18917
Radeonok
Kártyák összehasonlitása: #3207/#4321-ben!
  • MiQ
    Mindegy. A bios nem változhat. Elüldöd? Elõre is köszi!
  • Crazyn
    OK. De a FlashRadeon-nal van kiszedve, a másikkal még nem tudtam.
  • MiQ
    A rendszer összteljesítményét kell nézni, egy picit hozzáad az AGP, egy picit a DDR ram, stb.

Nem lebecsülendõ a 8x AGP, mert a prohardveres cikkben egy Xabre videokártyával mértek. A next gen. kártyák adat éhsége, ennek legalább a 2x-es, ha nem több. Így pedig van létjogosultsága az új csatolófelületnek.
  • MiQ
    Persze!!!!! Elfelejtettem, hogy neked egy újabb kártyád van. Nem is fog menni azzal a biosszal, amit itt sokan használnak. Hasonlóval szívtam én is az elején. Leszedtem a netrõl az elsõ generációs R8500 biost, miután beleírtam a kártyába, fel sem ált a gép.
    Elküldenéd nekem az eredeti bios-odat, csak hogy megkukkantsam?
  • Crazyn
    De nekem nem natur kártyám van. Ki a franc tudja megmondani, hogy milyen? Annyi biztos csak, hogy built by ATI és 250/275.
  • MiQ
    Sajnálom! Te vagy az elsõ akinek nem jött be.
  • Crazyn
    Mind1. A gyárilag benne lévő jobb, mert az nem emeli a textúrák színvilágát. Amit te küldtél, azzal sem tudom feljebb húzni, + az még színes pöttyökkel rakja tele a képet. (3dmark2001se-ben a dragotic elég érdekesen nézett ki, az autósban pedig elnyúltak a dolgok). De azért köszi.
  • MiQ
    Crazyn! Itt a válasz a kérdésedre.

Execite:
    flashrom -s 0 old_bios.rom
    command.
    View bios info with:
    RadClk old_bios.rom
    command.
    If displayed information is correct, and it has "Core clocking" and "Memory clocking" lines, set the desired frequencies with:
    RadClk old_bios.rom 285 265 new_bios.rom
    command. In this example core clock is set to 285, and memory to 265. Or reboot to Windows and edit your bios with RadEdit.
    Flash your new bios with:
    flashrom -p 0 old_bios.rom r
    command. It will restart automatically.
  • MiQ
    A prohardveren volt egy teszt, az alapján 5-8 FPS-t. Persze a driverek itt is kiforratlanok, mint az R9700-on
  • Borg
    majd a tapasztalat megmutatja, egyelöre senki nem tudhatja...
  • Borg
    Csak hogy a 9700-as (R300 VPU - visual processing unit) legfőbb erényeit soroljam:

- displacement mapping (truform n-patchel együtt akár!)
    - 128bit-es lebegőpontos színmélység (érdemes screenshotokat nézni tomshardveren, gyögyörű mire képes! (szerintem NFS6HP2-ből vannak a képek!))
    - Teljes DX9 támogatás (nem csak matrox féle féligmeddig)
    - VideoShader az alacsony minöségű videók feljavitására hardveresen
    - Immár trilinear filtering + AF + 4xFSAA kombináció is szarráveri a geforce4ti4600at..
    - 400+400+165Mhz RAMDACok
    - 8xAGP, 512bit memória interface, egészen 256MB ramig

Here are a few numbers for those of you who can't wait. The 3DMark2001SE score of GeForce4 Ti4600 was 11,400, while Radeon 9700, with its young driver, scored 14,000. Once 4x FSAA and 8x anisotropic filtering was used, the scores changed quite significantly. GeForce4 Ti4600 was able to get a mere 4500 points, while Radeon 9700 scored 10,000 points, thus, more than twice the points of the competitor from NVIDIA.

TomsHardware, aki köztudottan Nvidiás, tehát az ATI pontjaira nyugodtan tegyetek rá még 1500at:)

Másrészt csak prototipus kártyával, és alpha driverekkel ment a teszt, szerintem a véglegesben megint több lesz jóval..

