35
IDE vagy SCSI
  • serve
    #35
    Hi!

    Valakit érdekelnek scsi hdd-k ?
    36 , 73 GB 10 000 , 15 000 fordulattal.
    IBM vannak 80 pinesek is. Kb a bolti ár felért.
    Érdeklődni [email protected]
  • Taranov
    #34
    Hello!

    Egy kérdést szeretnék feltenni:
    Egy szervert akarok venni, amit webhostingolásra használnék, és ugye ilyen célra SCSI-t szoktak használni általában, de ez nagyon megdobja az árát.
    Arra lennék kíváncsi, hogy mennyivel kevésbé biztonságos (adatvesztés, elszállás) szempontjából a SATA RAID, illetve mennyivel kisebb az élettartama egy SCSI vinyóénál?

    Köszi a segítséget előre is:

    Taranov
  • dikki*yysw
    #33
    Hm. Bepastolom ide is. Régi frankó topic :)

    Szóval van OLCSÓN egy ST318418N-em.

    A vinyó alján van egy IC, amely szinte már az olvashatatlanságig fekete, de mégis everything seems to be in order.

    Egy Tekram 390U-W/F vagy milyen kártyával, és egy Adaptech AHA-2940 -el próbáltam. Mindkettő kártya 4340 MB-nak ismeri. Mélyformáztuk is, jumpereket pakolgattuk, de 4340. Megformáztam FAT32-nek, másoltam rá filmet, visszanéztem, hibátlan. Volt ext3 is, most töröltem partíciót.

    Matrica-átragasztásról elvileg szó sem lehet, hiszen mint ST318418N, azaz a Seagate honlapja szerint 18.6 gb-os vinyót azonosítja minden bios, os, és program. Még ujjlenyomat sem volt a vinyón eddig, szal nem hiszem cserélték volna mechanikát (bár ki tudja).

    Van erre valami tipp? Nem egy szokványos eset, persze miért is lenne egyszerű az élet...

    Most a J2 jumpersor első, és utolsó során van jumper. Manual szerint első jumper: "TP to bus" utolsó jumper: "Term enable". Kéne állítani?

    Az, hogy melegszik mint a disznó meg majd arra kényszerít, hogy berakjak alá-fölé ventiket, mert így fél óra után tűzforró.

    Szal ha van valami nem SCSI, csak Seagate specifikus dolog amiről nem tudok, akkor az infó tudója avasson be plz.

    thx,
    dikki

  • Laalee
    #32
    ha volt, akkor fel kell keresni egy pc bontot ott lehet hogy van :)
  • TheZsenyka
    #31
    Mármint azzal nem mész semmire hogy volt.
  • TheZsenyka
    #30
    Sajna mostanában nem... volt, de ezzel semmire sem mész...
  • Long_Gun
    #29
    Nem láttál ott véletlenül 50-68 átalakítót?
  • TheZsenyka
    #28
    Ez a XIII. kerületben van a Csángó utcában én ott veszem.
  • TheZsenyka
    #27
    www.alphasonic.hu
  • Lteebee
    #26
    Nekem kéne gy ilyen sca-normál adapter.

    Hol találok?
  • Pheel
    #25
    :--DDDDDDDD
  • TheZsenyka
    #24
    Jó, mindenesetre elnézést kérek az előbbi hírtelen beszólásomért, végül is mindenkivel előfordul hogy valamilyen területen tájékozatlan. Mittomén.
  • TheZsenyka
    #23
    Ha belső SCSI csatlakozásról van szó, akkor három féle létezik:

    -50 tűs, klasszikusan összetévesztik az IDE-vel (ami 40 tűs)
    -68 tűs, wide scsi csatlakozó
    -80 pines wide scsi SCA csatlakozó. Az SCA csatlakozóval szerelt winyók jellegzetessége hogy nincsen klasszikus tápcsatlakozójuk hanem az SCA csatlakozón keresztül kapják a tápot a hot swap technológia működésének elősegítése érdekében

