SG.hu

Ma is ugyanúgy hazudnak az oroszok, mint Csernobilnál

Sugárzással járó baleset volt egy fegyverkísérletnél, az elismert halottak száma egyre nő, és csak most állnak neki kitelepíteni egy község lakosait. A csernobili reaktor leolvadása 33 éve történt, de a pártállami reflexek nem változtak: ma is ugyanúgy tagadnak, hárítanak, és próbálják elhárítani maguktól a felelősséget a hivatalos szervek, mint akkor.

Múlt hét csütörtökön az orosz katonai tárca arról adott ki tájékoztatást, hogy két ember életét vesztette, amikor baleset történt egy folyékony üzemanyagú hajtóműszerkezet tesztelésekor. Néhány nappal később, vasárnapra virradóra a Roszatom már azt közölte, hogy egy tengeri platformon végzett rakétakísérlet során öt munkatársa meghalt, három pedig megsérült. A Roszatom tájékoztatása szerint az elhalálozott szakemberek a "rakéta részét képező radioizotópos energiaforrással kapcsolatos tevékenységet folytattak" a detonáció idején, amely a Fehér-tengerbe vetette őket. A védelmi minisztérium a TASZSZ hírügynökségnek azt az információt adta, hogy a Roszatom szakemberei egy folyékony üzemanyagú reaktív hajtóművön dolgoztak, és a gyulladás pillanatában az izotópos energiaforrásokat ellenőrizték.


Putyin másfél éve, tavaly márciusban jelentette be az atomrakétát, ami ezek szerint még finoman szólva sincsen készen

Az orosz védelmi minisztérium a csütörtöki incidenst követően azt közölte, hogy káros anyag nem került a légkörbe, és a sugárzás normális. Az incidens napján Valentyin Magomedov, a szeverodvinszki önkormányzat polgári védelmének vezetője kijelentette, hogy a városban a háttérsugárzás szintje fél órán át a megengedett háromszorosa volt, és elérte az óránkénti 2 mikrosievertet. A maximálisan megengedett szint az óránkénti 0,6 mikrosievert. A mértéket relativizálandó az orosz fogyasztóvédelmi hatóság, a Roszpotrebnadzor közölte, hogy a belső szervek röntgenvizsgálatánál egy beteg az eljárás alatt 3,3 millisievertig terjedő sugárdózist kap.

Leonyid Bolsov akadémikus, az atomenergia biztonságos fejlesztésével foglalkozó intézet vezetője a TASZSZ-nak nyilatkozva azt mondta, hogy Arhangelszk megye lakosságának egészségét semmi sem fenyegeti a katonai kísérleti terepen bekövetkezett baleset után. Az esetet vizsgáló rendkívüli bizottság megállapította, hogy nem történt a közegészség szempontjából jelentős esemény, és hogy a háttérsugárzás másfél órán belül visszatért a normához.

Alekszej Lihacsov a Roszatom vezérigazgatója hétfőn azt mondta, hogy a nukleáris szakemberek egy "új, különleges készítményen dolgoztak", de nem pontosította, hogy mi volt az. A Szarovban működő Oroszországi Szövetségi Nukleáris Központ - Kísérleti Fizikai Összoroszországi Tudományos Kutatóintézet (RFJaC-VNIIEF) vezetőinek nyilatkozataiból az derült ki, hogy az öt tudós egy "kisméretű, radioaktív hasadóanyagokat használó energiaforrás" tesztelésekor halt meg.


A meghalt tudósok szép temetést kaptak

Tegnap, kedden tovább eszkalálódott a helyzet, az orosz hidrometeorológiai szolgálat (Roszgidromet) a honlapján elismerte, hogy négy-tizenhatszorosára nőtt a gammasugárzás az Arhangelszk megyében augusztus 8-án fegyverkísérlet közben bekövetkezett baleset idején. A Roszgidromet szerint a sugárzási helyzetet ellenőrző arhangelszki automatizált rendszer (ASZKRO) nyolc ellenőrző pontjából hat csütörtökön Szeverodvinszknél azt rögzítette, hogy a gammasugárzás ereje elérte az arra a területre jellemező környezeti dózisnak megfelelő ráta (ADER) 4-16 szorosát. Az augusztus 8-án mért maximális érték óránként 1,78 mikrosievert volt, az óránként 0,11 mikrosievertes átlagos normál háttérsugárzás mellett. A háttérsugárzás a városban két óra alatt tért vissza a normához.

