13
SB AWE 64 saplerate gondok 45 kHz felett
  • pointer4
    #13
    Milyen célhardver az ? :) (volt)
  • Schwarz
    #12
    mennyire döglött ez a topik? :-)

    van nékem 2 AWE 64-em :-) nemeladó.....
    szóval az egyik egy célhardverben lesz, és meg kéne egy kicsit tuningolni méretügyileg azt az 512K DRAMot 28Megára :-) .xm stb. lejátszás céljából
    venni nem akarok, mert ahol található még mindig aranyárban adják, beérném egy bővítöcsatlakozó bekötéssel is :-)))

    szóval akinek van némi bekötési rajza ne tartsa vissza magát... :-))
  • Tika
    #11
    A mai napon rajottem meg valamire:
    Mar csak ugy viccbol elovettem jo oreg Xing lejatszot, es nicsak... itt OK a hang. Nos a Xing 3.0 -as lejatszora jellemzo hogy 11k vagy 22k vagy 44k tamogat de 48k nem. Nekem termeszetesen mindig 44k-ra volt alitva. Igy talan a 48k-t a WaveMapperon keresztul 44k-ra konvertalja es ezert szol jo. Mondjuk az MPEG-1-es lejatszasa meglenne oldva. De milegyen a MPEG-2 es az AVI formatumokkal??? DivX es satobbi??? Sajnos a Windows Media Player tokeletessen megfelelne a lejetszasra, csak ahogy az elejen emlitettem ott az a bizonyos problema. Sajnos a WinMediaPlayer DirectSoundon keresztul kuldi a hangot es az csak 8bit-8kHz-re konvertalja. Ez rettentoen suslogos vacak hangminoseg. Probaljatok mar segiteni. Koszi.
  • mainruler
    #10
  • cSuwwi
    #9
    Ennyire azért nem értek a kártyák lelki világához, hogy mi micsoda benne, de jól szól és ez a lényeg!

    Sajnos tényleg így van (én is így tudtam), hogy a 64-es volt az utolsó normális hangkártya, ami még DOS alatt is megfelelően támogatott volt!

    A Live! Windows alatt nagyon jó, csak halk, de erre ott van az erősítő. Jó hogy van benne, az a sok effekt, meg miegymás, de nemigazán tudom őket használni... :(

    Szóval :)

    AWE64 Rulez FOREVER!!
  • mainruler
    #8
    Jajj! Majd' elfelejtettem:

    AWE64 Rulez FOREVER!!

  • mainruler
    #7
    Nem hagyott nyugodni ez a DirectSound dolog, ezért utánanéztem a Creative honlapján, s nekem volt igazam:

    Microsoft DirectSound: No
    Microsoft DirectSound 3D & Derivatives: No

    Valószínű csak szoftveresen támogatja, hardveresen nem, mást nem tudok elképzelni, mindenesetre most már biztos, hogy ez a problémád forrása.
  • mainruler
    #6
    "Az AWE 64 speaker kimenetére DIRECT van rákötve 2 db 25W-os PASSZÍV hangfalam, és max hangerőn megrezegteti a duplaüveget az ablakomban :)"
    Naná, mert hát az AWE64 volt az utolsó Creative kártya, amibe "built-in" erősítőt építettek, konkrétan egy RMS 4W-os amplifier-t. Az AWE64 óta teljesen leálltak vele, a nyekenyóka SB128-ban már híre-hamva se volt s "természetesen" azóta sem.
    Minél inkább belegobdolok, annál inkább nem értem a Creative-ot, hogy miért kellett teljesen elvetni az AWE64 ágat és kellett visszatérni a tisztán SB16-os csökevényekhez (jójó, tudom, hogy az AWE64 magja is az volt, de hát milyen hullámtáblával és milyen extra-szolgáltatásokkal a kártyán! Az nívó volt, egy minőségi szint, erre azt kidobták a szemétbe és jöhetett az ultrafos SB128, majd azt követően a Live!-ok, melyekre rá kellett volna írni szerintem: Warning! Warning! DOS USE IS FORBIDDEN! NO DOS!..., már elnézést) ?!
    Nem baj, igaz, hogy használni már nem tudom a gépben, de megválni se fogok tőle soha. Már be is szereztem mellé egy elegáns piros NYÁK-os GUS-t, meg valamilyen Crystal-t és most a falamat fogják díszíteni, természetesen az AWE64-el a közepén.
  • mainruler
    #5
    Nos, látszólag támogatja a DirectSound-ot, hisz ha nem tenné, nem tudnál egyetlen Diablo 1-nél ifjabb játékkal se játszani. Kicsit pontatlanul fogalmaztam, valószínűleg azért, mert magam sem értem teljesen a problémát, vagyis hogy csak részben támogatja vagy mi, ugyanis tesztprogiknál kaptam azt az üzenetet: DirectSound not supported.
    Ennek ellenére megy a hang az újabb gamékkal is, tehát csak arra tudok gondolni, hogy a DirectX-ben van néhány olyan funkció, amit szegény Ó (AWE...:D) nem tud lekezelni. Talán pont a 48KHz-et... ;)
  • cSuwwi
    #4
    Ilyen problémám még nekem sem volt, pedig a gépemben 2 hangkártya is van. Egy AWE64 és egy SB Live! Value. DVD nézés közben még nem volt probléma, egyikkel kártya hangjával sem.

