Interjú a Doom III fő fejlesztőjével
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mindazonáltal a fordító sokkal hatékonyabb predikciót végez mint a CISC mag. Teszi ezt azért mert egyszerûen több ideje van és nagyobb rálátása.
A jelentõségét nem érzed a dolognak. Vonatkoztass el a játékoktól!
Képzeld el azt, hogy miközben 3ds max-ban készíted az animációt, közben realtime megnézheted a majdnem végeredményt. Ehhez alig 5 évvel ez elõtt is még egy komplet renderfarm, vagy egy komolyabb sgi gép kellett.
Ez ugye elméleti max. felbontás? Mutass olyan TV-t, ami megfizethetõ és bírja ezt a felbontást.
Valamint kíváncsi lennék hány FPS-t pakolna ki ebben a doboz.
Nekem a Wolfi nem jött be annyira. Persze azt hiszem lehetett volna még hosszan sorolni a különféle játékat. Amket mondtam, csak néhány kiragadott példa volt.

OK! Elképzelhetõ, hogy valamit-valahol félre olvastam. De a lényegen ez semmit nem változtat.
Viszont a RISC fordíto sem tud teljesen elõre dolgozni. A programok változokat és feltételes elágazásokat tartalmaznak, amiknek függvényében a végrehajtás menete is megváltozik. Lehetetlen minden a futás ideje alatt fellépõ változást elõre kiszámítani. Szóval?
Ezt tudja mindenki.
sajnos... 😞
ENFP ^^ | Zombie fan | Xiaomi Redmi 7 user | FTC és Pats fan
A CISC-ben a gépi kódot a CPU bontja le belsõ RISC utasításokra (alias mikrokód) futás közben ahogy írtad, a RISC-ben ezt valóban a fordító végzi DE KÖNYÖRGÖM, NEM FUTÁSI IDÕBEN!!! A fordító elõre lebontja a kódot RISC utasításokra és azokat berakja a memóriába, ezután a RISC onnan hajtja végre õket.
Ergó a softveres megoldás idõigénye futás közben zéró, mindemellett míg a CISC csak pár utasítást lát elõre és annak alapján tud csak optimalizálni a mikrokódon, a fordító ezt az egész program ismeretében tudja elvégezni, ergó a CPU-t sokkal jobban tudja kihasználni! Az sem elhanyagolható tény hogy a CISC-nek erre alig van ideje míg a fordító perceket is elmolyolhat a dolgon.
Amirõl te írsz, az a Transmeta/Crusoe féle megoldás, de az egy igen félresikeredett valami (bár az ötlet jó volt).
És ezt egy kalóz, bugokkal teli béta alapján ki mered jelenteni?
A mai Risc és Cisc procik között sokkal kisebb a különbség mint gondolnád.
A jelenlegi x86-os procik, bármilyen meglepõ belül már Risc felépítésûek.
Másrészt. Lehet, hogy a Risc proci másodpercenként lényegesen több mûveletet hajt végre, de hogy ugyan azokat a feladatokat el tudja látni több alacsonyabb szintû mûveletet kell végrehajtania. Ráadásul a Risc procihoz szükséges egy fordító program, ami az egyes mûveleti parancsokat lefordítja risc utasításokra. Namost a proci csak annyira fog jól mûködni, amennyire jó ez a fordító program. És mivel programról van szó, köztudott, hogy ha valamit szoftveresen oldanak meg, akkor az lassabb lesz, mint egy hardveres megoldás.
Szóval összegezve a dolgokat, a két rendszer összteljesítményében nem lesz túl jelentõs különbség.
Persze a fentiek nem összekeverendõek a konzolokkal. A konzol egy célhardver. Az egyes elemei egymáshoz lettek hangolva, ráadásul max. 640x480-as körüli felbontásban kell dolgoznia. Ilyen szempontból nem lehet korrektül egy ezernyi más feladat ellátására alkalmas PC-hez hasonlítani. A teljesítményét sem lehet nagyobbnak tekinteni egy PC-nél, bármennyire is szeretnék konzolosok.
Amíg nincsenek gyártoktól független teszt programok konzolokra, addig nem lehet a valódi teljesítményüket mérni és így esetleg összehasonlítani a számítógépekkel. (Egyetlen gyártónak sem érdeke, hogy a terméke valós teljesítménye kiderüljön. Addig ugyanis lehet etetni a népeket a szép elméleti adatokkal...)
Na igen, Unreal engine. A legjobb példa arra, hogy az id mellett mások is tudnak jó képességû enginet készíteni. Kicsit az is érdekes, hogy Epic-kes fiuk ezzel az enginennel saját maguk hoztak/hoznak ki sikeres játékokat, és nem csak a motort licenszelõ cégek aratják le a valódi érdemeket. "Carmátyó" mellett ma már az epic fejlesztõi is elég szépen beleszólnak a graf kártyák fejlesztésének irányvonalába.
