MTI

A Google Föld térképe segíti a régészeti kutatásokat

A Google Föld térképe segíti az elérhetetlen helyek régészeti feltárásait - bizonyítja ezt a Nyugat-ausztráliai Egyetem (UWA) professzora, aki csaknem kétezer ásatásra érdemes helyszínt fedezett fel a Szaúd-Arábiáról készült nagyfelbontású felvételeken.

David Kennedy őstörténész foteljában ülve csupán a műholdas fényképek tanulmányozásával figyelt fel az ásatásra érdemes 1977 helyszínre, beleértve 1082 darab könnycsepp formájú kőből készült sírhalmot. "Sohasem jártam még Szaúd-Arábiában" - magyarázta a kutató, hozzátéve, hogy a közel-keleti ország nem az a hely, ahol könnyen lehetne ásatási engedélyhez jutni. A New Scientist című folyóiratban megjelent beszámoló szerint Kennedy a Google felvételein megfigyelt potenciális helyekről a királyságban élő barátaitól kért helyszíni fényképeket.

A kutatók a világ számos országában használnak műholdas és egyéb légi felvételeket a feltárásra alkalmasnak vélt területek előzetes feltérképezésére. Magyarországon például a szántóföldeken található egykori épületek körvonalait, vaskori sáncokat és római erődöket is légi régészeti eszközökkel kutatnak fel a szakemberek. Szaúd-Arábiában azonban csak kevesen kapnak engedélyt arra, hogy az ország területén személyesen folytassanak régészeti kutatásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!