21
Avagy hogy b@sszuk szét izületeinket?
  • zvaragabor
    #21
    Hogy mim ropog? Nyak, szegycsont, ujjpercek többféleképpen, csukló, könyök többféleképpen(egyszerre 2-3-at is, és mind más helyen) gerinc, valahol a medence fele is ropog egy helyen a gerinc, azért veszem külön, mert sajátos módon ropog ott, combcsont-ízület, térd, másik oldalán a hajlatnál valami ínszalag(csak a bal lábnál), boka, lábujjak. Azért kezdek már fosni, mert a térdem néha magától roppan egyet járásnál, és azelőtt nem volt, illetve fáj is. Vagyis nem úgy fáj, hogy sajog, de érzem. Az a baj, hogy már megszokásból ropogtatok, nem is figyelek oda. Egyszerűen csak azon veszem magam, hogy már megint ropogtattam. Gyerekeim elkezdik, kezükre fogok verni. Nem azért, mert a hangja zavar, mint másokat. Nem szeretném ha tényleg baj lenne később. Ja, 20 éves vagyok, nagyon rég óta ropogtatok.
  • laliking
    #20
    ezt találtam, szerintem elég érdekes:


    Mitől ropognak az ízületek?

    Egyeseknek a feszülség levezetésére jó, mások idegbajt kapnak tőle. Mi váltja ki ezt a hangot?

    A szervezetben fellelhető ízületek legtöbbje két csont között helyezkedik el, úgynevezett diarthrodiális ízület. Ezek szerkezetére jellemző, hogy a két csont végét ízületi porc, legtöbbször üvegporc borítja, és az ízületi tok foglalja burokba a csontok közötti rést. A burok belsejét, az ízület üregét nedvesítő anyag tölti ki, amelyet szinoviális folyadéknak neveznek, és a porc számára szükséges tápanyagokat tartalmazza. Ezen kívül a folyadékban oldott formában gázok is találhatók, elsősorban oxigén, nitrogén és szén-dioxid.

    A legkönnyebben a kéz kisízületei, azaz az ujjpercek közötti és a kézközépcsontokat az alappercekkel összekötő ízületek ropogtathatók. Amikor a tok megfeszül, kiterjedését számos tényező korlátozza. Ezek egyike az ízületi üreg térfogata, amit a benne lévő szinoviális folyadék mennyisége határoz meg. Ez az anyag ugyanis az alapvető fizikai szabályszerűségeknek megfelelően csak akkor képes kitágulni, ha az ízületi üreg nyomása annyira lecsökken, hogy az oldott gázok kilépnek a folyadékból. Amikor a gázok felszabadulnak, megnő az ízületi üreg térfogata, és ezáltal mozgékonysága is.

    Buborékzaj

    A kattanó, roppanó hang nagy valószínűséggel akkor hallható, amikor a gázok kiválnak a szinoviális folyadékból, és a tok még jobban megfeszül. Hogyha közvetlenül „ropogtatás” után röntgenfelvételt készítenénk az ízületről, az üregen belül gázbuborékot láthatnánk, amely mintegy nyolcvan százalékban szén-dioxidból áll. Az ízületben ez a roppanó hang nem váltható ki újra, amíg a gázok vissza nem oldódnak a szinoviális folyadékba, ezért nem lehet ugyanazt az ízületet folyamatosan ropogtatni.

    Felmerül a kérdés, hogyan képes egy kis gázbuborék ekkora zajt okozni? Sajnos, bár vizsgálták a jelenséget, még nem sikerült megtudni ennek okát. A másik gyakran feltett kérdés, hogy a ropogtatás károsítja-e az ízületet. Ebben a témában szintén nem született még egyértelmű válasz. Egy tanulmány semmiféle összefüggést nem talált az ízületek ropogtatása és az ízületi gyulladás között. Egy másik tanulmány azonban kimutatta, hogy a gyakori ujjropogtatás károsítja az ízület körül lévő lágyrészeket, valamint gyakrabban duzzad meg a kéz, és csökken a szorítóereje is.

    A kattanó, roppanó hangok további forrásául az inak és a szalagok szolgálnak. Minden ín legalább egy ízületet áthidal, hiszen csak így képes mozgást létrehozni. Az ízület aktuális helyzetétől függően gyakran előfordul, hogy egy ín valamennyivel elmozdul normális anatómiai helyéhez képest. Amikor megmozdulunk, az ín gyorsan visszaugrik a helyére, és a csonton átbucskázva „megpendül”. Ilyen hangot ad ki a boka- vagy a térdízület, amikor ülő helyzetből felállunk vagy lépcsőn járunk.
  • Lteebee
    #19
    A könyökömet,az ujjaimat, a térdeimet, meg a gerincemet.
  • duc
    #18
    Reggel a nyakam nem gyönge géppuska effekt.... a gáz az, hogy amíg nincs meg a reggeli tradicionális nyújtózkodós-ropogtatás, addig nem is érzem jól magam... Én is azt hallottam, hogy nem különösebb probléma. Hamarabb fogom halálra inni magam, mint hogy ebből gondom legyen. :))))))
  • see.aakogh
    #17
    Én az összes kézi ujjam, meg az összes lábujjam :)
  • Gabest
    #16
    havat, ha lesz
  • CSOCSO
    #15
    ujjaimait néha néha
  • Gery1980
    #14
    Nyakamat, gerincemet, ujjaimat.
  • I.C.ram
    #13
    Én soha sem tudtam ropogtatni semmim, nagyon ritkán megy az orrom porcogója. :)
  • Lazarus
    #12
    ujjaim, lábujjaim, nyakam, gerincem
    amúgy nekem azt mondták hogy semmi baja nem lesz tőle senkienk. Csak azok találták ki ezt a parkinzonkóros nagypapi dumát akiket inritál a jó hangos egészséges ropogás :)
  • Ron Ragm
    #11
    nekem nem roppan semmim (Najó az ujjaim, ha előtte sokáig ökölbe vannak szorítva)
  • KeKKSZike
    #10
    Én a kezeimet, nyakamat, derekamat, bokámat! Reggel, amikor felkelek és megteszek pár lépést, akkor a térdemet is kiroppantom... :D
  • Coine, The A&O
    #9
    annyira nem szoktak.
    nagyon ritkán a térdem, a bokám meg a könyököm.

    ujjak meg alap ;)
  • Dzsini
    #8
    szinte az összes ízületem reggelente, és gerinc, térdek, csuklók napközben is... inkább az az egészségtelen, ha a beszorult levegő nem megy ki (a roppanás ui. alapvetően ez)...
  • RelakS
    #7
    Mutatóujjak, de csak ritkán
  • Jano
    #6
    Teniszkönyökömet.
  • TheZsenyka
    #5
    Sajtos tallért...
  • magus
    #4
    nekem mindenem ropog, mert gyenge izuleteim vannak. a nyakam, az osszess ujjam, gerincem, a combomnal is. ahol csak akarom. eleg gaz lesz par ev mulva
  • Sephi
    #3
    Uhh nekem a jobb kezem nagy ujja ropog ahanyszor csak akarom :) Aszonyt kezet mindig jobb kezzel fogom es mar megszogta hogy folyton ropogtassa :)
    Asztan meg neha a gerincemet.
  • Lacc
    #1
    Ki milyét szokta megropogtatni? :) Én az ujjaimat szoktam meg néha könyökömet :D De igyekszem leszokni róla mert megnézhetem magam néhány év múlva ha így folytatom...