25
  • Bonewerkz
    #25
    talan a kevesebb vulkani aktivitas miatt nem is alakult ki olyan legkor, mint a Foldon, nem? talan, a kicsit besegitenenk neki, akkor lehetne levego a marson... egyebkent a Hold gravitacioja kb 1/7ed a Marse pedig majdnem a fele a Foldenek (lehet, hogy tevedek...) mindenesetre megtartana a legkort... (egyebkent a Venusznak sincs olyan magnesessege, mint a Foldnek, megis 500 atm a nyomas a felszinen...)
  • Laci73
    #24
    Kupola (helyesebben inkább buborék) városokban, illetve a felszín alatt kialakított élőhelyeken laknának az emberek, s folyna a létfontosságú mezőgazdasági termelés. Víz, napfény, szén-dioxid, oxigén - mind rendelkezésre áll.

    Helló Imre! Ne ijeszgess minket :) Bár kétségtelenül óvatosnak kell lenni, hiszen találkozhatunk számunkra kórokozó vagy parazita élőlényekkel, akár vírusokkal is. De szerencsére megoldható a probléma.

    Mellesleg én nagyon hajlamos vagyok feltételezni (igaz én sem hiszek el mindent) ősi kapcsolatot a mi Földünk és a Mars között.
  • Rive
    #22
    #8: A légkörhöz nem csak tömeg kell. A földnek pl. gyaníthatóan csak azért nem szökött még el a légköre, mert a mágneses mezeje által fogvatartott ionok viszonylag nagy, állandó nyomást biztosítanak a légkör határán. A Mars esetében nincs számottevő erősségű mágneses mező, ami ilyet létrehozhatna.
  • reszcsi
    #10
    AZért én örülnék, ha inkább ilyen kutatásokra ölnék a pénzt a nagyhatalmak és nem fegyverekbe. Mondjuk azon versengenének, hogy ki kolonizálja előbb a marsot ... szép is lenne.
  • Gabo
    #9
    Emberek a Marsnak van légköre!
    Bár tény, hogy ritkább, mint a Földé és ha jól emlékszem oxigént nem vagy csak nagyon minimális mennyiségben tartalmaz. Ha nem lenne légköre, akkor nem alakulhatnának ki proviharok sem. Valamint a hőmérséklet ingadozás is jóval nagyobb lenne.
  • NasaTm
    #7
    Csak esot kellene reprodukalni felette es maris kialakulna a legkor. Ezt elerhetik egy nagy Bummal ami mondjuk egy meteor vagy valami hasonlo.
    Csak az a kerdes, hogy, hogyan iranyitjak bele a marsba a kiszemelt aldozatott.
  • Gabest
    #5
    Nincs légköre, meg üvegházhatás ami stabilizálná a hőmérsékletet, és ahogy hallottam nem is lesz mert túl kicsi a bolygó tömege ahhoz hogy megtartsa a levegőt.
  • _VaM
    #4
    Legfeljebb nem fogunk fürdőnadrágban sétálgatni a felszínen... :)
  • J@no
    #2
    a marssal az a abj, hogy eég nagy a napi hőingás (kb. 400 celsius fok) :(((
  • Laci73
    #1
    A MArsra egyre inkább úgy kell tekintenünk, mint új otthonunkra. Na persze még az unokáink sem fognak telepesek lenni, de a gondolat akkor is lenyűgöző.
    Korábban rendkívül száraznak hittük a bolygót - ez így volt még két-három évvel ezelőtt is, legfeljebb a sarkoknál sejtettünk némi jégtakarót. De az aránylag nagy tömegben jelenlévő víz nagyon kecsegtető. Szomorú azonban az, hogy az űrkutatás továbbra is mostohagyerek. Egy állandó kislétszámú kolónia és űrállomás rendszer létrehozása a Mars ill. a Hold körül töredéke lenne csak egy nagyhatalom katonai költségvetésének, és nem kell ecsetelnem ennek előnyeit sem.