41
az
  • theodred
    Sziasztok!
    Nekem DOS alatt futtatható BIOS frissítő programra lenne szükségem!
    Tud valaki ajánlani?
    Az alaplapom MS6117 és sem az MSI sem pedig az INTEL honlapján nem találok programot!(Semmit)
    A segítséget előre is köszönöm!
  • Quki
    hola! gondoltam benézek és kérdezek...bár régóta megvan ez a gépem (aláírásban) de még mindig hasít a játékokban :) a 6400 es black editiont viszont nem tudom húzni...mármint a szorzóját nem tudom állítani 12es szorzóról felfelé...pedig már az alaplapnak volt egy biosfrissítés is...:\ a front side bus órajelét tudtam állítani , de azt is csak 225 ig...és az ugyebár nem csak a procit állítja, 225 felett meg elég instabil lesz a rendszer...szal tud valaki vmilyen megoldást arra, hogy lehetne a proci szorzóját feljebb állítani? jahm és két alaplapban is volt már...az előző msi volt...és ott sem tudtam állítani...szal pls , ha vki tud erre vmilyen megoldást, az írjon!
  • shader00
    Megoldottam a dolgot,ctrl+f1 el lehet előhozni a speciális beállításokat,
    2 ghz ről felhúztam a procit 2.4 re, de nem tapasztaltam túl nagy teljesítmény növekedést, szal inkább hanyagolom a témát
  • shader00
    kösz de a legúbb bios már frissítve van szal valami más lehet a probléma
    :I A gyártó honlapján is ott van a friss bios, létezne hogy azzal se lehet fsb-t meg szorzót állítgatni ??
  • w77d
    neked is csak azt tudom mondani, hogy szakemberrel biosfrissítés
  • shader00
    Hy! Egy am2 amd 3200+ procit akarnék húzni, ami egy gigabyte alaplapban van benne, de a bios semmilyen beállítást nem támogat!
    Frissítettem az alaplap telepítő cd jével, de semmi változás.
    Lehet ezzel kezdeni valamit ?
  • w77d
    pontosan
  • DaemoonHunter
    Esetleg ha előtte biztonsági mentést készítenék? Gondolom, ha már be sem kapcsol a gép ez semmit sem ér:S
  • w77d
    A bioscserét ajánlatos szakemberrel megcsináltatni, mert nagy a hibafaktor és nagyon nagy a tét is!
  • DaemoonHunter
    Hello!
    Hallottam olyanról, hogy az Ati 9550-es szériát lehet tuningolni 9600XT szintjére bioscserével. A kérdésem az lenne, hogy ez mennyire veszélyes, mert ugye egy bioscsere az egész alaplapot is tönkrevághatja. Előre is kösz a választ!
  • Gerry
    nForce2-nél ha a memória/FSB asszinkronban van, akkor lassabb a memóriakezelés, hiáb megy a memó magasabb órajelen, attól még lehet a gép lassabb.
  • ollie
    Próbáld ki. HA választható az arány, akkor tutira fog menni szerintem, legalábbis nem a ramon fog múlni, hanem csak a procin. Az ASUS lapon biztos nem múlik, mert általában nagyon jól tuningolhatóak.
  • ollie
    de ezt az arányokból ki lehet számolni könnyen.
  • ollie
    Ha mondjuk van 5:4, akkor 237:200 is lehet.
    Amúgy rosszul írtam az előbb, mert 4:3-nál 200:150 lesz, vagyis húzva 250:200.
  • ollie
    Ez az amit nem tudok, nézd meg. Ez gyártótól ill chipsettől függ. Az enyémben lehet állítani több fajtát is.
  • ollie
    FSB-je a procinak van.

