39
A történelem homályába veszett élőlények.
 • Jrex
  #39
  Magyar dinoszaurusz a Jurassic Parkban?
 • Jrex
  #38
  kihalt állatok szociális viselkedése
 • Jrex
  #37
  Húszévesek a magyar dinók!
 • Jrex
  #36
  Az év ősmaradványa facebook oldal.

  Az év ősmaradványa honlap
 • Jrex
  #35
  Sziasztok. Kitöltenétek ezt a kérdőívet?
  1 perc az egész
 • ximix #34

  https://index.hu/tudomany/2018/03/20/meghalt_az_utolso_him_szelesszaju_orrszarvu/
  Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.03.23. 14:51:04
 • Jrex
  #33
  Ha érdekel a kihalt állatokkaé történö terepi üunka, akkor néuz meg üinket élöben. Jelentkezz :)
  [URL=http://https://m.facebook.com/events/445225995812620?acontext=%7B"ref"%3A"98"%2C"action_history"%3A"null"%7D&aref=98]itt[/URL]
 • Jrex
  #32
  Egy kis invitáló :)
 • Dévid112
  #31
  Helló!
  Nézzetek föl az oldalra :) Jó sokan :)
  http://hobbyallat.hupont.hu/
 • Pluskast
  #30
  Úgy néz ki nem csak az ember nyír ki tömegesen állatfajokat
 • Willenbrock
  #29  Ezek a nagy vízi dögök tetszenek.
 • Jrex
  #28
  élő dinoszauruszokért
 • Jrex
  #27
  újabb petíció
 • Jrex
  #26
  hogy ne haljanak ki
 • Jrex
  #25
  [URL=http://www.youtube.com/watch?v=6aDbaEt4dRo]2015-ben megszülethet az "első" gyapjas mamut[/URL]
 • Jrex
  #24
  egyre többet találnak:)
 • Jrex
  #23
  bocs 507-et akartam írni:D
 • Jrex
  #22
  Azta!Itt van olyan faj is amit 5007 évig kihaltnak hittek,de újra felfedezték
  Akk még lehet van remény...
 • Jrex
  #21
  -némának az embernek kell lennie,zene nélkül hülyén nézett ki...
  -erre nem tok mit írni:) igazad van.
  -valaki mégis lecsillagozta 1-re
 • Cuchulainn
  #20
  Nem kötekedésből de
  - 1 perces néma csend kissé rossz megfogalmazás ha zene megy alatta
  - Helyesírást egy kicsit leellenőrizhetted volna (kipusztult, ugyanerre)

  Egyébként díjazom az ötletet!
 • Jrex
  #19
  ezt az összeállítást ma csináltam,kérlek nézzétek meg...eredetileg 1 perces volt,nemtom itt mért csak 57 másodperces
 • Jrex
  #18
  attól még h, törekvő és átalakítja a környezetét,még nem kéne ekkora mértékben,csak amennyi szükséges,ezt most nem arra értem h, ne együnk húst meg hasonlók,hanem h, a sok inyenc,meg milliárdosoknak sem kéne eredeti krokodilbőrcípő,meg párducszörme mind mind pótolható átlagos cuccokkal....csak ugyebár megkell mutatni másoknak h, ők milyen gazdagok meg sokpénzükvan.......
  Szeretnék még Corleone hozzászólásához hozzászólni,aki már lehet nem olvassa ezt a fórumot mert az 2002-es hozzászólás,az a tengeri tehenes,h nem csak az az egyfajta tengeri tehén van és a leírás szinte mindegyikre illene(tömzsi test,rövid úszók stb) úgyhogy szerintem nem azt látott főleg h a képen asszem egy indiai manátusz van(az egyik könyvembe van róla kép)
 • Cuchulainn
  #17
  Kissé el vagy tévedve.
  Nem a populáció állt annyi egyedből, hanem egyetlen raj. A populáció nem élt együtt, egyszerűen annyian voltak hogy ilyen méretű csapatokat alkottak. Azon, hogy mi történt volna ha jön egy klímaváltozás felesleges merengeni (talán éppen alkalmazkodtak volna), annak fényében, hogy halomra lőtték az összeset.
  De igazad van, mondjuk azt, hogy ez egy természetes folyamat, beletartozik az ember törekvésébe, hogy átalakítsa a környezetét. Hulljon a férgese! Aztán pár száz év múlva majd nem lesz más növény a földön csak búza, kukorica, krumpli állatokból meg disznó, tehén meg csirke. Ja nem az életrevalóak megmaradnak! Velünk marad majd a parlagfű, az üröm a patkány meg a csótány. Milyen szép világ is lesz az... Remélem már nem érem meg.
 • Fantomlovag
  #16
  Láttam. De az spec, szerintem nem jó példa. A populáció, túlságosan együtt élt és mozgott. A táplálék szerzést egy apróbb klímaváltozás is lehetetlenné tette volna így. Márpedig nem csak az ember miatt változik a klíma, hanem épp végetérőben van az utolsó jégkorszak, és melegszik a bolygó. Mi csak gyorsítottuk pár évvel a hatást.
 • Jrex
  #15
  csakhogy vannak olyan állatok amelyek több millióan voltak míg az ember kinem írtotta,és az a populáció egy jóideíg biztos nem halt volna ki.Lásd azt a linket amit cuchulainn belinkelt.
 • Fantomlovag
  #14
  Az ember egy pusztító lény. Törekszik a környezete átalakítására. De a gyenge, vagy túl specializálódott fajok, ígyis, ógyis kihalnak előbb utóbb. Természetes szelekció. A természet (aminek mi is része vagyunk) mindennél kegyetlenebb. Egy nap talán az ember is kihal. De "az élet utat tör" mindíg lesznek új fajok, amik, gyorsabbak, erősebbek, (vagy más okból) sikeresebbek. Ezért, bár sajnálom az elpusztult állatokat, és kiírtott fajokat, ez az ember előtt is megvolt (a dinoszaurusokhoz sincs közünk) és akkor is meglesz mikor mi már rég elhagytuk a bolygót (így vagy úgy). Egy gyenge fajt mesterségesen megmenteni, nem biztos hogy a legjobb ötlet. Nem azt mondo hogy öljük az állatokat, hisz az gusztustalan (vegetáriánus vagyok) de a mesterséges életbentartás sem megoldás.
 • Scottt
  #13
  Belőlem is csak egyvan-.-


