50
AudioCD kreálása Mp3 fájlból
  • suba53
    Olyat nem tudsz.

Gondolj csak az általános tömörítési eljárásokra, például a ZIP, RAR, stb. tömörítőkre.
    A file jellegétől függően az eredeti méret töredékére tömöríti az állományokat. Mondjuk egy 3GB-nyi szöveges állományt, dokumentumokat, táblázatokat összetömöríthetsz 4-500MB méretűre, vagy még kisebbre.
    Ezt kiírhatod simán egy CD-re.
    Ha kibontod, kitömöríted, akkor visszakapod az eredeti 3GB állományt, ami már nem fér el egy CD-n.

A különbség az, hogy a ZIP, RAR progik veszteségmentes tömörítők, vagyis a kicsomagolt állomány bitre azonos lesz a betömörítés előtti állománnyal.

Az MP3 veszteséges tömörítéssel dolgozik, kihasználja a fül halláskarakterisztikáját, dinamika érzékenységét, és kiveszi a zenéből azokat a finom részleteket, amik helyet foglalnak, de a hallás fiziológiai korlátai miatt nem érzékelhetőek. ( Ez teljesen szubjektív, mindenkinél más ez a küszöb )

A bitráta növekedésével egyre kevesebb a kiszűrt rész, viszont egyre nagyobb a fileméret, és egyre jobb a minőség.

Viszont ha az MP3 filet "kitömöríted" akkor ugyanúgy visszakapod nagyjából az eredeti file méretet, viszont az MP3 kódolás során elveszett kiszűrt részek már nem kerülnek vissza, mert nincs miből.

Emiatt találták ki hanganyagok számára is a veszteségmentes tömörítést, például a FLAC ( Free Lossless Audio Codec ) eljárást, ami az eredeti hanganyag teljes bitre pontos visszaállítását lehetővé teszi, hasonlóan mint a ZIP, és a többiek esetén.
    Viszont ezzel az eljárással csak az eredeti állomány kb. felére lehet tömöríteni a zenéket.

Tehát ha fontos a minőség, akkor vagy eredeti formájában, vagy veszteségmentesen tömörítve kell tárolni a zenét, ezzel kb 50% hely takarítható meg.

Ha az a cél, hogy a lehető legkisebb helyen a lehető legtöbb zene elférjen, pl kisebb kapacitású MP3 lejátszók esetén, akkor a különböző veszteséges tömörítőkkel kódolt zenéket lehet használni, de tudomásul kell venni az így elszenvedett minőségromlást.

Jó megoldás, ha a zene megvan eredeti formában, így otthon HiFi rendszeren hallgatva nincs minőségromlás, és ha metrón, autóban, buszon, repülőn akarsz zenét hallgatni, ahol a jó minőségű zene hallgatására amúgy sincsenek meg a környezeti feltételek, akkor átkódolod veszteséges tömörítővel, és így jó sokat tudsz magaddal vinni.
  • baloghistvan
    Így csináltam, ahogyírod.
    A 279 MB (293 270 909 bájt) mp3-ra az átkódolás után azt mondja,
    hogy 1,50 GB (1 616 593 464 bájt) lett (705 kbps 44 kHz 16 bit).
    Olyat nem tudok csinálni, hogy az egy lemez mp3 egy lemez audio legyen?
  • pomogacs2

www.burrrn.net

Csak hogy feltűnőbb legyen...

• pomogacs2
    mp3->audio cd

http://www.burrrn.net/?page_id=6
    burrrn progi
  • computerguru
    Igen,sajnos a lemezeden lévő mp3 zenéid mind külön állő fájlok,ezért nem tudod egyben meghalgatni,marad a már leirt módszer,csak az egy kicsit tökölős! Ha megtudnád szerezni az eredeti gyári cd-t,arról lehetne egy klonozott másolatot csinálni,akkor jó lenne! De meghalgatáshoz segit az Aimp2 lejátszó,ott betudod állitani a beusztatást a számok között időre,és akkor egybe játsza le a zenéket,sőt még fel is lehet venni vele,és elmenteni és akkor egy fájl lesz az egész,csak legyen elég hely a merev lemezeden!
  • computerguru
    Semmi olyant nem tartalmaznak,csak mig egy mp3 zene,persze függ a tömöritéstől (320,256,224,192,160,128,96)kb.:2,4,8,10mb,ugyan az a zene wav-ban akár 40-50mb-is lehet,akkor számold ki,hogy miért 3 cd?
    De mint előzőleg leirtam,te se ess tévedésbe,lásd 44-es hozzászólás.
  • computerguru
    Nagyon egyszerű! Én a Nero 7-et használom már évek óta és bevált! Azon belül a Burning Romot nyisd meg,majd felül Extrák és azon belül fájlok kódolása. De ne ess tévedésbe,ha butitott mp3-ból viszakonvertálsz wav-ba,az nem lesz cd minőség,csak sokkal nagyobb helyet foglal és természetesen bármelyik lejátszon le lehet játszani.
  • baloghistvan
    Sziasztok!

