Figyelőnet

Óriástávcsővel kutatják az Univerzum titkait

Mexikóban egy kialudt vulkán csúcsán építették fel a világ legnagyobb méretű rádióteleszkópját. A gigantikus parabolaantennához hasonló távcsővel 13 milliárd kilométerről érkező jeleket elemeznek a kutatók.

A mexikói elnök, Vincente Fox jelenlétében vehették birtokba a tudósok azt a rekordméretű rádióteleszkópot, amely segítségével mostantól a távoli galaxisok születését vizsgálhatják. Az ötven méter átmérőjű távcső leginkább egy hatalmas parabolaantennához hasonló - működési elvét tekintve nem is nagyon különbözik tőle - eszköz a maga nemében egyedülálló a világon.

A Puebla állam vulkanikus hegyeinek egyikén felépített rendkívül érzékeny rádiócsillagászati eszköz elsődleges feladata a galaxisok képződésének vizsgálata, a csillagok születésének, evolúciójának megfigyelése. A tudományos munkához a festői környezetet egy kialudt vulkán, a Sierra Negra szolgáltatja, amely 4,580 méteres magasságával Mexikó ötödik legnagyobb csúcsa. A magashegyi környezet előnyei mellett, a ritkább levegő miatt a kutatóállomáson oxigénpalackot is tartanak a tudósok, hiszen ilyen magasságban könnyen felléphetnek a hegyibetegség tünetei, az ájulás vagy a légzési nehézségek különböző tünetei.

A mexikói sajtó az eseményt az ország legnagyobb tudományos és technológiai projektjének nevezte. A most felállított Large Millimeter Telescope (LMT) összesen 120 millió dollárba került, amely építési költségeinek egy részét az USA finanszírozta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kurosora #5
  13 milliárd KILOMÉTER?! Nem fényévet akartak oda írni?
 • Ph03niXx #4
  "Mexikóban egy kialudt vulkán csúcsán építették fel a világ legnagyobb méretű rádióteleszkópját."

  Na, ha ez nem rádióteleszkóp, akkor vajon mi??
 • dez #3
  Nem-e?

  "Mexikóban egy kialudt vulkán csúcsán építették fel a világ legnagyobb méretű rádióteleszkópját."
 • kow83 #2
  az egy rádióteleszkóp, ez nem az.

  Ezzel viszont én nem értek egyet:
  "- eszköz a maga nemében egyedülálló a világon." csak ezen a bolygón egyedülálló.
 • Ph03niXx #1
  Erős túlzás ez a cikk. A világ legnagyobb rádióteleszkópja az Arecibo komplexum Puerto Ricóban. Potom 305 m átmérőjű...

  Link: Arecibo