LINUX
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"nem értem hogy pl miért nem lehet egy csomagnál egyszerû jobb klikkel elõhozni valami automata telepítõt"
Miben különbözik a Windowsos telepítõ és a Linuxos csomagkezelõ?
Mi okoz a kezelésében nehézséget?
Ki kell választanod melyik programot válaszd egy adott célra?
Windows esetén is meg kell tenned.
Audacity? Goldwave? Audition? Sound Forge? Wavosaur? Egy mezei felhasználónak ezt nehéz eldöntenie (és hajlamos a fizetõs programok warezolt változatát választani, amelyekben vírusok is lehetnek).
Le kell töltened?
Fel kell menned vagy a készítõ honlapjára, vagy egy letöltõoldalra (Linuxban ez utóbbi megfelelhet a repository-nak, csak az szorosan össze van építve az operációs rendszerrel), legrosszabb esetben warezolni.
Fel kell telepítened?
Miben nehezebb egy listában való kiválasztás, majd alkalmazás az "Elfogadom az elolvasatlan EULA-t, tovább, tovább, kell a Toolbar, befejez, krekket alkalmaz, vírust feltelepít, anyázik" lépésektõl?
"egyszerû hozzá nem értõ emberek is nyugodtan feltehetnék windows helyett, az szerintem sikeres lenne."
Én már telepítettem Ubuntu Linuxot egyszeri felhasználóknak.
A mai napig nyugodtan használják - szöveget szerkesztenek, zenét hallgatnak, böngészgetnek az Interneten. Mondjuk a siker oka abban is leledzik, hogy a számítógépet célirányosan használják, nincsenek speciális célok.
Miben különbözik a Windowsos telepítõ és a Linuxos csomagkezelõ?
Mi okoz a kezelésében nehézséget?
Ki kell választanod melyik programot válaszd egy adott célra?
Audacity? Goldwave? Audition? Sound Forge? Wavosaur? Egy mezei felhasználónak ezt nehéz eldöntenie (és hajlamos a fizetõs programok warezolt változatát választani, amelyekben vírusok is lehetnek).
Le kell töltened?
Fel kell menned vagy a készítõ honlapjára, vagy egy letöltõoldalra (Linuxban ez utóbbi megfelelhet a repository-nak, csak az szorosan össze van építve az operációs rendszerrel), legrosszabb esetben warezolni.
Fel kell telepítened?
Miben nehezebb egy listában való kiválasztás, majd alkalmazás az "Elfogadom az elolvasatlan EULA-t, tovább, tovább, kell a Toolbar, befejez, krekket alkalmaz, vírust feltelepít, anyázik" lépésektõl?
"egyszerû hozzá nem értõ emberek is nyugodtan feltehetnék windows helyett, az szerintem sikeres lenne."
Én már telepítettem Ubuntu Linuxot egyszeri felhasználóknak.
A mai napig nyugodtan használják - szöveget szerkesztenek, zenét hallgatnak, böngészgetnek az Interneten. Mondjuk a siker oka abban is leledzik, hogy a számítógépet célirányosan használják, nincsenek speciális célok.
Addig oké, hogy a linux nem windows, viszont nem értem hogy pl miért nem lehet egy csomagnál egyszerû jobb klikkel elõhozni valami automata telepítõt, a windowsos programok alapból winevel indulhatnának stb... Addig jó hogy nekem már megy minden ami nekem kell, és jó rendszernek tartom már a linuxot, de szerintem ha csinálnának egy ilyen linux disztribúciót, ami ilyen windows hangulatú, és egyszerû hozzá nem értõ emberek is nyugodtan feltehetnék windows helyett, az szerintem sikeres lenne.
A
"és nem értem hogy miért nincs ez leírva a súgójában, mikor a windowsban még a legalapvetõbb fogalmakat is elmagyarázza..."
A Linux nem is Windows. Az "alapelve" az, hogy te vagy a gép gazdája, te tudod mit akarsz, te értesz hozzá, ha nem tudod, akkor képes vagy utánanézni, vagy némi intuícióval magadtól is rájössz.
