48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Lateralus
    A spay talán csak úgy, hogy a kendőre és azzal a tükröt, mert a szórását nem lehet nagyon szabályozni és nem szerncsés mindent összefújni odabent. Gondolom jó lehet ez az összeállítás, ha a folyadék nem hagy nyomot.
  • G_ArchAngel #4155
    geometria:)

panoráma képnél nem az objektív tengelyén lévő pont körül forog a gép:)
  • geronimo77
    Miért baj hogy nem az obi tengelyében van a furat?
  • geronimo77
    Jó reggelt!
  • G_ArchAngel #4152
    Tudnál olyat ajánlani (állítólag van) ahol lehet korrigálni a csavarmenet és az objektív tengelye közötti eltérést:

• G_ArchAngel #4151
    a 7.-es pont:

havrom múlkor objektívet cserélt és közben hirtelen tüsszentenie kellett - elfordította a fejét, de pár csepp megtisztelte a tükröt...
    ilyenkor jó a szemüveg tisztító spray + finom bőrkendő?
  • Dzsini
    ez 5 :)
  • Madmaxx
    enyim kemény 6e volt :)
  • Dzsini
    apropó tripod:

találtam egy ilyet, a 602-eske alá annyira tökéletesen illik :) és végre nem rázom össze a beltéri képeket :o)
  • Lateralus
    És akkor egy elrettentő lista a jelenleg kapható DSLR gépekről. Ezekben a képességekben elmaradnak egy egyszerűbb kompakt géptől is (ez persze csak az érem egyik oldala, de meg kell világítani ezt is):

10 érv miért NE vegyünk DSLR gépet

1. nagyok
    2. nehezek
    3. drága hozzájuk a legutolsó szeg is
    4. tovább indukálnak egyéb költséges kiegészítőket (pl. a kompakt gépre tökéletesen stabil állvány egyszerre gyenge lesz, vagy ha fentről akarsz belenézni a gépbe, akkor egy szögkereső itthon 100ezer forint)
    5. ha ugyanazokat a képességeket akarod mint egy kompakt, akkor mélyen zsebbe kell nyúlni (pl. makrózáshoz külön objektív, közgyűrű stb.)
    6. nincs videó lehetőség (semmilyen.el lehet felejteni)
    7. az objektív cserélgetéstől porosodik a belseje, ami rárakódik a képérzékelőre és látszik a képen, tisztítgatni kell
    8. a tükör csapkodása miatt beremeg a váz, ami bizonyos helyzetekben nem tesz jót a képélességnek, csak a tükörfelcsapás segít de az elég kényelmetlen.
    9. nincs a hátsó LCD-n élőkép, csak visszanézésre jó
    képet komponálni csak a keresőbe nézéssel lehet így nem, vagy csak szerencsével használható extrémebb helyzeteknél (magasba, mélyre tartva)
    10. a több milliós gépeket leszámítva mindnél van objektívszorzó, ami miatt gond lehet a nagylátószöggel (300D-nél egy olcsó obival valamennyire megoldva, illetve van már pár olcsóbb változat más gépekre is, de ha komoly minőség kell nagylátószögben akkor zsebbenyúlás, minden egyes plusz millimérert komoly 10-100ezrekkel mérnek)

• G_ArchAngel #4146
    persze, de én a Fujim mellett tanultam meg a záridő, rekeszérték fogalmát és használatát, így számomra a Panasonic, ha kategóriában nem is, de kisebb paraméterekben előrelépést jelentett - kis lépésekkel lehet, hogy egyszer eljutok a DSLR gépekhez (ezt úgy szeretném meglépni, hogy legyenek 100e-im a fejlesztésére is), de addig még közbeiktatom a "high-end" kompakt (bridge?) gépeket, mint a Sony F828...
    Tetszenek a DSLR gépek, de mint írtam kell hozzájuk anyagi háttér is...
    Addig is maradok tisztelettel a "Hűűű, de faszaaa! Katt!" díszes társaságának tagja:)))