Hogy a kocsiban is (ahol nem tudok mp3.mat lejátszani)hallgathassam, átkonvertáltam audio CD-vé.
    Most is ezt próbáltam, de a konvertált anyag ötször akkora (3 CD), mint az mp3 (fél cdnyi).
    Mi történhetett, az mp3 fájlok valami titkos infot is tartalmaznak?
  • Pipa21
    Nagyon köszi, ki fogom próbálni amit írtál.
  • Dj Faustus #41
    Normál Audio CD-ként kell kiírnod az MP3-akat.
    Egyes CD-író programok a tömörített MP3 -> tömörítetlen hangállomány konverziót önmaguktól elvégzik (a Nero például ilyen), bár ez régi gépen "buffer underrun protection"-nélküli CD-íróknál gondot okozhat (ugyanis az MP3 kitömörítése igen kicsit gépigényes).

Ha nem olyan CD-író programod van, ami kezeli az MP3-at, vagy magad akarod a kitömörítést elvégezi, akkor ajánlom figyelmedbe a Lame nevű ingyenes MP3 tömörítőt, és a Razorlame nevű grafikus felületet.
    Lame
    Razorlame
    Mindkettőt kicsomagolod egy könyvtárba, az Add ikonnal (Vagy File/Add menüpont) hozzáadod az MP3-akat, majd megnyomod a Decode gombot (Actions/Decode menüpont). Az MP3-akkal azonos könyvtárban levő .wav kiterjesztésű állományokat, pedig audio-cd-ként kiírod a CD-író programmal.
  • Pipa21
    Sziasztok!
    Lehet, nem jó helyre írok, de azt szeretném megkérdezni,hogy miképp lehet mp3 fájlból átkonvertálni olyan audió fileformátummá, amit egy hagyományos cd-lejátszó le tud játszani. Előre is köszi a segítő válaszokat!
  • Dj Faustus #39
    "Automata megoldás talán egyszerűbb, mint szeletelni a fájlok végét."
    Azért mondtam a manuális megoldást, mert ehhez nincs szükség "külön" programra (nem kell warezolnod), instant megkapja a Nero-val együtt.

Ajánlható lett volna Winamp bemeneti plugin, ami képes a "gapless" kitömörítésre (így a waveOut output használatával kiírható); vagy ajánlható lett volna a Foobar2000 médialejátszó ami ugyancsak képes a "gapless" kitömörítésre; vagy valamelyik jobbacska hangszerkesztő-program, ami képes az egy kattintásra való szünet kiszedésre; vagy valami külön eszköz erre a célra (egyébként nem is olyan nehéz ilyet írni, be kell olvasni az állományt - és az elejéről/végéről kiszedni az egy bizonyos hangerőnél kisebb mintákat).
  • Mas-Thief
    Kedves DJ Faustus!

Köszönjük a segítséget!

A következő mondatod nagy segítség volt:
    "Van egy rossz hírem a számodra: az mp3 állományoknál a veszteséges tömörítésből adódóan a szám elején és végén pár századmásodperces szünet keletkezik."

a dBPowerAMP program, elég jó eséllyel lenyírja az mp3-ak századmásodperces szüneteit, mivel az összemixelt számok között a hangerő úgysem lesz kevés. Elég éles az eltérés a szünet és hanganyag között, hogy program is tudja kezelni.

Persze aki szerkeszt számokat, vagy pl. egy DJ, mint gondolom te is, jobban teszi, ha a saját kezére bízza a zenét.

Nekünk ez is elég :)
  • Mas-Thief
    Autómata megoldás talán eccerűbb, mint szeletelni a fájlok végét.

A megoldás:
    dBPowerAMP Music Converter 11.5
    http://www.dbpoweramp.com/dmc.htm
    30 napos trial, kiki kereshet hozzá license-et :)

A lényeg, hogy wav-ba konvertálod vele a fájlokat, előtte a DSP-ben rányomsz kétszer a REMOVE SILENCE opcióra, hogy betegye az effektekhez.

Ebből megvannak az wav fájlok, amik ugye 50-60 megások, ezzel számolni kell, de manapság már majdnem minden háztartásban elfér ennyi :)

Aztán neroban persze a számok közti 2mp szünetet ki kell kapcsolni.