    Szóval ez a helyzet.
  • Dikkma
    #22
    Pin=tű jóvan de milyennek kéne amúgy lennie, van akkor 50, 68, 80?
  • Dikkma
    #21
    50 pines.. az mi amúgy? :)
  • Pheel
    #20
    Upsz. Olvasó, nem író :)
  • TheZsenyka
    #19
    Öreg! Nézd meg jobban hogy mit írsz... 80 pines scsi kártya pár ezresért... vaz... veszek egy tucatot... miről beszélsz? Szerintem Te vagy 50 vagy 68 pines cuccról beszélsz... 80 pines hot swap server kártya pár ezresért mi? Láttál már valaha 80 pines SCSI csatlakozót? Egy átalakító 4 ropi vazz... 68/80
  • Lteebee
    #18
    Tényleg?
    80 pin-es?
  • Laalee
    #17
    hat ha egy 6* os scsi olvaso akor nem :) meugy egy sima 80pin es scsi kartya par ezer forin, csak nem adaptek et kell venni, meg hasznalan.
  • Lteebee
    #16
    Milyen olvasó?

    Nekem Diamond fireportom van, aminek a 10 rugó alatti, nem uw-s kivitele egy sima symbios logic chip-es kártya lehet, ami ugyanolyan jó.
  • Pheel
    #15
    Vegyél használtan úgy olcsóbb. A rentábilitást pedig az író típusa határozza meg, amit nem írtál le.
  • Dikkma
    #14
    Kaptam egy cd-olvasót tök ingyér :) és scsi-s. Otthon most úgyis csak íróm van, olvasóm tönkrement (nem bírta hogy kitéptem a tálcát :D) szerintetek megéri egy 6-10 rugós, használt gagyi kártyát beszerezni?
    Vinyót nem vennék, nem kell nekem U2W-s Adaptec kártya, csak vmi ami meghajtja a cd-t. Ha kijönne 10 alatt, akkor sztem jobban megérné egy kártya, mint egy új ide-s cd-olvasó. Vélemény?
  • Pheel
    #13
    Átlagember nem digiz videot. Nagyfelbontásnál a videokártya a szűk keresztmetszet, rar-ozásnál meg a háttértár.
  • Lteebee
    #12
    Meg rarolásnál is:)
  • Laalee
    #11
    videodigitalizalasnal elkel.
  • Lteebee
    #10
    Játéknál?
    Nagy felbontásnál?
  • Pheel
    #9
    Miért? Az átlagember hol érez meg egy 2 GHz-es procit egy 1500-sel szemben?
  • Lteebee
    #8
    Hány giga adatot mozgat naponta valaki, akinek szignifikáns, hogy 5400-as, vagy 7200-as.
  • Laalee
    #7
    attol mert valami scsi catolásu még nem gyors... egy 2-3gigas scsi vinyo biztos hogy lasabb mint egy 40 gigas 7200 as udma100 as vinyo
  • Lteebee
    #6
    Tudvalaki adaptert 80pin-es scsi vinyóhoz?
  • Jacek
    #5
    SCSI mar csak specko esetben erdemes venni otthon gamer konfigra tok felesleges de ha valaki SCSI Fun akkor ajanlott:DDD
  • TheZsenyka
    #4
    Megrögzött SCSI fan vagyok ezt most kijelentem...

