SG.hu

Ma is ugyanúgy hazudnak az oroszok, mint Csernobilnál

Sugárzással járó baleset volt egy fegyverkísérletnél, az elismert halottak száma egyre nő, és csak most állnak neki kitelepíteni egy község lakosait. A csernobili reaktor leolvadása 33 éve történt, de a pártállami reflexek nem változtak: ma is ugyanúgy tagadnak, hárítanak, és próbálják elhárítani maguktól a felelősséget a hivatalos szervek, mint akkor.

Múlt hét csütörtökön az orosz katonai tárca arról adott ki tájékoztatást, hogy két ember életét vesztette, amikor baleset történt egy folyékony üzemanyagú hajtóműszerkezet tesztelésekor. Néhány nappal később, vasárnapra virradóra a Roszatom már azt közölte, hogy egy tengeri platformon végzett rakétakísérlet során öt munkatársa meghalt, három pedig megsérült. A Roszatom tájékoztatása szerint az elhalálozott szakemberek a "rakéta részét képező radioizotópos energiaforrással kapcsolatos tevékenységet folytattak" a detonáció idején, amely a Fehér-tengerbe vetette őket. A védelmi minisztérium a TASZSZ hírügynökségnek azt az információt adta, hogy a Roszatom szakemberei egy folyékony üzemanyagú reaktív hajtóművön dolgoztak, és a gyulladás pillanatában az izotópos energiaforrásokat ellenőrizték.


Putyin másfél éve, tavaly márciusban jelentette be az atomrakétát, ami ezek szerint még finoman szólva sincsen készen

Az orosz védelmi minisztérium a csütörtöki incidenst követően azt közölte, hogy káros anyag nem került a légkörbe, és a sugárzás normális. Az incidens napján Valentyin Magomedov, a szeverodvinszki önkormányzat polgári védelmének vezetője kijelentette, hogy a városban a háttérsugárzás szintje fél órán át a megengedett háromszorosa volt, és elérte az óránkénti 2 mikrosievertet. A maximálisan megengedett szint az óránkénti 0,6 mikrosievert. A mértéket relativizálandó az orosz fogyasztóvédelmi hatóság, a Roszpotrebnadzor közölte, hogy a belső szervek röntgenvizsgálatánál egy beteg az eljárás alatt 3,3 millisievertig terjedő sugárdózist kap.

Leonyid Bolsov akadémikus, az atomenergia biztonságos fejlesztésével foglalkozó intézet vezetője a TASZSZ-nak nyilatkozva azt mondta, hogy Arhangelszk megye lakosságának egészségét semmi sem fenyegeti a katonai kísérleti terepen bekövetkezett baleset után. Az esetet vizsgáló rendkívüli bizottság megállapította, hogy nem történt a közegészség szempontjából jelentős esemény, és hogy a háttérsugárzás másfél órán belül visszatért a normához.

Alekszej Lihacsov a Roszatom vezérigazgatója hétfőn azt mondta, hogy a nukleáris szakemberek egy "új, különleges készítményen dolgoztak", de nem pontosította, hogy mi volt az. A Szarovban működő Oroszországi Szövetségi Nukleáris Központ - Kísérleti Fizikai Összoroszországi Tudományos Kutatóintézet (RFJaC-VNIIEF) vezetőinek nyilatkozataiból az derült ki, hogy az öt tudós egy "kisméretű, radioaktív hasadóanyagokat használó energiaforrás" tesztelésekor halt meg.


A meghalt tudósok szép temetést kaptak

Tegnap, kedden tovább eszkalálódott a helyzet, az orosz hidrometeorológiai szolgálat (Roszgidromet) a honlapján elismerte, hogy négy-tizenhatszorosára nőtt a gammasugárzás az Arhangelszk megyében augusztus 8-án fegyverkísérlet közben bekövetkezett baleset idején. A Roszgidromet szerint a sugárzási helyzetet ellenőrző arhangelszki automatizált rendszer (ASZKRO) nyolc ellenőrző pontjából hat csütörtökön Szeverodvinszknél azt rögzítette, hogy a gammasugárzás ereje elérte az arra a területre jellemező környezeti dózisnak megfelelő ráta (ADER) 4-16 szorosát. Az augusztus 8-án mért maximális érték óránként 1,78 mikrosievert volt, az óránként 0,11 mikrosievertes átlagos normál háttérsugárzás mellett. A háttérsugárzás a városban két óra alatt tért vissza a normához.

A TASZSZ hírügynökség szerint a robbanás sérültjeit kezelő Arhangelszk megyei orvosokat saját kérésükre kivizsgálásra küldték Moszkvába, egy szövetségi egészségügyi központba. A két-három napig tartó megfigyeléssel járó költségeket a helyi önkormányzat fedezi. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az incidenssel kapcsolatban újságíróknak sajnálkozását fejezte ki az efféle balesetek előfordulása miatt, és - anélkül, hogy a történtekkel kapcsolatban részletekbe bocsátkozott volna - Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel kapcsolatos nyilatkozataira emlékeztetve állította, hogy Oroszország továbbra is mindenkit megelőz a fegyverfejlesztésben és hogy "az orosz rakétarendszerek a legjobbak a világon". Hangot adott álláspontjának, miszerint a hasonló események nem fogják visszavetni a projektet.

