29
NTFS fájlrendszer olvasása Win98 rendszer alatt - HOGYAN?
-
Sziasztok!
Péntekre ígértem, de már tegnap megszületett a megoldás!!
Az igazság odaát van - ezt tudjuk az X-Akták óta, de ehhez hozzáteszem, hogy az igazság Inquisitor-nálvan!!!!
Az általa javasolt Captain Nemo program a tökéletes megoldás.
Nincs gond a telepítéssel, sem a futtatással. Nem kell sz@rozni DOS parancsokkal és trükkükkel manipulálni, hogy sikert érjünk el. Egyszerűen, Windows98 alól felismeri az NT-s vinnyogót (sőt a Linuxosat is - bár ezt nem próbáltam) és minden további nélkül lehet másolgatni át a fájlokat a FAT32-es HDD-re.
Szóval: Mindenkinek köszönöm a segítséget, de különösen Inquisitor-nak a jó tippet.
Sziasztok! -
Csak az a gond, hogy a Windows NT nem támogatja a FAT32-t, CSAK a régi FAT-et (FAT16)... -
Péntek estére okosabb leszek. Majd elmondom hogyan csináltam meg... -
nem vesznek el miert vesznenek el... amugy nt4 asszem nemkezeli fat32t, de ha ennyire fontos kerj kölcsön egy vinyot es azt rakd be az nt be -
Ezzel csak azért nem merek próbálkozni, mert rengeteg fontos adat van az otthoni gépemen (néha dolgozni is kell rajta ) és semmiképpen nem szeretném megkockáztatni azt, hogy elveszítsem őket azzal, hogy estleg elszállnak a partíciók az NT-s gépbe helyezéskor.
-
milenne ha az nts gepbe raknad a te vinyodat? -
Köszi!
Remélem nem lesz gond, ugyanis nem vagyok egy nagy buherátor és eddig még nem nagyon csináltam olyan manővereket, maik miatt a Master Boot Records megsérülhetett volna. (legalábbis nagyon remélem, hogy nem). Hja! Hét végére kölcsön kell kérnem egy vinyót.... -
Ne ijedj meg, ha nem használtál olyan progit, ami esetleg belenyul a Master Boot Recordba, vagy birizgálja a partíciós táblát, akkor meg lesz az ntfs partíció, csak írtad, hogy az egyik progi 346 megás fat-ot lát, erre gondoltam, de mégegyszer mondom kicsi rá az esély, de már láttam olyat, hogy eltőntette egy progi a partíciót (partition magic volt egyébként)... -
Úgy fest a dolog, hogy veszek egy közbenső vinyót, de azért előtte megnézem Inquisitor- ajánlatát, hátha.
Gerry: mi az, hogy "még nem lett gallyravágva"??? -
Mindmáig állítom, hogy a legjobb lenne (Ha van "közbenső" HDD), hogy telepítesz egy Windows 2000-et, vagy XP-t, az le fogja kezelni az NTFS-es partíciót, és a FAT32-est is korrektül, ha eddig még nem lett galyravágva. -
Na mégegyszer...
Lehet, hogy kicsit kapkodósan kezdtem bele ebbe a témába a múltkor, de azóta sok mindennek utánanéztem, úgyhogy megpróbálom mégegyszer elmondani, hogy mi is van, aztán hátha kapok valami segítséget.
Szóval adva van egy NT-s munkaállomás, s ennek egy 10Gb-os HDD-je. Megnézve a tulajdonságokat, azt láthatjuk, hogy 8,91Gb kapacitású és NTFS fájlrendszerű merevlemezünk van.
Nos, erre a merevlemezre felkerült 4,7 GB adat, amit valami módon szeretnék lementeni vagy a saját otthoni vinyómra, vagy cd-re.
Az otthoni gépen Win98 fut, FAT32 fájlrendszerrel particionált merevlemezről.
Amikor összedugtam a saját gépem az NT-s vinyóval a gépem rögtön felismerte, DE EGÉSZEN MÁS TULAJDONSÁGOKKAL, MINT AZ NT-S GÉP! Otthon megnézve az láttam, hogy a merevlemez kapacitása 346 MB, amiből 80 MB a lefoglalt terület és FAT fájlrendszer van rajta.