Ha szimpla mezei felhasználóként fordulsz a Linux irányába, vagy feltelepítteted egy szakértõvel (és használod az adott progikat), vagy megtanulod kezelni. De ez van Windows esetén is (talán ott nem kell annyira belemerülni a gép lelkivilágába).
Az Ubuntuban is van súgó: Rendszer/Súgó és támogatás. Ennek a fõoldaláról elérhetõ egy "Programok hozzáadása és eltávolítása" rész.
Ott az ubuntu.hu. Van rajta fórum, elérhetõek dokumentációk.
Konzolban ott a man <programneve>, amely egy adott program dokumentációját adja vissza.
Régen voltak howto-k.
"Egyébként melyik linux dísztribúció való inkább kezdõknek?"
Az Ubuntu jó. Bár kinek a pap, kinek a papné...
Egyesek a Mandrivára esküsznek, mások a Fedorára, egyesek az OpenSuse-ra.
A Debian egy sokkal szárazabb disztribúció, kissé több szakértelmet kíván elsõ nekifutásra.
" csak azért mert ez az ubuntu elég csupasznak tûnik, és csak egy cd"
A CD csak a legszükségesebb programokat tartalmazza. A többit meg - hálózati operációs rendszerbõl kifolyólag - letöltöd a netrõl.
A Linux nem is Windows. Az "alapelve" az, hogy te vagy a gép gazdája, te tudod mit akarsz, te értesz hozzá, ha nem tudod, akkor képes vagy utánanézni, vagy némi intuícióval magadtól is rájössz.
Ha szimpla mezei felhasználóként fordulsz a Linux irányába, vagy feltelepítteted egy szakértõvel (és használod az adott progikat), vagy megtanulod kezelni. De ez van Windows esetén is (talán ott nem kell annyira belemerülni a gép lelkivilágába).
Az Ubuntuban is van súgó: Rendszer/Súgó és támogatás. Ennek a fõoldaláról elérhetõ egy "Programok hozzáadása és eltávolítása" rész.
Ott az ubuntu.hu. Van rajta fórum, elérhetõek dokumentációk.
Konzolban ott a man <programneve>, amely egy adott program dokumentációját adja vissza.
Régen voltak howto-k.
"Egyébként melyik linux dísztribúció való inkább kezdõknek?"
Az Ubuntu jó. Bár kinek a pap, kinek a papné...
Egyesek a Mandrivára esküsznek, mások a Fedorára, egyesek az OpenSuse-ra.
A Debian egy sokkal szárazabb disztribúció, kissé több szakértelmet kíván elsõ nekifutásra.
" csak azért mert ez az ubuntu elég csupasznak tûnik, és csak egy cd"
A CD csak a legszükségesebb programokat tartalmazza. A többit meg - hálózati operációs rendszerbõl kifolyólag - letöltöd a netrõl.
Á köszi mûködik ^^ már próbáltam linuxot telepíteni 2002ben, és egyszer úgy 2-3 éve, és nem értem hogy miért nincs ez leírva a súgójában, mikor a windowsban még a legalapvetõbb fogalmakat is elmagyarázza...
Egyébként ez már egész jó, van olyan gyors mint a windows 2000(amit eddig használtam bár már agyon volt telepítve mindennel), a régebbi windowsos cuccaim is mennek winevel stb, tehát jobb mint gondoltam...
Egyébként melyik linux dísztribúció való inkább kezdõknek? Pl melyiket érdemesebb feltenni? (a gépem athlon 1330mhzra húzott athlon 1200, 1,5giga ram) csak azért mert ez az ubuntu elég csupasznak tûnik, és csak egy cd, aztán gondoltam majd "lewarezolok" egy dvds linuxot (debian, fedora vagy valami mást), amiben több program van, vagy maradjak inkább az ubuntunál?