A TASZSZ hírügynökség szerint a robbanás sérültjeit kezelő Arhangelszk megyei orvosokat saját kérésükre kivizsgálásra küldték Moszkvába, egy szövetségi egészségügyi központba. A két-három napig tartó megfigyeléssel járó költségeket a helyi önkormányzat fedezi. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az incidenssel kapcsolatban újságíróknak sajnálkozását fejezte ki az efféle balesetek előfordulása miatt, és - anélkül, hogy a történtekkel kapcsolatban részletekbe bocsátkozott volna - Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel kapcsolatos nyilatkozataira emlékeztetve állította, hogy Oroszország továbbra is mindenkit megelőz a fegyverfejlesztésben és hogy "az orosz rakétarendszerek a legjobbak a világon". Hangot adott álláspontjának, miszerint a hasonló események nem fogják visszavetni a projektet.

A legfrisebb helyzet szerint a Szeverodvinszktől 40 kilométerre található Nyonoksza község lakót "megkérték" arra, hogy az incidens nyomán végrehajtandó, az ilyen esetekre előírt "tervszerű intézkedések" idejére hagyják el a települést. Igor Orlov, Arhangelszk megye kormányzója az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva "ostobaságnak" nevezte azokat az értesüléseket, amelyek szerint a falut evakuálni fogják. Szerevrodvinszk önkormányzata arról tájékoztatta az Interfaxot, hogy Nyonoksza lakóit arra kérte a hadsereg, hogy szerdától hagyják el a települést a katonai objektumon végrehajtandó "tervszerű" munkálatok miatt. A közlés szerint a hadsereg korábban is tett már ilyen javaslatot a lakosságnak.

A TASZSZ ezek után helyi hivatalos forrásra hivatkozva azt írta, hogy a katonák lemondták a gyakorlótéren szerdára tervezett eseményt, amely miatt Nyonoksza lakóinak a távozást javasolták. Erről értesítik a helyi lakosokat. A hírügynökség informátora azt állította, hogy bevett gyakorlat a községet kiüríteni a katonai objektumon folytatott munkáltatok idejére, és a helyiek "tudják, mit kell tenniük". A nap folyamán korábban a Belomorkanal hírügynökség arról számolt be, hogy a közösségi médiában elterjedt pletykák szerint a falut evakuálják és hogy lakóit szerda reggel biztonságos helyre szállítják. A Szevernije Novosztyi hírügynökség azt írta, hogy az Arhangelszk megyei klinikán mindent lepecsételtek, ami a baleset sérültjeinek kezelésével kapcsolatos, az orvosokat pedig titoktartásra kötelezték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cyberdog #94
  Hát azért nem csak erről.

  Ez emberi tulajdonság, hogy az előző kor emlékei megszépülnek, romantikusabbá vállnak. A nagyszüleim szerint, Horty egy remek államférfi volt. s a Horty-korszak nem is volt olyan rossz, mint ahogy sokan az ellenkezőjét állítják. A Horty korszakra is vannak akik nosztalgiával tekintenek. Gondolom így volt ez a 1930-s években, hogy nosztalgiával gondoltak egyesek a kiegyezés utáni Habsburg korszakra. De kitudja talán voltak olyanok a kiegyezés időszakában akik meg a 48-49 előtti korszakra gondoltak vissza nosztalgiával Magyarország modernizálásának időszakára. Az MTA megalapítása, a lóversenypálya építése, a Lánchíd építése, kulturális fellendülés és még lehetne sorolni. Az ember mindig talál okot, hogy nosztalgiázzon.
  Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2019.08.24. 22:06:44
 • TokraFan #93
  Tőled is kérnék egy hiteles adatot az állításodra vonatkozóan, mert eddig csak annyit látok, hogy a saját véleményeteket vetítitek ki az egész ország lakosságára, ami természetesen epic fail.
  A rendszerváltás pedig kellett, az más kérdés, hogy csinálhatták volna sokkal jobban is. De a korábbi rendszer tarthatatlan volt mind politikai, mind gazdasági oldalról.