Feltelepítettem a Winternals Software NTFS for Win98 és a PARAGON NTFS for Win9x programokat. Ez utóbbi el sem indul, a nyitóképernyőnél lefagy.
A Winternals programja elindul (köszönhetően CsabSz-nak), de az pedig azt írta ki, hogy nem talál NTFS fájlrendszerű háttértárolót. Próbálgattam a program configját sokféleképpen, mégsem akarja felismerni.
Mit lehetne tenni?
Elsősorban olyan variáció érdekelne, ahol a meglévő eszközökkel megoldható lenne a probléma, de közbenső HDD alkalmazása is szóba jöhet (ennyi adatért már hajlandó vagyok áldozni is egy kicsit).
Az NT-s HDD-ről CD-re írni nem jó megoldás, mert a rendszer nem enged installálni semmilyen programot.
Az sem jó, hogy a hálózatról lekapcsolom a gépet, mert akkor meg nem akar felbootolni.
Mindenféle tanácsot szívesen elfogadok, s akár dedós magyarázatoknak is nagyon örülnék.
Köszönök előre is mindent! -
CsabSz! Köszi az eddigieket!
Ha kiokoskodok valamit, majd közzé teszem, hogy mások is tanulhassanak! -
Felraktam az egyik HDmre egy NTt, hogy kipróbáljam, de sajna nem jöttem rá semmire.
Csak akkor nem látom a teljes lemezterületet, ha kétfelé partícionálom és a NTFS4Win98 Configban
csak egy betűjelet adok meg.
Egyébként én benti 20GBos HDhez használtam, ami 5+15re volt partícionálva, nem írtam be a Configban betűjelet és minden rendben volt.
Azért kívánok sok sikert, hátha valaki okosabb lesz nálam. -
Az Nt-s vinyó egy partícióra osztott 10 GB-os lemez.
Biztos, hogy erre mentettem, a tulajdonságokban látszódik (az NT-s gépen), hogy a 10 GB-ból 6,5 GB van lefoglalva.
Itthon megnézve ezek az értékek mindössze 346 MB, amiből 80 MB foglalt.
A mentett (és egyben átmentendő adat) nagysága viszont 4,7 GB.
Köszi azért, hogy utánanéztél(nézel), remélem lesz valami megoldás... -
Az, hogy a saját gépeden FAT32 van, nem játszik.
Nincs összefüggés a két dolog között, Win98SE óta én is minden vinyómon azt használok, gondot még nem okozott.
Az érdekes, hogy a bent letöltött file-ok nem látszanak, de az oprendszer (NT) igen.
Bocs a kérdésért, de biztos, hogy a C:re mentetted, amit keresel ?
Esetleg az NT-s HD lehet több partícióra bontva, és az NTFSforWin98 csak az első partíciót mountolja fel valamilyen beállítás miatt ?
Ennek esetleg érdemes utánaolvasni a doksiban, majd én is megnézm, ha még megtalálom a progit.
Sajnos más most nem igen jut eszembe, és megoldást sem igen tudok, mert a saját FAT32-det az NT nem fogja látni bent.
Ha nem elérhető számodra olyan oprendszer, ahonnan mindkét file-rendszer olvasható, nehéz szülés lesz.
-
Persze valaki más segítségét is elfogadom szívesen! -
Még annyit: a saját gépem vinyói FAT32 fájlrendszert használnak. Lehet, hogy ez is baj? -
CsabSz - persze, ha még nem unod eléggé a gondjaimat - lenne még egy kis gondom.
Letöltöttem a fájlokat és sikerült is kalibrálnom a programot.
Most azonban újabb akadállyal találtam magam szemben. Az NTFS for Win98 ugyanis azt mondja, hogy a drive nem NTFS fájlrendszert használ.
Na most akkor mi van?
Azért hogy tiszta legyen a kép, elmondom a "kórelőzményt" is.
Szóval ez egy munkahelyi gép. NT rendszer fut a gépeken. A saját vinyóra történt ilyen-olyan letöltés, amit most szeretnék itthon kiírni CD-re.
Gondotam, hogy valamely progival sikerül is a kimenekítés, de hát mégsem...
Az az érdekes, hogy a drive tulajdonságainál a fájlrendszerhez azt írja ki, hogy FAT és mégis csak azt a részét látja a lemeznek, amely már eredetileg is rajta volt (WinNT, CDJogtár, Céghírek), az újonnan ráírt fájlokat pedig nem. Ebből gondoltam (lehet hogy rosszul??), hogy NTFS fájlrendszer alatt megy a lemez.
