MTI

Kína navigációs műholdat állított Föld körüli pályára

Kísérleti navigációs és helymeghatározó műholdat állított Föld körüli pályára szombaton Kína, három héttel azután, hogy elvégezte első kísérletét műholdak megsemmisítésére képes rakétájával.

Az Új Kína hírügynökség jelentése szerint a Göncölszekér csillagképről elnevezett műholdat egy Hosszú Menetelés 3-A típusú hordozórakéta állította pályára, amelyet az ország délnyugati részén fekvő Hszi-csang (Xichang) támaszpontról lőttek fel. Kína, amely korábban orosz és amerikai navigációs műholdak szolgáltatásait vette igénybe, 2000 óta már három ilyen műholdat lőtt fel, s azt reméli, hogy 2008-ban útjára indíthatja saját műholdprogramját.

Az ázsiai ország most először indított rakétát az űrbe azóta, hogy január végén elismerte, január 11-én kísérletet végzett műholdak megsemmisítésére képes rakétával. Peking azt hangoztatja ugyan, hogy nem kíván űrfegyverkezési verseny részese lenni, a kísérlet miatt több ország, köztük az Egyesült Államok, Japán, Ausztrália, Dél-Korea és Kanada azonban aggodalmának adott hangot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PíszLávJuniti #1
    Van még jópár éve a többi országnak kicsit átgondolni hogy mit is kezd majd az új helyzettel. Navigációt nem lehet 2-3 műholddal lezavarni.