68
Hol is élünk mi? Kelet-Közép-Európában vagy a Balkán északi részén?
 • Lteebee
  #68
  Szombaton lenyúlták a négy szelepsapkámat.
  Szánalmasnak tartottam és még mosolyogtam is kicsit.

  Viszont ma reggelre eltűnt a két ködlámpám.

  Tehát hogy ne legyek offtopic a Balkán északi részén.
 • VinylToy #66
  Tényleg elismerés neki, és Szent-Györgyit se előtte ismertük meg, de ma aki nem tudja kiről van szó hát...

  Lehet hogy tíz év múlva Kertész Imre neve is ilyen lesz, most örüljünk hogy vannak ilyenek még!
 • Dzsini
  #65
  kudos - (jap) tisztelet, elismerés, dicsőség...
 • VinylToy #64
  Mit irtál az első mondatban? Nem értem?
 • Dzsini
  #63
  Kudos neki. ciki-nemciki én tegnapig nem is hallottam róla...
 • VinylToy #62
  By Index.hu:

  Először kapott magyar író irodalmi Nobel-díjat: a tízmillió svéd koronával járó elismerésben 2002-ben Kertész Imre részesült.

  Kertész Imre kapta a 2002-es irodalmi Nobel-díjat, s ezzel ő az első magyar író, aki átveheti a legrangosabb irodalmi kitüntetést. Az 1929-ben született szerző neve összeforrt első, Sorstalanság című regényével, amely auschwitzi megpróbáltatásait dolgozza fel.

  Sűrű galagonyasövényhez hasonlítja az "egyszemélyes kisebbség", Kertész Imre stílusát a Nobel-díjat odaítélő Svéd Királyi Akadémia indoklásában. Az Akadémia közleménye szerint olyan írói munkásságot ismertek el a 2002-es irodalmi Nobellel, "amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben"

  Az író büszke a díjra, de sajnálja, hogy munkásságát Németországban jobban ismerik, mint Magyarországon. Szerinte kedvence, Krúdy is részesülhetett volna a díjban. Kertész Imre egyébként közeli kapcsolatot ápol laptopjával.

  Medgyessy Péter telefonon, Mádl Ferenc táviratban köszöntötte a szerzőt. Konrád György "túláradó örömmel" fogadta a hírt.

  Kertész Imrének nem kell adót fizetnie a tízmillió svéd korona után - ennyi jár ugyanis a Nobel-díjjal. Az összeg több mint 265 millió forintnak felel meg. Az irodalmi Nobelt korábban megkapta Ernest Hemingway vagy Gabriel García Márquez - Csehov, James Joyce és Franz Kafka viszont nem.

  Az idős szerzőt Esterházy Péter az Élet és Irodalom hasábjain köszöntötte 70. születésnapja alkalmából.

  "Büszke vagyok arra, hogy a Sorstalanság magyarul íródott. Ez nemzeti büszkeségem része. (...) Nem elég nem tartozni valahová, hanem pontosan tudni kell, hová nem tartozom: ez Kertész Imre patriotizmusa. Különbözik az enyémtől. De az enyém az övétől lesz pontosabb."

 • VinylToy #61
  By Index.hu:


  2001 novemberében én is modemmel interneteztem, amikor elkezdődőtt a reklámkampány az akciós ADSL előfizetésre.Mivel nincs túl sok pénzem, megpróbáltam minden költséget a minimumra szorítani.A Freestart szolgáltatásával neteztem és előfizettem a Matáv Mindenkinek csomagjára, így az internetezés lényegében megúsztam 4000 Ft-ból, plussz amikor napközben néha kicsit kísértésbe estem.

  Azt tapasztaltam, hogy a Freestart szolgáltatása szinte semmivel sem gyöngébb, mint az Axeleróé (régen az is volt egy ideig), egyetlen hibája, a nehéz rácsatlakozás. Ismerem a modemes internetezés minden nyűgét, én is vártam az este hat órát, a zúgó gép mellett aludtam éjszaka, bosszankodtam, hogy néha több mint 300 újratárcsázás után sem tud felkapcsolódni és a WWW nekem is World Wide Waiting-et jelentett.

