14
  • mir
    #14
    2ozz:
    a VIA valóban csak töménytelen mennyiségű szemetet gyártott, ez csak az elmúlt 2-25 évben változott meg, méghozzá igen rohamosan. a VIA chipsetek ma már teljesen megbízhatóak, és az otthoni felhasználóknak szánt chipsetek közül(azaz kihagyva az intel 4procis 2csatornás DDRbuszos meg hasonló dolgait) azonos memóriával szerelve a leggyorsabbak.
    egyébként 7-8 éve még a SIS, meg az ALI is csak szemetet gyártott(az ALI szerintem még ma is)
  • mir
    #8
    az, hogy hirtelen, vagy nem, relatív.
    az intel nyilván fenntartotta magának a jogot, hogy visszavonhassa a licenct.
    bár a szerződés szövege nyilván nem publikus, ha ezen gondolkoznak, akkor nyilván lehetőségük van rá...
  • Frenzy
    #7
    Ha valaki megveszi a pIV chipset licenszet, es gyartani kezdi, akkor az Intel igy hirtelen barmelyik pillanatban visszavonhatja a licenszet?
  • mir
    #6
    magyarember2, hydroman:
    amit ti leírtatok a VIAról, meg a SISről, az egészen korrekt is volt, holyan 4 évvel ezelőttig. de a P4X266 óta a VIA chipsetek bizony gyorsabbak, mint az intel chipsetek a saját procikhoz(persze DDRest a DDRessel összemérve) és a SIS is meglehetősen kiegyenlített versenyt futott az intellel, és azóta meg is előzte egy kicsit. így most nyugodtan állíthatjuk, hogy az ALI után az intel gyártja a leglassabb chipsetet a saját CPUihoz, és teljesen elképzelhetőnek tartom, hogy ez zavarja.
    a VIA ugyan gyorsabb nála, és egyre többet vesznek, de mivel
    a: a VIAnak nincs licensze, nem tudja elvenni
    b: a VIAnak megvan az S3 féle keresztlicensz, ezt megintcsak nincs jogában elvenni, ráadásul ha elvenné, akkor beismerné, hogy eddig volt licensz
    tehát a VIAval nincs mit tenni.
    a SISnek viszont van licensze, el lehet venni. ilyen egyszerű.

    és akkor a lényeget elismételném: a P4X333 ill. P4X400 ill. sis 648 chipsetek DDR memóriával gyorsabbak, mint bármelyik i845 variáns. aki ezt nem hajlandó elfogadni, azzal nem beszélek, na nem azért, mert most ezt kitaláltam, hanem azért, mert ez így van, és ha valaki a saját halucinációira alapozza a hozzászólásait, akkor azzal nincs értelme foglalkozni.
  • Hydro_man
    #5
    Vajon miböl adódhat az, hogy az intel chipset-ek jobb teljesítményüek mint a VIA vagy SIS? Érdekes, hogy az AMD-s vonalon ezek az utobbi gyártok megbizható, a P4-es rendszerrel versenyképes chipset-et adnak ki.
    Szóval ha teszem azt az AMD is saját maga fejlesztené az összes chipset-tet "Intel minőségben" akkor még bikább lehetne? Vagy arról van szó, hogy az intel nemad meg minden specifikációt az aktuális chipset-teivel kapcsolatban a VIA-nak meg a SIS-nek és ezért lesz alacsonyabb a teljesitmeny P4-eknél?!
  • magyar ember 2
    #4
    En eddig is inkabb az Intel csipekben biztam, mert tapasztalat alapjan is jobbak mint az azonos VIA, SIS tarsaik. Ott van pl a VIA hirhedten lassu memoriakezelese (kb 30%-kal lassab mint egy azonos inteles alaplap), a sok inkompatibilitas, integralt szarok. Nyilvan az erintettek is tisztaban vannak ezzel, ezert a versenykepesseg miatt hamarabb bevezetik az ujdonsagokat (DDR400, 8x AGP), cserebe nem biztos hogy korrektul letesztelt, mukodik, igy majd a leendo tulaj fogja letesztelni - sajat karan. A masik meg az hogy legtobb esetben ezen ujdonsagokat nem is nagyon hasznalja ki semmi, ha meg igen, addigra mar az Intel is kiadja az azokat tamogato csipet. Az Intel nev meg mindig a megbizhatosagot jelenti. Ennek ellenere nem lenne jo ha konkurrencia nelkul maradna, mert igy tuti hogy az inteles cuccok arat is jobban megemelne, nem lenne visszatarto ero. A konkurrencia az Intel fanoknak is csak jot tesz, foleg a penztarcanak.
  • Zombye
    #1
    Nem hinném, hogy az intel megkockáztatna egy ilyen lépést, ez ugyanis egyértelműen monopóliumra való törekvés lenne, így szinte biztos, hogy a SIS megnyerne egy esetleges trösztellenes pert.

    Persze, lehet hogy naív vagyok és tévedek.