41
Avagy hogyan keruljuk ki a particios tabla beolvasasat boot elott?
  • TomBond
    #41
    Sziasztok!

    Van egy 20 Gb-os vinyóm amit a bios 1 GB-nak ismer fel. Régen volt rajta egy vírus. Most újra megpróbáltam particionálni ami nem sikerült. A PartitionMagic 8.05 olyan hibát ír ki rá hogy hibás partíciós tábla. A win nem látja a vinyót csak az eszközkezelőben ahol azt írja hogy az eszköz rendben van.
    Mit tehetnék?
  • Aquli
    #40
    Sziasztok!
    Ha egy winchester particionálása utáni újraindításnál az "Invalid Partition Table" üzenetet kapom, akkor mi lehet a probléma? Hogyan lehetne megoldani? Többször, többféle programmal próbáltam particionálni.
  • Pheel
    #39
    Ligend! Látod én szóltam, hogy nem egyértelmű a logód, de te kötötted az ebet a karóhoz :-PPPP
  • Janus
    #38
    Hali 4c 69.. vagy V.ki!
    Hol lehet jó disk managert DC 952 vagy mást találni?
    Köszi
  • locmik
    #37
    A PMagic szerint az egész 31,48GB és nincs mögötte semmi, viszont a w2k lemezkezelője 37,28nak látja, mintha rendesen működne, holott nem tud rá írni. Jó pár napja ezen töröm a fejem eredménytelenül:( majd talán ma kipróbálom modernebb config mit szól hozzá.
  • Ligend
    #36
    A PartitionMagic az egesz vinyot latja 31.48GB-nak, vagy csak a kerdeses particiot es mogotte van meg szabad hely?

    Igy elsore egyebkent nekem sincs sok otletem, de talan holnap bekattan valami (sosem lehet tudni).
  • locmik
    #34
    Hi
    Sajnos megint előjött a probléma:( már egy hete,hogy a BiOS frisítés +történt, utána remekül működött egészen ma délelőttig, mikoris az utolsó particióra kezdtem pakolgatni. Az első pár 100Mega hibátlanul átment majd jelezte a win, nem tud írni a particióra.. Ekkor megnézem Norton DiscDoctorral ami hibát jelzett, majd PMagiccel ami ismét csak 31,49G nek látja ellenben a w2k lemezkezelőjével ami 37Gnek, írni mégse tud rá:( Abszolut tanácstalan vagyok:( 1 hétig működik utána nem? mi okozhatja? nem nyúltam hozzá semmihez eddig nem is nagyon írtam arra a particiora, voltak rajta dolgok tehát tudott rá írni eddig..
  • Ligend
    #33
    Orommel hallom, hogy minden OK. Szerencsed (is) volt. :-)
  • locmik
    #32
    Hali
    Túlvagyok a BIOS frissítésen. Első indításkor nem észleltem a változást, majd a korábban felrakott de nem aktivált EZ-BIOSt töröltem s reboot után már minden rendben volt, felismerte a teljes hdd-t :) Még újraparticionálni se kellett csak a maradék részt az előttelévőhöz hozzácsapni. Köszönök mindent
  • locmik
    #31
    Köszönöm szépen segítségedet elolvastam az alaplapról írottakat, nagyjából megértettem, s kiválasztottam a régebbihez valót. Már csak a frissítésre kell ügyelnem.Remélem nem lesz probléma és utána simán felismeri wincsimet.
  • Ligend
    #30
    http://www.shuttleonline.com/spec.php3?model=av61

    Itt talaltam BIOS frissitest az alaplaphoz. Nem irtad ugyan, hogy melyik revizio (v1.4 vagy ujabb), de itt mind a kettohoz van update. Sajnos nem emliti a history file a 32GB feletti vinyok tamogatasat, de ha neked regebbi van jelenleg, probald frissiteni.

    Ha ertesz nemetul:
    http://www.spacewalker.com/german/faq/largehdd.htm

    En sajnos nem, csak egy babelfish-t engedtem ra. Abbol arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy tamogatja a 32 giga feletti vinyokat. Nem kell leharapni a fejem, de beidezem a nyers forditast:
    "In the following list some Main boards are specified, which supported a 40GB-Festplatte with appropriate BIOS update:"
    Ebben a listaban pedig benne van az AV61.