  Ingyen ADSL két hónapig  Utánnanéztem az ADSL-akcióknak és három dolog szólt a Datanet mellett: ez volt a legolcsóbb, januárban és februárban ingyen használat járt, és mégsem Matáv. Megnéztem a Datanet honlapját, amin találtam egy térképet, ami azt mutatta, hogy Budapesten, hol lehetséges ADSL szolgáltatás.Én a XV. kerületben lakom és a térkép szerint nálunk nem lehet, de valami megérzéstől vezetve felhívtam a Datanetet.  Miután megmondtam a pontos lakcímem, azt mondták, hogy az a bizonyos térkép rossz és nálam is lehet ADSL. Hozzátették, hogy azért még előtte kell csinálni egy vonalellenőrzést, de mivel a mi körzetünkben bőven van még kapacitás és a vonal is alkalmas, így az már csak formaság. A biztonság kedvéért felhívtam az 1212-t is ugyanezzel a kérdéssel és ott is azt a választ kaptam, hogy előreláthatólag egyértelműen alkalmas a vonal ADSL-re.Ez már elég biztosítéknak látszott ahoz, hogy belevágjak, de ekkor még nem tudtam mi áll előttem.

  December 11-én rendeltem meg a Datanet-nél a "Home" csomagot. Azt mondták, másnap elküldik a Matávnak a rendelést a vonalellenőrzésre, és ha megfelelőnek találják a vonalat, akkor a kiépítés azonnal megkezdődik.Megvettem a hálózati kártyát is, annyira biztos voltam a sikerben, hiszen mind a Datanettől, mind a Matávtól biztató híreket kaptam.Abban bíztam, hogy ha a januárban még nem is, de legalább februárban ingyen lóghatok a hálón az akciónak megfelelően.

  Vártam, eltelt két hét, ami megint bizakodásra adott okot, mert ha a vonalellenőrzés rossz lett volna, akkor a Matávnak erről néhány napon belül értesítenie kellett volna és akkor az egész stornó, de nem jött semmi értesítés.

  Nem megfelelő a vonal

  Megint valami furcsa megérzéstől vezetve felhívtam a Matávot, ahol a vonalellenőrzés eredményéről érdeklődtem.Az ügyfélszolgálatos hölgy kapásból rávágta: nem lett jó a vonalellenőrzés. Kérdezem, hogy lehet az, hiszen előtte azt mondták, a vonal alkalmas és kapacitás is van bőven.Azt mondja, várjak, sokáig halgatom a Matáv-dallamokat, mire visszajön és azt mondja, hogy azt mondták, hogy nincs meg a technikai háttér. Aztán mellébeszél, általános értelmetlenségeket rizsázik, azt hiszi hülye vagyok. Még azt is mondta, hogy ők már régen elküldték a Datanetnek a vonalellenőrzés eredményét és nem nekik, hanem a Datanetnek kellett volna erről engem kiértesíteni.

  Hívom a Datanetet, sokára veszik fel. Elmondom, mit mondtak a matávosok. Ők azt mondják, hogy ők az égvilágon semmi választ nem kaptak még a Matávtól, de egyébként is a Matávnak kéne kiértesíteni.Azt tanácsolják, várjak.

  Eltelik néhány nap, megint hívom a Matávot, hogy még mindig nem kaptam értesítést és most vajon hol tart az ügy. A másik ügyfélszolgálatos hölgy is megerősíti, hogy a vonalellenőrzés eredménye rossz lett és erről most már 1-2 napon belül megkapom a levelet. Megint eltelik néhány nap, de semmi. Megint hívom a Matávot és kérek egy olyan telefonszámot, ahol azokkal tudok beszélni, akik a vonalellenőrzést csinálják. Megadja a XV. kerületi ADSL-esek számát.