Egyébként ez már egész jó, van olyan gyors mint a windows 2000(amit eddig használtam bár már agyon volt telepítve mindennel), a régebbi windowsos cuccaim is mennek winevel stb, tehát jobb mint gondoltam...
Egyébként melyik linux dísztribúció való inkább kezdõknek? Pl melyiket érdemesebb feltenni? (a gépem athlon 1330mhzra húzott athlon 1200, 1,5giga ram) csak azért mert ez az ubuntu elég csupasznak tûnik, és csak egy cd, aztán gondoltam majd "lewarezolok" egy dvds linuxot (debian, fedora vagy valami mást), amiben több program van, vagy maradjak inkább az ubuntunál?
A
Két mód van:
1. csomagból telepítesz
2. letöltöd a program forráskódját (általában tömörített formátumban van: .tar.gz, .tar,bz2,...), és lefordítod.
Az elsõ metódusnál egyszerûbb a telepítés, de nem mindig a legújabb változatot kapod. Ubuntu alatt az alábbi lehetõségek vannak csomagból való telepítéshez:
* Alkalmazások / Hozzáadás/eltávolítás
* Rendszer/Adminisztráció/Synaptic csomagkezelõ
* Konzolba (Alkalmazások/Kellékek/Terminál): sudo apt-get install <csomagneve>,
ahol a <csomagneve> helyére a telepítendõ csomag neve kerül
* Ha külön töltöd le a .deb állományt, GDebi csomagkezelõvel (alapból benne van) telepítheted
A másik metódus kissé összetettebb, de általában frissebb, egyéni igényekre konfigurálhatóbb változatot kaphatsz:
1. A csomagolt formátumot ki kell tömörítened (.tar.gz esetén konzolba: tar xvzf <archívum neve>).
2. A program honlapján vagy a kicsomagolt archívumban levõ README állományában le vannak írva a szükséges csomagok (lásd az elõzõ bekezdés), a konfigurálás (./configure), a fordítás (make), és a telepítés (make install).
1. csomagból telepítesz
2. letöltöd a program forráskódját (általában tömörített formátumban van: .tar.gz, .tar,bz2,...), és lefordítod.
Az elsõ metódusnál egyszerûbb a telepítés, de nem mindig a legújabb változatot kapod. Ubuntu alatt az alábbi lehetõségek vannak csomagból való telepítéshez:
* Alkalmazások / Hozzáadás/eltávolítás
* Rendszer/Adminisztráció/Synaptic csomagkezelõ
* Konzolba (Alkalmazások/Kellékek/Terminál): sudo apt-get install <csomagneve>,
ahol a <csomagneve> helyére a telepítendõ csomag neve kerül
* Ha külön töltöd le a .deb állományt, GDebi csomagkezelõvel (alapból benne van) telepítheted
A másik metódus kissé összetettebb, de általában frissebb, egyéni igényekre konfigurálhatóbb változatot kaphatsz:
1. A csomagolt formátumot ki kell tömörítened (.tar.gz esetén konzolba: tar xvzf <archívum neve>).
2. A program honlapján vagy a kicsomagolt archívumban levõ README állományában le vannak írva a szükséges csomagok (lásd az elõzõ bekezdés), a konfigurálás (./configure), a fordítás (make), és a telepítés (make install).
Hali, linuxra hogy lehet telepíteni? Addig oké, hogy letöltöm a programot, az is hogy kitömörítem, de hogyan futtatom? (windowson egyszerûen setup.exe, aztán jól van)
Egyébként a legújabb ubuntu linuxra akartam telepíteni emulátorokat, de egyik readmejében sem volt leírva hogy hogyan kell telepíteni...
Egyébként a legújabb ubuntu linuxra akartam telepíteni emulátorokat, de egyik readmejében sem volt leírva hogy hogyan kell telepíteni...
A
Minek neked telnet? Amúgy sokminden lehet a baja. Nyitva van a 23-as port, fut a telnet?
Amúgy a legtöbb disztribúció nem is telepíti alapból a telnet szervert.