  A kádár nosztalgiázók általában azok, akik képtelenek voltak boldogulni az egyébként ezerszer több lehetőséget biztosító új gazdasági és munkaérőpiaci helyzetben, ezért lecsúsztak, és most visszasírják azt a bájos kis szart, amit kádár idehányt nekünk a végén (eladósítva az országot). Vót kis trabant, meg piripócsfalvi nyaraló présházzal, aztán ennyi, bódon vót a proli. De nem volt boldog a tehetséges ember, aki vállalkozott volna, karriert épített volna, de nem tudott, mert nem volt rá lehetősége az akkorra már a nyugathoz képest brutálisan lemaradt magyar gazdasági és jogi rendszerben, nem beszélve a magyarországon kb. nem létező technológiai fejlődésről (a rendszerváltáskor még telexek működtek a cégeknél, a telefonvonal pedig kb. csak az MSZMP-ben vagy a helyi tanácsban meglévő zsíros kapcsolatokkal volt elintézhető, különben várhattál rá évekig).
 • ostoros #92
  Mégis mit gondolsz, miről szól a Kádár nosztalgia? Arról, hogy az emberek nem ilyen lovat akartak. Persze, egy rövid időre beetették őket, milyen jó lesz a rendszerváltás, mert ment a sikerpropaganda a híradóban, de akkorra már rég le volt zsírozva, nem az embereket kérdezték meg róla, hogy akarjátok-e.
  Utólag persze lehet ezt hazudni, de akik tényleg akarták a rendszerváltást, már az előtt, hogy jelei lettek volna, kisebbséget alkottak.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.08.24. 21:25:43
 • ostoros #91
  Nincs igazad. Bocs, de inkább te ne jelents ki a társadalom nevében dolgokat.
  A magyar ember nyugati árukat akart elsősorban. Azt az életstílust akarta másodsorban, meg hogy szabadon utazhasson, de, ez a max.
  Persze, mindenki azt mondja, hogy mi "szabadságot akartunk"... Akartunk a [email protected] Maximum a szovjet csapatoktól, de nem a rendszertől.
 • defiant9 #90
  "Remélem megérted végre a mondanivalóm lényegét és felfüggeszted a trollkodást."

  Összefoglalom én az első hsz-odra adott válasz alapján:
  1. állatásod: " na bumm. Majd visszajönnek 4-8 év múlva, új arcokkal"
  Hamis állítás. Semmivel nem tudtad alátámasztani hogy ez így lenne. Hibás volt az állításod miszerint nem voltak Amerikában személyi konzekvenciák.

  2. állításod "Budapesten, vagy Amszterdabnan"
  Nem tudtad alátámasztani hogy Budapesten magasabb lett volna az életszínvonal. Az ellentétes irányú tényekre nem tudtál reagálni. szokásos elsunnyogásod.

  3. állításod: "Az állammonopolista gazdasági rendszernek "
  Nem tudtad alátámasztani hogy az előnyösebb lenne mint a piacgazdaság. Tény hogy a teljes KGST egy csődtömeg volt(bele is buktunk), akár békeidőben akár háborús helyzetben(erre bizonyíték nincs) alul maradt(volna) a fejlettebb nyugati iparral szemben(MAD nélkül).

  4. állításod: "Ha adott vezetés a fegyverkezést tartja szemelött,"
  Nem tudtad bebizonyítani hogy ehhez szükségszerű a diktatórikus rendszer és ne lehetne szabadpiaci viszonyok mellett erősebb hadsereget létrehozni.

  A diktatúra legfőbb célja hogy a szűk elit hatalmát konzerválja, akár dinasztikus szinten is. A tervgazdaság pedig jóval alacsonyabb hatékonysággal működik mint a piaci verseny alapú

  "újra összefoglalom azt, ami a mondanivalóm lényege volt."
  A lóf.aszt ez volt. Ezzel most már csak maszatolsz mert az eredeti álláspontod tarthatatlan. Azt is utólag hoztad be hogy az elején kell a diktatúra (ami egyébként valóban működő setup). Korrekten ezt rögtön az elején le kellett volna szögezned, nem csak fikázni a demokratikus választási rendszert, vagy az amszterdami életszínvonalat. A rothadó nyugat narratíva a keleti diktátorok kedvence, Fidesz is nyomatja már ahogy a komcsik annak idején. Az észak Koreai állami TV-ből is ez jön. Ezzel szemben a valóság egész más képet mutat.
 • NEXUS6 #89
  Jól esik a trollkodás mi!? Tuttam ám! ;)

  Nincs kedvem szétfloddolni a topikot ezért csak most csak a te kedvedért újra összefoglalom azt, ami a mondanivalóm lényege volt.

