14
Taicom MR56SVS-ex2 modem
  • czky
    #14
    A v92-es modemmel gyorsabban tudsz netezni ugyanazon a vonalon. Pl. a felcsatlakozási sebesség nem 42k, hanem 50k lesz. Gyorsabban is csatlakozik. A letöltési sebesség is jobb vmivel.
  • Lacek80
    #13
    Sziasztok...

    Egy kis segítség kellene... Le tudná valaki írni röviden, hogy mi a különbség a V90 és V92 szabvány között?

    Előre is köszi
  • shabba
    #12
    Anno régen amíg nem volt V90 szabvány két dudás volt a porondon a K56Flex és a US Robotics féle X2. Aztán később szabványosítva lett az 56-os kapcsolódás, ez lett a V90. Az ISP-d behívódpontján ilyen szabványú eszközök várják a csatalkozás, ezért úgyis ilyen lesz a csatlakozás.

    Azóta megjelent még a V92 ami 48kbps-es uploadra képes meg valami más plusz funkciója van még, de erre nem álltak át az ISP-k, mert a minimális többlet szolgáltatás nem érné meg a többlet befektetést.
  • shabba
    #11
    Az én connectem 45333, ami 5.67kbyte/sec ha 8-cal leosztod, ezzel szemben a tényleges elérhető maximális adatforgalom kb 4.9kbyte/sec. Az adatforgalom nem minden bitje hasznos adat, kb 10% overheaddel kell számolni ami számodra kvázi elveszett adat, de szükséges a kapcsolat működéséhez.

    Minél nagyobb connected érsz el a zajos vonal miatt annál kevésbé nő a valós sebességed mert a többnyire hibás kommunikáció miatt úgyis elveszik a csomag. Egy 52000-es connect esetén a maximális elérhető sebesség kb 5.5k, ez a felső küszöb, de ha ilyen magas connectre kényszeríted manuálisan a modemed és nincs megfelelő vonalminőség hozzá, akkor állandóan bontani fog és leszakadsz.

    Az 56-os modemek stabilan, gyakori bontás nélkül 45-50kbps közötti connectekkel csatlakoznak fel és úgy 5kbyte/sec adatátvitelre képesek. Ennyit tud ez a technólógia, ez a felső határa. Ráadásul ez is csak lefele, mivel az 56-os modem asszinkron, felfelé csak egy 33.6-os modem képességeivel rendelkezik.

    Ha a 33.6-ot leosztod 8-cal akkor 4k fölötti eredményt kapsz, ennek ellenére max 3.2k amit el lehet érni vele felfelé, de csakis akkor ha csak feltöltesz. Az asszinkron jelleg miatt egyszerre történő le és feltöltés esetén a feltöltés gyakorlatilag "lefolytja" a letöltést 1k környékére, csak ha egy sebesség szabályozó proggyval(pl. FTP-nél) lekorlátozod a feltöltést sebességét pl. 2.8k-ra, akkor a letöltés el fogja érni a 4.5k-t párhuzamos forgalom esetén.

    Erre képes az 56-os modem, ne várj tőle csodát. Olyan helyen ahol nem tökéletes a telefonvonal minősége soxor fel sem csatalkozik 33.6-nál többel.
  • harcu
    #10
    Okítottam megamat, és nem csak ezek az értékek lehetnek. K56Flexnél van 56K, 54K, 52K .... stb érték is. V90-nél vannak az általad leírtak.
  • harcu
    #9
    5.6KB/s az bizony 44800 Kbit/s, és ez még messze van az 56Kbit/s-től. Jó, hozzávehetjük még az ellentétes irányú kommunikációt, akkorkb 48Kbit/s-et kapsz. Egyébként nem a modem a gáz, valszeg a vonalammal lehet valami, mert másik gépen egyből 48K-val kapaszkodott fel.

    Egyébként az 53.333 az még elméleti maximum is, amit be is lehet bizonyítani.
  • Xboxman
    #8
    Nekem ano mindig ment maximumon és a letoltés is 5.6K-volt!
  • shabba
    #7
    EU-ban 53333 a maximum amit a telko megenged, itt ennyi a szabvány.

    Aztán hogy ebből mennyi sikerül az már a telefonvonal minőségén múlik. Nekem az átlag 45333 pedig én is optikai területen lakom ahol viszonylag jó minőségű a vonal. Haver tőmeg 250 méterre 48000-el csatlakozik, igaz ő Óbuda központos én meg Békásra vagyok rákötve.
  • Taranov
    #5
    XBOXMAN megjegyzése a legértelmesebb, de komolyan.
    Nem téged akarlak megsérteni, hanem a Thailandiakat, azzal, hogy a Taicom az nem egy nyerő név, ezzel nem tudnak bekerülni a piacra :-D
    És még azt mondom, ha új modemet veszel (mert érdemes), akkor ne "márkátlant"!
    Egyébként míg nem volt ISDN-em, az Acorp 56K-s modemem nagyon ritkán 44,6, néha 56, de általában 57,6 kilobit/secundum-os sebességgel "ment".
  • Xboxman
    #4
    Hát így jártál:)
  • harcu
    #3
    Nem tudom, hogy miért, hivatalosan mind a kettőt tudja, azaz V90-et és K56Flexet is. Ennek ellenére a V42bis protokollal csatlakozik folyamatosan, ahol 33.6 a max. Hiába próbáltam kézzel protokollt váltani (AT+MS paranccsal), akkor sem változott semmi.
  • harcu
    #1
    A fenti modemem csakis 33.6K sebességgel hajlandó felcsatlakozni. Létezik, hogy a modem csakis a 33.6 és az 56K sebességeket tudja csatlakozáskor maximálisan, avagy esetleg a köztes sebességeket is rá lehetne erőszakolni valahogyan; Előtte egy Acorp 56EMS modemem volt, ami 44K-val csatlakozott általában, ez a Taicom ellenben nem képes erre, mindig 33.6K-val csatlakozik. A vonal minősége nem romlott, csak mintha a modem nem szeretné a nagyobb sebességet.