P4C-nek 200 az FSB-je (800 a memória felé), a ramnak meg 200 a frekvenciája (mivel DDR, ezért 400).
    Ha az FSB-t emeled, akkor szinkronban emelkedik a memcsi frekije is. Azt kell megnézni, hogy az FSB meg a memória tud e asszinkronban menni, tehát mondjuk tudod e pl 4:3-ra állítani (ekkor 200-as FSB-nél a memória 133). Na ez után fel tudod húzni az FSB-t egész 267-ig, mert akkor fog menni a memcsi 200-on megint.
  • ollie
    Hát addig bírod húzni, amíg bírja a ram. Tehát ha PC3200-es, akkor 400MHz-ig, stb. Persze megpróbálhatod magasabban is, de az sok mindentől függ (ram márkája, proci húzhatósága, stb). Azt ne feledd, hogy a fsb-t és a ramot csak egyszerre tudod állítani, függetlenűl egymástól nem! Persze sok márkás ramot a névleges freki fölé is tudod húzni, de kérdéses, hogy meddig fogja bírni.
  • icecave
    "persze a ramtól is függ."

Igen, igen, ezzel én is megvívtam a harcot, de ha egyszer bekonfigolod, király!
  • ollie
    A biosban az FBS-t kő feljebb venni. Általában 20%-os emelést még simán visz mindegyik (tehát 100-ról 120-ra teheted). De persze a ramtól is függ.
  • hen-tes
    na most
    izé
    hi
    az a problema
    hogy van egy cel 2.4
    és ezt hogy kő húzni ?
    szal milyen opciót állicsak át ?
  • Sir IvanHoe
    A proci es a ramok tunningolasan kivul van meg ezer dolog ami befolyasolja a gepet. Ezekrol irna valaki valamit, hogy mire erdemes odafigyelni? Foleg jolenne a mostansag futo NF2 alaplapokhoz.
    Koszi
  • Crokin
    Hát olyat sajnos nem tudsz letölteni. Max bios frissítést tudsz csinálni. Vagy finomhangolás a biosban.
  • mainruler
    Nektek nem adtak hozzá User's Guide-ot?
    Mert elvileg mindegyikhez járna egy, abban meg részletesen le van írva.
  • gothic1
    ok. a biosnak van soft menuje...
  • gothic1
    Én inkább az kérdezném, hogy van-e egy jó honlap, fórum ahol jól, részletesen, akár kezdők számára is érthetően le van írva, hogy az abit alaplapok soft menujében hogyan lehet a gépet tuningolni. Köszi.
  • mainruler
    Na jó:

CPU Setup ->
    -CPU Operating Speed: User define vagy amid épp van
    -FSB Rate!!: A legfontosabb. Sokkal inkább az, mint a CPU órajele. Mindenképp állítsd 4:4.1-re, ha tudod (az alapból 133MHz-es Coppermine a legjobb rá). Így egy alapból csak 100MHz-s, de mondjuk 1GHz-en felül levő PIII-at simán lenyom pl. egy 866MHz-s, de 133MHz FSB-jű Coppermine. Az órajel nem minden, sőt! Minél magasabb az FSB, annál nagyobb az AGP működési sebessége is (nem mindegy, hogy 4x100 vagy 4x133 MHz...), a RAM-ról már nem is beszélve.
    -CPU Power Supply: Default-ról emeld apránként, míg stabil nem lesz a cucc (vagyis nem fagy le tesztelés közben a 3DMark, a játékok)
    -In-Order Queue Depth:4.

Advanced Chipset Features ->
    -SDRAM CAS Latency: 2 (mindegy, mit pofázik a BIOS, mert ha nem fagy így a gép, akkor maradhat)
    -SDRAM Cycle Time: 5/7
    -SDRAM RAS to CAS Delay: 2
    -SDRAM RAS Precharge Time: 2

Ha jó a CPU-d, akkor ez akár több is lehet, mint 15% teljesítménynövekedés.
  • mainruler
    :D
  • Manta
    :)
  • szalonna
    Hi! Az lenne a kérdésem mit és hogyan kell állítgatni a biosban, hogy megnöveljem jól a gépem teljesítményét (Abit ST6)??? Azt hallottam, 10-15%os gyorsulást is el lehet így érni....help plíz!!!