájlom van egy contact_us.html és egy mail.php

Contact_us.html
    <body>
    <form action="mail.php" method="POST">
    Your Name: <input tabindex="text" name="name" size="20" /><br />
    Your Email: <input type="text" name="email" size="20"/><br />
    Subject: <input type="text" name="subject" size="20"/><br />
    Comments:<textarea name="text" name="text" cols="50" rows="10"></textarea><br />
    <input type="submit" value="Send" />
    </form>
    </body>

mail.php
    <?php
    extract ($_POST, EXTR_PREFIX_SAME, "uj");
    mail ('[email protected]', $subject, "From $name\n" . $text, "From: $name <$email>");
    echo ("Your email was sent, thank you!");
    ?>

És ha még annyit meglehetne oldani, hogy amikor megjön az e-mail akkor a felado helyére ne azt írja hogy: [email protected] hanem hogy vafen.extra.hu [ha meg másik oldalra teszem akkor meg azt]

Remélem érthetően írtam le. Előre is köszönöm a segítséget.
  • phoenix1
    Hi. Ha van rá lehetőséged nézzed meg phpMyAdmin, hogy milyen kódolást használ úgy ahogy mondták az adatbázis, azt is, hogy milyen kódolású a tábla és az összevetést, ebből rá fogsz jönni mi a megoldás.
  • Max7
    a server amin vagy milyen karakterkészletet használ defaultban?
  • bazza
    ez be van rakva alapból mikor kapcsolódik a db-hez.
  • MadBence
    mysql_query("SET NAMES latin2");
    Ha kérdőjelek vannak, ez segít rajta.
  • Max7
    az hogy a server alapbeálítása meg utf8 valószinüleg! használj utf-8 -at
  • bazza
    Üdv egy kis help kéne. php tömbből db-be mennek adatok, viszont az ékezetek helyett tök hülye karaktereket pakol be. az adatbázis és a tábla latin2_hungarian_ci-vel van egyeztetve.
    Mi lehet a gond?
  • Max7
    Nem is html nem is php de nem tudja valaki hogy hol tudom kikapcsolni hogy referert ne küldjön az explorer? mert firefoxba beírom hogy about config és ott ki tudom kapcsolni de explorerben ez így nem müxik :(
  • Veno
    Kösz a helpet!
  • Dj Faustus #7726
    "Közben rájöttem, hogy azért nem tudom a felsorolásban szereplő szavakra simán alkalmazni a karakterstílust mert a felsorolás elemei linkek. Erre melyik tag-ot kell használni?"
    A rendezett listának (<ol>, és </ol> elemek között) vannak listaelemei (<li>, és </li> elemek között).
    A listaelemeken belül vannak linkek (<a> és </a> tagek között).
    Tehát:
    <ol>
    <li><a href="listaelem1.htm">Listaelem</a></li>
    <li><a href="listaelem2.htm">Listaelem</a></li>
    <li><a href="listaelem3.htm">Listaelem</a></li>
    </ol>

A CSS-ben nincsenek tagek. Szelektorok, tulajdonságok és értékek vannak.
    Ha egy rendezett lista listaelemén belüli linkeket akarod formázni, CSS-sen belül az összekapcsolt/leszármaztatott szelektorokat kell alkalmaznod.

• Veno
    Köszi, olvasom a doksikat csakhát olyan gyorsan nem megy. Közben rájöttem, hogy azért nem tudom a felsorolásban szereplő szavakra simán alkalmazni a karakterstílust mert a felsorolás elemei linkek. Erre melyik tag-ot kell használni?
  • Dj Faustus #7724
    "A számozott lista formátumát a BODY alatt meg lehet adni?"
    A micsodáját?

Magát a számozott (pontosabban rendezett) listát (<ol> és </ol> tagekkel jelölendő) a HTML-struktúrában a <body> és </body> elemek közé kell rakni.
    Hogy a rendezett lista-elemei betűk, római számok, vagy számok legyenek, azt meg az <ol> tag type attribútuma határozza meg.