  Felhívom, kezdem mondani, hogy mit akarok, de kiderül, hogy ez a VII. kerületi ADSL-esek száma, azt mondják, hogy mindenkinek ezt adják meg.Ő is ad egy számot a XV. kerületi ADSL-esekhez. Felhívom, de azt mondják, hogy ők bár a XV. kerülettel foglalkoznak, de nem ADSL-lel, hanem ISDN-nel, de ne búsuljak, ők is adnak egy számot. Felhívom azt is, és végre helyben vagyok. Elmondom, mi a helyzet és ő is megerősíti a szomorú hírt a vonalellenőrzés eredményéről, de azt mondja, hogy ad egy számot, és beszéljek a műszerészekkel, akik a vonalellenőrzést gyakorlatilag végzik.

  A szerelők nem tudnak az ügyről

  Felhívom, morcos szaki veszi fel. Érdeklődök a vonalellenőrzés eredményéről és legnagyobb meglepetésemre azt mondja, hogy erre a számra még nem is kaptak megbízást. Mondom, neki, hogy az ügyfélszolgálaton egyértelműen azt mondták, hogy megvolt már a vonalellenőrzés és nem lett jó. Erre kicsit ingerülten válaszol: "ÉRTSE MEG URAM, NEM KAPTUNK ERRE A SZÁMRA RENDELÉST!"

  Megint fölhívom az 1212-t és mondom a hölgynek, hogy beszéltem a műszerészekkel, akik szerint még nem is volt vonalellenőrzés.A hölgy erre azt mondja, hogy márpedig az ő gépében az van, hogy volt vonalellenőrzés és megérti, hogy nekem ez fáj, de ez így van és a Datanetet hívogassam, már elküldték az értesítést nekik. Kicsit meglep ez a stílus.

  Megint eltelik 1-2 nap és felhívom a Datanetet, elregélem eddigi hányattatásaimat, mire a hölgy elmondja, hogy ez sajnos nem egyedi eset, a Matávnál valahol elakadtak a dolgok, de megígéri, hogy személyesen néz utána az ügyemnek és néhány napon belül felhív, hogy mire jutott. Nyilván valami eget rengetően fontos dolog jöhetett közbe neki, mert nem hívott.

  Megint felhívom a Datanetet, kapcsolják a műszakiakat, de nem veszik fel. Újrahívom és mondom, hogy nem vették föl.Azt mondja, hogy most nagyon terheltek a kollégái, hívjam később. Most már én is terhelt vagyok, de én még fizetek is érte.

  Másnap megint hívom a Datanetet, sokára veszik fel. De csodák-csodája azt mondják, hogy megkapták a Matávtól a papírt, jó lett a vonalellenőrzés eredménye és már meg is kezdődőtt a kiépítés. Felhívom megint a Matávot és elmondom, mit mondtak a Datanetnél. Azt mondja az ügyfélszolgálatos, hogy márpedig az ő gépe szerint nem lett jó a vonalellenőrzés, és punktum.Most már végképp nem értek semmit. Várok megint és reménykedek.

  ADSL nélkül telik az első ingyenes hónap

  Január közepén felhívott a Matáv egyik ügynöke, hogy rendeljem meg a Csevegő díjcsomagot. Úgy tájékoztatott, hogy semmi különbség nincs a jelenleg használt Bázis díjcsomaghoz képest, csak így hosszabb telefonálásnál kedvezményt kapok. Mivel ennek csak előnyét láttam, ezért megrendeltem.

  Január végén felhívom a Matávot és érdeklődöm, hogy mi van már? Megint többszörös telefonszámadogatás kezdődik, aminek végén sikerül elérnem a szerelői bázist. Ahol mély sajnálattal közlik, hogy a készülékek elfogytak és áll az egész ADSL szerelés.