    Ha tehat a frissites utan is problema lesz, akkor mashol keresendo a baj.
  • Ligend
    #29
    "magnager" -> "manager"
  • Ligend
    #28
    Leszedtem a programot, de kellett 1 perc mire rajottem hogy DC952-t kell keresni es nem 8DC952-t. :-)

    Ez egy disk magnager progi Quantum vinyokhoz. Otthon majd megnezem, de egyelore nem ertem, hogyan jelentett volna megoldast az eredeti problemamra...
  • locmik
    #27
    Az alaplap Shuttle-Spacewalker AV61(Award Modular BIOS v4.51PGM) a wincsi maxtor 6L040J2.
  • Ligend
    #25
    *Pontosan* milyen vinyod es alaplapod van?
  • locmik
    #24
    Kipróbáltam az EZ Drive-ot de nem jött be:( pontosabban sikeresen feltelepült (nem nagyon szoktam váltogatni a wincsiket így a bootnál még ok), láttam egy particiot 10Gnek, elméletileg maradt még 30G alatti nem particionált rész.
    Furcsaságok +int: az intézőben 10Gnek látott rész, win2k lemezkezelőjében és a PM-ben(javítást is kínált,de nem éltem vele) csak 1,5G, viszont marad 30G üresen:) Ezen program használhatósága számomra itt megbukott. Ha utánaszámolok, remélem jól:), 1,5=10 nagyjából 260Gb-om lenne.Nem rossz:)
    Lehet működne,de ha véletlenül mégis történik valami, szerintem mindent elvesztek vagy mégsem s merjem használni?
    Várok még pár napot hátha visszatérnek elveszett gigáim BIOS frissítés nélkül is:)
  • Ligend
    #23
    Az EZ Drive es hasonlo "megoldasok" rendelkeznek egy nagy hatrannyal - megpedig azzal, hogy ha nem arrol a merevlemezrol boot-olsz amire telepitetted, akkor nem latod annak a tartalmat. Szemely szerint en ezt nagyon kellemetlennek talalom, de ha nincs mas megoldas, akkor meg mindig jobb, mint a jelenlegi helyzet.

    Oszinten szolva arra nem nagyon van hirtelen otletem, hogy eddig miert ment "jol", de valami magyarazata csak van...
  • locmik
    #22
    Felkutattam az alaplap BIOS frissítéseit s igazad volt:) tényleg a 32Gb-s lba címzési határ lehet a megoldás. Már csak az érdekelne, miért nem jelentkezett ez a probléma eddig? Kb 1 hónapja vettem, egyből felismerte 37G-ként, engedte a particionálást, formatálást... Számomra felfoghatatlan mi történhetett épp most amitől rájött nem képes kezelni ekkora merevlemezt.
    Megoldás lehet esetleg BiOS frissítés helyett az EZ Drive? Már csak pár évet kell kibírnia s összegyűjtök egy modernebb gépre elegendőt:)
  • locmik
    #21
    Semmihez se nyúltam hozzá, nem frissítettem.A BIOS Award Modular BIOS v4.51PGM, még 99-es korban vele megeggyező Shutle alaplappal.Nem hinném,hogy ezzel lenne probléma,eddig is rendesen felismerte. A táblázatban 38xxx szerepel most is.Ha jól tudom, akkor se lenne gond ha nem ismerné fel, mert a win mindenképpen tudja kezelni a nagyobb lemezeket is.Azért utánanézek a frissítéseknek lehet ezzel meg is oldódik a probléma.Bár eddig bad sectorokat, számomra láthatatlan particiot, hibás particios táblát véltek okozóként ismerőseim.
  • Ligend
    #20
    Ahogy Pheel is irta, a gond valoszinuleg az alaplap BIOS-aban keresendo. Mint regen 512MB-nal, kesobb 8.4GB-nal, itt 32GB-nal van ismet egy cimzesi hatar (lassan a kovetkezot is elerjuk/elertuk, ami 128GB). Ha markas alaplapod van, vagy viszonylag uj kiadasu, kis szerencsevel lesz hozza frissitett BIOS ami athidalja a problemat.
  • Pheel
    #19
    Alaplap? Esetleg nem frissítettél BIOSt?
  • Ligend
    #17
    Ugy ertelmezem, hogy a volume label zagyvasag bizonyos particiokon, ezert az fdisk-kel nem tudod torolni (mi bekeri a kotetcimket megerosites gyanant). Meg lehet probalkozni a PowerQuest PartitionMagic-kel, bar neha tobb kart okoz, mint hasznot. :-) Masik javaslat a diskedit hasznalata, de ott komolyan tudni kell, mit es hol talalsz, mert egyes adatok atirasa konnyen kellemetlen helyzetbe hozhat.
  • Pheel
    #15
    Egy progit keress, ami nem kéri a partíció nevét. :)
  • Efreet
    #14
    ez igen. szép munka volt, gratz hozzá :)
  • Pheel
    #12
    Bazzeg, ez tényleg nem semmi kis megoldás. Lehet ezért jár mindenki hozzád adatot menteni :)))))))
    Gratulálok!
  • Ligend
    #11
    Ezt a megoldast termeszetesen en is ismerem, de a problema az volt, hogy ha a kerdeses merevlemez a rendszerben volt, akkor nem allt fel a rendszer. Igy fdisk-et sem tudtam futtatni...

