37
MIlyen prigival tudok particionálni xp alatt?
 • gergely1991
  #37
  Lemezkezelővel(számítógép-kezelőben) próbáltad?
 • Evin
  #36
  Úgy próbáltad, hogy a meglévő partíció méretét növelted?
 • Mike27
  #35
  Hello!
  Lenne egy problémám a merevlemezemmel kapcsolatban.
  Új a merevlemezem (500gb) , és particionálás után felraktam rá egy windows Xp-t. Viszont ki akartam próbálni a Windows 7-et, úgyhogy leválasztottam kb 100 gb-nyi helyet az eredeti particióból, de mivel egy idő után úgy döntöttem, hogy nem kell a Windows 7, leszedtem, és utána letöröltem az egész 100 gb-os partíciót. Így most van a 100 gb /unallocated/ területem, amit vissza szeretnék csatolni az eredeti particióhoz.
  Namármost itt kezdődik a probléma, mivel egyszerűen nem tudom sehogyse visszacsatolni a területet, eddig a "PowerQuest Partition Magic"-kel próbálkoztam, ami szerint:

  "Error #600.
  Error trying to create batch file."

  Így akkor lesz 100 gb fölösleges helyem, amire se nem tudok új particiót csinálni, se nem tudom összevonni.
  Légyszi segítsetek!!! Technikai infót tudok adni, csak mondjátok meg mit csinálnjak.
  Köszi: Mike27
 • lck
  #34
  (mögéje)
 • lck
  #33
  Ha van hely miért ne lehetne ? Léteznek olyan partícionáló programok amik adatvesztés nélkül átméretezik ( lecsökkentik) a létező partíciót és melléje 8mögéje) újat hoznak létre. Pl.: Hiren's Boot CD-n is van legalább négy ilyen. Aztán az üresre lehet másik wint rakni.
 • Apocalipto
  #32
  Hát van egy hunmui pack ami magyarrá teszi az angol xp-t de az nem 100% os...Úgy meg ha nincs partícionálva az a 28 Gigás vinyó más oprencert nem lehet rá felrakni sztem
 • DDE
  #31
  Esetleg megmagyarítás is lehetséges lenne ...
 • DDE
  #30
  Hali!
  Egy kérdésem/problemám nekem is lenne.
  Adott egy notebook egy 28G vinyóval. Win XP pro angol van rajta.
  Ez mellé kellene feltennem egy magyar xp-t.
  Mi a megoldás és mi a megoldás menete?
  Kérném a hozzáértők segítségét ..
 • Darkboy
  #29
  Sziasztok!
  Nekem is az a gondom, hogy a C partícióm csak 5 GB, és nagyon gondolkodom rajta, hogy össze kellene vonnom 2 partíciót. Ehhez kérnék segítséget: C,(5) E,(20) F(13) egy vinyón, D másikon. Össze lehet-e vonni a C és F partíciókat? Nem baj, ha elveszik az adat, előtte kiírom. Vagy hogyan lehet az XP méretét csökkenteni, mik azok a fájlok, amik máshová áthelyezhetők? Köszönöm a segítséget.
 • forever68
  #28
  SIKERÜLT!! Na elmesélem hogy csináltam. Először lemásoltam az "E"-re telepített programokat a nagy meghajtómra aztán töröltem az "F" és az"E" jelü particiót a PM-el aztán felméreteztem a "C"-t 10 gigára, utána csináltam egy új "E"-t 20 gigásra a maradék pedig a legnagyobb particióra, utána apply újraindúlt a gép és megcsinálta a particiókat, ezután visszamásoltam az "E"-re telepített programokat és újraindítottam a gépet. ezután már minden ugyanúgy működött tovább mintha semmi sem történt volna. köszi a segítséget mégegyszer. Szia.
 • forever68
  #27
  köszi az infót meg fogom csinálni, a telepítő xp, már kéznél van tulajdonképpen mindenre gondoltam én is, ha esetleg nem sikerülne, bedugom a telepítőcd-t és akkor újrarakom a gépet, akkor legalább egyből tudom particionálni az egészet:))), köszi mégegyszer a türelmed és a segítséged, természetesen ha kész vagyok beszámolok a tapasztaltakról:))
  Szídni nem fogok senkit hisz veszetni nem tudok a dolgon hisz minden adatot lementettem és ez csak egy próba, még annyit írnék ide hogy ezt a műveletet vagy ezen vagy a jövő hétvégén fogom végrehajtani, tehát ha nem jelentkeznék az még nem azt jelenti hogy leugrottam az emeletről:)). Köszke:)
 • PetruZ
  #26
  Még valami: az 5. lépés előtt természetesen a 4. lépés során az újonnan létrehozott partíciókat le kell formázni (ekkora méreteknél ntfs jöhet szóba).
 • PetruZ
  #25
  Igen.

