63011

Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• Gabo
    Azt is jelenti, meg persze még egy adag egyebet is.
    De ide tartozik az égbolt által visszavert, lényegében mindenirányból sugázó kék fény szimulálása. A színes felületek egymásra hatásának lekezelése is. (Fehér fal melett piros labda.) Stb.
  • youth #1879
    Köszi a bemutatót az újjak nevében...
    Most valójában a GI azt jelenti hogy a tárgyról is visszaverődik a fény? (ahogy a képekből kivettem :)
  • FREAK
    na azért kék environmenttel rögtön barátibb :D
  • Lazarus
    Nekem is ilyen radiátorom van
    A recéket szvsz bumpold
  • frank3d
    Köszi az észrevételeket!
    Magam is úgy vélem, hogy először a modelleket kellene megcsinálni, csak gondoltam, először nagyjából belövöm a fényeket.
    A jelenlegi állásról egy kép.
    Legközelebb majd csak akkor terhelem képekkel a fórumot, ha már majdnem kész!
  • FREAK
    én meg unatkoztam, és csináltam egy GI bemutatót az újaknak, hogy tisztuljon a kép

1. Talaj, golyók, omni - NO GI

2. Talaj, golyók, omni - GI ON

3. Talaj, golyók, omni és 4 darab fehér plane - GI ON

a 3. kép setupja így néz ki, ezek miatt a plane-ek miatt ilyen erős a fény

amúgy minden paraméter ugyanaz az összes képen
  • Gabo
    frank:
    Most, hogy láttam a képet talán még nehezebb lesz jó tippet adni. Ennek leginkább az az oka, hogy még nagyon kezdeti stádiumban van a képed. Első lépésben végezd el a modellezési feladatokat és csak utána vesződj a bevilágítással. Amíg nincs meg az összes tárgy, modell és nincsenek a helyükre pakolva, addig az egész jelenet fény/árnyék viszonyai sokat változhatnak. A materialok is befolyásolni fogják az összhatást.
    Ha kész a modellezési munka, akkor érdemes elkezdeni a fények beállítását.
    Ha valamilyen GI módszert fogsz használni, akkor lehet, hogy egyetlen fényforrás is elég lesz. (Lásd Aldaryn #1856 készülő képét!) Lehet, hogy a szobán kívül érdemes lesz elhelyezni egy sky-light féleséget is, az égbolt szórt kékes fényének szimulálására. Erre pláne szükség lehet, ha a napfény nem világít be direktben a szoba ablakán. (A munkahelyemen lényegében nap közben ez a szórt fény biztosítja a megvilágítást.)
    Ha nem fogsz GI-t használni, akkor lényegesen többet kell majd vacakolni a megvilágítással, de valószínűleg gyorsabban is fog számolódni a kép. Itt a sky-lightot kis trükközéssel több halvány, az ablaktól távol, félkör vagy gömb íven elhelyezett fénnyel lehet helyettesíteni. A napfényt egy directional (párhuzamos sugarakat használó) spottal vagy area-lighttal érdemes helyettesíteni. A spot előnye, hogy shadow mappet használva baromi gyorsan számolódik. Az area-lightnál viszont az árnyék pontosabb. A szobán belül szóródó fényt néhány halvány segéd fénnyel lehet utánozni.
    Az egyes fényeket külön-külön állítsd be először, majd hangold őket egymáshoz.
    Hirtelen ennyi.

Azt hiszem ennyi szövegelés után már tényleg illene nekem is lerakni valamit az asztalra. A téma már meg van a fejemben, csak hozzá kellene látni.
  • youth #1872
    Én si feltetem az 5.1-t és tényleg nem elég stabil így már de hogy miért? szóval osztoma véleményedet
  • frank3d
    Az 5.1-es update-t nehogy feltegyétek, mert szar mint az állat!
    Eddig tökéletesen működött a maxom, most meg állandóan fagy!
  • frank3d
    Most küldtem el!
    Bocs, csak Hugomnak segítenem kellet.
  • Gabo
    frank:
    Nem igazán kaptam meg a képet, pedig van még hely a postaládámban.
  • frank3d
    Sziasztok!
    Aldaryn: azért van előről megvilágítva, mert azt szeretném lemodellezni, ahogy napkozben kb kinéz a szoba és pont onnan süt a nap.
    Gabo: küldöm a képet!
    Akkor egy kép a felépítésről.

Frank
  • Aldaryn
    Nem plugin. Standalone. Úgy hívják, hogy RealFlow. De szerintem egy jól beállított siperspray (gravity meg wind meg mifene...) sokkal jobb választás, tekintettel arra, hogy a RealFlow-ban sem osztják ingyen a teljesítményt.... Nagyon számolásígényes program!
  • frank3d
    Köszi az észerevételeket, mindegyikre reagálok majd, csak most nincs időm.

Majd holnap reggel bepótolom!

Köszi!