A legfrisebb helyzet szerint a Szeverodvinszktől 40 kilométerre található Nyonoksza község lakót "megkérték" arra, hogy az incidens nyomán végrehajtandó, az ilyen esetekre előírt "tervszerű intézkedések" idejére hagyják el a települést. Igor Orlov, Arhangelszk megye kormányzója az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva "ostobaságnak" nevezte azokat az értesüléseket, amelyek szerint a falut evakuálni fogják. Szerevrodvinszk önkormányzata arról tájékoztatta az Interfaxot, hogy Nyonoksza lakóit arra kérte a hadsereg, hogy szerdától hagyják el a települést a katonai objektumon végrehajtandó "tervszerű" munkálatok miatt. A közlés szerint a hadsereg korábban is tett már ilyen javaslatot a lakosságnak.

A TASZSZ ezek után helyi hivatalos forrásra hivatkozva azt írta, hogy a katonák lemondták a gyakorlótéren szerdára tervezett eseményt, amely miatt Nyonoksza lakóinak a távozást javasolták. Erről értesítik a helyi lakosokat. A hírügynökség informátora azt állította, hogy bevett gyakorlat a községet kiüríteni a katonai objektumon folytatott munkáltatok idejére, és a helyiek "tudják, mit kell tenniük". A nap folyamán korábban a Belomorkanal hírügynökség arról számolt be, hogy a közösségi médiában elterjedt pletykák szerint a falut evakuálják és hogy lakóit szerda reggel biztonságos helyre szállítják. A Szevernije Novosztyi hírügynökség azt írta, hogy az Arhangelszk megyei klinikán mindent lepecsételtek, ami a baleset sérültjeinek kezelésével kapcsolatos, az orvosokat pedig titoktartásra kötelezték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #41
  Mert nyilván úgy a legkönnyebb ártani az ellenségünknek, ha az őt kompromittáló információt annak politikai ellenfelének eljuttatjuk.
  Ha Trump áll ki valamivel Hillaryről, még ha semmi bizonyíték sincsen, akkor is többen elhiszik, mint ha ugyanazt az orosz sajtó teszi, full bizonyítékkal.

  Plusz amit Trump mond, azt nem lehet nem lehozni főcímlapon, már csak a botrányos stílusa miatt is, míg egy orosz lapból átvett infó lehet leghátul jelenne meg, ha egyáltalán....
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.08.16. 22:21:41
 • Cyberdog #40
  Ami az egyiknek támadás, a másiknak segítség. Azért voltak itt-ott némi egyeztetések a Trump-stáb és néhány orosz kapcsolat között...

  Jó kémfilm cím lenne: Az Orosz Kapcsolat. :)
  Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2019.08.16. 21:40:13
 • ostoros #39
  Segítették Trumpot a választásokon? Aligha. Inkább úgy mondanám, hogy Klingonnét támadták az oroszok, mert nagyon ellenük van. A kettő nem ugyanaz.
 • ugh #38
  Arrol nem is beszelve hogy eltetett diktatura kialtassal mindenkit az utbol es importal demokraciat emberi jogokra hivatkozva mikozben a szaudiak segge fenyesre van nyalva.
  Iranban tanulhat, tanithat, vezethet politikus is lehet egy no.
  Ellenben szaud arabiaval.
  Csak az iraniak nem akartak szarert hugyert"kiarulni" az olajukat es lett elteve az utbol mossadegh pl.
  Azota van kupleraj.
 • ugh #37

  Azt se vertek nagy dobra amikor asszem arizona felett emberi hulyeseg miatt kibasztak egy hidrogenbombat.
  Nem volt eles ugyan, de azert na.
  Raesett a bombaterajtora majd a suly kjnyitotta es repult a cucc...
 • Cyberdog #36
  Trump nemigazán oktat ki senkit az emberi jogokról. Ő csak hülyeségeket beszél és még nagyobb baromságokat csinál. Az egy f*szparaszt, akit az oroszok segítettek a választásokban. :)

  De... nem is az orosz emberekkel van a gond, hanem a politikusaikkal. Egy olyan beidegződést örököltek meg a kommunista elődeiktől, amit nem fognak még jó darabig levetkőzni. "Az emberek vannak a hatalomért és nem a hatalom az emberekért és a népnek kuss van. Ugorj és olyan magasra amit én jónak látok!." Amit most Orbutyin nagyon szeretne bevezetni megint.

  Ha Trump-n múlna, már tejhatalommal rendelkezne és atomot hajigálna mindenkire, aki egy kicsit is FAKE...
  De be kell vallanom, hogy azért egy jó húzása volt.
  "Én szeretem Norvégiát"
  Na ezen besz*rtam!
 • Archenemy #35
  " akik rohadt nagy elánnal védik azt a kommunista porfészket"

  Fú látom nem tetszik hogy egyesek szóvá tették a brutál nagy kettősmércét :D Nem baj, vagdalkozz csak, meg küzdjed le a szalmabábokat serényen :D
 • Cyberdog #34
  Igen azok is a fő okok között vannak. Lényegében ezek összessége...
 • duke #33
  "hogy hova menne szívesebben élni: Moszkvába vagy mondjuk Amszterdamba?"

  Jelenleg inkabb az oroszokat valasztanam, mint egy barbar iszlam orszagot, mert arra fele nem igazan szeretik a feher embert.
 • duke #32
  Ja mikozben az USA, szerte a vilagban halaltaborokat uzemeltet, akozben 5 percenkent mindenkit kioktat az emberijogokrol, demokraciarol, fekekrol meg ellensulyokrol.