De ez mind le van írva a dokumentációkban - csak el kell olvasni őket:

Ha CSS-ben akarod formázni a rendezett listát, akkor meg vagy a listát formázod, vagy a listaelemet.
    A lista formázása:
    ol {
    background-color: red;
    }

A listalelemek formázása
    li {
    background-color: blue;
    }

De ez is le van írva az előbb említett dokumentációkban.
  • Veno
    Hát csak egy elképzelés volt. Más. A számozott lista formátumát a BODY alatt meg lehet adni? Ha igen melyik változóval?
  • bracsek #7722
    LoL a külömböző oldalakon külömböző class-okat adsz, és mindegyikben betöltöd a css-t, és a css-t meg megírod a külömböző oldalaknak egy fájlba, de ennek mi értelme?
  • Veno
    Az index.html állományom alatt van több kapcsolódó html fájl. A CSS fájlba hogyan kell beírni (hogyan kell erre a többi html oldalra hivatkozni) az erre a többi oldalra vonatkozó különböző karakterbeállításokat?(Csak egy css fájlt akarok használni amiben meg van adva, hogy xyz oldalaknak ilyen legyen a stílusa abc oldalaknak meg olyan)
  • bracsek #7720
    mindent, mindent külön mér, egyedi látogatást, oldal / látogató, ha le tudná kérdezni, ahogy írtam, a cipőről is statisztikát készítene, annyi hátránya van, hogy van valami korlát, hogy menyi látogató lehet az oldalon, de az is irreálisan magass, de ha valaki elérte, akkor már nem kell ilyen statisztikára alapozzon, mert tudja mi kell az embereknek, és akkor írathat egy célzott szkriptet magának, mert akkor már megéri.

És az oldalon töltött időt is méri.
  • Cat 02 #7719
    de az nem család egy picit, mert ugye akkor többet számol fel a látogatottságnak, v google megoldotta ?

1ébként tényleg méri azt is h mennyi időt töltöttek el az oldalon ? :O
  • bracsek #7718
    minden egyes oldalon kell szerepeljen, mert nem csak látogatot, hanem oldalstatisztikát is készít, így megtudhatod, hogy melyik oldal a legolvasottabb.
  • hispan2
    Nézegetem ezt a Google Analytics-et, de őszintén szólva nem tudom eldönteni, hogy egy phpBB2-es fórumon belül hová tegyem a beágyazandó részletet. Ha a headerbe vagy footerbe teszem, akkor minden egyes letöltésnél leszedi, szerintem ez felesleges, ha meg az index_body.tpl-be teszem (ami csak a kezdőoldalon van), akkor ugye nem a kód végén szerepel, ahogy az elő van irányozva. Mi a helyes megoldás? Baj egyáltalán, ha minden egyes új oldallal letölti a kódot?
  • phoenix1
    Töröld a böngészőből az előzményeket (clear history).
  • Veno
    A css fájlban beállítottam, hogy a linkek milyen színűek legyenek aktív, már látogatott stb állapotban. Be lehet azt állítani a css-ben, hogy ha az index indítólapot megnyitom akkor a linkek mindig álljanak vissza még nem látogatott státuszúba. Tanárnak kell bemutatni a készített honlapot saját gépen és ha már otthon rámentem az adott linkre onnantól az a lap újbóli megnyitásánál már látogatott színű lesz. Remélem nem voltam túl bonyolult és tud valaki segíteni.
  • Max7
    Bocs kicsit felbasztam az agyam ma sokmindenen és mindekivel kiabáltam... holnapra kialszom.....

Googlet meg alpból gyülölöm és kerülöm.... volt egy kis incidensem velük és azóta a gmail fiokjaimat megzüntettem.... webmester eszközöket tartottam csak meg és kerülöm velük az összes kapcsolatot! Nagyhatalom szeretne lenni és úgy gázol át mindekin ahogy nem fél!

Amúgy meg így biztos vagyok benne hogy ha az oldalam leáll csak akkor áll le a script is szal nincs szolgáltatáskiesés!
  • MadBence
    Semmi bajom, nyugi. Szerintem (tehát szerintem) fölösleges statisztika scriptet írni, mivel a google úgyis mindent megmond különösebb erőfeszítés nélkül.
    A dicsekedést meg csak arra értettem, hogy látogatószának annyit mondasz, amennyit akarsz, tehát fölösleges kijátszani a scriptet, hogy statisztikát húzz.
    És te honnan szabadultál? :)
  • Vorpal
    ne húzd fel magad : Magyarország.)
  • Max7
    Safe_mod -nál szerintem apache beálításra lehet gondolni amit általában mindenhol alkalmaznak ellőszeretettel ahol töb felhasználó van... így bizonyos fügvények nem müködnek viszont lehet őket helyetesíteni máshogyan!
  • Max7
    neked mibajod van?mivel dicsekednék egy iplekérdezéssel amit letárolok fájlban meg a cookie kezelést? meg azzal a scriptel ami számolja hányan látogatták aznap az odalt?

honann szabadultál ide?
  • Dj Faustus #7709
    "és ha css-fájlba akarom beírni (sajna ez a feladat"
    Ha ez a feladat (házi, iskolai doga, munka), akkor a szükséges előismereteket el kellett volna sajátítanod.
    Ezekre ott vannak az előbb említett oldalak.