Amúgy a legtöbb disztribúció nem is telepíti alapból a telnet szervert.
köszönöm a segítséget, sikerült beállítani.
kérdeznék még valamit. a telnetd szervert nem tudom beállítani
telnet> open localhost
Trying 127.0.0.1...
telnet: Unable to connect to remote host: Connection refused
ezt a hibaüzit kapom. hogy tudom configurálni a szervert? valami beállítási probléma van csak szerintem, olyan mintha nem menne a szerver ezért nem tudok kapcsolódni.
köszönöm a választ
kérdeznék még valamit. a telnetd szervert nem tudom beállítani
telnet> open localhost
Trying 127.0.0.1...
telnet: Unable to connect to remote host: Connection refused
ezt a hibaüzit kapom. hogy tudom configurálni a szervert? valami beállítási probléma van csak szerintem, olyan mintha nem menne a szerver ezért nem tudok kapcsolódni.
köszönöm a választ
ifconfig eth0 <IP-cím> netmask <alhálózati maszk> broadcast <broadcast IP-cím>
illetve az átjáró:
route add default gw <átjáró IP-címe>
De javaslom inkább a /etc/network/interfaces állomány átszerkesztését ilyesmire (elõtte nyomj egy ifdown eth0-át):
iface eth0 inet static
address <IP-cím>
netmask <alhálózati maszk>
gateway <átjáró IP-címe>
Illetve ha DNS kiszolgálót is meg akarsz adni, nézz szét az /etc/resolv.conf környékén:
nameserver <névszerver IP-címe>
Ezek után javasolt egy ifup eth0.
illetve az átjáró:
route add default gw <átjáró IP-címe>
De javaslom inkább a /etc/network/interfaces állomány átszerkesztését ilyesmire (elõtte nyomj egy ifdown eth0-át):
iface eth0 inet static
address <IP-cím>
netmask <alhálózati maszk>
gateway <átjáró IP-címe>
Illetve ha DNS kiszolgálót is meg akarsz adni, nézz szét az /etc/resolv.conf környékén:
nameserver <névszerver IP-címe>
Ezek után javasolt egy ifup eth0.
sziasztok
lenne egy kérdésem linuxal kapcsolatban
hogyan tudom a hálókártyám ip címét változtatni, ill. fixre állítani?
ja persze mindezt terminálból!
ifconfig? tudja?
vagy más parancs van rá?
köszi
lenne egy kérdésem linuxal kapcsolatban
hogyan tudom a hálókártyám ip címét változtatni, ill. fixre állítani?
ja persze mindezt terminálból!
ifconfig? tudja?
vagy más parancs van rá?
köszi
ubuntu 😊
Nem torrent, de Linuxos játék:
http://www.happypenguin.org/
http://www.linuxgames.com/
http://games.linux.sk/
http://sourceforge.net/softwaremap/trove_list.php?form_cat=80 - itt tudsz szûrni a Linuxot igénylõ játékok között
http://www.google.hu/search?q=linux+games
http://www.happypenguin.org/
http://www.linuxgames.com/
http://games.linux.sk/
http://sourceforge.net/softwaremap/trove_list.php?form_cat=80 - itt tudsz szûrni a Linuxot igénylõ játékok között
http://www.google.hu/search?q=linux+games
az ubuntu nagyon jo söt szerintem az öszes linux jo ha nem tutsz nagyon angolul akor az uhu linux ot ajálom
szevasztok én suse linux 9.0-át használok és kelene egy kis segitség
elöször kelene valamijen messenger az amsn és a pidgin nem müködik !!!
elöször kelene valamijen messenger az amsn és a pidgin nem müködik !!!
sziasztok!
abszolút kezdõ vagyok linux terén, informatikában viszont otthon vagyok, csak eddig nem volt lehetõségem linuxot használni...
elhatároztam, hogy kipróbálom, szval melyiket ajánlanátok?
