Gyurkity Péter

Visszatért a Crew Dragon és legénysége

45 éves szünet ért véget a tengerbe pottyanással, a kapszula újra repülni fog.

Még június elején számoltunk be arról, hogy a SpaceX segítségével az USA sikeresen tért vissza az űrbe, legalábbis ami a saját fellövéseket illeti. A legénység hasznosan töltötte idejét a Nemzetközi Űrállomáson, most pedig a visszatérést is végrehajtották, miközben a cég már jóval nagyobb rakétáján dolgozik.

A sajtó már a múlt hét elején beharangozta a fontos eseményt, amelyre végül vasárnap került sor, a dátumot ugyanis nem kellett módosítani, hiszen az időjárási körülmények ideálisnak bizonyultak. A Crew Dragon gond nélkül levált az ISS-ről, ezt követően pedig a számára kijelölt pályán lépett be a légkörbe, majd pedig az ernyők segítségével lassan ereszkedett le, Floridától nyugatra, a Mexikói-öbölben. A visszatérést magát a szokásos élő közvetítésen keresztül lehetett figyelemmel követni, a tengerbe pottyanásra végül több, mint 6 órával az adás kezdete után került sor, ezt követően pedig az asztronauták megvárták, amíg a mentőegységek a helyszínre érnek, majd pedig eltávolítják őket a kapszulából. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy hasonló manőverre utoljára 45 évvel ezelőtt került sor, azt követően ugyanis már az űrsiklók segítségével tértek vissza az űrhajósok, vagyis nem volt szükség a tengerre való leszállásra.


A kapszula maga nem sokkal később újra szolgálatba áll, a tervek szerint ugyanis ez a példány jövőre ismét repülni fog, tavasszal egy 4 főből álló legénységet juttat majd el az ISS-re, köztük a most visszatért egyik űrhajós feleségével. Maga visszatérés (az induláshoz hasonlóan) többnyire automatizált módon zajlik, az irányítóközpont csak szükség esetén avatkozik közbe, tehát tulajdonképpen ők is végignézik az utat, figyelve a fontosabb számokat és mutatókat. A legénység két tagja azóta már hosszabb sajtótájékoztatón is részt vett, ennek során értékelték az utat, valamint a visszatérést, amelynek során komolyabb fennakadásra nem került sor.


A SpaceX eközben már új rakétáját teszteli, itt egy statikus kísérletet hajtottak végre a napokban, Elon Musk ígérete szerint pedig rövid időn belül az első rövidebb repülés jön majd el, amelynek során a prototípus kissé elemelkedik majd a felszíntől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)