  Kapok egy levelet a Datanettől, amiben leírják, hogy a Matáv leállt a szereléssel, így a késés nem miattuk van és ha valakinek hülyeséget mondanak a Matáv ügyfélszolgálaton, írjuk fel az ügyfélszolgálatos nevét, a hívás időpontját és küldjük el nekik.

  Nekem se kellett több, hívtam az 1212-t. Az elején érthetetlenül elhadarta a nevét a hölgy és miután a vonalellenörzésről érdeklődtem, megkaptam a szokásos választ.Ezután megkérdeztem a nevét, de mikor megmondtam, hogy miért érdekel, nem volt hajlandó elárulni. Pedig feltételeztem ennyi korrektséget - én naiv - , hiszen az nem az ő hibája, ha rosszul van a gépében, így neki nincs is mitől tartania.

  Megint várok és már kezdek belenyugodni, hogy a február ingyenességét is elvesztem és csak még jobban bosszantanak azok a pletykák, miszerint a Matáv az Axelerósokat előreveszi, hogy a Datanet előfizetőket megszívassa és ne tudják kihasználni az első két hónap ingyenességét, amiért nem hozzájuk mentek.

  Modemes internet 30 ezerért

  Februárban kijön a telefonszámla és padlót fogok.Csúcsidőn kívüli internet díjaként 35 ezer forint szerepel, a Bázis díjcsomag helyett már Csevegőt írnak, viszont nincs Mindenkinek csomag. Pánikszerűen hívom az 1212-t. Kiderül, hogy a Csevegő díjcsomag megrendelésével automatikusan törlődik a Mindenkinek díjcsomag és erről az ügynöküknek tájékoztatnia kellett volna. Azt javasolják, írjak számlareklamációt. Részletesen leírom a történteket, miszerint a tájékoztatás hiányossága miatt én abban a hitben interneteztem, hogy a Mindenkinek csomagot használom.

  Nemsokára telefonáltak, hogy megvizsgálták az ügyet, a reklamációm jogosnak bizonyult és korrigálják a számlát. Mivel csak február végén tudtam meg, mi a helyzet, a következő számlát is korrigálják. Hamarosan kijött a korrigált januári számla, azt hittem, ezzel vége. Február végén telefonálnak a Matávtól, hogy jönnének beszerelni a cuccot, vagy csütörtök (febr. 28.) délelőtt 10-12 között vagy csak két hét múlva este. Az első időpontban állapodunk meg.

  Elintézem, hogy otthon tudjak lenni a szent napon. Eljön a csütörtök, várom a szerelőket. Elmúlik 12 is, nem jönnek. Felhívom a szerelői bázist. Készségesen felajánlják, hogy akkor majd egy másik napon jönnek. Ezek azt hiszik, hogy az embernek nincs is más dolga, csak hogy várja őket otthon, hátha méltóztatnak kijönni. Ragaszkodom a mai naphoz. Azt mondják felhívják a szerelőket, hogy hol vannak? Öt perc múlva csöng a telefon. A szerelők mentegetőznek, hogy késnek egy órát, de 1-re itt lesznek. Elmúlik 1 óra, nincsennek sehol, végül 2 órára sikeresen megérkeznek. 15 perc alatt beszerelik a cuccot és mennek.

  Továbbra is alkalmatlan a vonal

  Ekkor megszólalt bennem a kisördög. Felhívtam a Matávot és megint a vonalellenőrzésről érdeklődtem, mosolyogva halgattam a választ, miszerint nem lett jó. Hát, ez baromi érdekes, éppen most szerelték be az ADSL-es dobozokat, úgyhogy nem ártana már update-elni az infókat a Matávnál.

  Megkapom a februári telefonszámlát is, ígéretük ellenére ezt nem korrigálták. Megint felhívom őket, elmagyarázom, mi a helyzet, néhány percig tanakodnak, majd biztosítanak, hogy ezt a számlát is korrigálják, nem kell még egy számlareklamációt küldeni.