Az, hogy lesz LCD-vel tükörreflexes gép, azt támogatom, a mozgókép felvételnek sem vagyok ellene, de a többit már mobiltelefonban is hülyeségnek tartottam, nem hogy fényképezőgépben...
  • Lateralus
    De nem kell messzire menned, mert az olyan gépek, mint a Pana FZ10, vagy Fuji S602 Minolta A1 és társai már egyre kevésbé alkalmasak arra, hogy csak úgy elkattintsd. Az bennük a jó, hogy ott van bennük a komolyabb fotózás lehetősége (komolyabbon nem a jobbat értem, hanem azt, hogy nem lövök mindenre, mint Iván a partizán), de adják a kis kompakt gépek kényelmét is: hátsó LCD, kis méret, sok szolgáltatás.
    A DSLR, mondjuk ki, sokszor kényelmetlen gép.
  • Lateralus
    Persze, ezt megcsinálni szinte lehetetlen vele. De azért készültek kiváló makróképek a külső LCD megjelenése előtti időkben is, "belenézős" keresőkkel. Ezenkívül az SLR gépeket nem elsősorban - ne sértődj meg - "a pulóveremre telepedett pókok" fotózására szánják a gyártók. Amint már mondtam, nem kell mindenáron mindent lekapni. Ezek már méretüknél, jellegüknél fogva sem olyan gépek, hogy hirtelen bárhová kattingassak vele. A DSLR-ek is közelebb állnak az analóg SLR-ekhez a használatukat tekintve, mint digitális tesóikhoz. Igényelnek egy kis előtervezést, belegondolást, hogy az adott szitut milyen módon, és mivel lehet megoldani. Már a cserélhető obi is feltételezi ezt, hogy milyen szituban melyiket tegyem fel egyáltalán ? Akinek ez nem tetszik annak ott a kompakt. Arra találták ki, hogy "Hűűű, de faszaaa ! Katt!" A kompakt, azért (is) kompakt mert minden egyben van, és adott ahhoz, hogy akárhol használjuk.

De mivel a DSLR gépek egyre kommerszebbek lesznek és "bárki" számára elérhetők, így nem meglepő, hogy a két géptípus (DSLR-kompakt) közti szakadék egyre közelebb kerül és valószínűleg lesz élőképes LCD-vel tükörreflexes gép. Szerintem videó is lesz benne előbb utóbb, meg MP3, meg lesz Ferrari logóval tűzpirosban, cserélhető előlappal, tehénbőgéses nyitóhanggal, stb. Errefelé halad a világ.

• G_ArchAngel #4143
    igen ám, de van mikor nincs lehetőséged belenézni a keresőbe: pl.: én makróztam pókot úgy, hogy csak a körvonalait láttam az LCD-n, mivel az eresz alatt volt, és így is nyújtozkodnom kellett, vagy darazsat a pulóveremen - nem volt olyan hosszú nyakam, hogy a hasamig lehajoljak...:)
  • Lateralus
    Ne is vegyél, mert nem lehet :)
  • FREAK
    "szerintem makrónál nagyon jól jön..."

Nem hiszem, kis mélységélességnél egy 100+ ezer pixeles LCD-n nem látod pontosan az élességet.
  • FREAK
    most külső keresőről vagy EVF-ről beszéltek?