  De tényleg sajnálom ezeket az állatokat:'(A hosszúfarkú kabócaegér télleg cuki:é
 • wordsworth
  #12
  Én is állat vagyok és belőlem ez az utolsó, és több nem is lesz, szal lehet imádni
 • Cuchulainn
  #11
  Milyen is az ember...
 • Jrex
  #10
  jó oldal lehetett,kár hogy későn találtam meg.de mindegy hátha olvassátok.én már régóta érdeklődöm(és sajnálom)ezek az állatok iránt,még a nem ember álltal kihalt állatok iránt is főleg a dinoszauruszok iránt.nem is gondoltam volna h ennyi hal ki:(de szerintem ami ember hibájából kihalt állatok és még van belőlük dns minta esetleg néhány évtized mulva vissza lehetne hozni(klónozni),a most élőket meg megmenteni.mindenesetre ezen kéne dolgozni nem a sok hülyeségen ami manapság van.
 • corleone
  #9
  Lehet, Steller tengeri tehene az adott helyről kihalt, de én nemrégiben Floridában jártam, ahol a helyiek Manatee-nek hívnak egy nagyon hasonló fajt. A leírás teljesen ráillik, s íme 1 fotó:


 • corleone
  #8
  Steller tengeri tehene
  A fajról az első - és egyetlen - részletes leírás egy hajótörést szenvedett orvos és természetbúvár, Georg Wilhelm Steller tollából származott, aki megfigyeléseit 1751-ben közölte. A híradás nyomán a helyszínre érkező hajók legénysége húsáért és zsírjáért gátlástalanul öldöste a tengeri teheneket. Steller leírása után mindössze 27 évvel az utolsó példányt is megszigonyozták, ezzel mindörökre eltüntetve a fajt a Földről. A tengeri tehén a Parancsnok-szigetek körüli sekély, hideg vizek lakója volt. Hossza meghaladta a hét métert. Az erősen hullámzó tengerben a szikláktól és a jégtábláktól három centiméter vastag bőre és 20 centiméteres zsírréteg védte, egyben jó hőszigetelést is biztosítva. A nagy mennyiségű zsír felhajtóereje miatt az állat valószínűleg nem volt képes mélyre merülni (bár ezt némiképp ellensúlyozták a rendkívül nehéz, tömör csontok), és a felszín közelében található moszatokat fogyasztotta. Mivel fogai nem voltak, táplálékát az állkapcsok mélyen barázdált szarulemezeivel őrölte meg.