A jó öreg UT-vel még mai is rendszeresen játszok. Apropó UT, Papabear nem találkoztunk mi már valamelyik szerveren egyszer? Ismerõs a beceneved! (_RtE_Gabo-ként szoktam játszani.)
A 64 bites színmélység tényleg kicsit hülyeségnek hangzik. Még a profi 3D-s renderelésre használt programok is általában 24 bites színmélységig, esetleg 32-ig számolják a képeket. (Az emberi szem nem képes több árnyalatot megkülönböztetni, ergo felesleges a nagyobb színmélység. Csak több számítással járna...) Az viszont más kérdés, hogy esetleg a belsõ számításokat 64 bites pontossággal végzik. Ez vezethet jobb minõségû képekhez mondjuk ray-trace esetében, viszont kizártnak tartom, hogy sebesség szempontjából bármit is javítana. Sõt... A játékok pedig mindig is erõsen sebességfüggõ "alkalmazásoknak" számítottak.
A foto-realisztikus megjelenítés még baromi messze van, bármennyire is ezt szeretné elérni Carmack. Erre a jelenlegi szuper-számítógépek közül is csak nagyon kevés képes. Ha ez olyan egyszerûen elérhetõ lenne, akkor nem render farmokkal számoltatnák a mozik számítógépes trükkjeit sem. Viszont a Pixar féle képminõség már ma is elérhetõ. Az Nvidia egyik profi kártyáján egy 1 GHz körüli AMD procis rendszerrel valamelyik grafiaki shown realtime számoltatták a Final Fantasy film jeleneteit!
A Half-life a Quake motor egy felspécizett változatával fut.
"...Half-Life is a game being developed by Valve Software and Sierra On-Line. It is based on Quake engine with many enhancements by Valve's programmers. Changes include things like 16bit color, colored lightning, translucency, MMX support and much more detailed environments..."
A Valve a Quake I és II motort ötvözte össze a maga kiegészítéseivel.
Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nőket, A sugaras, a bánatos Ősz-időket
És azt se felejtsétek el, hogy a Doom III motorra játékot fejleszteni sokkal idõigényesebb lesz, mint a jelenlegi Quake/UT/Lithtech motorokra, hisz a látvány lényegét adó világítások rengeteg elõszámítást igényelnek.
Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nőket, A sugaras, a bánatos Ősz-időket
Próbáltam megállni, de muszály mondanom nekem is valamit.
Ahogy elnézem a hozzászólásokat nem sokan játszottatok az Alien versus Predator nevû gaméval, pedig rettentõ izgalmas és félelmetes a játék, nem olyan mint a többi FPS. De hogy a lényegre térjek: miért csak a quake és társaival kell összehasonlítani a még ki sem jött játékot! Ha olyan lesz, amilyet én várok, akkor szerintem megéri a game a jobb vasat, még ha a MAI! hardware ár kicsit magas is. A DooM III szerintem nem egy újabb FPS szeretne lenni, ami lazán megy egy P2+TNT akárhány párosítással full grafikán (nekem az van otthon), hanem egy új, a modern kártyákat,hardware egységeket kihasználó (legalábbis remélem), izgalmas és egyben grafikailag minden(?) igényt kielégítõ (nem wolf3D minõségû hogy mennyen 486-oson is),kellemes szórakozást ígérõ játéknak készül legkorábban jövõre.
Az UT-t azért nem nevezném egyhétvégés játéknak!
A Quake óta az id aktuális engine-jével mindig mások érték el a valódi sikereket. Q2 - Halflife; Q3 - MOHAA, Alice; D3 - ? De ez gondlom a id hívõknek nem is tûnik fel.
Az is tetszik, hogy single módra koncentrálnak, de azért lesz multi is. Ez gondlom kb. úgy fog kinézni, hogy egy újabb full játék áráért megveheted a kiegészítõ csomagot. (Lásd Q3:A Team Arena!) Ehhez már nem is fûzök hozzá semmit. (Az UT-t megvettem, mert tartottam annyira jónak a játékot, hogy a polcomon legyen.)
Szóval lehet, hogy korszakalkotó lesz a játék látványvilága, de valahogy tartok attól, hogy a valódi tartalom megint elmarad. Kapnak a játékosok egy újabb rágógumi játékot. Egy ideig ámuldoznak a látványon (persze elõtte egy full gép upgrade), aztán kész...
