22786
Html-, css- és php-help
  • Terensz
    Ez amolyan parasztos ajax, azaz: Pajaxt

Ha más javascripttel meghívott dinamikus php-nél járunk, nevezzük nevén: "Asynchronous JavaScript and XML", egyszer kísérleteztem vele. Működött a dolog, de mivel egy külső php-t hívtam meg ajaxos javascripttel egy div kellős közepébe, azt a php-t se nem include-nak vette (amire ugye az include-oló php kódolása lesz érvényes), sem pedig iframe-nek, hogy beállíthasd az ajaxos php-d kódolását (...content="text/html; charset=iso-8859-2"... stb...).

Nincs véletlenül ötletetek a problémára?
  • hispan2
    Üdv!

2 domainem van, az egyik egy régebbi és azt szeretném, ha a látogató a régebbi címet üti be, akkor automatikusan az újra legyen továbbítva. Milyen rekordot vagy mit kell módosítatnom a szolgáltatóval? Köszi.
  • CattiBrie
    Köszönöm! :)
  • bracsek #9899
    jquery :)

$("#divid").load("mittom.php",{id:'2',h:'12'});

Ennél egyszerűbb nem is lehet, még 2 változót is átadtam a php nak amit post tömben talál meg. Ez betölti a divid iddel rendelkező divbe a mittom.php t amiben akármi lehet, szimpla html is.
  • Malakai
    hr { margin:0; display:block; }
    * html hr { margin:-7px 0 -7px 0; } // IE6
    *+html hr { margin:-7px 0 -7px 0; } // IE7
  • ba32107
    Oks kösz, most már világos
  • Malakai
    Felsorolásnál nem lényeg a sorrend, hierarchiánál természetesen igen, amit elsőnek írsz, az a felső szint.
  • CattiBrie
    Sziasz'!

Meg tudná valaki modani, hogy a HR taget, hogyan lehet ugyanolyanná varázsolni IE és FF alatt?
    A probléma az, hogy hiába állítok be minden félét, az IE hagy helyet a vonalt előtt és után, míg a FF nem. Állítottam paddingot, margint, font size-t, line-height-et.. De meg van adva a border is.. Mit lehetne még? :)

Köszi,
    Catti
  • ba32107
    Aha értem, köszi. Tehát a vessző a felsorolás, a szóköz a hierarchia. És az is fontos akkor, hogy milyen sorrendben írom őket?
  • Terensz
    XMLHTTPRequest = ajax. Jó cucc :-) Csak ugye nem épp a legegyszerűbb.
  • Terensz
    Hali!
    Így első nekifutásra ezt javaslom. Sokminden nincs benne, ill. én ma már máshogy oldanék meg hasonló problémákat, de anno én is ezzel kezdtem, és szerintem elsőre elég, ha a php szemléletét elsajátítod. A php 24 óra alatt c. könyv is nagyon jó, de az némi alapot feltételez.

Apropó, kezdő, ám lelkes kolléga! Csak egy-két jótanács: egy php oldalra 1 db (!) mysql connect function kell (az elejére) és szintén 1 db mysql_close(); (a végére). Baromi idegesítő lekérdezésenként törölni más munkájában az oldalanként 50-et... És mégegy (hátha több órát megspórolok ezzel neked): minden php oldal (nyilván az include-ok nem) így kezdődik:
    <?php
    session_start();
    ne feledd :-) Jó tanulást!
  • MaxPayne
    Hy all

új vagyok és helpet kérnék... olyan netes olvasmányokat keresek amik kezdő programozóknak mutatja be a php és MySQL programozást, szeretném elsajátítani ezeknek az ismeretét, tehát vegyük figyelembe hogy nagyon kezdő vagyok... a segítséget előre is köszönöm.
  • Dj Faustus #9890
    <iframe> vagy XMLHTTPRequest.

