MTI

Készíthető mesterséges ujjlenyomat

Emberi ujjlenyomat mesterséges előállítására dolgozott ki módszert az amerikai Országos Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) háromfős stábja. A módszer segíthet a törvényszéki szakértőknek abban, hogy a jövőben hatékonyabban tudják vizsgálni a valódi ujjlenyomatokat.

A PhysOrg.com tudományos magazin cikke szerint a tudósok tisztában vannak azzal, hogy amikor valaki robbanóanyagokkal vagy más, illegális szerekkel, például drogokkal dolgozik, akkor ezen vegyületek maradványai megőrződnek az ujjbegyen termelődő faggyúban, így a későbbi ujjlenyomatokban is fellelhetők. A törvényszéki szakértők célja a mesterséges ujjlenyomatok létrehozásával az volt, hogy jobban megértsék azt a folyamatot, ahogy ezek a maradványok megjelennek az ujjlenyomatokban, és így megtudják, pontosan mi történik egy bűncselekmény elkövetése előtt, közben és után.

Mint az Analytical Methods című folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók írják, reményeik szerint a mesterséges ujjlenyomat-készítés segítségével olyan új analitikai módszereket dolgozhatnak ki, amelyekkel több információt nyerhetnek egy-egy tetthelyen talált ujjlenyomatok gazdáiról. Azzal, hogy laboratóriumi körülmények között tudják újrateremteni az ujjlenyomat-képződés folyamatát, megfigyelhetik például, hogy a különböző környezeti feltételek hogyan hathatnak a hátrahagyott ujjlenyomatokra. A mesterséges ujjlenyomatok létrehozására irányuló korábbi kísérletek elsősorban a tintasugaras nyomtatáshoz hasonló módszert használtak, de sikertelenek maradtak a felhasznált anyagok - főleg a faggyú - olajossága miatt.

A mostani kutatás másképpen közelített a problémához. A csoport faggyút kevert heptánba (amelyet ebben az esetben szerves oldószerként használtak), aztán robbanóanyag-részecskéket adtak a keverékhez, amelyhez ezután még poli-izobutilént adtak, hogy az szétoszolva tartsa a részecskéket az elegyben. Az így létrehozott anyag felviteléhez egy, a töltőtollhoz hasonló szerkezetet konstruáltak: egy pneumatikusan mozgatható dugattyút helyeztek el egy csőben, amelynek végét golyó zárta el, így pontosan ellenőrzés alatt tartható a belőle kijutó anyag mennyisége.

A készülékből kikerülve a vivőanyagok elillannak és nem marad más, mint a faggyú a benne eloszlatott robbanóanyag-részecskékkel. A szerkezet az emberi ujjlenyomathoz hasonló mintázatban képes felvinni az oldatot a felületekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!