 • corleone
  #7
  Azt hiszem, ugyanarról az oldalról dolgozunk.
 • danesz
  #6
  Írj a dodókról is! Az valami igen primitív fajta madár volt. Ha az ember nem pusztítja ki, akkor kipusztult volna magától (vagy a többi állattól) csak később...
 • Sub
  #5
  ez az állat vhogy megtetszett:

  Hosszúfarkú kabócaegér
  Notomys longicaudatus (Gould, 1844)
  A hosszúfarkú kabócaegér Dél- és Közép-Ausztrália számos, egymástól távoleső területén honos volt. Eleven példányokat mindössze néhányszor láttak, az utolsót 1902-ben figyelték meg. Bár azóta csaknem száz év telt el, többen úgy vélik, Közép-Ausztrália ember nem járta vidékein még fennmaradhatott a faj.
 • Sub
  #4
  Schomburgk szarvasa
  Cervus schomburgki (Blyth 1863)
  Schomburgk szarvasa Thaiföldön élt. A faj úgy halt ki, hogy egyetlen nyugati természettudós sem látta az állatot természetes környezetében. Egyetlen kitömött példányt és néhány agancsos trófeát őriznek a világban. Egyetlen élő példányát (amit ma kitömve a Kihalt Állatok Csarnokában őriznek a párizsi Természettudományi Múzeumban) 1867-ben mutatták be a közönségnek a Növények Kertjében, öt évvel a felfedezése után. A felfedezése és kihalása között eltelt 70 évben közel 200 bőrt adtak el, de ezt a szarvast kevésbé bőréért, inkább fejlődésben lévő agancsának pihés hártyájáért vadászták, melynek a kínaiak gyógyító hatást tulajdonítottak.
  A szarvasok gyakran ellátogattak a mocsarakba, szigetről szigetre jártak, eközben a vadászok szigonyozták őket csónakjaikból. A mocsarak lecsapolása és a földek művelésbe vonása élőhelyeik elvesztését eredményezte, a vadászat még inkább siettette kihalásukat. • corleone
  #3
  Kvagga
  A kvagga egy zebraféle, amely Dél-Afrika szavannás területein hatalmas csoportokban élt. Alapszíne barna, feje és a nyaka csíkos. A tudósok a mai napig vitatják, hogy különálló faj-e vagy csak egy alfaj.
  Mikor a búrok letelepedtek Dél-Afrikában, a kvaggát szórakozásból vadászták, húsát csak a szolgák és a munkások fogyasztották. Bőrét lakásokban használták, de exportálták is. Agresszív viselkedése miatt marhacsordák őreként is alkalmazták, tudniillik riasztó hangjukkal jelezték, ha idegen közeledett. Búr eredetű elnevezése - kvagga - is erre utal.
  Az utolsó vad kvaggát 1878-ban ölték meg, míg a legutolsó példány az amszterdami állatkertben pusztult el 1883. augusztus 12-én. Az 1800-as évek első felében még viszonylag gyakori volt az állatkertekben, de tenyésztését elmulasztották időben elkezdeni.

  Illusztráció: http://www.aristotle.net/~swarmack/quagga.html

 • corleone
  #2
  Holdkarmú kenguru
  A holdkarmú kenguru egy kis törpekenguru, aminek hossza az orrától a farka végéig 30 cm volt. Félénk állatként ismerték, mely a legkisebb zajra elmenekült. Néha odvas fákban keresett menedéket, de ha a kutyák nyílt terepre szorították, akkor könnyedén zsákmánnyá vált.
  Élőhelyének pusztulása és a háziállatok betelepítése vezetett a faj kihalásához. Valószínűleg 1964-ben pusztult ki.


  Illusztráció: Balouet, Jean-Christophe - Alibert, Eric: Extinct species of the world c. könyv alapján

 • corleone
  #1
  Még álltalános iskolába jártam (80-as évek), mikor először hallottam a (közelmultban) kihalt állatokról. A biológiai terem ajtaján volt egy nagy plakát, melyen egy egészen döbbenetes szám volt arról, hogy naponta mennyi állat hal ki bolygónkon. (500?) Talán van aki emlékszik. A magas értéket túlzásnak tartottam, de azért elgondolkoztató a tény, hogy az ember egy teljes fajt képes néhány évtized alatt eltüntetni végérvényesen a föld szinéről.

  Hosszú ideig nem hallottam a témáról, pedig rettentő fontos lenne foglalkozni a kérdéssel. Kb. 1 éve a Spektrum TV-n láttam két műsor között egy kihalt állatról szóló néhány perces összeállítást, majd egyre több hasonlót a későbbiekben. Egészen elképesztő, hogy csak az elmult 500 évben mennyi élőlényt törölt el az ember a föld szinéről.

  Van 1-2 weboldal ezzel kapcsolatban, meg néhány fotó is, hamarosan belinkelem ezeket.