ubuntu-ról hallottam, hogy jó, de a többit nem nagyon ismerem, így hát hozzátok fordulok!😊
tanácsokat, javaslatokat, tapasztalatokat várok nagyon szívesen!😊
köszönöm!
abszolút kezdõ vagyok linux terén, informatikában viszont otthon vagyok, csak eddig nem volt lehetõségem linuxot használni...
elhatároztam, hogy kipróbálom, szval melyiket ajánlanátok?
ubuntu-ról hallottam, hogy jó, de a többit nem nagyon ismerem, így hát hozzátok fordulok!😊
tanácsokat, javaslatokat, tapasztalatokat várok nagyon szívesen!😊
köszönöm!
A Blackpanther-rõl sokat nem hallottam, az ubuntu mellett viszont lenne pár szavam:
-Ez vezeti a distrowatch népszerûségi listáját.
-Debian alapú.
-Elég sokan tudnak segíteni a supportban
-Saját tapasztalat: egyszerû, stabil (mivel debian alapú), könnyû rápakolni a beryl-t, illetve maga a rendszer gyorsan fejlõdik (fél éves kiadási ciklus)
-Ez vezeti a distrowatch népszerûségi listáját.
-Debian alapú.
-Elég sokan tudnak segíteni a supportban
-Saját tapasztalat: egyszerû, stabil (mivel debian alapú), könnyû rápakolni a beryl-t, illetve maga a rendszer gyorsan fejlõdik (fél éves kiadási ciklus)
A Windows XP-t készülöm leváltani linuxra, de nem tudom eldönteni, hogy BlackpantherOS-re, vagy Ubuntura váltsak. Légyszives soroljatok fel pár érvet/ellenérvet, hogy dönteni tudjak, esetleg más disztrubciót is ajánlhattok. Köszi elõre is!
hy!az lennea problémám hogy a balck panther linuxszal bebootoloma gépet és az összetevõk betöltõdésének kiírásakor megáll a bootalás a "Select monitor" pontnál.mi lehet a baj? talán nem támogatja a monitoromat,peidg a vidikarimat igen
facebook.com/dolgap - ambient, downtempo, trip-hop
Frustus! Kösz 😊
Ahogy leszedtem, képfájl volt, most beolvastattam a Clone-Drive-al és kimásóltam a fájlokat/mappákat, estére ki is próbálom 😊
Ahogy leszedtem, képfájl volt, most beolvastattam a Clone-Drive-al és kimásóltam a fájlokat/mappákat, estére ki is próbálom 😊
(O_o)
az a gondom hogy bebutol a linux de kidobja hogy hogy nincs "moont" ezért nem tölt be tovább ????? hogyan lehet ezt orvosolni ?????
sziasztok tudtok nekem segiteni a FATHERLINUX-os okosságban ????
1 Kiindulásképp: a Distrowatch oldalán fel vannak sorolva a Linux-disztribúciók.
2. A Coyote Linux Personal Firewall v3.00.38 letöltési oldala elérhetõ innen, letölthetõ innen.
3. Nincs hozzá magyar kiegészítés.
4. Ilyen disztrib. még a Freesco.
2. A Coyote Linux Personal Firewall v3.00.38 letöltési oldala elérhetõ innen, letölthetõ innen.
3. Nincs hozzá magyar kiegészítés.
4. Ilyen disztrib. még a Freesco.
Valaki ismeri a Coyote Linux-ot?
Na, nekem meg is volt a Floppis változata, egy rettentõ nagy baja van, hogy Floppi, és naponta legalább egy ment tönkre Bootoláskor...szóval 1év=365...
Azt halottam, hogy ennek van egy újabb változata, mely már Winchesterrõl Bootol
Mi a tipusszáma és ha van magyar kiegészítés, akkor erõssen érdekelne, mert a mostani Routeremen nem lehet sávszélkorlátozást bevezetni...ha valaki bármely infot tudna modnani, netán hasonló programot, mint a Coyote Linux (CSAK winchesterrõl Bootolos!!) akkor jöhet
Köszönöm
Na, nekem meg is volt a Floppis változata, egy rettentõ nagy baja van, hogy Floppi, és naponta legalább egy ment tönkre Bootoláskor...szóval 1év=365...
