48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Laalee
    ismeros is hivatalos elado, neki van listaja az osszes fovallalkozo termekerol, sajnos nem csak marka, hanem tipus is meg van szabva... ez a sulinetexpess eleg nagy hurka lesz... gepet pl nem fejleszthetsz, viszont projectort vehetsz a 4*es dvd iroval egyutt :D mindegy evente veszek sok felesleges cuccot, hamar leirhatom az adombol, nem hagyom ott
  • Breki33
    hol nézed?

a canon is benne van nem?
  • Laalee
    ahogy neztem eleg szarokat...
  • Breki33
    nemtudjátok véletlen, hogy a sulinet expressben milyen gépeket lehet majd rendelni, venni?
  • Dzsini
    egy nagyon apró lencserendszer van benne, az a csoda, hogy egyáltalán tud makrófókuszt... az a pici torzulás nagyon kevés :) színhiba nem látszik rajta első pár nézésre, a geometriát a képből adódóan nem lehet vizsgálni.. bár biztos van... egy ilyen masina:
  • Cat #399
    a kép sarkait nézd meg, kicsit homályos
  • Dzsini
    az USB powered módban 500mA-t tud leadni.. ennyi van a specifikációban :) az aksitöltés mellesleg 125mA körül van maximum, inkább alatta...

a képről pedig:
    File: dscf0008.jpg
    Make - FUJIFILM
    Model - FinePix A202
    Software - Digital Camera FinePix A202 Ver1.00
    DateTime - 2003:05:31 11:09:29
    ExposureTime - 10/1000 seconds
    FNumber - 9.5000
    ExposureProgram - 2 (program normal)
    ISOSpeedRatings - 100
    ExifVersion - 220
    DateTimeOriginal - 2003:05:31 11:09:29
    ShutterSpeedValue - 1/125 seconds
    ApertureValue - F 9.51
    BrightnessValue - 8.1400
    ExifImageWidth - 1600
    ExifImageHeight - 1200

hallottál az EXIF infóról? :o) A Fuji A202 egy igen kellemes masina.
  • DOGMAN
    Az én rádiós egerembe pl 2 darab 1000mAh-s akku van és usb-s kábelen keresztül töltöm, sőt ugyanezt a kábelt bedugom a nokia teló seggébe és azt is feltöltöm 3-4 óra alatt, és ahhoz nem 500mA áramerősség kell.
    Szal az USB-n simán lehet nemcsak táppal ellátni, eszközöket hanem tölteni is...

És hogy gépről is legyen szó, tegnap egyik haver elhozta a frissen vett Fuji gépét.
    Meg nem tudom mondani milyen típus, de majd megkérdem tőle, arra emlékszem hogy 65 rugó volt, de még vett hozzá 64MB-os cardot meg egyebeket is.
    Szal csináltam vele képeket, itt egy makrós kép
    Eddig úgy adódott hogy 150 ezernél olcsóbb géppel nem fotóztam és meglepett hogy ez az "olcsó" kategóriás gép viszonylag milyen jó képeket készít..

DOGMAN
  • Dzsini
    nem, az USB lead max 500mA-t, az egy digigépnek szerintem működéshez kicsit kevéske... legalábbis a komolyabbjának :) bár biztosan van ami elműködik annyival a kicsik közül :)
    hónap képe... te most fotózgatni akarsz, vagy hónapképe izéket nyerni? a Fuji gépek okosak, működnek... szerintem a szokásos 'az enyim jobb és csakazértis lef...om a többit' hozzáállás lehet. persze, vannak más cégek amik más és más szempontból jók, nekem a Fuji lencserendszer bejön, a színei jók és a tudása bőséges. komoly review oldalon igazán sok rosszat nem hallottam róluk. (a 6 nagy cég egyik gépéről sem)
  • Cat #395
    http://anapfotoja.pcdome.hu/STAT.HTM
  • dreamlake

Az USB-vel kapcsolatban. Ha a gépet ráktötöd a gépre, akkor nem az USB-n keresztül kapja a tápot? Valahol azt írták, hogy ezen keresztül kapja, és nem aksit/elemt zabál. Vagy csak kamuztak?
    A honap képe oldalon a Fuji gépeknek nem szoktak örülni. Vagy ez csak lenézés a drágább gépek képvieslőitől?
  • Lateralus
    Fényképező vásárlással szerintem tök feleleges várni. Ha kedved van hozzá, tudsz rá áldozni és meg van az igényeidnek megfelelő gépre a pénzed, akkor bele kell vágni.
    Úgy van itt is persze mint a számítógépeknél, lehet várni éveket, 2-3 év múlva sokkal jobb gépek lesznek ugyanennyiért, vagy olcsóbban. A gond csak ott van, hogy az addig eltelt 2-3 évben nem fotóztál semmit, rengeteg jó, érdekes pillanat elszáll.

