31
ATX táp probléma
  • viszi
    A gép állandóan kikapcsol, és szirénázik. Gondoltam a táppal van valami. Szétszedtem, forró volt, jobban szétszedtem, és valami bele van olvadva...Ennek annyi. Nem vagyok valami tájékozott, úgyhogy segítséget kérnék, hogy milyet vegyek? Annyit tudok, hogy Abit nf7 alaplap van a gépben. Ősrégi tudom, de ez van. Ezt a tápegységet vettem ki: comador LC-B-400ATX
    köszi
  • Gerry
    Valami kezdi megadni magát! (vagy a táp, vagy a winyó) De az is lehet, hogy sima kis kontakthiba, nézted már a tápcsatit a winyón? nem túl laza?
  • Munch
    Mint említettem, új gépet akarok, de erre semmi kedvem sincs költeni. Elég régen csinálja már ezt a problémát, napi 1x-2x kb. De még baja nem volt különösebb... mindíg működött tovább. Csak nemtom mért parázik.
  • Gerry
    Én lementeném az adatokat, és kipróbálnék egy másik tápot is, ha azzal jó a winyó, akkor nem kell félni attól, hogy mostanában el akarna távozni, ha azzal sem jó, akkor le kell cserélni! Mondjuk én akkor már vennék egy jobb tápegységet is!
  • Munch
    Egyik se teccene ha elszállna...
    de ha a táp lenne rossz, akkor szerintem nem csak a vinyóé szállna el, nem? ha megnyomom a restartot, utána egyből újraindul a vinyó, és megint működik. Nem igazán értem hogy mi a gond..
  • Gerry
    Jaja, vagy a táp, vagy a winyó, esetleg mindkettő, de akikapcsolási gondot software hiba is okozhatja!
  • Zozo76
    Szerintem a vinyodnak hamarosan annyi.
  • Munch
    Lenne két gondom:
    Mostanában jött elő: Van egy INC 235 W-os tápom. Eddig amikor kilépett a windóz mindíg kikapcsolt a gép. Most megjelenik egy "Kikapcsolhatja a sz.gépet" ablak, és 4 mp power gomb lenyomás után kapcsol csak ki teljesen. A másik problem: a vinyóm fogja magát, kattan egyet, és leáll. Rögtön elő jön egy kék képernyő, nemtudom fejből mit ír ki, de valami hardverhiba, meg ilyenek.. Mi lehet ezeknek az oka? Utána már visszalépni sem tudok, aminek a következménye az, hogy ami addig ment, azok a fileok megsérülnek, vagy elvesznek. Most tervezem új gép vásárlását, de nem szeretném ha idő előtt ez is elszállnak teljesen, mert ezt is használni akarom még. Táp lehet rossz vajon?
  • Gerry
    BIOS frissítés?
  • lck
    Hy!

A következő a gondom:

ACORP ALI 61-es alaplapom az AT-t és az ATX-et is támogatja, most kicseréltem a régi AT-s tápot ATX-re. Azóta kilépéskor kikapcsol rendesen a gép, de Kb. 30 másodperc múlva magától újraindít. ???
    A BIOS-t már matattam de még mindíg ugyan az. Az alaplapon van egy RESET CMOS -jumper, ha rárakom nem indít újra, de így nem jó mert a BIOS minden indításkor alapba kerül. Van vmi konkrét tippetek?
  • K.András
    Azért lehetetlenség amit irsz, mert van a tápokban még a legolcsobban is biztositék!Magyarul ha áramingadozás vagy tulfeszültség jön létre, kivágja a biztit és nem engedi kárositani a gépet...
  • Borg
    A P4 ATX 2.03 szabványú AUX, és 12V csatlakozók vannak rajta pluszban.
    A legtöbb P4-es alaplaphoz szükség van a +12Vos csatlakozóra.
  • panizzi
    ez a védelem milyen elven műxik?
    tudja vki?
  • Stann
    Ez épp Kecskeméten van. Végülis ez egy kis kütyü, amit a 12v-os ágra rá kell dugni, és nemtom hogy, de öngyilkos afgán terrorista modjan feláldozza magát, és a táppal együtt "elmegy", de elvileg műxik.
  • Stann
    Info a cuccrol:
    GÉPVÉDŐ ÁRAMKÖR

Ezúton szeretnénk felhívni figyelmét az ATX-es tápegységek egy gyakori hibájára az úgynevezett "megszaladás"-ra. A táp meghibásodásakor a +5Volt helyet kb. 25-30 Voltot ad le, ezzel párhuzamosan többi feszültsége is megemelkedik. Ez a folyamat néhány század másodperc alatt játszódik le, visszafordíthatatlan, mivel a tápegység kontroláló része válik elsőként működésképtelenné. A feszültség addig növekszik, amíg valamely a tápegység által tönkretett eszköz rövidzárlata le nem égeti a tápegység végfokozati részét.