Asszem az idézetből is egyértelműen látszik, hogy:
    - bye bye Nvidia
    - stommiaza matrox?
  • MiQ
    Bele olvasgattatok a RADEON 9700 tesztekbe?
    Hmmm, kéne nekem egy ilyen kártya. Remélem elõbb-utóbb lesz.
    Max szólok az asszonynak, hogy nem megyünk nyaralni
  • MiQ
    A haverom GF4TI4200-án 4 ns ramok vannak, mindeféle hûtés, meg fesz emelés nélkül hibamentesen megy 600 MHz-n.
    Persze ehhez szerencse is kell.
  • vrob98
    275 a hivatalos.
    300-350 kozott lehet huzni oket szerencsetol, fesztol es hutestol fuggoen
  • Vidam
    275 korul
  • MiQ
    Hehe akkor 1 tized ns-el gyorsabb lett azóta !
    Asszem -s kapcsolóval, de ezt inkább otthon megnézem, addig ne próbáld ki.

Az arctic silvert még nem rendeltem meg, még nincs mit felragasztani
  • Crazyn
    Ezt már #1061-nél megbeszéltük, de amúgy 3.2ns.
    Kimenteni bioszt melyik paraméterrel kell?
    Amúgy az Arctic Silver ragacs amit rendeltél megérkezett? Milyen?
  • MiQ
    Hány ns-es ramok vannak rajta?
  • MiQ
    Lehet hogy azért van textúra hiba, mert a ramnak kevés a fesz, de ez nem biztos.
  • MiQ
    ... természetesen csak dos-ból flashsselünk ...

flashrom -p 0 xxx.rom
  • Crazyn
    MiQ: megpróbáltam a FlashRadeon-nal, és színes textúrahibák keletkeztek, ezért gyorsan visszaraktam a régi bioszom. Azért nem a Flashrom-mal csináltam, mert azt nem tudom kezelni. Elindítom és az kiírja a paraméterek utolsó oldalát, de az elejét nem tudom elkapni. Valaki magyarázza már el nekem, hogy hogyan kell azzal amit küldtél.
  • MiQ
    Ez egy „veszett”jó akció volt
  • MiQ
    Hi!
    Ha van egy pci-s vid.kártyád, és a sys.bios-ban a búúútolásnál beállítottad az init display firstöt PCI-re, akkor baj esetén bebúúútolsz PCI-s vid.kártyesszal DOS-ba, oszt megint nekimész.
    Én is így csináltam (persze nekem akkor még kikellett válogatnom a biosok közül a jót. Ezt kaptátok meg TI.
  • Borg
    fúrsz egy kis lyukat az egyik sarkába, aztán a kulcstartódra akasztod:)
  • Crazyn
    MiQ: ha esetleg beírás közben valamit elcsesznék, mi a teendő? Vissza lehet vhogy csinálni?
  • MiQ
    Aki kérte, annak elküldtem a biost és az íróproggit.

Akinek még szüksége lenne rá, az pedig megtalálja az

ftp.supergamez.hu/upload/ATI útvonalon.

Jó retail gyártást
  • Vidam
    Sziasztok sracok!

Leginkabb uj Radeon vasarloknak szeretnek segiteni!

Most teszteltem par Radeont. Korabban PM-om volt, es eleg negativ emlekeim voltak. Leginkabb az, hogy konnyen instabilla valhat (relaitve konnyen, mivel en parszor biost csereltem benne, biosbol tunningoltam stb...az eredmeny: Advanced Pixel Shadernel szinte mindig kifagyott!) Szoval elegge szkeptikusan alltam a kerdeshez. GigaByte, PM, es Club kartyakat nezegettem eddig.

PM: no comment atlagos kartya, szep kep stb. Gyenge teljesitmeny, holott 250-en megy. (a tobbi LE kartyahoz viszonyitva!)

GigaByte: csunya a doboza. Kuul teljesitmeny, de realtive magas ar, nehezen beszerezheto. A jo teljesitmeny pedig kb 1-2 %-ot jelent, tehat mindennapi felhasznalas teren gyakorlatilag semmit.

Club: Ennek kurva szep a doboza!! A forgalmazo elarulta, hogy az ATI kivonul az EU piacrol, es a Club-ot (is) bizta meg az EU piac ellatasaval, ATI tervek, ellenorzes mellett RADEON kartyak gyartasaval. A dobozon is latszik, hogy eros az ATI rokonsag. Ja, es ebbol van VIVO is!!! Az arak teren pedig verhetetlen! pl. 8500 LE 30000+afa korul van, a 8500 LE VIVO pedig 38000+afa kornyeken.