    Jojjon akkor a "megoldas". Hamarabb is gondolhattam volna arra, hogy az MBR-ben talalhato betoltoprogramok ertelemszeruen ugy olvasodnak fel, hogy eloszor az elso vinyorol, utana a masodikrol es igy tovabb. Tehat ha pl. a primary master MBR-je beolvasodott (es vegrehajtodott, csak azutan jon a primary slave. Mint irtam is, az elso vinyomrol elindult a BootMagic, de hibat jelzett es leallt (amikor a hibas MBR-t beolvasta a masikrol). A dolog kulcsa az, hogy az elso MBR-bol kell torolni a masodik MBR-t. :-) Jol hangzik, ugye? Adott tehat az INT 13h, annak a 03h szolgaltatasa, ami szektor(ok) irasa. Egy aprocska programra van szukseg amit el kell helyezni az elso MBR-ben, igy annak lefutasa a masodik MBR torleset eredmenyezi. Ezek utan mar elindul a rendszer, csak a kitorolt particios tablat kell kezzel helyreallitani.

    A dolog szepsege az, hogy ez az egyszerubbik megoldas, es mondanom sem kell, hogy termeszetembol adodoan elbonyolitok mindent, es a nehezebb utat jarom be.

    A masik modszer talan valamivel elegansabb, de ketsegkivul tobb vele a macera es veszelyesebb is. Sok alaplap BIOS-a tartalmaz egy modult, nev szerint a ChipAway Antivirus szoftvert. Ez arra hivatott, hogy meg az elso MBR beolvasasa elott ellenorzest hajtson vegre azon, es virus erzekelese eseten megtegye a szukseges lepeseket. Ennek a lehetosegnek meg soha az eletben nem lattam hasznat (illetve most eloszor), igy mar korabban is foglalkoztam a "lecserelesevel". Egy aprocska kis ROM-ot irtam, ami eddig csak annyira volt jo, hogy lassam kepes vagyok-e megcsinalni (igy mindossze egy "Hello world!" sztringet irt ki. :-). Most lattam ennek hasznat, ugyanis az INT 13h ebbol is meghivhato a masodik merevlemez elso szektorara... A szep az az egeszben, hogy BIOS setup-bol ki-be kapcsolhato.

    Bocs, ha megint hosszu voltam, de gondoltam leirom, hatha tanul belole valaki.
  • Ligend
    #10
    Azota mar biztos vagyok benne, ugyanis sikeresen megoldodott a problema. :-)
  • Efreet
    #8
    nem lehetsz biztos benne, hogy nem hardveres (is) a hiba.
  • Ligend
    #7
    Egy gondolat erejeig meg visszaterve...

    Ha fizikailag lenne serult a lemez, es az eletem (vagy tobb havi egyelore meg nem letezo fizetesem) mulna rajta, akkor termeszetesen nem haboznek hozzajuk fordulni.
  • Efreet
    #6
    ha milliókat veszthet az adatok elvesztésével, akkor áldoz ennyit. Európa egyetlen profi, és a világ 3 legjobb adatmentöiröl van szó, 3-4 felülírást leszednek égési sérült vinyókról.. 120-150ezer forint meg egy cégnek, akinek nincs meg a múlt heti mentése...
    mindenesetre én nem tudok olyan programról vagy hardverröl ami vinyóra tudna írni boot elött... a Nortonék régi Diskedit progija tud, dehát bebootolni nem tudsz :(
  • Ligend
    #5
    Annyira azert nem potolhatatlanok az adatok, hogy ennyire koltseges megoldashoz folyamodjak. Ahogy az arlistat neztem a Kurt Kft. oldalan, eleg borsosak.

