MTI

Az ókori Egyiptommal foglalkozó honlap nyílt

Az ókori Egyiptomról az interneten megtalálható információkat rendszerezi egy új magyar nyelvű honlap, amelynek látogatói műholdképeken keresztül meg is nézhetik az egyes helyszíneket - mondta Gulyás András egyiptológus pénteken.

Az internetes információk rendszerezésére vállalkozó szakember hozzátette: az utóbbi években rendkívüli mértékben megnőtt a világhálón az ókori Egyiptomról elérhető tudás mennyisége.

"Honlapok, nyomtatásban megjelent könyvek digitalizált változatai, illetve már az eredetileg is csak online elérhető publikációk mellett a múzeumok is egyre inkább saját gyűjteményük megismertetésére használják az internetet" - mutatott rá Gulyás András. Mint megjegyezte, a keresőprogramokkal is sok mindent meg lehet találni, de azokon keresztül nem lehet tartalmilag szűrni az információt.

"A gízai piramisokra rákeresve az első 30 találatban nem leljük a legértékesebb honlapokat. A keresőprogramok ugyanis a kulcsszavak gyakoriságát nézik. Ezért van létjogosultságuk az ilyen linkgyűjteményeknek, amelyek sokkal hatékonyabbak" - vélekedett az egyiptológus. Mint elmondta, a www.fedezdfelegyiptomot.info címen megtalálható honlapon az általános információn túl a látogatók a linkgyűjtemény segítségével megtudhatják, hogy egyes helyszínekhez milyen könyvek és milyen múzeumi tárgyak köthetőek. Jelenleg a honlapon 60 helyszínhez több mint félezer link kapcsolódik.

Gulyás András ismertetése szerint a honlapról az aktuális ásatásokon túl a korai utazók leírásai is elérhetők. Így például a Karnaki Templommal kapcsolatban megtalálható Frederick Ludwig Norden (1708-1742) dán hajóskapitány és felfedező, valamint Giovanni Battista Belzoni (1778-1823) olasz mérnök és felfedező feljegyzései, s láthatók XIX. században készült felvételek is.

Gulyás András, aki hosszú évekig kutatott külföldön, s jelenleg Párizsban, a Sorbonne-on írja doktori disszertációját hozzátette: tudomása szerint más nyelven sem léteznek hasonló rendszerező honlapok az ókori Egyiptomról. E hiányt pótlandó hamarosan elindítja internetes oldalának angol változatát is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!