63014

Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• Aldaryn
    Egy gyors. :) Tök jó, a caustics fotonokat is importance sampling alapján rendereli. Ezt itt olyan 1 perc alat le is húzta. Fotonszórás meg kb 20mp... elég "laza" azt figyelembe véve, hogy egy HDR kép világít csak.

CSÚNYA KÉP
  • Aldaryn
    Thx. Ez Vray. Referencia PPT render volt. (ezért is nem baj, hogy futott 27órát) Majd ez alapján jöhet a lényegesen rövidebb idejű qmc render.
  • Aldaryn
    Igen, a fotósok is kezdenek rájönni, hogy több expozícióval rögzített HDR (még ha relatíve kicsi is a dinamikus rész) lényegesen flexibilisebb, és olyan faszán korrigálható postban. Mondjuk, ennek meg tutira az lesz a következménye, hogy megjelennek az emberi szem számára teljesen idegen, erősen nem lineáris képek a kísérletező kedvű fotósok műhelyéből.
    Majd alábbhagy a hype.

Az is egy érdekes dolog, hogy az emberi szem sem tud olyan irdatlan terjedelmet egyszerre befogni, viszont képes arra, amire a kamerák még nemigen, hogy másodperc öredéke alatt a látott kép egészen más részeire összpontosítson egy-egy kis pillanatig, és ezekből az információtöredékekből már az agy szépen összefoltozza a látványt. Ugyan ez igaz a fókuszra is, hihetetlen sebességgel váltogat fókuszpontot a szemünk, ha ezt reprodukálnánk egy kamerával, és lejátszanánk, szerintem sokan rosszullennének a látványtól. :D
  • Ronin666
    Eddig ez a legjobb az összes közül. Ezek nagyon élethűek lettek szerintem. Miben is készült most? vray, maxwell?
  • youth #29423
    Jóvan, ha a konkurencia is abban menteget :) Mikkora lesz erre zsém :( Ez a kurva érettségi... Na mindegy.

Ja akit érdekel:
    http://fotozz.hu/cikket_megmutat?cikk_ID=27

Ez is HDR cikk... most fotósok nagyon rákaptak erre. Nekem kicsit érdekes képeknek tűnnek, de persze van pár ami nagyon jó így. Mert ugye oké, hogy te tényleg így látod a szemeddel, de fényképező nem tudja úgy megörökíteni, hogy az ablakon kinézve lásd a felhőket meg a szoba is tök világos legyen. Na mindegy, gondoltam bedobom ha már így téma a HDR.
  • Aldaryn
    Az attól függ, mit csinálsz. Te nem feltétlen, ha csak nem spéci tesztekre mész. Ettől függetlenül mentegess csak .exr-ben. Mindenki azt nyomja mostanság. Nagyon faja kis fileformáum, jól kitalálták az agyak, hogy mi kell ide.
  • youth #29421
    Na jó de azt kérdezem, hogy ez mennyire látszik meg? Vagy, hogy érdemes e 96 bitben kimenteni a hdr képet vagy elég a .HDR ? Szóval ki tudom én azt használni, hogy 96 bit? Vagy csak jól hangzik? :)
  • Aldaryn
    Itt már nem úgy megy a dolog, mint anno az LDR képek esetén, ahol az, hogy 8bit, vagy 16 bit egyértelmű kötött keretek közé szorítja az adathalmazt, és a kép minden része az adathalmaz egy rácspontjába illeszthető konkrét érték.
    Onnantól kezdve, hogy lebegőpontos az ábrázolás, és a képet arányokkal, és nem konkrét értékekkel reprezentálod, a plusz bitek plusz lebegőpontos pontosságot, és persze, egyre nagyobb tartományt jelentenek. Képzeld el úgy hogy van egy számegyenesed, és egyre kisebb egységekre tudod felosztani úgy, hogy több bitet kapsz az ábrázolásra.
    Dióban ennyi.
  • ThomasGins
    Meglesnék vele egy caustic tesztet is:)
  • youth #29418
    Józsi!

