Humoros-aranyos képek/videók

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

BenedekFeco

Hogy helyezze beléd ?sgyík-vesszejét a Magasságos mélységes imádattal, ?sélvezettel, ?sgyík heréinek kusza-gubancos sz?rmeredvényeinek kristálygyökér-fonódásaival!

Mutans Zombi
Az lehet látod.

.- ...- ..-.. .-.. . -- ..-.. -. -.-- --- .-.. -.-- .- -. --..-- -- .. -. - .- ... . --. --. --..-- ---... -- .. -. -.. . -. -.- .. -. . -.- ...- .- -. .-.-.-

Bachstein
Szerintem te nem nekem szerettél volna válaszolni. Én nem az összehasonlító videóra reagáltam, hanem tomsolónak arra, hogy simán ketté lehet nyesni egy embert egy bastarddal megfelelõ erõvel és technikával.
Mutans Zombi
Na igen, de ezen túlmenõen én még látok 1-2 apró hibát.

Az összehasonlítás nem egészen azonos, mivel pl. a longsword-t és a katana-t nem azonos szögben használja a puha bõrvérten.
Kérdéses az is, hogy vajh azonos erõvel alkalmazták-e mindkét kardot? Stb-stb.

.- ...- ..-.. .-.. . -- ..-.. -. -.-- --- .-.. -.-- .- -. --..-- -- .. -. - .- ... . --. --. --..-- ---... -- .. -. -.. . -. -.- .. -. . -.- ...- .- -. .-.-.-

Bachstein
Annyi a hibája, hogy az nem egy claymore, hanem egy bastard, de elvileg kivitelezhetõ vele az, amit a filmen láttunk.
BenedekFeco

Hogy helyezze beléd ?sgyík-vesszejét a Magasságos mélységes imádattal, ?sélvezettel, ?sgyík heréinek kusza-gubancos sz?rmeredvényeinek kristálygyökér-fonódásaival!

Sir Quno Jedi
Látodlátod! Ezen el kéne gondolkoznod.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

predator1982
péntek szombat vasárnap? pont úgy dolgozom:-)

pred

BenedekFeco

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Mutans Zombi
#335003 Sztm ez így egy kicsit sántít, de az összehasonlítás sem az igazi egészen, sztm.

PrasCo
Hadd fogjam meg a kérdést így: Melyik jobb, a speedmotor, vagy a crossmotor? Adj fél órát, és bármelyikrõl bebizonyítom neked ügyes márkaválasztással, a tesztkörülmények manipulálásával és azzal, hogy valamelyikre egy kamionsofõrt ültetek, hogy szemétdombra való. ;]
Én is beletekergettem a lényeg 6:25tõl van

bardocz
Beszélõ fazon miatt nem bírtam egy percnél tovább.
nem tetszik az akcentusa? :/
PrasCo
Óóó, jaj, ne! 😄 Könyörgöm, bármit, csak ezt a videót ne! <#idiota>
woot még jó hogy nem jöttek errefelé 😄
Bachstein

Hát igen, akkoriban nem szaroztak.
az egész yt csatornájuk az 😄
Roger6
Szerintem kandi kamera.

TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever

tigeroo
kár hogy kamu, elég természetellenes hogy ilyen esetben valaki nem fordul utána a rablónak csak veszi tovább az embereket

de azért nice try
HTS s3rg1nh00
elég ügyetlen volt az elkapó<#eplus2>

BF2 TOPIC #99999 kétszer is:D

passatgt

PrasCo
Azok irgalmatlan eszközök. 😊 Poénból magam is készítettem egy kereken négy kilogrammos ceremónia-Zweihandert flammard élképzéssel, akkora, mint jómagam (1,8 méter), de ha beindítom, inkább én röpködök körülötte, nem fordítva. 😄 Igazán nagy, embermagas vagy ahhoz közeli kétkezes kardokat használtak egy ideig mind bajvívásnál, vizsgáknál, mind harctéren (mint az olasz Spadone, a portugál Montante, vagy a fent említett német típus), de nem szerepeltek már túl sokat, a hasamra ütök - talán száz évet, és akkor sem voltak általánosak, hovatovább satuztak három és fél kilogramm körül, de inkább volt az három alatt is. Az efeletti múzeumi darabok többségérõl az a közvélekedés, hogy például felvonulásokon, ünnepségeken használták jelképként.