Külső állományból CSS-beillesztése: <link> tag (magyarul).
  • Veno
    Köszi, azon vagyok. Akkor ez így helyes? BODY { background-image: url(hatter.png) } ?
  • Veno
    és ha css-fájlba akarom beírni (sajna ez a feladat)akkor így background-image {/hatter/kep.png} ?
    Van egy index.html oldalam amihez több lap tartozik. Meg tudom írni egy css-ben, hogy ezek az xy.html lapok formátuma milyen legyen? (10 oldal egyfajta formátumú és másik 10 oldal megint más)Vagy pedig minden oldalhoz külön-külön kell csatolnom a kétféle css fájlt?
  • Dj Faustus #7706
    "de én most kezdtem el ismerkedést a css-sel"
    Akkor tanulgass:
    http://www.prog.hu/cikkek/907/Bevezetes+a+CSS+alapjaiba.html
    http://weblabor.hu/cikkek/cssalapjai1
    http://htmlinfo.polyhistor.hu/css2ref/cover.htm
    http://htmlinfo.polyhistor.hu/css_new/cssmain.htm
    http://www.w3.org/TR/REC-CSS2/
  • Dj Faustus #7705
    "Fronpage-ben akarok css-t létrehozni. Hogyan kell helyesen megadni a stíluslapon ha egy png képet akarok beállítani háttérnek?"
    Frontpage és CSS nem éppen egymást szerető dolgok (az előbbi grafikus nézete elcseszi az utóbbit). ;) Inkább használd a kódszerkesztő nézetét a proginak, vagy kódszerkesztő programot (Notepad++, PsPad, Notepad2, jEdit,...)

HTML kódba ágyazott CSS kódrészlet:
    <style type="text/css">
    body {
    background-image: url(kep.png);
    }
    </style>

Bővebben

"milyen jó ingyenes tárhely van?"

De az Extra-t jó szívvel ajánlom.

".htaccess"
    A hasznos .htaccess fájl

"sendmail"
    Linuxos (Unixos) levélküldő

"safe mode"
    A PHP szerveroldali nyelv (fórumhoz, számlálóhoz, vendégkönyvhöz - egyszóval mindenhez, ami a szerveren levő adatbázisok, adatállományok bizgelésére jó) egyik biztonsági beállítása.
  • hispan2
    Mindenkinek köszönöm. A google megoldását megnézem, de azért jobb szeretném, ha ez más oldalaktól független lenne (eddig az A-Statnál voltam, kitalálták, hogy fizetős léett, mert szerintem nem is mér jól...)
  • Veno
    illetve azt milyen formában kell megírni, hogy ha egy ccs-fájlban akarok több "al-html" oldal stílusát megadni? Tudom, hogy ezek elég alapvető kérdések, de én most kezdtem el ismerkedést a css-sel és nagyon fontos lenne, hogy előrébb tudjak jutni ezekkel a gondokkal.
  • Veno
    Sziasztok!
    Fronpage-ben akarok css-t létrehozni. Hogyan kell helyesen megadni a stíluslapon ha egy png képet akarok beállítani háttérnek?
  • zserrbo
    Lehet nem telejsen ide vágó, de jobbat nem találtam. Weblap készítésen gondolkozom, egyben ennek a mikéntjének a megtanulásával is. Ha esetleg van valami tipp oldal azt szívessen fogadom, bár most azzzal a kérdéssel fordulnék az iylen téren jártasabbakkhoz, milyen jó ingyenes tárhely van?
    Kinéztem 3-at ezek közülvagy melyik felel meg és ~ legjobban:
    Extra
    Freeweb7
    Zymic

Eesetleg msá alternatíva?

Lauikus kérdés, de nézzétek el, még nem vagyok jártas a témában. A .htaccess, "sendmail" és "safe mode" mit takarnak egy webtárhely leírásánál?

Előre is kösz.
  • Cat 02 #7700
    statgep.hu
  • MadBence
    Ha dicsekedni akarsz úgyis annyit mondasz, amennyit akarsz...