    Csak azt sajnálom, hogy a Live kimeneti teljesítménye erősítő nélkül elég harmatos. Ha teszemazt rádugom direkt a fülest (ami ugyebár passzív) és feltekerem max.-ra a potit és a gépen is beállítom maxra a hangerőt, akkor elég gyéren muzsikál, ráadásul DOS alatt nemigazán lehet beállítani a játékokhoz :(

    Ellentétben az AWE64 szerintem nagyon jó. Én szinte mindenhez ezt használom. Az AWE 64 speaker kimenetére DIRECT van rákötve 2 db 25W-os PASSZÍV hangfalam, és max hangerőn megrezegteti a duplaüveget az ablakomban :) Komoly! Már évek óta használom így, de nem mutatja annak jelét, hogy le akarna égni. Ráadásul DOS alatt is űberfasza :)

    Vagyiscsak osztom az előttem szóló véleményét:

    AWE64 Rulez FOREVER!!
  • Tika
    #3
    Koszi a szep szavakat.
    Egyet ertek. Eszembe nincs megvalni ezektol a coccoktol (meg van egy ISA Fast F60 Video Capture Boardom is ami full 25fps 768x576 S-VHS quality-t bir). Sajna ha belegondolok hogy majd valamikor upgrade, nagyor roszzul nez ki a dolog. ISA-rol csak almodhatok es az uj PCI Fast AV Master vagy Miro DC30 $550 dollarba kerul meg az uj Audigy Platinum $270 -be. Rosz belegondolni is.
    Amit montal hogy nemtamogatja a DirectSound -ot abban bisztos vagy? En nemalitanam. Minden ami DirectSound -os tokeletessen megy rajta. Csak a 48kHz sample rateval vannak gondok. Es azokat akarnam valahogy megoldani. Ha valaki tud valamit segitsetek.
  • mainruler
    #2
    Először is gratula, hogy még mindig kitartasz mellette, bárcsak nálam is így állna a helyzet, de sajna az i815-ös alaplapokon már sajna nincs ISA slot. Mindennél jobb MIDI-t produkált, a DOS-os játékokról már nem is beszélve, a mostani Live! 5.1-em egy nevetséges szar DOS-ban, nem tudom, miért nem lehetett az AWE64 idevágó részét implementálni a gagyi SB16 rész helyett a Live!-ba...na mindegy.
    A problémádhoz azt hiszem nem nagyon tudok hozzászólni, én játszottam már le DivX-es és sima MPEG file-okat is AWE64-el és semmi problémám nem volt vele. Viszont azt nem nagyon értem, hogyan tudtál te a DirectSound-dal bütykölni AWE64-et haználva, lévén, hogy ez a típus nem is DirectSound kompatibilis......ööö, HOPPÁ! Lehet, hogy ez a baj?! :)
    Máskülönben csak találgatni tudok, remélem sikerül megoldanod a dolgot, nehogy lecseréld má', hallod-e?

    AWE64 Rulez FOREVER!!
  • Tika
    #1
    Sziasztok!
    Most en kerem a segitsegeteket. Ugyanis van egy problema ami mar hoszabb ideje zavar. Nekem van egy Creative Sound Blaster AWE 64 Gold hangkartyam (annak idejen 4000 siling volt). Ez kb. ugy lehet elkepzelni mint a SB Live! Player vs SB Live Platinum. Na igen azota mar valtoztattak a kemiai oszetetelen. Akkor olyan dimenziokban mozgot a Creative hogy sima AWE 64 vs AWE 64 Gold. Na most a problemara terve:
    Ahogy ismerjuk ezek a kartyak max. 45kHz -ig mukodtek. 45 kHz -en felul (tehat 48 kHz -et) mar hardwerilag nemtamogattak a 44.1 kHz tokeletessen megy rajta. Na most a problema az, hogy ha egy olyan DivX vagy MPEG filmet jatszok le amelynek a hangja 48kHz (pl. DVD-rol konvertalva) akkor elkepesztoen csunyan szol. O elvegez egy bizonyos "downsample"-t es ugy jatsza le. No de ez a downsample 8bit/8kHz, ezt nemlehet halgatni. En ugyanis regebben dolgozok hangal es hang SW-vel. Peldaul a Cool Edit -ben vagy a Winamp -ban be lehet alitani a sound device-t. Harom megoldas lehetseges.
    1. Megy a hang hardwerilag egyenessen a kartya portjara (itt 220h). It max. 45 kHz -ig mehet a samplerate. 45 kHz -en felul nemhajlando lejatszani es kiirja hogy nemtamogatott formatum.
    2. Bealitom hogy a Wave Mapperon keresztul menjen a hang. Itt lejatszik meg 96 kHz -et is (a maximumot nemprobaltam). Ami 45k -ig van azt 1:1 jatsza le, es ami 45k felett van azt realtime konvertalja le (nemtom menyire), es jol szol. Nem tokeletes tiszta, de lehet halgatni (mondjuk a botfuluek eszre se veszik a konvertalast).
    3. Bealitom hogy DirectSound -on keresztul menjen a hang. Itt 45k -ig 1:1 szol tokeletesen problema nelkul. De ha 45k -on felul van a samplerate akkor konvertalja le (nemtom menyire), de ugy ahogy az elejen leirtam. Ugy szol mintha 8 bit/8 kHz lenne, es ez piszok csunyan hangzik.

    Nos a filmeket en klaszikus Windows Media Playerrel szokom lejetszani (6-os vagy 7-es, lenyegtelen) es ebben nincs a fent emlitett lehetoseg bealitani a hangot. O automatikussan a DirectSound-ra iranyitsa a hangot es ugy is szol ha 45 kHz-en felul van a szamplerate. Kerlek segitsetek ha van ezzel valami tapasztalotok. Esetleg hogy lehet bealitani hogy nekonvertaljon 8bit/8kHz -re hanem legalabb 16bit/22kHz -el is megelekszem. Vagy hogy lehet atiranyitani a hangot a Win Systembe hogy ne a DorectSound -ra, hanem a Wave Mapperra menjen? Szamitok valami segitseggel. Elore is koszonom.