  Tehát:
  0. Meggyőződni arról, hogy nem fut a háttérben semmi olyan program, ami az "E:"-ről indult, vagy oda ír. Meggyőződni arról, hogy a temp-ek (IE temp sem) nem ezekre mutatnak. Valamint átgondolni, hogy biztosan akarod-e ezt a macerát? :)
  1. Az 1-es vinyón lévő összes cucc ("C:" kivételével) átmásolása egy másik vinyóra, tetszőleges helyre, tetszőleges eszközzel. Néhány fájlt nem fogsz tudni átrakni (pl. System Volume Information könyvtár), de ezek nem is kellenek.
  2. Az 1-es vinyón a "C" kivételével az összes partíció megszüntetése (PM, vagy lemezkezelő). Szerencsére az XP nem fogja engedni maga alól "kivágni a fát", de azért csak óvatosan.
  3. A PM-mel a "C" felméretezése a kívánt méretre. Formázás nem kell (az XP úgysem engedné).
  4. A maradék szabad helyre új partíciók létrehozása a kívánt méretben. A meghajtó betűjeleket ugyanarra kell állítani, mint voltak. Mivel egy diszken négy elsődleges partíció is lehet, nem szükséges extended partíciókat és logikai lemezeket definiálni (csak akkor, ha négynél több partíciót akarsz a diszken).
  5. A mentődiszkről visszamásolni a cuccost az újonnal létrehozott partíciókra.
  6. Még mielőtt dolgozni kezdenél, most legyen egy reboot.
  7. Az XP indításkor diszkellenőrzéseket fog végrehajtani, ezeket várd ki (nem tart sokáig).
  8. Újraindulás után az esetleges elállított temp-ek visszaállítása.
  Ennyi.

  Gondold át a lépéseket, ha nem tiszta valami, vagy bizonytalan vagy, akkor inkább kérdezz, mintsem utána jöjjön a szitkozódás. A fentiekre garanciát nem vállalok, csak saját felelősségre csináld.

  Ui.: Legyen kéznél egy XP telepítő CD, meg a fontosabb cuccok telepítői. :)

  Ui2: Nem vagyok biztos benne, hogy az XP engedni fogja maga alatt átméretezni a diszket... Sőt, én azt mondanám, hogy nem fogja engedni. Ez esetben a PM-mel azt hiszem, vhogy lehet csinálni egy bootlemezt, és azzal kell boot-olni a 3. lépés előtt, a 4. lépést is a PM-mel kell megcsinálni, majd reboot az XP-be és folyt. az ötödiktől.

