31
Mi lehet a baja?
  • Rive
    A monitor felé a 220 (230) egy sima átkötésen megy, nem a PC tápegységén keresztül (értsd: a dobozon belül ugyan, de az elektronikát megkerülve).
    Semmit se számít, ha a PC-t kikerülöd a monitor tápjával. Se a monitornak, se a PC-nek.

U.i.: előfordulhat olyan eset, amikor mégiscsak számít. Ekkor viszont sürgősen ki kell belezni azt a villanyszerelőt, aki bedrótozta a házat.
  • Lolka
    Halottam olyat hogy néhány konfignak kevés a tápegység ami a házban van. Ezen lehet valamit segíteni azzal hogy a minitor tápkábelét nem a gépbe hanem csak úgy simán a konektorba dugom!?
    Esetleg a monitornak jobb ez vagy sem?
  • Rive
    Bye.
  • Lolka
    Aha nekem is volt ilyen ismerősöm akinek a macska intézte el! Beleizélt agy mi!

Na nekem mára mennem kell!
    Ha megtudom hogy mivolt vele egyébként akkor szólok!

Viszonlátra
  • Rive
    Ez a standard szöveg a szervizesek között, amikor bejön az ügyfél, és elkezd nyavajogni, pl.:

'Jajjcsakamacskaszokottráfeküdninéhamegmiótaamonitorföléraktukapetúniátnéhacsattogegykicsitdetegnapanagyimegöntözteavirágokatésazotanemindulésbüdösugyenincsnagybaja...'

(Ui.: megtörtént...)
  • Lolka
    Ezzel a "torka véres"-el nagyon megnyugtattál!
  • Lolka
    :))))
    Mondjuk annyira nincs nagy vész mert akitől vettem annak odaadtam hogy csináltassa meg és mondta hogy nem gond mert a haverja ingyen megcsinálja.
    Csak azért érdekelt volna mi lehetett a bibi hogy legközelebb ha lehet elkerüljem!
  • Rive
    Semmi baja, csak a torka véres...

Egy digitális monitor ezer és még egy okból viselkedhet úgy, mint a tiéd: így, távolból, legföljebb néhány ráolvasással próbálkozhatom...
  • Lolka
    Én is úgy gondolom!
    Szerintem csak annyi hogy újraindult és így a monitor is kikapcsolt de be már nem!
    Szerinted nagy lehet a bibi?
  • Rive
    Ciki...

Egyébként nem hiszem, hogy ok-okozati összefüggés lenne a BIOS-buherálás és a monitor tönkremenése között.
  • Lolka
    Próbáltam hogy hátha a kábel tört meg de az sem segített és nem is mozgott akkor amikor bedöglött!
    Semmiféle szaga sem volt úgyhogy szerintem nem égett el benne semmi!
    Kicsit kontár módon bele is néztem de nem láttam benne se kormot se elégett alkatrészeket bár nem mertem nagyon megpiszkálni! Megmozgattam néhány dolgot rajta gondolván hátha kontakthiba de összerakás után a helyzet változatlan volt!

Amúgy ha más monitorral (analóg kövület) állítom a biosban az agp tulajdonságait akkor kilépés után újraindul és megint csak sötét a monitor.
    Ekkor kikapcsolom a gépet és a monitort és vissza de ha így se megy akkor clear cmos és innen jó.
    Sajna a Belineámnak már ez sem használt!
  • Lolka
    Hát utánna már sehogy!
    Próbáltam másik gépen is és azon sem nyikkant meg!
    Csak a led villogott rajta egyfolytában, de az szokott is ha a gép pl kivan kapcsolva és nemkap tőle jelet.
  • Rive
    Lolka, ha jól értem, utána már sehogy sem sikerült képet csikarni az adott monitorból?
  • Lolka
    Rive

Ahham!
    Pedig relative nem valami öreg darabról van szó!
    Csak az aggasztott eddig is hogy frekváltás vagy felbontásváltáskor elég hangos! :(
    Hát azért remélem ha megcsinálják még egy darabig működni fog!
    Szerencsére azért szaga nem volt a monitornak és így talán megúsztam valami kisebb hibával a dolgot!

Köszi Szépen hogy felhomályosítottál! :)
  • Rive
    Egyes monitorokat tönkretehet: ennek azonban nem a sötétség a jele, hanem a bűz ;)

A _nagyon_ régi monitorok, amelyikek nem kapcsolatak le, ha nem érzékeltek szinkronjelet, meg szokták próbálni a szinkronizálást a túl gyors képfrissítéshez is. Ilyenkor aztán sípolás, szétesett kép, kis idő után szag...

A videokártyák egy-két vezetéken kapnak visszajelzést a monitortól: ez régebben a monitor jelenlétét és mono/color voltát hivatott jelezni. Manapság inkább egy soros eeprom-ot akasztanak ennek a két vezetéknek a monitor felőli végére: ez az un. plug-and-play monitor.