Szoval sracok, aki mostanaban Radeonon gondolkodik, nyugodtan valassza a Clubot! Nem csak a polcon fog szepen mutatni a doboza, de a teljesítmenye is "khirraj"

Ja, es azert az uber Radeonra meg varnunk kell. A 9000 az a 7500 helyet akarja atvenni ha jol emlekszem. de tok mindegy, mert 30000-ert mar azert siman megeri!
    Ja, 3,6 Hynx van rajtuk, a PRO-n pedig 3.5 Etrontech. Szoval tunningolni is lehet. Azt is lemertem...hat mit mondjak, az, hogy 300, vagy 275...sebesseg szempontjaobl majdnem tok mindegy! Ok kb 5 FPS sel gyorsabb lesz, de ez is aranyosan valtozik! Szal ahol elkelne az az 5 fps, ott mar csak 2-3 lesz belole, azt meg nyugodtan a hajadra kenheted.

Na remelem segithettem!

Udv,

Lethal
  • vrob98
    Nagyon fontos hogy a 275-ost kell belesutni. Sokan, koztuk en is azzal szivtuk meg, hogy a 275os biost radedittel 250re visszaveve irtuk be, vagy eleve csak 250est es ezekkel ugynugy nem megy jobban a memoria!!! Csak ha a 275ost valtozatlanul beleirod akkor lesz jo!
  • netrunner
    Azt nagyon megköszönném. :)
  • MiQ
    Csinálok egy csomagot, amibe benne van a retail ATI bios, és az író proggi is, aztán küldöm minden igénylõnek.
  • netrunner
    Szarur :((

Szóval a helyzet a következő. Még nemrégiben leszedtem egy kis programcsomagot, amiben volt sok radeon bios image file, meg programocska. Mivel a flashbios nevű progi csak felsorolta az 418946 paraméterét, így azzal inkább nem szarakodtam. A start2 neű progit futtattam le ami szépen menüvezérelten kalauzolt a flassaléshez. Mivel nem volt eredeti dos -os bootfloppym ezért a winfos millenum indítócd-jét használtam (nem tudom ez számít -e).
    Először elmentettem az eredeti biosomat (a vége 4-104). Majd megpróbáltam felírni azt amit MIQ átküldött (i8550p). Namármost az "írás" kb. 0,0001 mp -t vett igénybe (nem tudom ez normális -e) Néhány felirat villámgyorsan lepergett a szemem előtt, mejd közölte hogy újraindíthatom a gépet. Újraindítottam, és az ég világon semmi változás nem történt. Minden ugyan az maradt (a bios azonosító is).
    Ezután fogtam és újra megpróbáltam. Ezúttal már az egyik mellékelt biost használva. Ügyeltem rá, hogy ugyan az az azonosító jelű legyen (a vége 2-103 (Improved Retail 8500 PAL.. gondolom ezt jelzi az I8500p jelzés)). Ezúttal kicsit tövább szöszmörgött (de nem sokkal), majd megint mondta, hoyg indítsam újra.
    Újraindítom, és az a fura helyzet állt elő, hogy bár a bios szám megváltozott (a vége 2-103 lett, amit vártam) Azonban a frekvencia semmit nem változott (maradt 250/250). Ha fehúztam 275/275 -re úgy fagyott mint azt eddig is tette, ha idáig húztam. Próbáltam a drivert is újrainstallálni, de semmi.
    Tehát végül is semmi érdemleges változás nem történt. Nem tudjátok mi lehet a baj (vagy mit rontottam el)?
  • mad mind
    MiQ eltudnád nekem is küldeni a biost?
    Köszi.
  • Borg
    na ennyit azért nem ér meg nekem, hogy kihozzak +10-15Mhz-et a coreból..
  • Bilux
    Már hogyne vóna más megoldás acetonos cérna azzal szedd le azzal biztonságos! Bár időigényes!
    Egyébként én már sokkártyáról levakartam úgy alanature ! Telkártya maj 1 csavhúzó és lent is van! Nem kell félni max lessz egy kulcstartód! :)
  • Crazyn
    MiQ: nekem is eltudnád küldeni a biost meg a progit, amivel be lehet égetni?

netrunner: hogy sikerült a művelet?
  • Crazyn
    Akkor marad a hűtős.
  • Anee
    más megoldás nincs.-)
  • Crazyn
    Kössz.
  • Anee
    Zacskóba kell betenni nem úgy nature:-)Úgy nem át meg semminek
  • Borg
    Lángvágó? Egy precíz kisbalta?