    http://www.kurt.hu/arak/adat.htm

    Ebbol ugy vettem ki, hogy csak a felmeres (szakvelemeny) kerulne 40e Ft-ba, es az esetelg 90%-aban 50e-380e-ig kell az adatmentesert fizetni, fuggoen a problema nehezsegetol. Legyunk optimistak, es ne surgessuk a dolgot (van surgossegi felar) - 40e a szakvelemeny, es mondjuk 50e a mentes. Eddig 90e, es ez meg netto ar... Tudom, az adat rendkivul ertekes dolog, a szakertelem szinten. Mindenesetre kotve hiszem, hogy aki a vinyot a kezembe nyomta, hajlando lenne ennyi penzt aldozni az egeszre. Talan a tizedet. :-\
  • Efreet
    #4
    nem tudom miért gondoltad poénnak. ha fontos adatok vannak rajta, akkor érdemesebb szakértö kezébe adni, mielött valami helyrehozhatatlant okoz vele valaki...
  • Ligend
    #3
    Koszonom, en is szoktam ilyesmivel poenkodni. :-)

    Komolyra forditva a szot: valami olyasmire gondoltam, hogy alacsony szinten kellene valahogy kinullazni az elso fizikai szektort. Hogy ezt a boot elott hogyan lehetne megtenni, vagy ha hot swap-pel kerul be, akkor megvalosithato-e, azt meg nem tudom...
  • Efreet
    #2
    ha sok pénzt érnek ezek az adatok, akkor Kürt kft. ök bármiröl vállalnak adatmentést, és szépen kiírnak neked mindent cd-kre a vinyóról. marha drágák, de ha kell, kell.
    www.kurt.hu
  • Ligend
    #1
    Adva van egy merevlemez, ami ha a gepben van, a rendszer nem boot-ol fel. Amennyire tudom, reszletezem a problemat, akinek barmilyen otlete van a megoldast illetoen, kerem segitsen.

    A merevlemez egy irodai gepben van, teli fontos es potolhatatlan doksikkal. Felmerult az atszervezes igenye, igy elo lett szedve egy Partition Magic... Ez inditaskor valami hibat jelzett a particios tablaban, es felkinalta a javitas lehetoseget. Ez szepen el is lett fogadva, es ekkor kezdodtek a gondok. Innentol kezdve a gep rendszere nem volt hajlando elindulni, bar semmifajta hibauzenetet nem adott.

    Itt kapcsolodtam be a kepbe, ekkor adtak a kezembe a vinyot, hatha tudok vele valamit kezdeni. Eloszor azt hittem, hogy elparticionaltak, es egy egyszeru recovery-rol lesz szo, de sajnos ugy nez ki tevedtem. Betettem a sajat gepembe, es inditottam volna a sajat rendszeremet, ha a bootmanager-em nem sipolt volna hogy nincs eleg memoria az indulasahoz, szabaditsak fel ennyit es ennyit. Az ominozus vinyo led-je szepen folyamatosan vilagit (ellenben semmi zaj nem hallatszik), bar nem tunik ugy, mintha dolgozna. Hmm... Erdekes. Boot-oltam a masik vinyomrol, amin csak egy Win98 van. Itt termeszetesen semmi hibat nem irt, egyszeruen csak a korabban is tapasztalt led kiakadas volt az egyetlen szembeotlo dolog, amellett hogy nem indul a rendszer.

    Megprobalkoztam meg egy dologgal, ami lehet hogy nem veszelytelen, de mar tobbszor sikeresen hasznaltuk. A hot-swap-rol van szo. WinXP szepen felboot-ol a 30 gigas vinyo nelkul, secondary IDE part tiltasa az eszkozvezerlobol, vinyo be (kapcsolos rack-kel), a seek utan a vezerlo engedelyezese. Nos, ez eddig gyonyoruen ment, a vezerlo ujboli feleledese utan szepen megjelent a rakapcsolt vinyo (esetleg vinyok). Most azonban az eszkozkezelo gyakorlatilag megszunt valaszolni, termeszetesen a mar tapasztalt aktivitas jelzo led allando egese mellett.

    Vegso elkeseredesemben a 30 gigasrol inditottam volna a rendszert, lesz ami lesz. Egy kihalt (kiolt?) LILO maradvanyai jelentek meg, semmifele rendszer nem indult el, a szokasos tunetek jelentek meg.

    Elkepzelesem a kovetkezo:
    A PartitioMagic a "javitas" folyaman valami olyan anomaliat idezett elo a masterboot rekordban, amitol nem er veget a program, a vezerles nala marad (pl. egy vegtelen ciklus, vagy elszurt stack pointer). Mivel minden rendszerinditaskor beolvasodik az osszes merevlemez masterboot rekordja (igy terjednek pl. az ezt fertozo virusok is), ez azt eredmenyezi, hogy amig a mostani adatok vannak az MBR-ben, nem fog elindulni a rendszer. :-\

    Mit lehet ilyen esetben tenni?