Frank
  • FREAK
    a superspray tökéletes szerintem, csak jól kell paraméterezni (meg sokat számol)
  • SaWo
    Ja az előző mondatom az kérdés voltm, szóval, azzal a vízsugár modellező eljárással, gondolom pluginnel csináltad, nem lehetne valami szuupi szökőkút vízesést csinálni?
  • SaWo
    Ja igen, tudom már mit akartam kérdezni :) Aldaryn! Múltkor tettél be valami képet, hogy két vízsugár egymásnak fröccsen. azzal nem lehetne valami élethű szökőkutat csinálni. Mert én most jelenleg úgy vagyok, hogy superspray-el csinálom meg. Jó-jó, de félig nem realisztikus, illetve lehetne jobb is. Szóval, ha elárulnád, hogy hogy csináltad, az jó lenne. Ja meg még 1 kérés. Nincs valakinek olyan képe, amin jól látható egy ilyen kovácxsoltvas kapu, ami az ilyen úri helyeken szokott lenni, mint ez a kastély udvar is? Kerestem a neten ilyen képet, de nem találtam :(
  • SaWo
  • SaWo
    Látom, mindenki, bemutatja készülő projectjét. Én most egy kastély parkját modellezem, mely egy parkosított sétány lesz, az út mentén oszlopokkal, szökőkúttal, stb. Ehhez készülnek itt a kellékek, ha sikerül belinkelnem ...

src="http://www.inline.hu/octopus/setany01.jpg">

• FREAK
    szerintem lámpafény
  • Aldaryn
    Hmmm... Csak 141 hozzászólás hiányzik... :D
    Eddigi átlagos statisztikák azt mutatják, hogy ezt a mennyiséget ez a fórum két jobb napon kitermeli... :)))))
  • Gabo
    Fincsi!
  • Aldaryn
    Frank, előlről miért van megvilágítva a kép? Ég valamien lámpa, vagy a kamera felőli oldalon is van egy batár nagy ablak?
    Ha ez a GI-t segítő fény akar lenni, akkor az árnyékokat vegyed sokkal jobban elmosódottabbra...
    Amúgy egyetértek FREAK álláspontjával. Ha van fR a maxodon, ( :)) ) akkor használj shadow mapeket. Sokkalta gyorsabbak!
    Másrészt ha eléggé lebutítod a Brazilos area lightok felbontását, pl 30%-ra, akkor is ultra gyors, beállító-árnyékokat kapsz.
  • Aldaryn
    Gyorsan bedobok egy képet a szoba beltérvilágítás jelenlegi állásáról: :D

Ennél egy kicsikét világosabb lesz, csak nem volt kedvem így délután még renderelgetni.... :))
    Amúgy alakul, alakul nekem egyre jobban tetszik. A padló színét azért állítottam be, hogy látszódjon, mennyire befolyásolja a GI-t.
    Amúgy van rajta egy kis DOF-is.
    Jelenlegi renderidő: Brazil Regathered photons... 00:21:12, ami szerintem elég méltányos. Ha a végső képet 1 óráig fogja számolni, az kb megfelel az elképzeléseimnek...
  • Gabo
    frank:
    Látatlanban (a free oldalakt nem nagyon tudom melóhelyről megnézni) egy ötlet. Ne az ablakra tedd a képet, hanem az ablak elé. Hozz létre az ablak előtt egy síkot és erre tedd fel a látképet. Így talán az ablak térhatása is javul.
    A megvilágítás javítására érdemes lenne valamilyen area light féleséget használni, ami az ablak irányából megvilágítja a szobát. Nem túl erős, kékes fény lenne az ideális, hacsak nem a napfény világít be onnan.
    Ha el tudod küldeni a képet a mail címemre, akkor talán értelmesebb tippekkel is szolgálhatok.
  • FREAK
    nem, ugyanis az environment is beleszámít a global-ba, ergo világos háttér - világosabb kép

én először mindig omni-t használok, shadowmap-pel, 2048-as size-zal
  • youth #1853
    Figyu én annyira nem értek a megvilágításhoz, de ha beraksz egy világos képet az ablakhoz környezetnek, akkor nem lesz egy kicsit sötét a szoba?
  • frank3d
    milyen fajta fényt érdemes használni, melyiknél számol a legkevesebbet, ami még jól is néz ki?
    mert ahogy észrevettem nem mindegyiknél ugyan úgy számol!
    de lehet tévedek!?

köszi!

Frank
  • frank3d
    amúgy nem pesti vagyok
    győri!
  • frank3d
    egy új fénybeállítással, de még fekete lyukkal :)))
  • FREAK
    hmmm, nem a nyóckerben lax te, nekem ott volt pont ilyen szobám :)

lényeg, hogy addig is betehetnél valamit, de legalább egy fehér vagy világoskék environmentet, szerintem elvenné a figyelmet arról a borzalmas fekete lyukról
  • frank3d
    Nem, ott majd egy digitális fénykép lesz, arról amit a szobámból ebből a szögből látni lehet!
    Ugyanis a kép a szobám pontos másolata lesz, vagy legalább is annak készül!
  • FREAK
    nekem csak az a nagy sötét ablak furcsa

mi van odakint, világűr?
  • frank3d
    Volt egy pici időm, tovább rajzoltam a szobát, de még mindig nem vagyok kibékülve a fényeimmel, valahogy nem az igazi, de legalább a renderidő kevesebb!
  • FREAK
    mert ha úgy sem megy, akkor annyi a baj, hogy túl kevés poligonból áll a boolean
  • FREAK
    figyi adtál neki 2sided materialt????
  • Lazarus
    Ki akarom vágni azt a részt a zöldből. De nem rak lapokat a vágás helyére, ez nem először fordul elő. Na, nem tud valaki valamiféle megoldással szolgálni?
  • frank3d
    Ha sikerült megcsinálni légyszives szedd ki a képet, mert kicsit idegesítő!!!

Köszi!
  • frank3d
    A boolen-nel az a baj, hogy minden egyes alkalommal újra kell kezdeni, ugyanis ha már hozzá adtál 2 dolgot egymáshoz és hozzá akarsz adni egy harmadikat is, akkor az nem fog menni!!!
    Hanem először egy új boolen parancsot kell indítani!
    Csak annyi, hogy rákattintassz és akkor tiszta lappal indulsz!

Remélem tudtam segíteni!
  • frank3d
    Mit akarsz csinálni?
    Hozzáadni a többihez?