Japán is gépkarabéllyal újít

A friss típussal elsősorban a kínai törekvések ellen védekeznének.

Tavaly ősszel mi is beszámoltunk arról, hogy belátható időn belül lecserélik az amerikai hadsereg által használt gépkarabélyokat, ezzel pedig ikonikus típusok búcsúznak majd a leltárból. A példát (több más országgal egyetemben) Japán is követi, ők is vadonatúj fejlesztéssel látnák el katonáikat.

A japán védelmi minisztérium egy rövidebb videóban, a védelmi erők Facebook-oldalán ismertette a nagyközönséggel a várható generációváltást, annak tényét, amelynek elsődleges célja az ország délnyugati részén lévő szigetcsoport jobb, hatékonyabb védelme, legalábbis a hivatalos információk szerint. Ezzel tulajdonképpen egy 3 évtizedre visszanyúló időszakot zárnának le, hiszen legutóbb még 1989-ben hajtottak végre ilyen komoly újítást a kézifegyverek terén, most azonban a Type 20 névre keresztelt gépkarabély bevezetésére kerítenek sort, amely az első körben a kétéltű, gyors reagálású erők fegyvertárában jelenik majd meg. Az 5,56x45 milliméteres lőszert használó fegyver tehát a Type 89-es képkarabélyt váltja le, bár ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy a több mint 5 évtizeddel ezelőtt megjelent Type 64 teljes kivezetése soha nem valósult meg, vagyis a fegyveres erők egy ideig egyszerre 3 eltérő típust használnak majd.


A Japánban gyártott új képkarabélyból a védelmi minisztérium szóvivője szerint összesen 3283 darabot vásároltak eddig meg, a tranzakció értéke ezzel meghaladja a 8 millió dollárt. A tűzerő állításuk szerint jelentős mértékben javul, a vízálló jelleg miatt a kétéltű műveleteket nagyban erősítik a fegyverrel, bár az első példányokat csak a jövő évben kapják majd meg a csapatok, mégpedig egy szintén új, 9 mm-es pisztollyal egyetemben, amelyet a német Heckler & Koch gyárt le és szállít át a szigetországba.

Egyes források szerint a karabélyt nemcsak Hokkaido havas tájain, valamint Okinawa kifejezetten páradús környezetében, hanem az USA területén lévő sivatagokban is kipróbálják majd, hogy visszaigazolják a remélt kedvező jellemzőket, ezzel pedig minden lehetséges körülményre felkészülnének, bár az kérdéses, hogy ez mennyiben lesz elegendő egy valódi összecsapás esetén – igaz, Kínának sem feltétlenül állna érdekében egy komoly konfliktus, amelyhez az amerikai csendes-óceáni erőknek is lenne egy-két szava.

A kínai hadgyakorlatok száma és gyakorisága megugrott az utóbbi időben, ez különösen Tajvan környékén és a Dél-kínai-tengeren látszik jól, ami egyben jelzi az ország növekvő ambícióit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sárkánylovag #10
  ...és meg tudja védeni Japánt az Amerikai atombombáktól ? :)))
 • Ellaberin #9
  No meg azt is figyelembe kell venni milyen helyzetben akarják bevetni. Van olyan, amikor nem hasalással akarják megoldani a helyzetet. Ezek alapból nem mesterlövész fegyverek. Szerintem az alap modellen nincs is rajtuk távcső, csak itt a bemutatáson, hogy lehet ilyen opció is.
  Anno mi is hasalva lőttünk az AMD-vel, nem mindegy az igaz, hogy látszik ki a fejed, de nem is akadályoz a tár.
 • kvp #8
  A magassagra a mar emlitett kisebb taron es leszerelt allvanyon kivul a masik trivialis megoldas a fegyver elforditasa par fokkal. Persze csak akkor ha teljesen lapos, fedezekmentes teruleten kellene hason fekve loni az allvanyos valtozattal.