Azt halottam, hogy ennek van egy újabb változata, mely már Winchesterrõl Bootol
Mi a tipusszáma és ha van magyar kiegészítés, akkor erõssen érdekelne, mert a mostani Routeremen nem lehet sávszélkorlátozást bevezetni...ha valaki bármely infot tudna modnani, netán hasonló programot, mint a Coyote Linux (CSAK winchesterrõl Bootolos!!) akkor jöhet
Köszönöm
(O_o)
nem rak fel lilo-t vagy grub-ot vagy nem állítod be telepítéskor? vagy több mint négy partíciód van? a telepítõ lemez nem ajánl fel olyat, hogy meglévõ rendszer indítása? vagy a telepített rendszer nem az elsõ 1024 clusterben van (lilo-nál, grubnál nemtom számít e ez...)? esetleg biosban be van kapcsolva a boot virus figyelés? telepítéskor semmilyen hibaüzenet nincs?
Hello! Lenne egy problémám: most telepítettem fel az UHU Linux - ot, de indításnál nem akar bejönni a boot managere. Mit tudnék csinálni? (most telepítettem újra harmadjára 😊) ) Elõre is kösz!
Sziasztok
Lenne egy fontos, megoldandó prolémám
adott egy pár windows gép, ami egy linux gépen keresztül internetezi, két
különbözö intenet kapcsolat van, néha néha a másikra kapcsolom át a linux-t,
A baj az hogy két különbözö smtp kiszolgáló van az internetkapcsolatokhoz.
Linux-ot szeretnél smtp szervernek beállitani a windows-os
levelezõprogramban, és a linux-t rávenni valahogy hogy küldje tovább az épp
aktuális levélkiszolgálónak, és ne õ küldje ki a levelet
van ilyen progi ?
Lenne egy fontos, megoldandó prolémám
adott egy pár windows gép, ami egy linux gépen keresztül internetezi, két
különbözö intenet kapcsolat van, néha néha a másikra kapcsolom át a linux-t,
A baj az hogy két különbözö smtp kiszolgáló van az internetkapcsolatokhoz.
Linux-ot szeretnél smtp szervernek beállitani a windows-os
levelezõprogramban, és a linux-t rávenni valahogy hogy küldje tovább az épp
aktuális levélkiszolgálónak, és ne õ küldje ki a levelet
van ilyen progi ?
http://s2b-hu.ikariam.gameforge.com/reg.php?fh=400ce81271ab4218ebc88d115104c2f1
Szasztok! Segítsen valaki légyszíves mert már tele van a hócipõm. A linux 9.2 DVD-iso filet kétszer próbáltam letölteni. Elõször 96%-nál másodszor 92%-nál behalt!!! Két különbözõ szerverrõl töltöttem (töltöm). A 96%-ost megturbóztam és most újra töltöm! de túlfutott és már 3207MB helyett 3410MB-nál tart mi a fszt csináljak?
két partíciót kell csinálnod.
az egyikre rakod a windowst, a másikra a linuxot...
az egyikre rakod a windowst, a másikra a linuxot...
Politikusainkkal nem az a baj, hogy rosszabbak nálunk, hanem, hogy nem jobbak
hi all 😊
ide írok mert más közelebbi témát nem találtam 😊
tudja valaki hogy tudok feltenni XP mellé linuxot is a gépre???
mit kéne csinánli hozzá?
ide írok mert más közelebbi témát nem találtam 😊
tudja valaki hogy tudok feltenni XP mellé linuxot is a gépre???
mit kéne csinánli hozzá?
A hívás díja 450 Ft + áfa
Sziasztok! Januártól lehetõségetek nyílik Linux bármilyen szintû megismerésére. Infoline:06-30-418-9190.