Berta Sándor

Elektronikus orr organikus félvezetőkből

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói kimutatták, hogy kémiailag aktív köztes rétegek alkalmazásával befolyásolhatók az organikus félvezetők.

"Mindez azt jelenti, hogy a jövőben például egy új fajta elektronikus orr hozható létre" - jelentette ki Christian Slugovc, az intézmény kémikusa. A szakember úgy vélte, hogy a különböző kémiai anyagok felhasználhatók még finomabb, a jelenlegieknél jobb organikus félvezetők készítésére, ezzel párhuzamosan pedig még olcsóbb organikus félvezetők gyárthatók.

Slugovc szerint az ammónia az egyik olyan vegyi anyag, amelynek segítségével befolyásolhatók az organikus félvezetők. A színtelen, mérgező gáz például akkor keletkezik, hogy ha az élelmiszerek megromlanak. Amennyiben egy organikus félvezetővel kiegészített szenzor képes lehetne a folyamat jelzésére, gyakorlatilag "kiszagolhatná" az élelmiszerek megromlását.


Azonban nem csak ammónia alapú megoldások hozhatók létre. "Ez gyakorlatilag minden gázalapú anyaggal megvalósítható lehet és így a különböző szenzorok kombinációjából egy elektronikus orr jöhet létre. Mindez ugyan még a jövő zenéje, de olyan eljáráson alapulnak, amely az organikus félvezető-technológia egy fontos alapsikerét jelentheti" - közölte a tudós.
Slugovc és kollégája, Egbert Zojer, a Grazi Műszaki Egyetem fizikusa hozzátette, hogy az új modellnek köszönhetően egy kémiai reakciót arra használhatnak fel, hogy ellenőrizhessék az elektronikus tulajdonságokat. Így lehetővé válik a tranzisztorok minden eddiginél finomabb beállítása és ezzel a gyártási folyamat is jelentősen leegyszerűsíthető, illetve olcsóbbá tehető. A grazi szakemberek munkáját az Osztrák Nanokezdeményezés nevű tudományos kutatást segítő alap támogatta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • n0k0m #5
    Ez jó, ha túl büdösnek talál a géped addig nem kapcsol be amíg le nem fürdesz. :P
  • Sanyix #4
    Ejha.
  • jamborl #3
    :))

  • Frosty01 #2
    biztos lesz benne egy high score táblázat is
    így mérheted hogy mekkora paraszt vagy
  • jamborl #1
    Ha leveszem a bakkancsom 8ora kapalas utan, es beledugom a szenzort akkor vajon tonkre megy? vagy csak jelzi hogy mekkora paraszt vagyok?