De ha jól alakítod ki az oldalt, akkor csak az új tartalmakat kell a böngészőnek a szerverről letöltenie, a többi mehet lokálisan a gyorsítótárból.
  • adam555
    hello azt szeretném megkérdezni, hogy lehet e divbe nyitni uj htmlt hivatkozással, ha igen akkor hogyan. vagy inkább iframe a megoldás?
    vagy mia legjobb modszer arra hogy ne kelljen teljes oldalakat ujra és ujra betölteni?
    köszi
  • Malakai
    A "div.img" az img class-al rendelkező div-eket jelenti, míg a "div.img img" az img class-al rendelkező div-ekben lévő képeket. A "div.img a:hover img" pedig úgyszintén egy képet definiál, ami egy linkben (a) van, amin éppen a kurzor áll (hover) és ez egy img class-al rendelkező div-ben van.
    A selectorban a szóköz az hierarchiát fejez ki, nem felsorolást, míg a pont a class-t és nem hierarchiát.
  • ba32107
    "Gondoltam hogy top selector van..."

Itt "top" helyett "több"-et akartam írni
  • ba32107
    CSS:

Itt van ez a kód. Segítene valaki? Betettem a saját lapomba, és tök jól működik, csak éppen nem értem. Az első "div.img" szabály egyértelmű, a képekhez definiáljuk.

De a másodiknál rögtön: "div.img img" ez micsoda? Mit jelent? A harmadiknál szintén "div.img a:hover img" nem értem, hogy ezek miért egymás mellett vannak, és hogy függenek össze. Gondoltam hogy top selector van egyszerre, de ha vesszőt teszek közéjük (mint ahogy a syntax-ban írják) akkor elcsesződik az egész. Valaki elmagyarázná? Előrei is kösz
  • Terensz
    Mondjuk így a .eu, .com, .net, .org (meg még egy pár) hostnevek országát nem tudod meg sajnos. Ahhoz a Faustus-féle cucc kell.
  • Terensz
    Hát akkor marad az:
    - látogató hostnevét kérdezd le
    - bombázd szét tömbbé( explode(".",$hostname); )
    - utolsó tömbelemet keresd meg (pl for-ciklus)
    - csinálj asszoc tömböt az általad leírt országnevekből és a domain végekből (nem tudom, minek híjják, pl .hu, .ru, .us, .tw, .ws, stb.)
    pl. $orszagok = array("hu"=>"Magyarország","ru"=>"Oroszország"); stb...
    majd array_search paranccsal keresd meg a végződéshez az országnevet.
    kb. ennyi. Txt sem és adatbázis sem kell hozzá.
  • besc
    Hűha, köszi a sok gyors segítséget. Közben és is kérdezősködtem erre-arra, és kiderült, hogy sql nekem nem jó, txt fájlban kellene tárolni a dolgokat. Pár országra elég egyszerűsíteni, amennyiben 32 párnak számít :) Felsorolom:
    Albánia, Andorra, Örményország, Azerbajdzsán, Bosznia és Hercegovina, Fehéroroszország, Bulgária, Horvátország, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Grúzia, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Málta, Montenegró, Moldova, Hollandia, Lengyelország, Románia, Oroszország, San Marino, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Törökország, Egyesült Királyság, Ukrajna. Bónusznak pedig Szlovákia.
  • Terensz
    Először is: köszönet Faustusnak a linkért.

Össze is tákoltam egy scriptet, ami feltölti a csv-t adatbázisba. 211029 sor lett ez a geoip cucc :-)

Besc, te tudod, van-e szükséged ekkora precízségre, hogy kiderítsd: az ip milyen országból jött, vagy elég egy pontatlan, pár országra leegyszerűsített function. (gethostbyaddr + faragás)
  • Dj Faustus #9881
    "Tudom, hogy az IP-ből való országra következtetés nem 100%-os, de ennél jobb megoldás nincs. Van valakinek ötlete, hogyan lehet megcsinálni? "
    Geoip Lite
    1. Letöltöd
    2. SQL adatbázisba beleimportálod
    3. PHP-ban lekéred a felhasználó IP-címét (itt lásd a GetIP függvényt).
    4. Összeveted az adatbázissal.