  Néha kisebb zökkenőkkel, de működik az ADSL-em és beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Már gondoltam előbb is, hogy leírom vergődésemet, de aztán mégse tettem, mert minél előbb el akartam felejteni ezt a rémálmot. De most amikor a Matáv megsemmisítő csapásra készül az internetes kedvezmények megszüntetésével, felszínre hozta a bennem maradt indulatokat. Minden együttérzésem a modemeseknek.

 • Coine
  #58
  nyugi nem oktattál ki. nem is haraxok, nem történt semmi, ahogy mondani szokták : -Te legyél a legnagyobb problémám ! ;-))
 • ipszilon
  #57
  kezd ez a szöveg hasonlítani egy közös ismerősűnk szövegére, amikor összevesztünk!
  nem akartam senkit sem kioktatni, ha úgy tűnt bocs, csak a saját véleményemet mondtam el, azt a véleményt, amit senki el nem vehet tőlem (kivéve ésszeű ellen érvekkel, de ez már más téma)
 • Coine
  #56
  összevesztünk ? nem
  én tudom az igazságot, nem vehetik el tőllem, ennyi, továbbá már rég nem tartom ezt a forumot arra méltónak, hogy ezen keresztül oktassunk ki embereket, mert semmi értelme, ezen keresztül úgyse értesz meg semmit, csak marad a sablon, és azt mint a papagájok..........
 • ipszilon
  #55
  nem ismerem, csak magamból indulok ki:-)
  viccet félretéve, emiatt ne vesszünk össze! valóban semmi értelme! a gumiszobába vele!
 • Lteebee
  #54
  Y: Az amcsikat, nem csak úgy utálják sokan.