    Szerény véleményem szerint az IDE HDD-k adatátviteli teljesítménye tök oké... a gáz ott jelentkezik ha két IDE egység között kommunikálsz... haver... az sux... lövi a prociteljesítményt, az IDE busz teljesítménye kb. a tizedére esik... még rosszabb a helyzet ha a két eszköz egyazon csatornán foglal helyet... Peer Concurrency nem sokat segít... olyankor a helyzet már siralmas... De tételezzük fel hogy az illető sebesség optimalizált RAID-be köt két IDE HDD-t... ok, gyorsabb a cuccmerák de ne tessék elfelejteni hogy az átlagos SEEK idő az IDE cuccoknál kb. duplája az SCSI HDD-kénél... ez már nagyobb gáz... Természetesen UW2/Ultra 160 LVD cuccokat érdemes vásárolni lehetőleg 10000 RPM környékén... nagyon "hasíttyák"... Kéz alatt kb 40 ropi egy 36GB Ultra160 80pin vagy 68pin SCSI HDD, egy 18GB kb 27-30 ropis... ennyit megér... Nem erőltetek semmit, de azért össze nem lehet hasonlítani egy IDE RAID és egy Ultra160HDD-t... természetesen itt a hangsúly nem az ATA 100 úgymond 100MB/secc átviteli sebességén vagy az ULTRA 160 valós átviteli sebességén van, hiszen ezek a sebességadatok leginkább a HDD cache és a host közötti kommunikáció sebességére utalnak... sose fog a winyád 100MB-et átvinni ellenben ha két vagy több SCSI HDD használja az adott csatornát, azok összegzett átviteli sebessége megközelíti a névleges átviteli teljesítményt míg ugyanez IDE felületnél enyhén szólva is kizárt... IDE oldalon ráadásul komoly processzoridő megy veszendőbe míg SCSI esetében ugyanez minimális hiszen a vezérlő processzora végzi az adatforgalom lebonyolítását. A cucc félig meg van lőve ha IDE / SCSI keverékkel melózol. Bár a SCSI-IDE/IDE-SCSI forgalom penge lesz, azért mégis foglya a proccot.
    Sokat pofáztam.
    Lényeg a lényegben, nekem a következő cuccmerákom van:

    IBM Ultra160 LVD SE 36GB HDD
    Adaptec 2940UW2 SCSI adapter

    sajna most ennyi a SCSI cuccom

    Egy bizti: a rendszerfelállási sebesség, a swappelés, a játékok töltése, a fájlok mozgatása, törlése, egyszóval a fájlműveletek ÉREZHETŐEN AGRESSZÍV módon gyorsabbak...

    SEEK TIME!!!! SEEK TIME A lelke a HDD-nek....
  • Pheel
    #3
    Namost elég erős sarkítás ez a 2x7200=14400 rpm. Láttam működni egy 3 db 7200-as IBM 40Gig vinyóból álló stripping RAID-et és max olyan másfélszer gyorsabban működik. A 2 virnyás RAID stripping sem lehet ennél gyorsabb.
    Inkább a több művelet egyszerre történő végrehajtásánál nagy a különbség. Ott viszont igencsak. Persze a stripping nagy ára, hogy ha csak 1 vinyó is megdöglik, akkor oda a teljes cumó.
  • supervisor
    #2
    Szia!
    A helyzet az próbáltunk már ilyen configot, a hátrány szerintem:
    -az op rendszer valoban gyorsan tölt de a lassú IDEs HDDn a konvertálás u.olyan lassú, ellenben kidobtál csomó pénzt SCSIra.
    -NAGY SCSI HDDnél persze nincs gond de ISZONYU drága
    Javaslom számodra egy RAID-es alaplap megvételét hiszen csak 2-4eFTal drágábbak és ha két 7200-es IDEs HDDt kötsz RAIDbe egyből egy 14400-as GYORS HDDt kapsz.Ráadásul a kapcitásuk is összeadódik.
    -hátrány külön hurcolós HDDkel hiszen hiába veszed ki a FIX 2 winyót mindkettőn csak 4-4 adatbit van a 8ból.(csak együtt érnek valamit)
    -előny: olcsón SCSI HDDnél gyorsabb megoldást kapunk:pl 2x20GB 7200rpm MAXTOR=40GB 14400rpm MAXTOR
    Javasolt alaplapok: ABIT KG7RAID(DDR)ABIT KT7A-RAID(SDRAM)HIGHPOINT RAID chip,esetleg ASUS A7V266E RAID ez a lomhább INTEL Promise RAID chipet tartalmazza.
    Üdv.
  • PeTTi
    #1
    IDE vagy SCSI ?
    Szerintem ezt sokkal fontosabb lenne eldönteni mint azt hogy ki gyártotta milyen halk mennyire melegszik,stb, ezek a dolgok is nagyon fontosak de szerintem a sebesség a lényeg. Természetesen azt mondják sokan a SCSI olyan drága hogy nem lehet megfizetni .
    Szerintetek az a gép milyen lehet amelyik :
    2-3 GB gyors SCSI lemezen bootol ezen van az op rendszer is ,CD-DVD meghajtó is SCSI,és van egy oriás IDE lemez az adatoknak.
    Van valakinek ilyen config , megköszönnem ha megosztaná a tapasztalatait.