Teljesen tanácstalan vagyok.
Mivel tudhatnám előcsalogatni a bujdosó fájlokat? -
Szia lacibacsi !
Sajnos az NTs cuccok már nincsenek a gépemen, de a laptopomon WinXP van és abban is megtalálhatók ezek a file-ok, talán jók, nem tudom.
A stuff 864k tömörítve.
Innen letöltheted :
users.freestart.hu/szanyi
Ha nem jó, vagy tudok még vmit segíteni, szólj !
Szia ! -
Szia CsabSz!
Lenne egy nagy-nagy kérésem hozzád. Ha ez a progi még fennt van a gépeden (vagy nem törölted a szükséges alotóit), légyszíves küldd már el nekem az alábbi fájlokat (ezeket kellene bemásolni a Win98-ba):
NTFS.SYS: this file is located at\system32\drivers\ntfs.sys
AUTOCHK.EXE: this file is located at\system32\autochk.exe
NTDLL.DLL: this file is located at\system32\ntdll.dll
C_437.NLS: this file is located at\system32\c_437.nls
C_1252.NLS: this file is located at\system32\c_1252.nls
L_INTL.NLS: this file is located at\system32\l_intl.nls
Ugyanis az NTOSKRNL.EXE fájlt kimásoltam floppira, de csak itthon kellett rádöbbennem, hogy még a fentiek is kellenének.
Sürgős lenne a dolog, mert vasárnap vissza kell adnom a vincsit és addig szeretném átmásolni a szükséges dolgokat, de sajnos ezek nélkül a fájlok nélkül nem működik a dolog (NT pedig nincs a közelemben).
Ha tudsz, kérlek segíts!
Előre is kösz! -
Szívesen.
-
Sziasztok!
A két gép (az enyém, meg amelyiké a vinyó) "laza" 80 km-re van egymástól. Telepítenimeg nam igazán akarok mást az enyémre, nekem maradinak még tökéletesen egfelel a Win98.
CsabSz!
Megtaláltam a keresett fájlt! Estére ki is próbálom, hogy működik-e a rendszer.
Köszi a segítséget. Még beszámolok az akcióról... -
Nem muszály telepíteni, csak egy ötlet volt, egyébként, ha van a közelben egy gép amin a két rendszer valamelyike fut, akkor az a legegyszerűbb megoldás. (szerintem) -
De minek telepitsen feleslegesen, ha 98-at akar hasznalni? -
A leg egyszerűbb, ha raksz egy Windows 2000-et, vagy XP-t, mert az kezeli mind az NTFS, mind a FAT32-t, de CsabSz féle megoldás is használható... -
Szia !
Én az utóbbi programot használtam.
WinNT oprendszert használó gépen találod meg az EXE.-t, ha jól emléxem a WINNT könyvtárban.
Ezt a file-t a saját gépedre másold be, ezután fogod tudni olvasni az NTFS HD-t. -
Sziasztok!
A problémám a következő:
WinNT alatt formázott NTFS fájlrendszert használó merevlemez tartalmát szeretném a saját gépem Win98 alatt formázott merevlemezére áttölteni. Az NT-s HDD-t összekapcsoltam a gépemmel, de az nem látja csak az operációs rendszert, a később ráírt fájlokat pedig nem. (a lemez méretét lekérdezve sem ismeri az új fájlokat)
Kipróbáltam két programot, ami állítólag orvosság a gondomra, de ott is elakadtam.
1. PARAGON NTFS for Win9x:
Feltelepíteni sikerül, de elindítás után lefagy a rendszer (megjelenik a nyitó képernyő, scanning hard drive és annyi, jöhet a reset)
2. Winternals Software NTFS for Win98:
Sikerül elindítani a programot, de konfigurálást kér és keres egy mappát, ahol az NTOSKRNL.EXE fájl található. Nos ilyen fájlt én nem találok sem a gépemen, sem a hozott NT-s drive-on.
Tudtok-e ötletet a két említett programmal kapcsolatban?
Vagy ismertek-e olyan eljárást, amivel megoldható lenne a problémám?
Mindenféle segítséget nagyon köszönök.
lacibacsi