Ehhez sajnos nem elég a HTML. Kell PHP és SQL tudás is.
  • dav1d
    kösz kiprobálom
  • besc
    Üdv!
    Szeretnék egy szavazást csinálni az oldalamon, országokra lehetne szavazni. De! Lenne egy megkötés, saját országra ne lehessen szavazni. Tudom, hogy az IP-ből való országra következtetés nem 100%-os, de ennél jobb megoldás nincs. Van valakinek ötlete, hogyan lehet megcsinálni? (onnantól kezdve, hogy ip-azonosítás...). Egyébként nem vagyok nagy profi a honlapszerkesztésben, html-ben azért elboldogulok valahogy :)
  • ba32107
    Köszi megvan. De nem a li-nek, hanem az ul-nek kellett megadni
  • passatgt
    igaz, én hibám, 0 valóban jobb:)
  • Malakai
    A 0 érték mértékegység (px) nélkül is valid marad, csak úgy mellesleg. :)
  • passatgt
    margin:0px;
    padding:0px;
    li-nek
  • ba32107
    CSS-help:

Hogy tudom megoldani, hogy egy unordered list-nél a list-style-type-ot none-ra állítva ne "foglaljon helyet" a láthatatlan jelző? Tehát padding meg minden nélkül a háttérszín mondjuk pont a szöveg bal széléig tartson, és ne a láthatatlan marker széléig?
  • ldavid
    biztos rejtett fájlokat tartalmaz

hálózat -> FTP rejtett fájl látszik
  • dav1d
    üdv! megint lenne egy kérdésem, párszor már feltünt hogy a total commander nem tud bizonyos mappákat letörölni. Kicsit bosszantó hogy ilyenkor webes/ftp hozzáférésel 100%os aránnyal le lehet szedni a nem kivánatos mappát de a TC valahogy nem birkozik meg vele.
  • Dj Faustus #9871
    Külső oldal esetén
  • Netgear
    1 oldal külső forrás.....
    http://www.hamilton.hu/hu/prices/bet/

ehhez hasonló oldalból, ahol számok vannak kellene grafikon generálni...
  • Lazarus
    1. oldal saját vagy külső file? A legegyszerűbb az lenne ha az első filet nem számokként hanem táblázatként jelenítenéd meg, de ha ez sima HTML akkor valamilyen progi generálja ki percenként, azzal kéne mahinálni. Ha nem saját, vagy nincs mód a megjelenítés megváltoztatására attól még fel lehet dolgozni az adatokat utólag is, mondjuk javascriptel, persze ez nagyban függ attól is hogy milyen a legenerált oldal felépítése. Nem a legegyszerűbb feladat, de meg lehet csinálni :) Erre előre elkészített "grafikon rajzoló" nincs.
  • Netgear
    Sziasztok. Megoldást keresek a következő dologra:

Van HTML 2 oldal!

1.oldal: itt az euro árfolyam van számokban, ez percenként frissül változik
    2.oldal: ide hogy, mivel tudnám megoldani, hogy az 1.oldalon lévő számokból ide grafikont rajzoljon belőle???

Azaz..egy grafikon rajzoló kellene, vagy valahogy megoldani ezt, mit tudtok ajánlani?? Üdv.
  • Agy Halott #9867
    kiraly vagy, koszi!!! meg IE-ben is helyre allt! ez a collapse eszembe nem jutott volna SOHA!
  • ldavid
    table {border-collapse: collapse} nem segít? ha csak IE-ben marad a hézag, az már haladás

itt egy leírás táblázatnélküli weblapokhoz, a desinghoz elég a CSS
  • Agy Halott #9865
    es ezt a design-t mivel massal oldanad meg? ha van otleted mitol van hezag kerlek tudasd!
  • Agy Halott #9864
    sajnos nem lett jo...
    amugy a default.css-ben mar definialva van az img {border:none;}
    azert koszi, ha van meg otleted mi a baja, szivesen veszem.
  • Dj Faustus #9863
    "Frame-eket a keresők miatt nem szoktak javasolni."
    + Megtöri a navigációt (a címsorban nem azt látod felül, ami az aktuálisan látott oldalon van), megnehezíti a könyvjelzők kezelését (az aktuális oldalt nehezebb könyvjelzők közé felvinni) / az aktuális oldal URL-jének elküldését e-mailben.

"találtam egy frankó javascript tömörítőt"
    Itt van rögtön 4 különböző beállításokkal gzippel (régebbi Apache-oknál mod_gzip, újabbaknál mod_deflate modullal lehet gzip tömörítést eszközölni) vagy anélkül.