22
-
#22 igazad van, télleg skylab, csak már kicsit álmos voltam, meg sok ideje géeltem. az, hogy az itaniumot lehordják, az zermészetes, mert el kell ismerni, hogy abban a szegmensben, ahová készül 1 nagy kalap szar. de hát ahogy gondolod... a McKinlyről még jóformén semmit sem lehet tudni, (több végrehajtóegység... miután az is 7pecsétes titok, hogy mennyi van az itaniumban...) csak annyit tudni, hogy 200 Mhz DDR busza lesz, de az is meosztott és em lessz proc-proc kapu. és az ia64 sajátosságaiból adódóan nem is valószínű, hogy a későbbiekben lesz ilyen újítás. na mind1, a lényeg csak az, hogy oda, ahová a McKinly készül, oda nem elég 1 bődületesen erős proci, ott a multiprocesszing is sokat számít. nem szokás 16procisnál kisebb szervereket vásárolni arrafelé... és hiába gyorsabb 1 McKinly egyenként az összes többinél, meglehet, hogy nyolcasával már bőven alulmarad... pl. ott van az US3. nem osztott busszal műxik. 8 procinak van 4 busza. max. a poci nem 1 erőmű, de ha van belőle 8 1 szerverben, és azt fürtözik, máris sokkal jobb. bár ebben bennevan az is, hogy a solarist a multiprocessing oprendszerek példájaként emlegetik, olyan jó...és ez tény. meg majd jön az USIIIi, ami nem sok újítást fog nyújtani az ŰUS3hiz képest(ma jó, azért gyorsabb lesz) de egyenként nem fogja tudni felvenni a versenyt azu alpha EV6osokkal sem... pedig azok már nem mai csirkék. de mivel lesz közvetlen proc-proc híd, már sokkal jobban fog menni a multiproc. mint az alháknak(az ev6os buszt azért gondolom mindenki ismeri ilyen szempontból) majd azok már az ev7estől fognak kikapni, de nagyon... ott is lesznek 128bit proc-proc buszok, minden procinbak lesz 5 darab ebből, és ezen kívűl socket 1300valamennyi foglalatuk lesz... hogy ez minek kell, azt nem tudom kitalálni, de nekem valahogy valamit sejtet, hogy nem véletlenül van rajta 2*annyi tű, mint az EV6oson... hehe... majd beszerzek 1et otthonra openGL rendererrel quakelni:D:D:D -
#20 ha valaki akar még okos dolgokat olvasni olvassa el ezt a fórumot:
klikk ide -
#19 dehogy is!
már vagy 2 éve ezt használom mindenhol...
csak itt nem nagyon szoktam fórumozni, az utóbbi 4 hétben szoktam csak rá.
és amikor ezt a nevet választootam, az nem azért volt, mert 1 ósdi űrállomás nevét vettem fel, hanem azért, mert:
1 a mir a Miracle(előző nickem) rövidítése
2 a mir nem 1 ócska űrbázis, mind a mai napig annak az "ócska űrbázisnak" köszönhetjük a világűrrel kapcsolatos információink nagyrészét, és az IIS is a mir alapján épült... szal ha nincs mit, akkor gondolom egyértelmű, nincs iis sem, meg semmi szar sem odafent... esetleg a scylab, mert USA annál többet nem tudott megtervezni... ennyi
mir -
Bekomman #18 Azonnal változtass nevet!! -
Bekomman #17 Gondoltam ha vitatkozni akarsz belekötök a leírt szöveged hosszába, de értelmesnek találtam úgyhogy: hogyjutottál arra az elhatározásra hogy egy ócsdi, halott űrállomás nevét választod! :/
Legalább legyél Alpha :\
-
#16 na valaki pls... nem szeretem, ha nincs kivel vitatkozni -
#15 :) -
#10 a 64bites intel procik már 2001 májusban megjelntek, csak alég szarok, alig vesznek belőle. majd talán a következő generációból, ami jövőre jön(talán) de az intel ezeket a procikat 2005 előtt semmiképp sem szeretné az otthoni gépekbe bevezetni. bár ez ,ár csak azért is fura, mert a 2008ig jelző intel roadmap szeriont még nincs is otthoni célra fejlesztett ia64 procijuk... na mindf1.