Max: úgy értettem, hogy a jövőben valószínűleg megszületnek a hibrid-váltható SLR-EVF keresős profi gépek, hogy tutira minden esetben legyen mit kuksizni
  • G_ArchAngel #4139
    én úgy tudom, hogy csak a végeredményt lehet rajta megnézni, az élőképet nem tudja...
  • Madmaxx
    Tükörfelcsapásnál valószinüleg lehet LCD-t úgy használni (bár erre ne mvennék mérget) :)
  • G_ArchAngel #4137
    de szerintem van pár helyzet, mikor nagy előny a külső kereső...
    szerintem makrónál nagyon jól jön...
  • G_ArchAngel #4136
    méh kaptár:)
  • Madmaxx
    ha evf lenne benn akkor nem is lenne tükörreflexes. Hova akarsz te bemakrózni ? :))
  • G_ArchAngel #4134
    akkor nem sírnál, ha lenne benne, és vmi idióta helyre kell bemakrózni...:)
  • Madmaxx
    kell a lófasznak is bele
  • FREAK
    ja, nemvan (egyelőre)
  • menta
    Hogy a DSLR-ben van-e EVF, de szerintem már megoldódott.
  • FREAK
    mi a kérdés?
  • Gladiator
    igaz, ez nem fényképező, de nem tudjátok, hogy a kamerám szürkületben már mért csinál szinte teljeen sötét képet? a régi kamerám, ami kb. 80000-et ér, az jobban csinált homályban, ez meg majdnem fél milla, és kurva szar. nightshotot nem akarom bekapcsolni, mert akkor meg szar sötét, a felvételi módok se sokat javítanak.
  • Tikal #4128
    sajna most nincs gépem :(
  • Tikal #4127
    nem baj, én ugy képzelem el hogy jo legyen :D
  • Blasta
    Mondjuk kicsit sok volt a fény (full fehér az ég), sötétíthettem volna...
  • Blasta
    Fotózzá is, az bejön! :-DDDDDD
  • Tikal #4124
    jook a szinek.... megyek cigizni :D
  • Blasta
    Na cigiztem&fotóztam.
    Az utolsó 3 képet csináltam most.
    Flowers
  • Lateralus
    Madmaxx jól összefoglalta pár fogalom lényegét :

Ultrakompakt: olyan gép, amelynél elsősorban a nagyon kis méret számít, magyarul zsebgép

Kompakt: Ez is a méretet jelöli. Viszonylag kis gépet. Az A1 kategóriájú gépek igazából nem kompaktok, de sokszor ebbe a gyüjtőkategóriába teszik őket, mert azért nem túl nagyok és seregnyi funkciót egyesítenek magukban, tehát "kompakt" tartalmaznak szinte mindent, ami akármilyen szituban jól jön. Gyüjtőnévként is használják tehát minden olyan gépre, ami, nem tükörreflexes.

SLR-like: Ezt olyan gépekre szokták mondani, amik kinézetben inkább a tükörreflexesekre hajaznak. Az elektronikus keresős gépeket is általában be lehet ide paszírozni. Ilyen lehet mondjuk a Fuji S602, vagy a Z1-et is szokták itt emlegetni. De belefér az A1 is. Szerintem elég béna fogalom.

Bridge: A neve utal rá, hogy egyfajta átmenet a kis kompakt és a nagyobb SLR gépek között, de ennek nem cserélhető az objektívje. Igazság szerint kb. az Olympus E-10/20 gépek tartoznának ide.

SLR: Filmes tükörreflexes gépek, általában cserélhető objektívvel.

DSLR: Digitális tükörreflexes gépek, cserélhető objektívvel.

Keresők:

Átnézeti - A kisebb egyszerűbb gépek bal oldalán egy átnézeti lyuk, ami kábé azt mutatja, ami a végső képen lesz. Jobbak, az optikai zoomolást is mutatják. Hátránya, hogy elég pontatalan, főleg közelebbi témánál, makrónél már szinte nem is a helyes képet mutatja (ún. paralaxis-hiba).

EVF - Elektronikus kereső. A keresőbe nézve egy kis LCD monitor képét látjuk. Előnye, hogy sok egyéb infó is megjeleníthető rajta és sokszor rosszab fényviszonyokban is jól látható. Hátránya a felbontása és hogy nem valós képet látsz, hanem egy elektronikus megjelenítő képét.

SLR - Az angol Single Lens Reflex rövidítése, amiben szó sincs eredetileg tükörről. Magyarban "tükörreflexesként ismert. Különböző optikai elemek (tükör prizma) felhasználásával valós képet látsz.

Mi volt még ?
  • Blasta
    Na kinmegyek cigizni + fotózni az erkélyre :-D
  • menta
    valóban :)
    akkor ez is esett
  • Madmaxx
    stabilizátor azért fasza főleg a maximum tele állásban :)
  • Blasta
    Hát ha azt nézzük, hogy "osztrák áron" kerül a Z1 kb. 75e nettóba akkor az a kihajtható lcd + stabilizátor nem ér meg 40 rugót...
  • Blasta
    Hát ott a zára felül.
    118+fa. :-)