E hiba általában bekapcsoláskor jelentkezik. A keletkező feszültségtöbblet a tápegységen kívül, a számítógép egyéb alkatrészeit is tönkreteszi, pl. a winchestert, a CD olvasót, a CD írót, a processzort, a memóriát, a videokártyát stb. Mivel az így tönkretett alkatrészeken jól látható égés és olvadási nyomok jelentkeznek és egyszerre több alkatrész sérül ezek garanciális cseréje, illetve javíttatása körülményes, gyakran teljesen lehetetlen.
    Ezekre a problémákra kínál egy lehetséges megoldást a GÉPVÉDŐ ÁRAMKÖR, amely figyeli a +5Voltos ágat (a tápegység ezt tekinti referencia feszültségnek) és abban az esetben, ha ez meghaladja az 5,6 Voltot rövid idő alatt blokkolja a tápegység kimeneti ágát. Ezzel megakadályozva a túl magas feszültség kialakulását. Amennyiben a tápegység feszültsége csak átmenetileg (pl. külső hálózati zavar, nagyon rövid áramszünet miatt) emelkedett meg, csak a tápegység rövidzár védelmét hozza működésbe. Ilyenkor a tápegység áramtalanítása után újra működőképes lesz.
    Abban az esetben, ha "megszaladás" okozta a feszültség növekedést a tápegység további használatra nem alkalmas, javításra vagy cserére szorul.
    A "Gépvédő" jelenlegi változata figyeli a 12 Voltos ágat is. Ennek beépítésére azért került sor, mert néhány tápegység már új állapotban is hibásan, megengedetnél nagyobb 13,5 - 15 V körüli feszültséget ad le a 12 Voltos ágon.
    Beépítése egyszerű, szakmai felkészültséget nem igényel. A tápegység bármely szabad nagy méretű csatlakozója felhasználható erre a célra.

• Stann
    Nekem januárban pukkant, de alaplap-oldaso-iro-tap-vinyo..., mind elment.
    De most veszek gépet(ujat), ugyhogy nekem min.
    300W-os Codegen(n10.00házzal), Feszkostabilizátor(6.000), +gépvédő áramkor(2.800). Ezt a tápba épitik bele, és baj esetén is max. csak a táp durran szét. Vagyis nekem ugy 20.000-bol egy komplett "védelmi berendezés" már megvan.
  • Pheel
    Nem kell ehhez villamossági műszerésznek lenni, hogy tudd...

Egyébként bizonyos helyzetekben a legjobb táp sem védi meg a géped. Egy elég erős túláram a szolgáltatótól és kész a baj. Nekem is pukkant a múltkor, de csak a táp repült. Sajnáltam szegényt. Olyan kis aranyos 300-as volt. Most egy Acorp van. Jó ez is, csak fájt az a 8000 Ft érte :))))
  • Gerry
    Nem hinném, hogy az újabb szabvány lenne a probléma, nekem is olyan tápom van, és kifogástalanul üzemel... Lehet, hogy peched volt, és hibás tápot kaptál.

Ha nagyobb procit akarsz, akkor mindenképpen vegyél legalább 300W-os tápot, én hitetlenkedtem, meg is lett az eredménye: 2db elpukkant táp, egy 235-ös noname és egy 250-es Codegen, a harmadikkal meg fagyogatott, ekkor cseréltem 300-asra, azóta hibátlan a cucc...
  • Tevekex
    Alaplap: ECS K7S5A, 800Mhz procival.
    Régen egy 200W-os sima ATX-es táppal jól működött.
    Amikor az új táppal(Codegen) elkzdett fagyogatni akkor visszavittem a tápot a boltba és kaptam egy másikat de ezzel is ugyanúgy fagy a gép. Most egy Acorp 235W-os táppal jól működik, de ez sima ATX-es. Szerintetel lehet ahhoz köze a fagyásoknak hogy a Codegen táp ATX 2.03-as szabványú???
  • Gerry
    Mindegy milyen tápot veszel, mert mind EGYFORMA, (legalábbis nincs külön fekvő meg álló) a háztól függ, hogy állva, vagy fekve lehet beszerelni...
  • Spenser
    Haloka..
    Nekem az lenne a kérdésem hogy lehet e boltokban kapni Álló tápot.....
  • vrob98
    Ha Asus alaplapod van akkor vedd le az overvoltaget/defaultban azon van/ mert a Codegen tapok is nagyobb fesz adnak le es a ketto egyutt huzos :)
    Vagy irjal reszleteket...
  • Gerry
    Milyen Táp, hány Watt-os, milyen alaplap, és milyen proci? Ja, és még mi van a gépedben (CDRW, DVD, HDD(k), kártyák...)

Ezekután tudok esetleg bővebbet... De az alábbiak alapján naggyon valószínű, hogy táphiba, ami ezesetben azért meglepő, mert a Codegen az egyik legjobb márka... De az is lehet, hogy nem hibás, csak gyenge...
  • CybearBoy
    Hár hogyha a régi táppal jól működik akkor valszeg a tápban van a hiba...
  • Tevekex
    Sziasztok a problémám a következő:
    Lecseréltem a házat és az új házban egy modern ATX 2.03 P4 szabványú új Codegen táp lakik. Az eddig megbízhatóan működő alaplapom ami ugyan csak sima ATX-es, terhelés hatására megfagy.Ha visszarakom a régi tápot akkor jól működik. szerintetek mi az oka????? előre is köszi!!