De végülis más dolgunk már nincs, mint kiírni.

Teszteltem.
    Frankó! ;)

• acm
    Kedves DJ Faustus!

Köszönöm szépen a választ (segítséget), próbálkozom vele!

Acm
  • Dj Faustus #35
    "a képek tanúsága szerint (amiket csatoltál) meg kell hagyni azt a részt, ami rajta van a vonalon, azaz az elején és a végén lévő kis vizszintes rész meghagyható. Ezek szerint nem onnéttól kell vágni amikortól kiugrás látható?."
    Körülbelül (a képek elnagyoltak) ott (hang elejénél odáig, hang végénél onnantól) kell elvágni, ahol már van hang; ahol a hang felfutása elkezdődik/lecsengése befejeződik (szóval akár az a kis víszintes rész is elhagyható).
    Ha nagyon pontos akarsz lenni, akkor erős nagyításban a hang elejénél ott kell elvágni, ahol a hanghullám a 0-tól (az x koordinátatengelytől) számítva felfelé indul el (mint a szinuszhullám 0 foknál/0 radiánnál), a hang végénél pedig ott ahol a hang éppen a negatív kitéréséből érkezik vissza a 0-ba (szinuszhullám 360 foknál/2*Pi radiánnál).

"És még valami: a felsőhöz vagy az alsóhoz viszonyítva kell vágni, mert a kettő egy picit eltér."
    A hang elejénél amelyik előbb fut fel (kezd növekedni a hangereje), a hang végénél amelyik később cseng le (kezd csökkenni a hangereje).
  • acm
    Kedves DJ Faustus!

Nagyon szépen köszönöm a választ, próbálkozom vele, követem amit leírtál.

Már csak egy buta kérdés:

a képek tanúsága szerint (amiket csatoltál) meg kell hagyni azt a részt, ami rajta van a vonalon, azaz az elején és a végén lévő kis vizszintes rész meghagyható. Ezek szerint nem onnéttól kell vágni amikortól kiugrás látható?.

És még valami: a felsőhöz vagy az alsóhoz viszonyítva kell vágni, mert a kettő egy picit eltér.

Acm
  • Dj Faustus #33
    Kedves acm!

Van egy rossz hírem a számodra: az mp3 állományoknál a veszteséges tömörítésből adódóan a szám elején és végén pár századmásodperces szünet keletkezik. Ezt hangszerkesztő programmal tudod eltávolítani az zenéből, majd az így átalakított hangot tömörítetlen formátumban (wav) kell elmenteni, és úgy kiírni az Audio CD-re.

A Nero-nak van egy beépített hangszerkesztőprogramja (Nero Wave Editor). Azt használva eltávolíthatod a zeneszámok elején és végén levő szüneteket:
    1. Nyisd meg az MP3-at a programmal (File/Open).
    2. Nagyíts rá a hang elejére (View/Zoom in, vagy Shift+I billentyűkombináció vagy balról a 10. ikon az ikonsoron - + jeles nagyító-szerű ikon).
    3. Jelöld ki (mintha csak szöveget jelölnél ki) a hang elején levő csendes részt (aminek kicsi a hangereje, a grafikonon az X koordinátához közelít az amplitúdója). Így kéne kinéznie.
    4. Töröld ki (CTRL+Del billentyűkombináció). Így fog kinézni.
    5. A hang alatt láthatsz egy csúszkát. Húzd el a csúszka jobb oldali legvégére (ott a hang vége).
    6. Jelöld ki (mintha csak szöveget jelölnél ki) a hang végén levő csendes részt (aminek kicsi a hangereje, a grafikonon az X koordinátához közelít az amplitúdója).
    7. Töröld ki (CTRL+Del billentyűkombináció).
    8. Mentsd el (File/Save as). A FIle típusa legyen PCM Wave file (wav).
    9. Hajtsd végre a fenti műveleteket az összes MP3-al, amit ki akarsz írni, és az így keletkezett wav állományokat írd ki Nero-val.
    Az állományokra jobb egérrel kattintva a beállításnál a szünetet 0 mp-re vettem és az audio fülecskénél bepipáltam a "zeneszámok közt ne legyen szünet" kockát. - ezt ne felejtsd ki.
  • acm
    Sziasztok!