  Egyebkent a fegyverrol van rendes foto a wikipedian is, termeszesen a magas allvanyos markolat nelkul: https://en.wikipedia.org/wiki/Howa_Type_20

  Itt meg van kep a kisebb taras egyelore csak elkepzelt valtozatrol is:
  http://www.hyperdouraku.com/colum/mousou/type20rifle.html
  (ez nem ujdonsag, meg a magyar amd-hez is volt kisebb tar, meg az elso markolatot is le lehetett venni)
  Utoljára szerkesztette: kvp, 2020.06.13. 12:51:26
 • Tetsuo #7
  Te meg milyen filmet néztél?
 • VolJin #6
  Mindegyik fegyver ilyen magas. Amúgy is könyökölve lőnek hason fekve a katonák, mert fel kell emelni a fejüket, ha előre akarnak nézni...
  Teleszkóp vagy kijelző kellene ahhoz, hogy a talajra merőlegesen nézve tudjon lőni valaki...
 • t_robert #5
  ebben a helyzetben ahogy a képen lő nem számít, mert lejjebb eresztheti a fegyvert, de képzeld el, hogy bokor tövében hasalva kell lőni. előtted meg egy sima föld. Ott nincsen hová leereszteni a fegyvert. Hacsak nem ásol magad előtt egy kis gödröt, amibe lejjebb ereszted a lelógó részeket. Ahol nincsen hová leereszteni a fegyvert és az mondjuk 40 centi magas bizony a talajszint főlé kell emelni vagy 50-55 centivel a fejedet, hogy belenézhess a tetején levő távcsőbe. Ha fejbe lőhetnek marhára nem mindegy, hogy 55 centire emelkedik fel a fejed vagy csak 40 centire mondjuk az életed múlhat a 10-15 centi pluszon. Tudod te hány százezer katonát lőttek fejbe a rohamsisakon keresztül is a háborúkban. Azért komoly tűzerejű fegyverektől nem véd a rohamsiasak meg. átmegy rajta a golyó a fejeddel együtt.... ott les rád egy mesterlővész 300 méterről és pár centivel feljebb emeled a fejedet a fegyver magassága miatt már homlokon is lő....
 • NEXUS6 #4
  Hmmm. Ez is egy FN SCAR klónnak tűnik, mint a CZ BREN 2.
 • kvp #3
  Ahogy nezem a magas tar nem igazan szamit, mert az elso markolatban levo becsukhato alvany miatt nem igazan lehetne alacsonyabb. Elvileg NATO kompaitibilis tara van, tehat barmi rovidebb is belemegy ami megegyezo meretu loszert hasznal. Akkor mar csak a becsukott allvany miatt lenne magas. Mondjuk ha felrakjak ala a granatvetot, akkor azzal nagyjabol a foldig is er a fegyver. Ahol meg kell a kis meret, ott valoszinuleg rovidebb vagy ivesebb tarral es az alvanyos markolat helyett valami kenyelmesebbel (rovidebbel/alacsonyabbal) fogjak szerelni.
 • Tetsuo #2
  Minden formának van hátránya. Hogy bizonyos esetekben nem tudja pont hason fekve, egyenesen tartva használni, az a legkevesebb. (Attól még általában lehet vele lőni fekve is.)
  A szennyeződés bevállalása is egy kompromisszum, ami vagy megéri, vagy nem adott helyzetben és fegyverrel.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2020.06.09. 22:33:04
 • t_robert #1
  Én egy gondot látok a fegyverrel. viszonylag magas a fegyver a vagyis elég mélyre lelóg a betett tár. Főleg ha még a távcső magasságát is hozzá veszem. Hátránya ott van ha olyan helyről lönek vele például földön hasalva akkor a magas fegyver miatt magasabbra kell kiemelni a fejet is. Ami növeli az esélyét, hogy fejbe lővik az embert. Ezért is nem praktikus, mikor például szig szalaggal forditve egymással szemben összekötik a két tárat, hogy csak át kellejen fordítani. Ami által pár centivel magasabbra kerülhet a fegyver így a fej is. . Arra nem térnék ki, hogy a lefele álló nyított tár ajak miatt könnyen szennyeződhet a tár és a benne levő lőszerek. Már pedig egy sáros tárat beletolva a fegyverbe elakadáshoz vezethet. Szóval szerintem túl magas a fegyver távcsővel és kilógó tárral együtt....