Ezt a mocit nem idénre fejlesztik, hanem hosszabb idõre. Szerintem jó irány, hogy belepakolják a legújabbelérhetõ cucc támogatást, mert ha a játék tényleg jó lesz akkor 5 év múlva is elõvesszük a geforce5-ön meg az ATI 15000-ren is.
Ha arra mentek volna rá, hogy fusson az én Gf2Mx400-omon akkor 1 év múlva azon röhögne mindenki, hogy milyen gagyi a doom3 grafika.
Amúgy meg Carmack párszor már bebizonyította hogy némileg van köze a ps-s világ jövõjéhez, szóval lehet hinni neki. Az más kérdés hogy szerintem Unreal és UT rulez Quake3 suxx 😄DDDD
Egy bemutaton nyilvan nem egy voodoo3-on fogjak prezentalni a jatekot, mert hatalmas nyomas van rajtuk, sokszaz szem figyel minden apro reszletet, esetleg valami hiba van, akad, bug, stb. Carmack sose mondta, h. vegyel 9700-ast, azt viszont mondta, h. g4mx-et ne vegyel a doom3 jatszasahoz. Gf2-on is siman elmegy a game, de low detail, low texture, low everything....
amúgy láttad a Rezi Remaket GCre?
én padlóztam...
1 dologgal könnyithetünk...
ha linuxt görgetünk a gamma alá, remélem lesz, mert akkor izzítom a Linux particiót 😉 kiváncsi lennék a Linuxon futó(márha lesz) hw igényre.
az nem fog újat hozni???
egyszóval a szórakoztatóipar egyik nagy egyénisége, se több se kevesebb.
Mert azelött leteszem a kalapot aki idegsebész, vagy életeket ment a harctéren stb...
áhhh, inkább ti vagytok a gyerekek komolyan és ÉÉÉN IS hogy felpörgetem magam ilyen hülyeségen, semmiségen.
OFF
Kiordibáltam magam.
😊))
én most tettem le a kezembõl a konzolt, mert Code veronikáztam Dreamcasten, istenem mit nem adnék ha portolnák PCre...
mi a DC hardvere? és milyen szép élethûûû és már 2 éves és nem szaggat...
Az a baj tudod, hogy Pcre télleg 3xor akkora gép kell és ez bánt, haggyuk!
Az ember kifizeti a 10-100 ezreket és semmi
az elöbb már leírtam mi bánt engem...
meg azt is tudom, hogy a TV (pal-ntsc tökkmind1)
sokkal kisebb felbontásra kell optimalizálni, meg adott célhardverre kell dolgozni a konzloknál de akkor is kérdem én: MIÉRT ELÉG A GEF3 FíCSÕRE EGY X-boxnál ami a tvn max 640*480körõl van... és miért nem a PC VERZIÓHOZ? Most nem processrõl, meg OS betöltésrõl stb BESZÉLÜNK, HANEM FíCSÕR, MERT KÁRMÁKK SZERINT UGYANOLYAN SZINTÛ GRAF. LESZ a PC ill. az X-BOCON is.
kérdem én.
ez nem féltékenység, hanem hülyítés észrevétele, ÉS ELEGEM VAN AZ OLYAN PROGRRAMMEREKBÕL AKIK DIKTÁLNAK, hogy vegyél 4gig p4et meg nv60at és akkor talán 20fpssel eldönget 640*480ban
áhhhh
a ps2nek kéne megnézni hány éves hardwere van és milyen gammák jönnek ki rá! TUDOM az RIsc alapú meg NEM KELL 88 PROCESST A háttérben futtatni etcetera,etcetera...
NAGYON is tisztában vagyok mindennel, de ez azé sok(k).
Amúgy te nyalsz a Carmack cimborának?
ez hülye: megcáfolja magát a gyerek:
a játékhoz NV30 vagy RADEON9700pro kell a full élmémyhez... Én úgy tudom az X-BOXban gef3 van plusz egy 800 körüli péhárm, nem?!
akkor miért nem lehet gef3mal fullosban nyomatni+egy 1,4es tBvel?????????
a Ps2 meg Gamecube hardware-t nem ismerem, de ez xboxra gondolta(gondolom)
na itt van a kutya elásva!
V: - X-Box-hoz mindenképpen lesz. A grafikus minõség ugyanolyan lesz mint a PC-s verzión."
ELMEGY A QRVAANNYÁBA eza KARMAK !!!
koszontem.
Te jó isten, mi lesz itt pár év múlva...
caddie
Tovabba, zsepi ugy mondod ezeket, mintha te aztan minden jatekot megvennel, es akkor nagy szomoruan 2 nap alatt vegigjatszva eldobnad a sarogba... ugyan mar!
caddie