12
SCSI vs. RAID
  • S3TC
    Köszönöm szépen midenkinek a jó tanácsokat, akkor valószínű a RAID mellett fogok dönteni.
  • Mathias
    "de az elérési ideje ahogy adatátvitelben kétszereződik, az úgy elérési ideje nem feleződik ?" Ahogy mondod, hiszen ha keresvalamit a vinyó akkor az elérési idő számit, ami a jobb fajta IDE winyóknál 8.5ms, az SCSInél szerintem ez gyorsabb. Egyébként többen irták mennyi az IDE winyók átviteli sebessége, de szerintem Pheel jár közel az értékekhez, de szerintem az IDE-nél kicsi túloz talán a 70-80MB/s reálisabb.
  • Laalee
    az autopalya 130 az auto ut 110 km/h :)

ez kit izgat ha 1ik et se tudod elerni. az hogy a csatolo max sebessege mennyi, 1 winyo eseten tok lenyegtelen, 2 vinyonal meg külön portra rakva mar megint mindegy :) megneznem azt a vinyot ami random write ban kipresel akar 33MB ot magabol.
  • Pheel
    Szekvenciális műveleteknél majdnem 2x gyorsabb, mintha egy vinyóról szednéd. Más műveleteknél nem éri el ezt a sebességet, de SOKKAL gyorsabb, mint 1 vinyó.
  • Pheel
    1 db 10000rpm-es SCSI vinyó sosem viszi ki a 160 MB/sec-et (talán 60 MB/s), viszon a 2 IDE 7200-es RAID 0-ban kivisz 80-90 MB/sec-et, ha jó napja van.
  • S3TC
    "Hmmm köszi már is sokat segítettetek, akkor még annyit kérdeznék, hogy mint kiderült a RAID gyorsabb, de az elérési ideje ahogy adatátvitelben kétszereződik, az úgy elérési ideje nem feleződik ?" .............bent maradt egy másik név :))))
  • Borg
    Ultra160(+) SCSI = 160MB/s
    ATA/100 < 100MB/s (néha eléri azért)

Szóval már ha csak 2es RAID sort épitesz IDE UltraDMA 5 cuccokbol azzal majdnem 2x majdnem 100MB/s-ot érhetsz el tehát valamivel kevesebb mint 200MB/s.

A RAIDes megoldás tehát gyorsabb valamivel mint az U160 SCSI, az, hogy árban melyik éri meg neked jobban azt döntsd el.

SCSI cucc akkor éri meg, ha nagy terhelésű szervert akarsz épiteni, ugyanis az logikai egységenként 256 parancsot dolgoz fel egyszerre, igy ki tudja számolni az optimális seek algoritmust pl a kérések közül, elérve ezzel a legkisebb elérési idöt, és a legnagyobb átviteli sebességet. Ezzel szemben az ATA csak 1 kérést fogad egyszerre, és hajt végre.
  • Mathias
    Hát ez nehéz kérdés mivlel a SCSI-nek gyorsabb az elérési ideje(tehét ha megnyitsz vele valamit), a RAID-nél viszont lehet(nem biztos) hogy gyorsabb a másolás.Viszont a SCSI kevésbé terheli a gépet.Én SCSI-t vennék a helyedben.
  • S3TC
    Nem, a SCSI nem szerepelne RAID-ben - az már túl drága lenne :)) - , a RAID-et csak IDE felületen használnám, feltehetőleg két 60 GB-os IBM-et. Kéne, hogy gyors legyen - vid-dig. meg ilyesmi - de kellene a nagy hely is. Na most SCSI estében a sebesség megvan, de a nagy hely az már elég húzós pénzeket igényelne, ezért gondoltam IDE-s RAID 0-ra, mert így lenne nagy hely és két 7200-as így kérdés, hogy felérne-e egy 10.000-es U160-as SCSI -val ?
  • Pheel
    A SCSI rendszerek ebben a felsorolásban ugye nincsennek RAIDben? Jó lenne még tudni, hogy a RAID 0-ás rendszerek (amik feltételezhetően IDE-sek) hány vinyós arrayt alkotnak...
  • S3TC
    Kérdésem lenne, hogy melyik gyorsabb. Az egyszerűség kedvéért, vegyük azt, hogy a vezérlő kártyák ideálisak, nem befolyásoló tényezők, csupán egy 4-es rangsort kérnék : SCSI 10.000rpm ; SCSI 15.000rpm ; 0-RAID 5400rpm ; 0-RAID 7200rpm . Aki tud írjon már címet, ahol van esetleg ilyen teszt. Kössz.