  Ui3: Sztem még mindig jobban járnál a C: alapos rendberakásával...
 • forever68
  #24
  köszi, a mentő disc-et hogy csináljam?? simán másoljam rá a tartalmát vagy valami programmal??
 • PetruZ
  #23
  Amit a #14-ben írtam.
 • forever68
  #22
  Ja most jut eszembe, vannak játékok amik szintén oda mentik magukat, mármint a "C"-re.
 • forever68
  #21
  Na sikerült a nagy vinyót újraegyesítenem,nagyon jó sikerült. A következő lépés az a meghajtó lesz amin a "C" is van. Az ágyu és veréb este azért nem forog fennt mert már több mint 1 éve nem volt újrarakva a gépem, és mielőtt elkezdtem szórakozni a particióval kiírtam mindent a gépről dvd-re. A "C"-n lévő szabad helyet azért nem akarom macerálni mert az nem csak azok miatt az okok miatt fogyatkozik amit felsoroltál, hanem attól is hogy milyen programokat használsz, én pl. a style xp használata után vettem észre hogy hiába telepítettem a progit az "E"-re ő attól még a használandó stílusokat bemásolja háttérképpel és mindennel eggyütt a "C"-re és azt egyesével kiszedegetni elég macerás. Adatokat kiírás után meghagytam a particiókon direkt azért hogy tesztelni tudjam a PM-et.A célom tulajdonképpen megtanulni és megismerni ezt a programot és lehetőségeit.
  Na most következne egy kérdés:) : Tehát ha a "C"-t akarom nővelni ahhoz előzőleg a másik kettőt kell megszüntetnem vagy átméreteznem, a kérdés a következő:Nekem a programok a 20 gigás "E"-re vannak telepítve, hogy kéne megoldani hogy a "C"-t úgy növeljem hogy a programok amik az "E"-n vannak utána is működjenek, talán az "E"-n lévő adatot írjam ki vagy abból csináljak image kép fájlt vagy mi lenne a megoldása? Végülis ha sikerül el tudom mondani neked is a tapasztalataim és ebből csak mindketten tanulunk, hátha egyszer Te is nővelni szeretnéd a "C"-d méretét köszi az eddigi jótanácsokat!
 • PetruZ
  #20
  Az XP lemezkezelőjével nem tudsz méretezni! Partíciókat csak törölni, vagy létrehozni tud, mást nem.
  De az ágyúval verébre eset előtt inkább a problémát próbálnám kezelni (#17).
 • forever68
  #19
  Köszi a segítséget, megtaláltam az xp particionálóját, majd jutok valamire az egésszel. Még egy apró kérdés, az xp lemezkezelőjével ha átméretezem a vinyót az adatokat meghagyja vagy törli az épp átméretezendő meghajtóról?
 • PetruZ
  #18
  Igen, gond nélkül. A 69-est megszünteted, a másikat meg átméretezed max. méretre. Bár sztem nem érdemes nagyon nagy partíciókkal szórakozni, később gondok lehetnek a töredezettséggel és a rendszer is sokkal lassabban kezeli ezeket.
 • PetruZ
  #17
  A logikai lemezkezelővel lehet partíciókat létrehozni, törölni, beállítani, stb., gyakorlatilag minden fontosabb dolgot, az átméretezést kivéve. Sztem nagyon jó kis eszköz, az XP egyik legjobb tool-ja. :)
  Egyébként elárulom, nekem 4 gigás az XP rendszerpartíciója és jelenleg 730 mega szabad hely van rajta úgy, hogy agyon van patch-elve (majdnem up-to-date) és a Program Files-ben egy halom fontos dolog is van. A swap át van irányítva egy másik, csak neki fenntartott diszkre, a temp is, az internet temp is máshol van, plusz ki van kapcsolva a rendszervisszaállítás is. Sztem először ezekkel próbálkozz.
 • forever68
  #16
  Még egy kérdés eszembe jutott: A 2-es vinyót egy teljes méretűvé szeretném visszacsinálni és a 69 gigán már nincs semmi akkor ezt megtudom csinálni a PM-el hogy újra 120 giga legyen??
 • forever68
  #15
  köszi a válszt még emésztem amit írtál mert az a logikai lemezkezelőt nem igazán értem még. azért kell felméretezni mert nincs hely a c-n illetve hiába tisztogatom selejtezem nem tudom feljebb vinni az üres területet 600mb-mál, pedig már a levelek se oda jönnek, a temp mappát is máshova jelöltem ki stb...
  Még annyit hogy a gépben két 120-as vinyó van ezek betü szerint eloszlása a következő 1-es vinyo: "C"=5giga, "E"=20giga "F"=95giga, 2-es vinyo: "D"=45giga és "G"=69giga. Azthiszem átneveztem őket még régebbe azért nem stimmel a betüjelölés.
 • PetruZ
  #14
  FElfelé méretezni nagyon húzós, ráadásul ez nem is lesz olyan egyszerű. Az 5-ös partíció után a 20-as cuccai kezdődnek (fizikailag) a diszken, és mivel a partícióknak folyamatosan kell elhelyezkedniük, az 5-ös utáni összes partíciót el kell tolni felfelé 5 gigával. Ami azt is jelenti, hogy az utolsó partíció 5 gigával rövidülni fog. Nem tudom, a PM képes-e erre, de az biztos, hogy az adatmennyiségtől függően megőszülsz, mire megcsinálja, és én nem bíznék az eredményben.

  Amit javasolnék és biztosabb: egy mentődiszk beszerzése, az 5-ös utáni partíciók rámásolása, az eredetiről a 20-as és a 90-es törlése, az 5-ös felméretezése, partíciók újbóli létrehozása (egy 20-as és egy 85-ös) ugyanazokkal a betűjelekkel, majd a mentődiszkről visszamásolni a cuccokat.
  Ezt egy lépésben meg lehet csinálni, nem kell hozzá reboot sem (majd csak a legvégén). A PM csak az átméretezéshez kell, a többit megcsinálhatod az XP eszközeivel is (tetszés szerinti filemanager ill. a Logikai lemezkezelő használatával).
  Egy bökkenő lehet: ha olyan program indul el automatikusan, ami a "D"-ről fut. Ezeket természetesen le kell lövöldözni a művelet ideje alatt.

  Mindenesetre a rendszerpartíció méretezgetése sokkal rizikósabb, mint bármely másiké. Miért szükséges felméretezni?
 • forever68
  #13
  Sziasztok. Lenne 1 kis problémám,a gépemben van 2 db 120-as vinyó, ezeket szeretném ujraparticionálni úgy hogy a gépet ne keljen ujraraknom.
  a particion magic fennt van már nézegettem csak nem merek egyedül belevágni.
  Az egyik 120-ason van a "C" ami 5 giga,további 20 giga van a telepített programoknak és a maradék 90 valamennyi marad a töltögetésre stb...
  Naszóval a "C"-met szeretném 10 gigára növelni úgy hogy a windows ugyanúgy működhessen tovább, ha tudna valaki ebben nekem segítení hogy először mivel kezdjek megköszönném, még annyit hogy felraktam 1 paragon partition managert is ami kb ugyanúgy műxik mint a partition magic. Előre is köszi a segítséget.
 • scirocco
  #12
  Hi Lck!