Megjelnt most egy új formátum a magas dinamikatartományú képekre. A .HDR az ugye 32bit .OpenEXP meg 96 bit. Most van jelentősége a kettőnek? 32 bit bőven elég nem??? Mire jó a 96bit?

sachform.de -n van róla pár szó.

Üdv
  • Pitbull90
    Hy

Tudna nekem valaki olyan pulignot mondani a max 7hez hogy tud exportálni X fileba /DirectX/ mer ami nekem van az a panda az valószínüleg a bipedtet nem támogatja, és a Bonos IK-s animációkkal nem sokra megyek lépések terén...:S
  • Aldaryn
    -_-
  • ThomasGins
    Akkor Alra halgass:)
  • Aldaryn
    Jaja, záridő itt. Legegyszerűbben a Vray Frame buffer exposure correctionjével tudsz. Csak ne feledkezz meg róla, hogy HDR legyen a frame buffer tartalma. :D
  • Aldaryn
    Hehe. ^_^ Sima HDRI csak jó sok információval benne. Ennyi.

Nah, ugyan azzal a HDRI-vel egy újabb teszt. 27óra PPT renderelés, hogy meglássam mi is lesz a vége, mennyiben különbözik majd a lightcache+qmc megoldástól. Referenciának, természetesen.
    Lineáris HDR render outputot külső programban hoztam 2.2 gammára, és állítottam expozíciót is.

• Papirzacsi
    Egy rhino tutorial nézegetése közben felmerült bennem, egy talán lámának tűnő kérdés, de hát nem ismerem a maxot eléggé(értsd semennyire :-D ).
    Szóval az élek lekerekítéséről lenne szó. Ahogy látom nincs fillet, csak a splinehoz. Van vmi módosító a maxban ami tud ilyet, esetleg vmi plugin?
    Mert a chamfer nem vmi pontos megoldás erre a feladatra, ha adott sugárral akarok lekerekíteni vmit.
  • Free
    nem v agy vele egyedűl .. én is elvesztettem a fonalat ott hogy "EZ"
  • ThomasGins
    Ha nem sima HDRI akkor mi?:)
    Elég kinai ez igy nekem.
  • Boba
    Papirforma szerint (analog fenykepeszet) levilagitasi idot jelent. Hany masodpercig vilagitod le a negativot a fenyerzekeny papirra. A zaridonek kicsit mas hatasa van. Maxban nemtudom hogy mukodik, azt annyira nem ismerem mint az analog fotozast es annak a hatteret. Hejj... regen volt, hogy napi 5-6 orakat toltottem a sotetkamraban a Leica Focomat2-es levilagitoval... regi szep idok!:D
  • ThomasGins
    8-as gomb,vagy render/environ..
  • montressor
    koszi
  • Ronin666
    expousure-t hol is lehet állítani? Ez amúgy a valóságban a záridőnek felelne meg, ugye?
  • Aldaryn
    Ez nem "sima" HDR kép. A dinamikus tartománya teljesen lefedi az égbolt fényterjedelmét, Napostul, egestül, mindenestül. Az éles árnyékok innentől már egyértelműen következnek.
    Állítólag teljsen hiteles reprezentációja az égbolt fényeinek, ezért is választottam tesztnek a Vray beépített sky rendszerével szemben.

Egyetlen hatalmas nagy UI koncepciós bug van viszont Vray-ben. :) A Vray frame buffer exposure korrekciós csúszkáját szépen lehet vinni a végtelenségbe mindkét irányba, azonban ha kihúzod a window canvasról, akkor soha nem szeded vissza, mert nincs numerikus input. hehe... Márpedig egy ilyen fényviszonyok melett a default exposure-tól minimum 7-8 stopnyit kell lefele menni, hogy ne egy hatalmas fehér folt legyen csak a render.

