Felföldi Beáta

Egy új gyógyszer mérsékli a szélütés hatásait

Laborkutatások rámutattak, hogy egy ízületi gyulladásokra alkalmazott kezelés csökkenti az agyvérzés által az agyban okozott károkat.

A stroke egy angol kifejezés, magyar jelentése csapás, ütés, így mi sem véletlenül nevezzük a betegséget még gutaütésnek vagy szélütésnek. Anglia egyik neves neurológusa, Nancy Rothwell és csapata a stroke okait és a kezelés lehetőségeit vizsgálta. Rothwellt, aki 1987 óta a Manchesteri Egyetem munkatársa, nemrég nevezték ki az egyetem elnökévé. Az iskola történetében elsőként vehette át nő létére ezen titulusokat. Csapatával arra próbált rájönni, hogy mi az oka az agysejtek halálának egy általános fejsérülés, a stroke vagy éppen az Alzheimer kór hatására.

Felfedezték, hogy az agy sérülése következtében egy interleukin-1 (IL-1) nevű molekula válik aktívvá, aminek nagy szerepe van a sejtek pusztulásában. Arra is rájöttek, hogy létezik egy vegyület (IL-1RA), ami gátolja az interleukin-1 képződését. Ezt a (ható)anyagot már most tartalmazza egy jelenleg is kereskedelmi forgalomban lévő, az ízületi gyulladások tüneteit kelezni hivatott gyógyszer .

"Egy erős stroke után percenként 2 millió agysejtet veszítünk, sokmililárd agyi kapcsolat szakad meg. Az agy a legbonyolultabb rendszer, amit ismerünk, ez irányítja mozgásunkat, beszédünket, gondolkodásunkat, emlékező képességünket. Még egy jelentéktelen sérülés is rendkívül komoly bajokat okozhat." - nyilatkozta Rothwell. Nagy-Britanniában nagyon magas a stroke által okozott halálesetek száma. A felmérések szerint évente 150 000 ember kap gutaütést és 300 000-en élnek a szélütés okozta valamilyen következménnyel, mint például a rokkantság.

Rothwell június 30-án adta elő a "Hogyan vegyük észre az agyban lévő gyilkosokat" című előadását a Fiziológiai Társaság éves találkozóján. Az 1876-ben alapított Fiziológiai Társaság azzal a céllal jött létre, hogy a stroke kutatással foglalkozó tanulmányokat támogassa. A ma már több, mint 2900 főt számláló társaság célja, hogy az évente megrendezésre kerülő előadás-sorozatok révén egyre szélesebb körben hívja fel a figyelmet a fiziológiai kutatások szükségességére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!