Vehetsz gépet nyugdíjas korodban is, addigra képzelheted micsoda gépek lesznek. Az unokáknak meg majd szóban mesélsz a fiatalkori élményeidről. Mert, hogy képekben nem mutogatod meg, az is biztos :)
  • Dzsini
    nekem a Fuji S602-m működik webcam-ként (a fényereje sokkal jobb mint a párezer forintos webcam-nek, de nem használható olyan egyszerűen - nagy...), a hivatalos oldalon _mindig_ írják, ha van ilyen funkciója. - gépre rögzítés szerintem a drágább cuccok sajátja. az USB1-et nem erre találták ki igazán, és pillanatok alatt megzabálja az elemet... bár nem tudom.
    a digitális zoom bármilyen számítógéppel meg alap photoshop-jellegű tudással rendelkezőnek felesleges (jobb minőséget hoz a gép lassú resample-je), az optikai viszont jól jön... csak ne rázd be nagyon a képet :o)
    2MP és optikai zoom bőségesen elég just4fun - arra figyelj, hogy ha sport vagy mozgásfotózásra akarod használni akkor legyen 1/1000es vagy 1/2000es (esetleg jobb) időzár rajta, meg éccakai fotózásra több másodperces...
    vedd meg, hajrá - nyáron legalább rendesen ki tudod használni.
  • dreamlake
    Hmm, igazad van, én is így gonodolom. A végtelenségig várhatnék, és már tavaly is ettem a kefét, mert ahogy az idő megy, egyre több dolog van, amit szerettem volna lefotózni, de nem volt mivel.
    Amiket mostanában néztem, azok 65 körül voltak, ha jól emlékszem a Fuji 605ös vagy valami ilyen. Szóval 65 körül vannak 2MP-es gépek, 3-optikai zoom-mal, meg egyéb kellő spéci funkciókkal. Több amúgy sem nagyon kell.
    Egyébként szerintem az optikai zoom meg a megapixelek száma valamelyest kiváltja egymást. Csak időben tolódik el, mert ha van egy táj például, amit lefozózok 1600*1200-ban, akkor annak egy részletét "kinagyíthatom" 1280*1024-ben, veszteség nélkül. Míg optikai zoomnál ezt a helyszínen teszem meg, sőt ott a nagy felbontás is megmarad. Na ezzel csak azt akarom mondani, hogy ha a gépben van optikai zoom, akkor nem muszáj megapixelben is fejjebb menni.
    Apropó, sok helyen nem írják, de mennyire tudják az 50 ezertúől fejjebb lévő gépek a gépre kötött webkamera (vagy gépre rögzítő) funkciót?
  • Dzsini
    a fényképezőgép nem 1 éves befektetés mint a számítógép. mindig lesz új CCD technológia, mindig lesznek új modellek, mindig esni fog a régiek ára.
    DE. ha nem A4-es nyomtatásra akarsz képeket alkotni, akkor 3-4 MP fölé nem kell menned, és meg tudod húzni a határt. 100 pénzért egy korrekt 3MP körüli kompaktot tudsz venni, de SLR-t vagy SLRlike-ot nem fogsz később sem. legfeljebb jobb CCD-re várhatsz, amit nem fogsz kihasználni, jobb optikát nem kapsz ennyiért.
    memóriakártyák terén az xD szerintem lassan átveszi az uralmat, azok hatalmas nagyok tudnak lenni, 512 megára meg 400felett elmenthetsz jó minőségű 3MP-es képekből.
    ez olyan, hogy ha vársz mindig lesz újabb, de egyszer meg KELL venni ha szükséged van rá, és onnantól azt használod. nekem több mint fél éve megvan a Fuji S602-m, 3MP-s. ma ugyanennyiért vehetnék egy Minolta Dimage 7i-t, ami 5MP, de úgyse használnám ki, nem nyomtatásra fotózok. okos ügyes az enyim is, és már használom. amíg a boltban van nem használod.
  • dreamlake
    Fényképező-szakértők!
    Többen vagyunk gy haveri körben, akik gépet akarnánk venni. A magam részéről egy jobbat, nagyobb tudásút gondoltam. Mármint relatíve, ami azt jelenti, hogy egy "megnyomoméskészéshúdejó20ezerforintért" helyett valami mást. De 100 ezernél fejjebb semmiképpen nem. Faterom eléggé benne van a hagyományos fotó-világban, úgyhogy tanáccsal el vagyok látva ebből a szempontból. A kérdés csak az, hogy nekem állandóan a fejemre olvassák, hogy "de kell egy kicsit várni, meg kell várni, amíg lemegy az ára a mostani gépeknek". Merthogy új technológiák, stb...
    Kérdés: meddig lehet várni? Mennyire valószínű, hogy bármilyen áttörés is jönne, aminek hatására rohamosan esnének az árak? (természetesen a vásárlásomat követő napon )
  • Carlos
    :)
  • Mayday
    Lateraius:
    Koszonom szepen a tippet, kozben a boltban megkerdezte a felesegem, es a hozzaadott szoftver nem volt jo, kaptunk hozza egy ujat, ezzel tokeletesen, hiba nelkul attoltheto!
    Koszi!
  • Lateralus
    Carlos:

Nem ebből élek, csak hobbi, néhány éve.
  • Carlos
    Ennek örülök!
    HP jól nyomja. Nekem is HP-m van... :)
    Tarcsunk össze!
  • Carlos
    Honnan tudsz Te ilyeneket?
    Csak nem ezzel foglalkozol???
  • Carlos
    Így emléxel, hogy milyen gépem van? Fura...vagyis inkább szokatlan. :)
  • Carlos
    Van valami, bár mostanában fogom csak megnézni a cuccot. NET-en láttam rá egy ilyen bigyót, ami elősegíti, hogy szűrőket lehessen rárakni. Van egy csomó szűrő (amerikában vagyhol). Hogy magyarországon mennyit lehet kapni belőle, azt nemtom. :(
  • Lateralus
    Neked nem HP 850-esed van ? Van rá valami okosság, amivel fel tudod rá rakni ?

Amúgy arra készülj fel, hogy az objektív fényereje F5-nél kezdődik majd kábé. Rosszabb esetben F5.6-nál.
    Aztán, a tükröződést kb a tükröződő felület síkjához mért 30 foknál állva veszi le legjobban.
    Az eget a nap közepétől az irányunkba húzott tengelyre merőleges "boltív" mentén sötétíti a legjobban. Tehát nem mindenütt érződik a hatása.
  • Carlos
    Ááááá!!!
    Köszönöm!!! Akkor asszem veszek egyet.
    3000-et csak megér... :)
    KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET Lateralus!!!!!
  • Lateralus
    Carlos:

A polárszűrőt leginkább a tükröződő, erősen fénylő felületeknél használják a tükröződés csillapítására, vagy megszüntetésére. (krómozott felületek és tükör tükröződését nem veszi le)
    Jó pl. üvegen, vízen való tükröződés eltüntetésére, aszfalt színének sötétítésére, faleveleken, fűszálakon a napfény csillogásának megszüntetésére.
    Ezen felül erősíti a kép kontrasztját és ezzel a színeit, valamint mélyíti az ég kékjét. A felhők pl. jobban kijönnek így.
    Csak szabadban és leginkább napos időben van igazán hatása. Hátránya (néha előnye), hogy erősen visszavesz az objektív fényerejéből, tehát nagyobb rekesznyílásra, vagy hosszabb záridőre van szükség ugyanolyan fényes képhez, mint nélküle.

(a bal kép egy üvegtábla polár nélkül, a jobb kép ugyanaz polárszűrővel fotózva)

• Lateralus
    Mayday:

A gép hátulján fönt, van egy jobbra balra csúsztatható 3állású kapcsoló. Egy kék "lejátszás" jel, egy piros kamera és egy piros fényképezőgép jele van alatta. A kék jelre kell kapcsolni.
    Amúgy az XP sajnos sokszor a digigépek ellensége. Rengetegen panaszkodnak ilyen problémára, mint te. Én ezért nem használom pl. A jó öreg win98-on minden gépem ment elsőre. Próbáld ki (ha teheted) egy másik op.rendeszeres gépen is. Ha ott megy, akkor valószínűleg az XP a hibás. Vagy telepíts más rendszert, vagy vegyél egy USB-re dugható kártyaolvasót. Az mindig a gépre lehet dugva, úgy tudom nem kell telepíteni. Közben a fényképezőgéped akkuja sem merül. Csak a kártyát kell beletenni és sokkal gyorsabb a képek áttöltése, mint a gépről. 6-7ezerért már nagyon jók vannak, amik többféle kártyát olvasnak, így mondjuk a haverod gépének SD kártyájáról is tudsz képet feltölteni gépedre, vagy, ha veszel egy új fényképezőt és abba más kártya kell, azt is tudod használni.
  • Mayday
    Ugy csinaltam, de csinaltam teljes uninstallt es ujra-installt, teljesen elolrol.
    A digigepen kell valamit beallitani? Menuben, valamit?
  • sanzik
    elobb telepiteni kell a software-t es csak utanna szabad radugni az usb-re

legalabbis nalam igy mukododtt
  • shaba23 #374
    :)
    Mikor Vietcongozunk?
    egyébként az a baja a gépnek, hogy nincs benne film...
  • Mayday
    Nem ott vettük.
  • shaba23 #372
    Nem a Tescoban kellett volna venni :))
  • Mayday
    Vettem ma digitalis fenykepezot, Canon Ixus V3-as tipusut. De egyzseruen hiaba teszem ra USB-re, es telepitem a szoftvert hozza, nem ismeri fel a XP. Mit tegyek, mit ronthattam el?
  • Carlos
    Köszönöm! Ez sokat segít!!! MAjd próbálkozom... :)
    Mást nem tudok!
    Másik off kérdés, aztán abbahagyom:
    A polárszűrő mit csinál a gyakorlatban? (nem a működése érdekel, mert azt selytem) Hanem az, hogy mittomén: a felhő jobban látszik képen stb.
  • Lateralus
    Nincs rá egyedüli recept. Így most általánosságban mondok neked egy záridőt, aztán úgy sem lesz jó. Kisérletezni kell, többféle beállítással is próbálkozni. Leginkább a körülményektől függ minden.
    Ha belegondolsz, akkor legszebb eredményt igen erős szürkületben, vagy tök sötétben kaphatsz. Akkor rajzolódik ki legszebben a villám. Ha éppen csak sötétedik, vagy csak sima borult az ég, akkor túl sok a fény ahhoz, hogy egyáltalán elkapj egy villámot, mert egy-két másodperc záridő alatt is annyi fény jut a gépbe, hogy kiég minden a képen.

Általánosságban:

-nagyon sötét kell
    -betonbiztos állvány
    -B záridő (ha lehet)
    -kioldózsinór (ha lehet), amivel nyitod a zárat és nyitva tartod a villám "elsüléséig".
    -mérsékelten nagy rekesz (kb.F8-F11)
    -türelem
    -szerencse, hogy pont előtted villanjon

De nézzünk egy gyakorlati példát. Itt ez a kép (nem én csináltam, sajna):

Villám fotó

Ehhez az alábbiak kellettek:

-hajnali 2 óra
    -esernyő
    -Fuji Finepix S602 gép
    -stabil állvány (a srác szerint alacsonyra véve, hogy ne löködje a szél)
    -F9 rekesz
    -15 másodperc záridő
    -nagyadag szerencse

• Lateralus
    - Várd meg míg sötétebb lesz, pl. :)
    - Vagy használj szűkebb rekeszt
    - Esetleg jó a polárszűrő is, de emiatt felesleges olyat venni. Egyszerű szürke szűrő is megteszi, ha nem tudsz elég "sötétet csinálni" (mondjuk eléggé nappal van)

Állvány kötelező !
  • Lateralus
    Galy:

Egy pillanat, azért anyázás ne legyen !
    Harcu a cserélhető objektíves gépekre gondolt, hogy olyat akarsz 130-ért. Cserélhető objektíves pl. az általad beszúrt Canon 1Ds.

Ha jól értem neked kompakt gép kell, aminek meglévő objektíve elé fel tudsz csatlakoztatni előtétoptikát is ? Valami ilyesmiről van tehát szó:

Amúgy a G3-as egy nagyon jó gép, de nem a legjobb. Legjobb gép nincs ! Árkategóriája EGYIK legjobbja. Az meg, hogy a Dep.hu-n melyik gépnek milyen hosszú a leírása, semmit sem jelent.
  • Ams
    160+áfa de azt visszaigényeljük
  • Galy
    Annyiért nekem is? :)
  • Ams
    160ért vesszük :D