A kardok hajlása megint egy érdekes kérdés, de spoilerbe rakom, ne zavarjam azt, akit nem érdekel.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

A kérdés azért vezet messzire, mert a korabeli metallurgia ebbe izomból belejátszik. Ezt a részt letakarítva a témáról azt mondhatom el a mai kardokról, hogy szükséges, hogy rugózzanak. Fõleg rugóacélt használnak az elkészítésükhöz, CrV4-esek környékén érdemes keresgetni, ezek nemesítve vannak. Az élek - akár kiélezett, akár gyakorlóeszközrõl beszélünk - persze, edzettek, de a magnak rugalmasnak kell lennnie ahhoz, hogy egyrészt az energia elnyelõdjön, az anyag ne repedjen, másrészt azért, mert a kardnak - a hosszúkardnak legalábbis - két rezgõpontja van. Az egyik a kardlap közepe környékén keresendõ, a másik a markolatban. Ez azért jó, mert - eeelvileg... - gyakorlott vívó, ha ráütnek a kardjára, érezheti, milyen erõvel, milyen szándékkal áll szemben. Ezt a németalföldi tradíció "Fühlen"-nek hívja. A kardok ruganyosságából, elpattinthatóságából táplálkozik több vívótechnika is.
Természetesen, ez fegyvertõl függ, egy rombusz keresztmetszetû, szúrásra kiképzett tuck/épée merev lesz, míg egy lapos, korai hosszúkard elég jól "lobog". 😊
tomsolo
Nem azt mondtam, hogy nem szabad hajolnia, de ennyire ne lengjen már egy pallos.

Waiting for me /me. Uplay: tom.solo Steam: tom_solo

bardocz
Egy kardnak hajolnia kell, a vikingek Ulfberht nevû karja pl azért járt 200-300 évvel az akkori európai kardok elõtt, mert csatában nem tört el, utaztak is a hozzá való acélért eleget. Ha ridegre csinálnák, akkor pár suhintás után el is törne.
tomsolo
Ilyen rendes hosszú kardnál elég gáz lenne az a hajlongás amit a videóban láttunk. Nem véletlenül emlékeznek meg a krónikák mikor lovastól kettévágtak némely nímandot, páncél ide vagy oda. 😊

Persze ennek fordítja is igaz, amit Jókai is megírt arról a részeg magyarról aki a városi alabárdosok lengetõjével vert le pár osztrákot majd elaludt az árokban.

Waiting for me /me. Uplay: tom.solo Steam: tom_solo

Dzsini
Csak nem mindegy, hogy combon rúgod lábbal, amitõl összeesik, eltöröd az orrát, vagy csontig szalad a felkarjába a páncéljának egy szilánkja.

@PrasCo: a tíz kilóval valóban nagyot túloztam, nekem nagy kétkezes kard volt a kezemben, az olyan 4 kiló lehetett, de olyan húzása volt, hogy nehéz volt megállítani 😊 (a rövid, széles pengéket jobban szeretem, azzal tanultam)

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Kivéve Braveheart tömegjelenetek, a méretes vibrátorként hajladozó kardokkal... 😛 Persze csak akkor tûnik fel, ha valaki kikockázta, és elárulta az internetnek, de akkor is lol kategória.

Nyilván.
De a sérülés egy küzdõsportnál kalkulált kockázat.

PrasCo
Végül (üssetek meg, ha untok nyugodtan 😄 ) egy fém hosszúkard átlagos tömege 1,2-2,2 kilogram körül mozog, erõsebb megszorítással inkább 1,5-1,8. Amikor - a szó nem pejoratív értelmében - laikusok kezébe adjuk, vagy meglepõdnek, hogy "nézd már, milyen könnyû!", vagy - gyengébb testalkattal, vagy nõk - besaccolják három-négy kilogrammra, és meglepõdnek, amikor a szemük elõtt tesszük a mérlegre. 😊
Innen tudom, hogy az ember hosszúságot sokkal jobban becsül, mint súlyt. Valószínûleg ez utóbbival nem dolgozik annyit a mindennapokban.
Sir Quno Jedi
Az a baj, hogy a legkisebb vérzõ sérülés, vagy zúzódás is komolyan befolyásolna egy valós küzdelemben, így nem éles helyzuetben, nem éles fegyverekkel muszáj koreografálni/játszani, mert sosem lesz valós különben.

Ugye régen a nagyobb fegyverekkel nem "vívtak", ilyen nem volt sok-sok évszázadig. Nem is nagyon lehetett ezekkel ilyesmit tenni. Odamentél huss-huss, valaki meghalt. Ezért volt a pajzs, meg a keresztvas. Magával a fegyver pengéjével hárítani randa dolog, tönkre is mennek tõle. Szal. nem feltétlenül annyira taktika, mint nyers erõ, gyorsaság és tapasztalat. Nomeg nagy adag szerencse és jó felszerelés.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Dzsini
Nem nagyon, annak nincs húzása és össze-vissza hajladozik meg csorbul három ütés után. Egy filmben a kaszkadõrök is a lehetõ legtöbb esetben valódi-közeli fegyverekkel dolgoznak, mert nagyon feltûnik, ha nem úgy viselkedik valami - fõleg filmen.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

PrasCo
Csinálják is ezt sportként. 😊

A maga korában is csinálták ezt sportként. Ki is találtak rá egy nagyon érdekes kardtípust, de tény, hogy ma már a Blossfechten-t (kb. "páncél nélküli vívás") is természetesen szabadvívásban minimum maszkkal, de inkább teljes protektorral végzik. Egy közönséges fakarddal is meg lehet ölni bárkit.
Szerintem ezek nem valódi kardok, hanem ilyen könnyített acél kardok,3kg kb.