Pluszban jótanács mindenkinek.: Ne a napfény (VRaysun) erejét vegyétel le, hanem az exposure-t csökkentsétek. Sokkal elegánsabb. :P
  • ThomasGins
    Sima HDRI képpel hogy lehet ilyen éles árnyékot csinálni?
  • ThomasGins
    Sok kis sörösrekesz:)
  • Aldaryn
    Egy kis teszt. A képet egy a valódi égboltról rögzített HDRI kép világítja meg, ezen kívül semmilyen más fényforrás nincs a jelenetben. Minden anyag teljesen diffú, a színeket pedig úgy válogattam össze, hogy lehetőleg mindegyikre erős hatással legyenek a középtónusok.

A fenti ábrán látható, hogy mik voltak a bevitt színek, és hogy a renderben ez miként tért vissza. Mivel az intenzitásuk a fény beeséséi szögével változik, ezért csak a Hue értéket tüntettem fel, valamint annak változásait. Valamennyire elvárható volt szvsz, hogy a kissé sárgás napfény ilen módon változtat a színeken.

A jelenetet Vray-es rendereltem, semmilyen színkorrekció nem volt a renderelésbe iktatva. Az elkészült HDR render outputot utólagosan korrigáltam 2.2 gammára, és megfelelő expozícióra. (Ez szemmértékre ment, semmi ne legyen kiégve alapon...) Ezen kívül más színkorrekció nem történt.

• Aldaryn
    Új Vray nemsokára. Nemsokára már pár hónapja van. :D Aura closed beta lett. Egy hír se felőle.
  • Malakai
    Én nem vagyok rendszeres olvasója a ChaosGroup oldalnak, VRay fejlesztések, hogy állnak? 1.5, StandAlone? Esetleg egy AURA 1.0? :)
  • Lazarus
    3DS formátumról csak panaszkodást hallani mindenhonnan
  • petesilver
    Exportáld texturákkal együtt 3Ds-be. A deep exploration ezután mindennel együtt, gond nélkül rakja át xfileba elvileg, legalábbis egyszerű modelleknél tuti. Nem tudom hanyas maxod van, de 6-ig van max plugin is alá, akkor a max fájlt nyitja meg, és azt rakhatod át Xfileba.
  • Lazarus
    esetleg hide attached nodes? csak tipp
  • Pitbull90
    Hy

Lehetne e oylan kérdésem hogy kikéne exportálnom X fileba, csak az a gond, hogy texturát nem ment ki és a legnagyobb hogy ha bonokkal animálok szétmennek a polygonok és csak egy tüskés gömb lesz.. hogy ennek mi lehet az oka.. nem tudja valaki..? essetleg olyasvalaki aki iylet használ..:
    http://pitbull90.uw.hu/prob.JPG

Előre is köszi...
  • Lazarus
    8asban már van, elég sok beállítási lehetőséggel
  • Free
    ki így ki úgy
  • vafeN
    Mesterek és kezdők. Lenne 1 olyan kérdésem, hogy ha vki csinál 1 3D studió max-os file-t és fel akarja tenni honlapra ugy hogy le is lehesen tőlteni. Az pénzért csinálhatja? Mert van ez a the3dstuio.com ahol pénzért lehet letőlteni dolgokat. De mondjuk kurva jók.
  • Atika :o)
    ok koszi megprobalom :)
  • Malakai
    Shapet kell neki adni.
  • Roger6
    A render menüben van egy Show last render pont. Asszem azzal.
  • montressor
    utolso rendert-t hogy lehet megnezni, ha nem mentettem el?
  • Atika :o)
    hello ha beteszek egy PFsource-t persze aztan dobok egy kis windet meg ilyenek hogy ha animalom lathato dolog legyen de lerenderelem es semmi hogy tudok materialt rakni ra vagy hogy lathato legyen?