41390
ATI vs Nvidia

***** Tesztek 1 *****
Tesztek 2 *****
Tesztek 3 *****
Tesztek 4 *****
Tesztek 5 *****
Tesztek 6 *****
  • MerlinW
    Örülök, hogy kivetted a lényeget az írásból:)
    Nem mintha a Steam ~30 milliós tábora lefedné a milliárdos PC felhasználótábort.
  • Solten
    Steam statisztikaja nem reprezentativ, ergo semmit nem er. Mellesleg az Intel az IGP vackaival a piacvezeto eleg magasan... :)
  • rumkola
    nembaj, ő a többe tartozik
  • Ams
    "mióta több embernek van Radeonja, mint NV"

Steam szerint nvidia van több. LINK
  • MerlinW
    Penumbra NGD-t használt (Newton Game Dynamics), nem PhysX-et. Főleg hogy multiplatform volt (én pl Linuxon játszottam végig, ahol ugye egyébként sincs physx) Sosem használták úgy hogy fontos része legyen egy játéknak.
    Ahogy lent is írtam nem tehetik meg, magukkal csesznének ki.

A másik, hogy Physx egy relatív elavult dolog. Ott az OpenCL amit minden kártya támogat, a HAVOK ami a mai napig a legelterjedtebb, valamint a PhysX-nek is ott van a nyílt APEX változata. Egy szó, mi száz CUDA az Nvidia egyik legnagyobb stratégiai melléfogása volt.
  • Inquisitor
    Mondom elég baj a fejlesztők hozásállása Volt pár bátor játék, ami támogatta vagy valamelyik fizikai szabványt, vagy sajátja volt, és fontos eleme volt a játékmenetnek (Pl. Penumbra), ezek pedig jók voltak. De ha a "nagyok" nem támogatják pl. a folyadék szimulációt, vagy a ruha/textúra fizikát, akkor tök mindegy PhysX vagy valamelyik másik fizikai motort használják szarul. :(
  • DarkSector
    Sőt továbbmegyek, kérdezni sem kell, megnézed a játékok gépigényét.

Itt elég a Metro 2033-at, az a legnagyobb teljesítményt igénylő dx11-es játék, és veszel egy VGA-t ami az ajánlott gépigénynél van írva, és értelemszerűen a többi is fog menni majd.
  • DarkSector
    ha maxot akarod, mindegyik felsoroltban, akkor 4850/GTX460.

amúgy meg ez nem aszerint van hogy milyen régi egy játék, attól hogy régebbi még gépzabáló lehet.

DX11-nél meg 5850 legalább. (Metro 2033, AVP) GTX460 meg ugyanugy az tud dx11-et és szépen tudja.
  • Jakuza001
    Metro 2033 ???? :DDDD
    öhhhh alig megy rendes sebeseggel a legmodernebb kartyakon, nem hogy a gt240-el.
  • Optimus Prime
    Csak hogy engem nem a legújabb játékok izgatnak, hanem pár régebbi - ami megvan vagy ami még nincs. Mint a Riddick, Mirror's Edge, Monday Night Combat, AVP, Frontlines. Ezek nem mennek maxon. Ami még érdekel erősebb játék a The Force Unleashed, Metro 2033 (bár ez demó alapján most is elmegy), Mafia II.
  • MerlinW
    Sosem fogják a fejlesztők komolyabb dologra használni a fizikszet, hiszen akkor elesnek a vásárlók nagy részétől főleg, mióta több embernek van Radeonja, mint NV. Ha a Physx-et úgy használnák ahogy kellene, egyszerűen még annyi játékot sem tudnának eladni mint most. Itt bukik meg az egész fiziksz téma.
  • arty
    szerintem ez a kártya fizixel nem fogja tudni élvezhető sebességgel futtatni a játékokat... ahoz valami komolyabb nvidia kéne

a gt240 = 9600gt. szerintem még gyűjts hozzá picit és vegyél egy 5750et. fizix nem lesz vele, de a játékok legalább élvezhetően futnak majd :) gt240el is elmegy pár régebbi, de mai játékokhoz már igencsak kevés tud lenni
  • Inquisitor
    OFF: PhysX nem volt parasztvakítás, a parasztvakítás az volt amire a T. fejlesztők használták. Nem csak több particle effekthez (füst, szikra, köd, láng) volt kitalálva. Más kérdés, hogy a deicalt hW-val buktak. Tudtad, hogy volt A.i. kártya is? Na az se most fog elterjedni.
  • Optimus Prime
    Én is erre gondoltam: hogy nem biztos csak mert gyorsabb jobb, elvégre a gyártástechnológia jobb és az új fejlesztések, amit tud. A másik kérdésem az lenne, hogy memóriából mennyi a célszerű? Olvastam, hogy lehet egy kártyán egy lassabb típusú 1 GB, de attól egy 320MB-os gyorsabb.
    Egyébként Steamen fent vagy a baráti listámon, majd itt zavarlak még a többi kérdésemmel. ^^
  • MerlinW
    Létezik, de ez nem jelent semmit. Nem attól lesz gyors egy eszköz, hogy magas órajelen jár. Physx pedig egy hatalmas parasztvakítás, butaság bedőlni neki.
  • Optimus Prime
    Nekem megér. :) De ahogy nézem még a jobb modelek is épphogy túllépik a mostani VGA-m paramétereit. A saját EXPERTool szoftvere szerint - Memory clock: 1800 MHz, Shader clock 1440 MHz, Core clock 625 MHz, létezik?
  • [HUN]FaTaL
    Bizony, ezt írtam. :)
  • MerlinW
    Jó lesz az. Ha pedig kísérletezni szeretnél azt is húzhatod kényelmesen. A mai alaplapokon dualBIOS van, tehát ha valamit elszúrsz, akkor sincs gond, visszaállítja automatikusan az alapértékeket a másodlagos BIOS-ból.
  • Madi92
    Közben proci gond is megoldódott! Találtam egy ilyet: Q9550 - Intel® Core™2 Quad Processor Q9550 (12M Cache, 2.83 GHz, 1333 MHz FSB)
    Azt mondják ez nagyon jó proci, és hát 4 magos is.. Húzáshoz meg nem értek, szóval inkább nem nyúlkálnék bele!

