MTI

ENSZ konferencia a kiotói jegyzőkönyv végrehajtása mellett

"Elfogadta a kiotói jegyzőkönyv végrehajtásával kapcsolatos szabályokat az ENSZ klímaváltozási konferenciája" - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter szombaton az MTI-nek.

A szabályok változása lehetővé teszi a globális szénpiac megnyitását - közölte a politikus a nap folyamán Montreálban végett ért konferenciáról. Elmondta, a globális szénpiac megnyitása a szén-dioxid-kereskedelem mellett az úgynevezett tiszta fejlesztési mechanizmusok és a közös alkalmazások programra is vonatkozik. A miniszter azt mondta, hogy a tiszta fejlesztési mechanizmus a fejlődő országokba történő beruházásokkal segíti a fejlett országok vállalásának teljesülését. Hozzáfűzte: a közös alkalmazás program a fejlett országok egymás közti akcióit segíti.

Persányi Miklós szólt arról, hogy a fejlett országok 2006-ban és 2007-ben több mint 13 millió dollárral támogatják a fejlődő országokat. A környezetvédelmi tárca vezetője elmondta: a felek abban is megállapodtak, hogy létrehoznak egy olyan munkacsoportot, amely a jegyzőkönyv vállalási időszaka, vagyis a 2012 utáni kötelezettségeket vitatja meg.

A politikus közölte: a szabályok módosításával azt is meghatározták, hogy azok az országok, amelyek eddig nem csatlakoztak a kiotói jegyzőkönyvhöz, hogyan tehetik meg azt. Mint mondta, Mexikó, Belorusszia és Kazahsztán is érdeklődött a folyamat iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!