  Ha utána olvasol wilson elnöknek(a nagy pacifistának), láthatod, hogy trianon talán méginkább felróható neki, mint a csigaevőknek.
 • Coine
  #53
  ;-)
 • vizes
  #52
  Olvasd el a mailodat!
 • Coine
  #51
  Gumiszoba ! Gumiszba ! oda vele !
 • Efreet
  #50
  hadd süllyedjen. (én legalábbis törölni nem tudom, csak számüzni a gumiszoba.)
 • Coine
  #49
  ...tök jó, hogy ismered azt a több millió magyart ...
 • Coine
  #48
  tények mi ? simán meg lehet cáfolni mindent, lehet máshogyan is nézni, ezért sincs örök igazság, szal tények sincsenek, ennyit erről, pont.
 • Coine
  #47
  töröljük a topicot, ezért lett létrehozva, Garfield röhöghet a markába, látod Y ezt kellett volna meglátnod az elején, ezért (is) """unszimpi""" a srácz (hú de finom voltam......)
 • Garrett
  #46
  csatlakozom efreethez
 • Efreet
  #45
  (miért nem)
  -utáljuk a politikát (legalábbis ezen a szinten), amikor összeugraszt és ellenséggé tesz jóbarátokat (?)
 • ipszilon
  #44
  ez csak ténymegállapítás! és politikai irányultságtól függetlenül sok magyar így gondolkozik (de, mint mondtam, tisztelet a kivételnek)!
 • Efreet
  #43
  ez is politika... az egész topic az, fogjátok vissza magatokat jó? ne szaladjon el senkivel a ló.
 • ipszilon
  #42
  hát akkor újra kezdem azoknak, akik nem olvasták volna (politika nélkül):
  vegyük sorra:
  -utáljuk a franciákat, Trianon miatt
  -utáljuk az amcsikat, mert...amcsik, meg amúgy is divat
  -utáljuk a romákat, mert cigányok
  -utáljuk az arabokat, különösen szept. 11 óta
  -utáljuk a feketéket, a börük színe miatt
  -utáljuk a románokat, mert oda születtek
  -utáljuk a törököket, Mohács miatt
  -utáljuk az osztrákokat, Habsburgok miatt
  stb!
  a többes szám nem királyi, és nem is hatököri, itt általában beszéltem és vannak kivételek!
  -ja! és vagyunk olyan nacionalisták (ha ezt annak lehet nevezni), hogy nem csak márc. 15-én hordunk kokárdát!
 • Lteebee
  #41
  De ha egyértelműen provokáció, akkor miért kell válaszolni rá?!
 • Coine
  #40
  így van, erre ment Garfield a kezdetek óta és sikerült neki, bizony bizony...
 • ipszilon
  #39
  jó, akkor legyél boldog és bevallom, hogy az utolsó bekezdésben van "némi" politika! bár csak tény megállapítottam!
 • Rincewind
  #38
  Gratula, ezzel a hozzászólással máris elérte a topic indítója, amit szeretett volna.
  Remélem hamarosan törlik a témát, mert semmi keresnivalója itt politikának!
 • Coine
  #36
  csak emlékezzek, hogy erre válaszolnom kell, majd szólj.
 • Coine
  #35
  Attól függ honnan nézzük !
 • Pheel
  #34
  Szerintem a legtöbbünk így van ezzel. Nekem is van arab illetve néger ismerősöm is, mégis le tudok velük ülni egy aztalhoz gond nélkül.
 • Rincewind
  #33
  Én nagyon nem szeretem a cigányokat, mert rengeteget ártottak már nekem. Elég szélsőséges vagyok ebben a dologban, de tény, hogy manapság igyekszem nem általánosítani és meglátni köztük is azt, aki nem söpredék :)
  Szal ilyen szempontból rasszista vagyok, de ma Magyarországon 10 emberből 9 utája a cigányokat és 2 legalább kiírtaná őket :(
  Dakotákon kívül viszont senkivel semmi bajom. Van néger ismerősöm is, meg arabokat is ismerek látásból párat és semmi bajom velük, ahogyan nekik se velem!
 • ipszilon
  #32
  lehet, hogy úgy tűnik, hogy "könnyű prédák" vagyunk, de: 1. nem a mi hibánk, ha nem jutnak el idáig teljességében az események, 2. senki sem tudhatja, hogy igazából mi van a színfalak mögött! még az sem, aki azt hiszi, hogy mindenen átlát! pontosan ez az ember a "könnyű préda"!
 • Pheel
  #31
  Mindenki rasszista valamennyire, max nem vallja be.
 • ipszilon
  #30
  valóban nem érdemes általánosítani, de az igaz, hogy Mo.-n a legtöbb ember rasszista (vagy legalábbis fél az idegenektől)! bevallom én sem vagyok teljesen makulátlan ebben a dologban, vannnak olyan népek, akiket nem annyira szeretek, de megpróbálok velük kapcsolatban sem általánosítani!
  csak egy kis felmérés: te nem vagy rasszista bizonyos népekkel szemben?
  és ez a kérdés mindnekinek szól!
 • Yoghurt
  #29
  Az egész angolszász- európai kultúra egy
  kivénhedt elkorcsosult persprektíva nélküli
  borzadály. Utálom. És M.o. egyika a céltalanabb, embertelenebb helyknek a földön . Asszem 2. a 'ranglistán' az
  öngyilkosságok számában.
 • Pheel
  #28
  Kedves Coine! Azért a világ nem ennyire csúf és kegyetlen.
 • Coine
  #27
  azért illene tisztában lenni 1es dolgokkal, mert ha nincsenek, akkor könnyá prédák lesznek az életben is, mármint úgy értem, hogy nincsenek tisztában az eseményekkel és, h. mi van mögöttük....
 • Coine
  #26
  igen ennyire kiestél, Garfield nem oktalanul másolta be ezt ide.......
 • Coine
  #25
  nem kell általánosítani kedves Y !!!!!
  ezt azért vedd figyelembe....bár mostanában divat szidni a hazát, csatlakozz