A vga meg 6870 lesz, ez fér a keretbe!
  • MerlinW
    Hmm az viszont sok. Emlékeim szerint 1,25 bőven elég neki 3,6-on. Célszerű tuning után miden auto értéket manuálisan beállítani a default értékekre, így nem birizgálja őket önállóan.
  • [HUN]FaTaL
    Fura mert 100mhz az alap, bár alatta is jó ezekszerint, felé nem mehet úgy értettem. :)

A procifeszt nekem meg a régi lapom a legkisebb emelésre is 1.4V-ra tette :D
  • MerlinW
    8400-et 90Mhz-es PCIE-en használtam 3 évig és nem volt gond. Persze, ha instabil a rendszer, akkor emelni kell.
  • [HUN]FaTaL
    "(3,6Ghz-en minden további nélkül megy, csak FSB-t kell emelni 400-ra"

Meg a PCIE-t fixálni 100ra és valami értelmes feszültséget beállítani, mert az auto túlfeszel. :)
  • MerlinW
    Hátööö igen. Mondjuk ha tekersz rajta (3,6Ghz-en minden további nélkül megy, csak FSB-t kell emelni 400-ra), akkor ellehetsz vele egy darabig, lévén a játékok többsége VGA-ra könyököl és nem CPU-ra.
  • MerlinW
    Ha a fiziksz megér neked annyit, hogy drágábban veszel egy 15-20%-al lassabb kártyát, akkor vegyél 240-et. A döntés a tied:)
  • Madi92
    Köszi szépen, még átgondolom anyagi helyzetem, aztán döntök:D Amúgy jól sejtem hogy bármelyik kártya lesz is az Ati-tól, a procim kevés lesz hozzá?:\
  • Jakuza001
    Ha 45 ezred van egy uj 6870 VGA-ra inkabb gyujts szerintem, meg hozza kb 5-6k forintot es vegyel egy 2GB-s 6950-t. 1GB-s 6950-t lattam mar 50 ezer alatt es meg ezzel a memoria merettel is kenterbe veri barmelyik 6870-t.
    A GTX285 szerintem felejtos.
  • Madi92
    Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni! Le szeretném cserélni a 4870-et és két kártya között vívódok! Az egyik egy Gtx 285 1Gb 35-ért havertól használtan garival, stb! A másik pedig egy Ati 6870 1Gb, ezt újonnan olyan 45-ért tudnám megszerezni. Avagy bár csak említés ként még gondoltam lehetne egy 5870 is, de ezt már olyan 55-60-ért tudnám szerezni! Kérdésem így leginkább az első 2 vga-ra vonatkozik, a kérdés pedig egyszerű melyik éri meg jobban szerintetek? Dx11 annyira nem fontos, bár lehet haladni kéne a korral:D

Köszi előre is!:)
  • Optimus Prime
    Féltem, hogy valami hasonló tényeket kapok. :) Azért elég jó a GT 240? DX11 nem számít, mert még így is XP-s vagyok. De pl. a PhysX-es cuccok mennek vele simán? Mondjuk a Darkest of Days és a Mirror's Edge van nekem. Meg, ami engem izgat, hogy aránylag csendes modelek vannak belőle?
  • arty
    a gt240 akár 20%-al is lasabb, miközben nem igazán olcsóbb... (ddr5 ramost szabad csak venni gt240ből, ha játszanál is)
  • MerlinW
    5670 gyorsabb, mint a 240, DX11-es, hűvösebb, kevesebbet fogyaszt.
  • Optimus Prime
    Ilyen olcsó kártyák is jók? Bár én nVidia párti vagyok, 10 éve csak olyan kártyát veszek. A GT 240 jó egy 8600 GT helyére? Mert ahogy az nVidia oldalán néztem a 360-as már extra szendvics méretű, amit az alaplapom elrendezése nem igen írna. :S
  • Jagodits
    Köszönöm a gyors segítséget egyébként a tápom CODEGEN nem egy bika de akkor ezt az 5670 et megfontolom :)
  • arty
    5670! hidd el megéri azt a kis pluszt, amennyivel túllóg az ára a 12-14ezres kereten!
  • Solten
    #36022: 5670
  • MerlinW
    Találtam még olcsóbban:)
  • gurubefree
    Ja adja magat .... egy turorudi dragabb 250huf-nal szerintem :)Arrol nem is beszelve hogy joval gyorsabb az 5670.
  • MerlinW
    No, variáltam még kicsit:)
  • gurubefree
    nem hinnem ..... a HD4670 sem olcsobb. Ez jobb valasztas.
  • MerlinW
    Sapphire ATi Radeon HD5670 512Mb 14 875 Ft
    Sapphire ATi Radeon HD4670 1Gb - 15 250 Ft
    Sapphire ATi Radeon HD6450 1Gb - 11 250 Ft
    Sapphire ATi Radeon HD4650 1Gb - 10 750 Ft