MTI

Orrba helyezhető levegőszűrőkkel védekeznek Pekingben

Megállapodott a pekingi önkormányzat egy olasz céggel, hogy a szálló por kiszűrésére is alkalmas eszközt vásárol, amelynek kipróbálására elsőként a fővárosi önkormányzati dolgozók kapnak lehetőséget - jelentette a Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) értesülése alapján pénteken a helyi média.

Az orrlyukba helyezhető páros filtert arra fejlesztették ki, hogy megszűrje a port, a pollent és a poratkákat. A filter kiszűri az emberi szervezetre különösen káros 2,5 mikron átmérőjű finom port is. A megállapodás a főváros tudományos technikai bizottsága és a HSD nevű vállalat között született. Ennek értelmében a cég először 120 ezer, Sanispira márkájú szűrőt bocsát a pekingi önkormányzat rendelkezésére díjmentesen, később pedig az önkormányzat darabonként 1 jüanért (35-37 forint) vásárolja majd meg azokat. Első körben a közlekedési rendőrök és köztisztasági hivatal alkalmazottai kapnak belőle.


A tudományos és technikai tárca minisztere a kínai parlament ülésszakához kapcsolódó tájékoztatóján közölte, Kína kész olyan technológiát elfogadni külföldi országoktól, amely eredményesebbé teheti a levegőszennyezés elleni harcot. Az Ázsiai Fejlesztési Bank becslése szerint az levegő szennyezettségéből fakadó együttes gazdasági veszteség Kínában eléri a bruttó hazai termék (GDP) 1,2 százalékát évente.

Pekingben január 1. és január 28. között 23 szmogos napot regisztráltak, körülbelül tízzel többet, mint az elmúlt tíz év átlagában és a legtöbbet 1954 óta. Az országban 1961 óta nem volt ilyen hosszantartó szmog. A 2,5 mikron átmérőjű, a tüdőből egyáltalán nem, vagy csak nehezen kiürülő anyagok magas fokú koncentrációja a szakértők szerint szélütéshez, szívbetegségekhez, légzési nehézségekhez, születési rendellenességekhez és végső esetben rákhoz is vezethet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!