  Köszi megnézem. Gondolom értelemszeű lesz:)

  Köszi
  S
 • lck
  #11
  XP alatt partíciót úgy nem lehet átméretezni hogy rajta az adatok is megmaradjanak. Ehhez külön program kell: Partition Magic. ( Az átméretezés egyébként jogos )
 • scirocco
  #10
  Üdv Mindenkinek!

  segítenétek, hogy hogyan tudom XP alatt egy meghajtó particióinak a méretét változtatni úgy, hogy közben tartalom szempontjából minden marad a helyén? Jelenleg 40-40 GB arányban van osztva és ezt szeretném 70-10-re módosítani.
  köszi
  S
 • CSOCSO
  #9
  lehet hogy vkinek ez is kell...
 • CSOCSO
  #8
  # Hogyan installáljunk Windows 2000/Me/98 -t meglévő XP mellé 2002.05.24. 18:04
  1/2. oldal
  Ez hasonlatos a Multiboot-hoz, mindössze abban tér el, hogy itt a sorrend fordított, azaz nem az XP-t installáljuk utoljára, hanem már fentlévő mellé tesszük a másik rendszert.
  Kezdjük a Windows 98/Me-vel.

  Ahhoz, hogy minden sikeres legyen, a file-rendszernek mindenképpen FAT-nek kell lennie (16 vagy 32). Ez azért fontos, mert a 98/Me nem képes kezelni az NTFS formátumot.
  Felhívom a figyelmet, hogy a Microsoft nem ajánlja, hogy egyazon partícióra kerüljön mindkét rendszer.
  Szükségünk van egy 98/Me indítólemezre, amiben CD boot is van. Győződjünk meg róla, hogy a DEBUG.EXE megtalálható-e a lemezen, ha nem, akkor másoljuk át a Windows\command könyvtárból.
  A Windows 98/Me installálása

  Használjuk az indítólemezt.
  Rakjuk be a 98/Me telepítő lemezt, majd írjuk be a parancssorba (A:\> után):
  X:\win98\setup.exe (98 esetén) vagy X:\win9x\setup.exe (Me esetén), ahol az X a CD betűjelét jelöli.
  Kezdjünk bele az installálásba. Mikor a Windows tárolási helyére kérdez rá a program, válasszunk egy új könyvtárat, mondjuk WindowsME vagy Windows98 (vagy bármi más, csak ügyeljünk, hogy véletlenül se írjuk felül az XP-t)
  A telepítést folytassuk a megszokott ütemben.
  Mikor végzett, engedjük, hogy bebootoljon a Me/98.
  A XP bootmanager előhívása


  Hozzunk létre egy file-t Jegyzettömbbel (Notepad), ami a következőket tartalmazza:


  L 100 2 0 1
  N C:\BOOTSECT.DOS
  R BX
  0
  R CX
  200
  W
  Q

  Mentsük el READ.SCR néven a 98/Me indító lemezre.
  Bootoljunk a 98/Me indító lemezéről, majd írjuk be a következőt:
  DEBUG Az első 4 lépés a bootsect.dos file-t hozza létre. Amennyiben ez már létezik, és felülíráskor hibát jelez, akkor a következő parancsot kell beírni:
  ATTRIB C:\BOOTSECT.DOS -S -H -R

  Bootoljunk be az XP CD-ről.
  Amikor rákérdez, hogy installálni, vagy javítani akarjuk az XP-t, válasszuk a javítást (repair).
  A program kérni fogja az adminisztrátor jelszót. Home esetében csak egy entert kell ütni, míg Pro esetében ezt az első XP installációnál meg kellett adni.

  A parancssorba írjuk be: FIXBOOT
  Miután lefutott a parancs, távolítsuk el az XP CD-t, írjuk be EXIT, majd indítsuk újra a gépet.
 • N1
  #7
  A PM tökéletesen jol müködöt..ThnX all
 • nortol
  #6
  Trans jól mondja. Az XP-ben van egy tökéletesen működő particionáló program. Egyszerüen működik és könnyű a használata. A helyedben elfelejteném a Partition Magic bármely változatát, mikor sokkal jobb van a gépedben. Próbáld csak ki!
 • Frenzy
  #5
  Dehogy, a PROGRAMSban is ott az admin tools ... :-)

  Ha meg SETTINGSre irod at, akkor meg kell egy Control Panel oda moge :P
 • TheZsenyka
  #4
  PROGRAMS=SETTINGS :)
 • John Rambo
  #2
  Partition Magic 7.0
 • N1
  #1
  milyen progival tudok particionálni xp alatt?