12
  • shabba
    A kenwood 72x-es nem töri a lemezt mert fizikailag csak 8x sebességen üzemel, ezért olyan csendes is. De a multi-beam techonológiának köszönhetően 9 db lézer van benne, szember a hagyományos 1db-al, így párhuzamosan 9 "sávot" olvas egyszerre. Ezért a 72x-es sebesség tényleg 72x-es mert a fizikai 8x-os sebesség a lemez egész felületén tartható. Persze ez lineáris olvasásnál lesz optimális, randomnál kvázi csak egy 8x-os olvasó, de ezzel nem sokkal marad el a többi ötvenX-szeresek mellett. És a legújabb hírek szerint ezt a technológiát akarják használni a DVD-knél is. Ja és vedd hozzá hogy ez egy nagyon régi techonógia, és a kenwood drive sem mai gyerek. Az akkori időkben a 8x-os sebesség tartása az egész lemezen volt a maximum amit el tudtak érni, ma meg már a 16x-os(lásd Plexi CD író 16x), sőt ez a drive már a 20x-ost is tudja. Ilyen sebesség mellett már öt lézer is elég a 100x-os speedhez. Szóval lesz fejlődés de hogy mire azt nem tudom. A kenwoodnál az volt a koncepció hogy nagy sebességú, de csendes CD-t készítsenek. DVD-nél viszont a nagyságrendel nagyobb adatmennyiség talán indokolhatja a technológia bevezetését.
  • shabba
    Ez az új drive már 20x-al tud végig egész lemezt írni, a felett már zónázottan ír. Ilyen lesz az új Plexi is. Nekem is Plexi 161040A van és én is meg vagyok vele elégedve, 5 perc alatt az is megsüt egy lemezt. Nekem az elég.
  • I.C.ram
    kb 2 perc akkor 650-700 mb leirasa :))