Én a Nero Burning Rom-mal szeretnék audio cd-t készíteni (mp3-as állományokat szeretnék rátenni). A problémám az (amiről már lentebb is szó volt), hogy a megírt cd-n a számok között van egy pillanatnyi szünet, ami nekem nagyon rossz, hiszen a cd aerobik órához kell és egy pici szünet felborít mindent óratartáskor. Már próbálkoztam két dologgal is, de az eredmény ugyanaz: a számok nem alkotnak egy összefüggő egészet, hanem van köztük megszakítás (olyan összeállítást akarok rárakni, amit internetről töltöttem le és eredetileg is aerobik cd, tehát egymáshoz kapcsolódó számokról van szó csak különálló mp3-as fileok). Az állományokra jobb egérrel kattintva a beállításnál a szünetet 0 mp-re vettem és az audio fülecskénél bepipáltam a "zeneszámok közt ne legyen szünet" kockát.

Nő vagyok, tehát nagyon bonyolult megoldásokat ne javasoljatok, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ne létezne erre megoldás.

Köszönöm
  • Tetsuo
    thx
  • Frank99
    baloldalt, amikor hozzáadtad a projecthez a filokat, kijelölöd a file-okat,
    jobb klikk, Properties, és ott lehet megadni a sec-okat, valamint a másik fülön a filtereket, normalizálás stb....
  • Tetsuo
    Azt a néhány grab mixCDt ami nekem van, simán egy track-ként égettem CDre , h előtte összeillesztettem a számokat (szünet nélkül, ütemet tartva).
    De azért érdekelne, h Frank99 milyen beállításokat használ a Nerónál.
  • Mas-Thief
    Ha szarul lenne grabbelve, a winamp is ugyanúgy játszaná le.
  • Mas-Thief
    Köszi! Kipróbálom.
  • lck
    Mostanában nem használom, de úgy emléxem hogy - ha beállítod - a Jetaudio ezeket a 0 másodperces szüneteket is kiszedi audiocd íráskor. Próbáld ki.
  • Frank99
    na, az lehet.
    viszont akkor meg szarul van grabbelve....
  • Mas-Thief
    Ja és ugye ezek a mix-albumok teljesen összefüggő számokból állnak. Ezért zavaró a kis ugrás.
  • Mas-Thief
    Van azt hiszem egy kis félreértés. Vannak olyan albumok (pl. mix-albumok), külön mp3-akban, amiket a neroval kiírva (szünet 0mp), van egy nagyon apró kis szünet.

Talán az egyetlen megoldás összeilleszteni a zenéket hangvágó programmal, aztán írás előtt bejelölni az indexeket. Csak ez elég hosszadalmas.
  • Frank99
    tegnap este írtam egyet direkt azért, hogy megnézzem.
    nincs 2 sec....
  • Tetsuo
    Hát az a rohadék Néró nekem automatikusan visszaállítja az összes számnál a szünetet 0ról 2sec-re.. (bár, ritkán használom).
  • Frank99
    kijelölöd az összes mp3 filet, jobb klikk, Properties, és ott be lahat állítani, hogy a számok között hány sec. szünet legyen.
    csak azért ugrál, hogy az első előtt kell, hogy legyen szünet.

most írtam egyet....
  • Mas-Thief
    Sajnos nem olyan egyszerű, mert egy apró szünetet hagy a track-ek között.
  • Frank99
    nagyon egyszerű:
    Nero Burning Rom...
  • Mas-Thief
    Én arra lennék kíváncsi, hogyan lehet mp3-ból olyan audió cd-t készíteni, hogy ne legyen szünet a trackek között?
    Ahogyan a Winamp képes levágni a szünetet az elejéről és végéről, és pre-bufferelni.
  • Creator
    Mostmár vannak elég jó progoik amik közvetlen megcsinálják az audió CD-t, és a normalizálást is automatikusan elvégzik. Én két progit használok:a Linren MP3 CD Burner-t és az MP3 CD writer-t /http://www.dandans.com/MP3CDWriter/buy.htm/
  • Örm
    A Neroban írd be a szám címét és az előadót.
  • SaWo
    Meg;rtem a gondotokat, hogz ay;rt ey alapk;rd;s lenne, meg minden, de n;yy-nk csak egz olzan helllzyetet, hogz valaki, aki eddig m;g nem nagzon foglalkoyott szamitogeppel, es most hirtelen lett gepe, meg meg raadasul net iss hozza, ay honnan a kurvabudospicsabol tudja, hogy hogy kell audiocd-t irni mp3/bol. A forum arra van, hogy segitsunk egymason, es nem arra, hogy azon rohogjunk, hogy ki mit nem tud.
  • Breki33
    egyetértek
  • VinylToy #11
    Amit egyszer már átkódoltál mp3-ba és onnét vissza wavba annak nem lesz jobb a minősége ez által! Az mp3 kódolással már veszít a minőségéből és azt nem lehet visszaállítani!
  • TomBond
    És fizeted a fülészemet és a nagyothallókészüléket? :-)
    Egyébként magamnak még sosem írtam audió CD-t.