Egyes videokártyák eleve csak ilyen monitorokra vannak felkészítve, így néha egyszerűen nem érzékelik a monitor jelenlétét -> nem kapcsolják be a kimenetet, gondolják: minek. Ugyanez lehet a helyzet, ha a monitor ugyan PnP-s, de az eeprom-ban tárolt Vsync, Hsync határértékekkel nem stimmel a default üzemmód képformátuma.

A gyakorlatban ezek elég ritkán fordulnak elő, de előfordulhatnak. Modern videokártyához modern monitor dukál: különben szívás lehet a vége.

• Lolka
    Rive: Szerinted a videokártya vágta haza a monitoromat? Amúgy lehet benne valami mert kipróbáltam egy sokkal régebbi monitorral és az állítgatás után azzal is csak sötétség és semmi. Aszem egy clear cmos segített azon de az csak egy sima analóg monitor volt! És akkor is ezt csinálta ha csak valami video cache-t állítottam enabledre! Amúgy az alaplap egy Abit KG-7 a vidkártya meg egy Inno3D Gf2 Ti 64DDR.
    Szóval tönkreteheti egy kártya a monitort??? Ezt így együtt kb 4 hónapja használom és nemvolt vele gond eddig!
  • Rive
    #12: nem sikerült eltalálni a hibás forrszemet. Azért egy kis gyakorlat kell...

Igaz, volt már olyan esetem, mikor a sorkimenő volt a hibás: az szakadozott. Egy ilyen fordult elő eddig több százból.

#13: egyes régi monitorok valóban hangos kattogással adták hírül a felbontás-váltást: akadt bennük egy-két relé, ugyanis. SZVSZ egy 64-es kártyához nem egy efféle monitort kellene...
  • Lolka
    Nekem egy Belineam van!
    Múltkor állítgattam a Biosban az Agp Apperture size méretét 128-ról 32-re (64 es kártyám van) nos kilépve újraindítja magát a gép és így a monitor is! Újraindulás után a monitoron a led csak villog és olyan mintha nemkapna jelet a géptől! Végigpróbáltam már más géppel és monitorral is és a monitor a hibás! Mi lehet a baja? Vagyis valami nagy gubanc lehet vele? És az is zavart nála hogy ha frissítési freket vay felbontást vált akkor olyan hangosan kattog!
  • beko
    Rive:

Most megint elkezdte csinalni. Megint szedjem szt, es forrasszam ujra?
    Vagy pedig mas lehet a baja?
  • Rive
    Ott meg a katódsugárcsőn levő áramkört kellene tisztességesen átforrasztani, ha szabad ilyesmit javasolnom...

(Persze, csak áramtalanítás és pihentetés után: a nyakpanelon van bevezetve a fókusz (ca. 6kV).
  • Sman2
    Na akkor az enyém:
    14" Tatung (több éves):
    -középen pár pixel beégett már
    Mostanában:
    Ha bemelexik kékes árnyalatú lesz minden -> egy kisebb ütés jobbról -> minden oké -> öt percen belül újra kékes -> ütés...
    Néha szétszedem és megmozgatom a katódsugárcsőn lévő áramkört -> néhány napig jó, de azután megint...

Sajnálom szegénykét, de nincs más.
  • Rive
    Nekem semmibe se került :)
  • beko
    Megjavult! Koszi a segitseget Rive.
  • beko
    Majd szetszedem es atforrasztom. Meglatjuk megjavul-e.
    Szoktam epiteni neha javitani is, de a monitorokhoz, TVkhez nem nagyon konyitok.
    Koszi
  • Efreet
    nekem a régi monitorom ilyet adott elö, és megbizható szervizes haver ajánlotta a virágláda-sorsot neki, miután megtekintette.
    de ezexerint lehet, hogy megérheti megvizsgálni.
  • Rive
    Tipikus forrasztáshiba. Bármelyik TV-szervíz, vagy esetleg ügyesebb kezű ismerős. Áramtalanítás/pihentetés után körbe kell forrasztani a sorkimenő környékét.
    Ca. 15 perc, vagy szervízben 3-4e.
  • Efreet
    szedd szét, és használd el a dobozát virágtartónak meg ilyesmi... kár bármennyi pénzt is költeni, nagyon drága mulatság a monitorjavítás, valsz képcsö csere is lenne belöle (pattogások...), meg az elektronágyú dolgait is rendbe kéne rakni (vízszintes kitérítö a függ. csík miatt), többe lenne mint egy kevésbé használt 15-ös Philips mondjuk...
  • beko
    Van egy 4...5 eves ProView 14" monitorom. Nemreg elkezdett pattoni, es ekkor kis felvillanasok a kepernyon. Foleg ha mod valtas, ill ablak valtas van. Ha hideg akkor kevesbe csinalja. Aztan egy par ora mulva a kep elmegy/fuggoleges csik aztan semmi/.
    Ujra bekapcsol megy.
    Mar nem hasznalom.
    Ha esetleg tudjatok mi lehet a baj, vagy tudtok egy JO szervizt az jo lenne.
    Koszi