az intelnek az volt az alapgondolata, amikor elkezdte ezt a platformot fejleszteni 1994ben, hogy az ANMD csak másol. és ez akkor igaz is volt. mert azt tudni kell, hiogy ezek a procik nem kifejezetten nevezhetők a mai megoldásokkal kompatibilisnek, mert valami félelmetesen lassúak. tehát az volt a terve, hogy a P4 után elhanyagolja az otthoni gépeket, nem nagyon fejleszt, majd 2005ben már ad ki ilyen prcikat is, amiknek jóval nagyobb a teljesítménye, mint a már több éves P4eseké és mindenki venni fog olyat, annak ellenére, hogy akkor minden programot újra meg kell vásárolni, és minden programozónak portolnia kell a programját(ami igazi kínszenvedés:D) tehát az intel arra épített, hogy az AMD másol, és majdcsinálnak ia64 procit... na de akkor az AMD erősen odavágott az intelnek, először a K7essel, ami ugye eléggé rendesen übereli a pentium cuccokat(mivel az intelnek már csak összesen 2 új x86 procimagja lesz, és mind a 2 p4es) ez nem is valószínű, hogy megváltozik. de ezt még le tudta nyelni, ha ló nincs, jó szamár is, akkor is ottlesznek az ia64 processzorok, amik mejd helyreteszik az amd-t...na ekkor jöt az AMD második, sokkal erősebb pofonja: x86-64 azaz a mostani X86 processzorokkal teljesen kompatibilis processzor, 64bites memóriacímzéssel, és félelmetes teljesítménnyel. mind 32, mind 64biten. és akkor a még sokkal sokkal nagyobb pofon ezek a processzorok 1/3 akkora sziliciumra férnek, mint az itaniumok(majd ha megjelennek) és 1/10 annyira, mint a McKinlyk, és pofátlanul magas órajelen (2 Ghz) indulnak (a McKinly csak 1.2 GHZről) illetve mint már mondottam, teljesen kompatibilisek lesznek a mai processzorokkal, integrált memóraivezáérlővel, 6.4 Gbites FSBvel... tehát nyugodtan mondjuk ki, nem véletlen ezeknek a processzroknak a 4400 induló teljesítményjelzője... hehe. tehát ezekkel a procikkal(konkurens nélkül) az otthoni szegmensben az AMD 2 év múlva alternatíva nélkül marad. 2005ben jön(ha jön) az ia64 otthoni proci, csak akkor egyszerűen nem lesz rá igény. lesz olyan processzor, ami képes lesz 64biten üzemelni, megfelelő teljesítményt nyújtani, (még talán többet is az ia64 prociknál). a HAMMERek olcsók, olcsó memóriával, és gyorsak. azonkívül amilyen szoftver csak létezik, az meglesz alá, és ASMben rendkívül könnyen programozható. régi szoftverek is qurvajól futnak, nem kell újat venni... tehát nem valószínű, hogy az intel be fogja nyomni az ia64 procikat az otthonainkba.
na akkor most nézzük a vállalati szegmenst, azaza többprocesszoros nagyteljkesítményű rendszereket.
mint tudjuk, azintel gyárt olyan csipsetet, ami képes 8 darab P3 xeon proci fogadására is. de a nagy helyzet az, hogy ha 4 db szerver egyenként 2-2 darab p3 xeon procival fürtözünk, jóval gyorsabb gépet kapunk az eredeti 8procis változtnál. és olcsóbbat is. na akkor ennek az oka: az osztott FSB. erz annyit tesz, hogyha van 1 processzorunk annak van 1 rendszerbusza, amivel csatlakozik a géphez, és ha van 8 darab processzorunk, akkor mind a 8 processzor ugyan azt a rendszerbuszt használja, tehát ugyanazon a memóriasávszélességen, ugyanazon a ugyanazon az IOsávsz. osztozik a 8 processzor. ez finoman szólva is alkalmatlanná tesz a P3 processzorokat a 2nél több processzoros szerverben történő alkalmazásra... (ezért építik a sok sok (sok sok > 2) prosesszoros intel alapú szervereket 2processzoros szerverek fürtözésével) na akkor most jön a probléma: az itanium procik, a McKinly procik és azösszes IA64 proci osztott rendszerbusszal lesz megáldva, tehát marad az "egy szerverbe 2 procinál soha többet" szabáj. és akkor hol az AMD előnye? mivel az amd az alpha ev6os rendszerbuszt használja, így ha 4 darab K7est kapcsolunk össze, akkor 4 külön FSB lesz, azaz minden procinak 1-1. tehát ha a memóriacsatolót kibővítik akkor nem jár memóriasávszélességvesztéssel. bár ez már nem fog megtörténni a K7eseknél. ellenben a K8as erre is rátesz 1 lapáttal, az AMD télleg olyat talált ki, amilyet eddig még senki sem... mind az X darab processzornak saját memóriavezérlője van,(X <= 8) ezért a memóriasávszélesség egyenesen arányos a processzorok számával(az, hogy 128bites, az már csak hab a tortán) tehát még 8processzoros szervereket is lehet belőle építeni!!! és ezek a processzokok, 6.4 Gbites sávszélességű vonalakkal vannak összekötve, (nmindegyikn processzor 3 másikkal).tehát el kell ismerni, hogy ezzel a megoldással, még ha SledgeHAMMER alapból lassabb is lenne, mint az ia64es Mckinly, egy 8processzoros szerverben, sokkal sokkal jobb lesz használni(mert ugye nem kell fürtözni, amivel eléggé jelentékeny teljesítményveszteség megtakarírható) tehát többprocesszoros szerverekben a MyKinly nem lesz az elenfele. ez a jeéen pillanatban így látszik, várjuk a végleges processzorokat, és a végleges teszteket!!! -
#9 Mindig kiderül, hogy az intelfanatikusak milliomosak is... -
#8 Gabest - serverekbe, nem neked - nagyker áruk állítólag (sg-n volt) 2000 - 5000 dollárig terjed.
-
Gabest #7 Mintha valahol azt olvastam volna, hogy jövőre jönnek az új 64-bites intel procik. Kiváncsi vagyok mennyire sikerül majd teret nyerniük, és hogy lesz-e az amd-nek ott is válasza rá. -
#5 Egyetértek Shaman-nal! Amúgy AMD Rulez+ ;) -
SATAN #3 AMD RULEZ