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

Dzsini
És akkor ott van pl. a Collegium Gladiatorium, akik ugyanezt nyomják, csak egy szál karvértben, római cuccokkal...
(amíg nem tudtam, hogy nem szabadott volna, hozzájuk jártam edzésre, az elsõ vizsgám megvolt, még fellépni is voltam)

PrasCo
A nemzetek közti bunyóban nincsen semmiféle lelassítás vagy koreográfia. Van szabályozás, különösen erõsek a felszerelést illetõ szabályok (lekerekített hegyek, páncélvastagság, miegymás, de így is volt azért, hogy törött gerinccel vitt valakit a mentõhelikopter...), de épp az a lényege, hogy pontozásos rendszerben, találatok alapján állapítják meg a találatokat. Kábé, mint a box. Ezért fordulhat elõ olyan, hogy elfogja a mókus a másik fegyverét, és elkezdi magas fordulatszámon csépelni a lábszárát.

A hagyományõrzõ csoportok maguk döntik el, hogy mennyire koreografáltak az elõadásaik. Ha koreográfia van, az is lehet még azért szép (bár ez szubjektív), vagy a jelenlegi tudásanyagunknak megfelelõen történelemhû, de általában azt hiszem, elmondható, hogy a koreográfia vagy szabadvívás kérdése nem korrelál a felkészültséggel vagy a történelemhûséggel.
Sir Quno Jedi
Nomeg egy rossz esés fémvértben durva tud lenni.

Dzsini
Lehet, de itt a fémkard nem azért veszélyes, mert éles, hanem mert tíz kiló acél, amit meglendítesz.

Nagyon meg kell bízni a másik tudásában ahhoz, hogy ne okozzál neki akár véletlenül súlyos sérülést.

Sir Quno Jedi
Ja Szentgyörgyösök valódi, létezõ lovagrend, annak a harci tagozata õk. Egymás ellen is rengeteget harcolnak, küzdenek, hogy fejlõdjenek, gyakoroljanak. Közben nagyon összeszoknak. Valószínûleg, mivel elég komolyan és régi hagyományok mentén tolják, valódi vérre menõ küzdelemben is megállnák a helyüket. A vezetõjük az tuti, az kemény csóka.

bardocz
Ja igen igen, azok olyanok.
Na ez az. Na meg ugye a lovagi torna eredetileg sem arról szólt, hogy gyilkoljuk le a szövetségeseinket, szal azért gondoltam, hogy elméletileg lehetne ezt esetleg sport jelleggel is mûvelni, nem csak elõadásként...

Dzsini
Ha megnézel egy jobban sikerült filmet, az se tûnik koreografáltnak - akkor jók a kaszkadõrök (és az ilyen hagyományvédõk is), ha el tudják veled hitetni, hogy valódi bunyó megy.

Persze nemzetek közötti játéknál nem lehet elõre mindent megbeszélni, ott valószínûleg részben szabad bunyó van, ami viszont azt jelenti, hogy mindenki nagyon visszafogja magát és lelassít ahhoz képest, amire amúgy képes lenne.

Sir Quno Jedi
Én a Visegrádiról beszélek, másikat nem láttam élõben.

bardocz
Ami a lenti videón van, az nem tûnik koreografáltnak, meg ha jól veszem le, akkor ez ilyen nemzetek közötti játék. Így ránézésre ami szabály lehet, hogy aki földre kerül az "halott".
Dzsini
Annyira koreografált, hogy látványos legyen, de nem finomkodnak, mert tudják, hogy a másik is ért hozzá, és összeszokott párosok csinálják.

A teljesen szabad harc nem elég látványos és nem tart elég sokáig, hogy a közönség igazán élvezze.

Tehát inkább pankráció, de a keményebb fajtából.

Sir Quno Jedi
??? Elõre begyakorolt koreográfia van természetesen, ámbár fõleg nagyobb jeleneteknél rengeteget rögtönöznek. spanyolban is voltam várjátékokon de ott nem hagyományõrzõk és amatõrök, hanem pl. profi színészek és kaszkadõrök léptek fel, durva is volt nagyon, mint egy jó film, csak ott ültél, melletted rohantak le az ibériai kalózok jatagánnal a foguk között stb.

Alexease
22:48-23:04 ?!<#fejvakaras>

Mennyire versenyszerû ezeken a dolog, box vagy pankráció inkább?

Rendes küzdelem, mondjuk szabályokkal, hogy "nem vágjuk le a megszédült ellenfél fejét", vagy csak az egész egy megkoreografált, látványos, de végig megrendezett elõadás?