17
  • sanya_
    #17
    lehet hogy nemsokára elfelejthetjük a szilikon alapú chip-eket azt megváltozik minden, ti + itt gépeltek egész délelőtt :)
    Egyébként a forumokból többet tanul az ember mint a cikkekből. Éljenek a hozzértő forumlakók. :)
  • Zerg
    #15
    Na en pont erre celoztam. Bar lehet, hogy en is huélyeseget irtam, mint mar irtam is nem igazan ertek ehhez, csak feluletesen.
  • Zerg
    #13
    AI koszonom a valaszod, de ez az optimizalgatosdi picit fura nekem. Na mindegy, elhiszem hogy igy van. Viszont a Hammer csalad tokeletesen fogja (es gyorsan is) futtatni a 32 bites alkalmazasokat. 1 Ev muléva debutal es az arelorrejelzesek szerint bizony otthoni felhasznalasra is szanjak (na jo nem a 8 processzoros Hamereket, de a kissebbeket igen :) ). Addig meg a mostani Athlonoknak kell versenyezni a P4-gyel, ami talan menni is fog. Utanna azaz 2003-tol miert ne lehetne a K8-asokat felhozni, mint a P4 (nem is kicsi) konkurensei. Azt azert senki ne varja, hogy az AMD a seggen fog ulni, es zokogni, hogy most mi lesz...
    Termeszetesen, ha a K7-es mar a veget jarna, akkor biztos, hogy a K8 fogja ot felvaltani.
    Bar nem akartam belefutni ilyen okfejtesbe (amibe talan nincs is igazam), de egyaltalan nem fura dolog a K8-ast emlegetni, mint az AMD jovo nagy home CPU-ja... Ebbol kifojolag pedig igenis van mire alapozni a jovobe vetettt optimizmusunkat.

    Az, hogy mennyire magasra huzhato a P4 orajele, azt nem ismerem, de ha olyan jol huzhato lenne, akkor nem hagytak volna az Intelnel, hogy az AMD ismet a nyakukra jojjon.
    Meg egy aprosag. A holeadasi problemat hogy fogjak megoldani majd a P4 eseteben? Mert meg a 0,13 mikronra torteno valtassal is ugy 3 GHz kornyeken ismet 70-80W kornyeken fog jarni a P4 holeadasa, es akkor hol vagyunk meg a 10 GHz-tol, vagy akar csak az 5 GHz-tol...
    Ha jol tudom a mai 2GHz-s P4-ek is nehezen huzhatok pont a melegedesi problemaik miatt, ezen segiteni fog a 0,13 mikronra torteno valtas, de 3 GHz kornyeken ujra ua. holeadassal szamolhatunk...

    Udv:
    Zerg
  • Zerg
    #10
    Hali!
    En nem ertek a skalazhatosaghoz, de egy dolgot furcsalok. Ugye azt irjak itt nehanyan, hogy az Athlon a skalazhatosag vegen van, es az Intel meg akar 10 GHz-ig lehet skalazni.
    Na szoval: Ha jol tudom a teljesitmeny novelesenek egyik felso korlata a disszipalando ho. Ha ez igy van akkor a kovetkezon erdemes elgondolkodni. Kb. hasonlo mennyisegu hot kell egy 2GHz P4-tol el vinni, mint egy XP2000+ -tol (sot a tesztek szerint tobbet kell a P4-tol disszipalni) Akkor hogyan lehet novelni a P4 orajelet, es ha lehet, akkor hogy-hogy nem lehet novelni az Athlon orajelet??? Igen itt johet az elso lepes az orajel novleseben: csokkentsuk le a csikszeleseget. Lasd P4 Northwood, de az AMD-nel is itt kozeleg a Thuoregbred. Mindket gyartonal 0,18 -> 0,13 mikronos valtast jelent. Valoszinuleg a jelnlegi MHz-homersekletarany mindket gyartonal ugyanolyan mertekben fog valtoznoi. Akkor miert lenne tovabb novelheto a P4 orajele?! Ezt en tenyleg nem ertem (remelem nem szegyen). Aki ert ehez az legyen oly kedves es irja mar le!
    Ja igen, ha megis tovabb huzhato lesz, akkor annak a P4-nek hamarosan a Hammer csaladdal kell majd versenyeznie...
    Csak meg 1 aprosag. Valoszinuleg semelyik mai alaplapot nem fogjuk tudni sokaig hasznalni, mivel a csikszelesseg csokkenese bizony a core feszultseg csokkenesevel jar majd egyutt. Az alaplapokban, a core fesz allithatosagaban viszont eleg kicsi lefele a limit. Azaz nem valoszinu, hogy kepes lesz a legtobb alaplap megfeloen kicsi core fesz produkalasara. Ha meg alaplapot kell cserlni, akkor meg miert ne vegyek majd az akkori procikhoz megfelo lapot. Pl Hammer-hez valot?
    Addig meg jo lesz nekem az EPoX 8KHA+ egy kis XP1600+ -al... :)

    Zerg
  • Lt. Stinger
    #7
    Félj AMD! A Northwood közeleg (már látom a kanyarban)! :)
    A "skálázhatóság" kérdésében valóban ez a helyzet, az Athlon architektúra már teljesen a képességei határán van, a csíkszélesség csökkentése sem segít már sokat ezen a tényen (lásd: a Thorougbredről azt állította az AMD, hogy csak az órajel növeléséből fakadóan lesz nagyobb a sebessége).
    A tokozás S 423 & S 478 pedig azért volt, mert:
    Az Intel amikor gyorsan kiböfögte a PIV-et, melléköhögte a Socket 423-as tokozást, és meggondolatlan volt, (már ha lehet ilyet állítani) mert amint a későbbi teszteléseik során kiderült, ez az eljárás 2 Ghz-nél magasabb órajelű chipek használata során csütörtököt mond. Ezért csinálták meg a Socket 478-at. Ez sokat bír, úgyhogy bőven elég lesz addig, amíg be nem vezetik az új gyártási módszert (0,09 mikron), sőt még azután is egy jó ideig.
    Na.
  • Bekomman
    #6
    Az Intel többször is hangoztatta a közelmúltban, hogy míg az AMD az Athlon architektúrát már nem igen skálázhatja tovább, addig az Intel a Pentium 4 esetében akár a 10 GHz-es frekvenciáig is elmehet.
    Kit érdekel? Azt biztos nem aki most vesz gépet és arra ébred hogy jobbak az AMD prockók. Ezt mondja a piaci elemzőknek rájuk lehet hogy nagyobb hatással lesz mint a mezei vásárlókra.
  • fotel
    #5
    Vagy szarul rakjátok össze a gépeket - comments?

  • Tomcat.no1
    #1
    Szutyok Intel mindig azt hangoztatja, hogy milyen jól skálázható a P4 az Athlonnal szemben... Hát szerintem ez tök hülyeség mert az 0.13u technologia meg a Hammer sorozat is kitünően skálázható lesz valamint ugyana azon a fekin többet nyújt teljesítményben. Arról nem is beszélve, hogy ha egy mai P4 -es alaplapba egy akár csak 5Ghz-es P4 CPU-t bala akar majd rakni az ember akkor az biztos nem fog menni és kell menni venni egy új alaplapot. (bizonyiték erre hogy most már a 2. P4 -es lap is kijött a CPU foglalt méretének változása miatt!)