  A feudális viszonyok megváltoztatásakor szinte szükségszerű egy diktátor, nem a feudális arisztokráciából származó vezető fellépése. Én nem akarom ezt megítélni etikai szempontból, mint ahogy te próbálod ezt erőltetni. Ezt mutatja a történelem és kész. A feudalizmus kategória megtévesztő, hiszen sok eltérő, az embereknek eltérő szabadságjogokat biztosító megjelenése van. A lényeg, hogy a gazdaság a termékek forrása a föld. Az ad élelmet, az ad a bányákból fémeket, vagy fát az erdőből, ha játszottál már a Settlers valamelyik részével nagyjából lejön. Ahogy fejlődtek a termelő erők és eszközök, a technológia a gazdaság már nem elsősorban a föld erőforrásaira támaszkodik, hanem olyan termékekre, amelyeket gyárakban állítanak elő. Demográfiai szempontból a kettő között a különbség alapvető. A föld erőforrásait olyan lakosság tudja kihasználni, amely decentralizált gyak vidéki életmódot folytat és igazából nem igényel túl nagy tudást, iskolázottságot. Amikor megjelenik a technikai civilizáció, az embereket be kell vinni a városba, ahol a gyárakban termelnek. Az emberek életfeltételeit a városokban kell biztosítani, aés rávenni őket hogy elmozduljanak a magas képzettség iskolázottság, egy más életmód irányába. Namost mindezen változások végrehajtásához kel a diktátor, mert egyrészt a parasztok (jobb esetben, és nem jobbágyok) sem akarják az életmódjukat megváltoztatni. És a régi vezetői elit, az arisztokrácia sem mond le önként a hatalmáról. Jön tehát a forradalmi diktatúra. A nemeseket kivégzik, a gyerekeket elveszik a szüleiktől és oviba iskolába kényszerítik, hogy aztán jó munkásember legyen belőlük. Dél-Koreában Park Chung-hee is pontosan ezt valósította meg az iparosítás érdekében.
  Nyilván, ha a társadalom demográfiai fejlettsége elér egy szintet, pl ahogy írtam a polgárok vagyona akkora, hogy mondjuk ha szar a köv kormányzat akkor is ki tudja húzni a köv választási ciklusig (mondjuk), akkor a kormányzat már nem tudja közvetlenül befolyásolni a melósokat, hanem liberalizálnia kell a politikai rendszert. Egy liberális-demokrácia az emberi erőforrások további bevonásával tud még hatékonyabb lenni, mint egy feudalizmus, vagy akár a diktatúra.
  Szal megint olyanon szájkaratézunk, amiben egyetértünk, ha nem tűnt volna fel, Kicsim!

  És végül Marxék szerintem abban tévedtek, hogy ők a kapitalizmus korai változataival találkoztak, amelyek sok tekinteben magukon hordozták a feudalizmus jegyeit. A melós helyzete közelebb állt egy jobbágyéhoz, mint egy mai szabad választópolgáréhoz. Ők el sem tudták képzelni, hogy a kapitalizmus viszonylag békésen ebből a korai formájából áttérhet a liberális-demokráciába. A szocializmust sem írták le konkrétan, de amit igen az valójában az ami jelenleg a skandináv országokban megvalósult.

  Oroszország esetében, nevezzük ugyan ezt szocialista forradalomnak ugyan ez volt a helyzet, egy feudális országot modernizált 1917-től a szovjet hatalom. Azt hogy minek nevezték magukat, az csak ideológia propaganda. Lenin és Sztálin volt, az oroszok Napoleonja, aki egy feudális országból átvitte egy modern polgári társadalomba őket.

  Remélem megérted végre a mondanivalóm lényegét és felfüggeszted a trollkodást.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.08.24. 15:46:19
 • VolJin #88
  Mindenesetre neked érdemes lenne szedni belőle, te oroszimádó komcsi!
 • VolJin #87
  " Kezdeném talán azzal, hogy itthon a rendszerváltozást a tömegek nem akarták. Jobban akartunk élni, kicsit nyitottabban is, de rendszerváltozást a politikai elitet leszámítva igazán senki sem akart. Ezek nem a saját gondolataim, mások ezt már jól leírták, de teljesen egyetértek ezzel az utólagos értékeléssel."

  Szerintem kurvára ne jelents ki faszságokat mások nevében!
  Az egész rendszertől akartunk megszabadulni az olyan félhülye kommunistáival, mint te!
 • defiant9 #86
  "S hogy ezen d-koreai cégek túlnyomórészben, még mindig családi cégek. Azaz nem kell megfelelniük a főrészvényesek elvárásainak, hanem egy belső igazgatótanács felügyeli az ügyvezető vagy elnök munkáját."
  A lényeg hogy legyen magántulajdonos ami hatékonysági nyomást fejt ki. Ez ami az állami tervgazdaságban nincs, nyugaton is sok cég van aminek a tulajdonjoga egy szűk(lehet családi is) körben koncentrálódik. A Samsung mellesleg tőzsdei cég nagyobb részt külföldi tulajdonban.

  "Azaz nem kell megfelelniük a főrészvényesek elvárásainak, hanem egy belső igazgatótanács felügyeli az ügyvezető vagy elnök munkáját
  Gyorsabban reagálhatnak bizonyos gazdasági változásokra."
  Nem látok működésbeli különbséget, a management feladata hogy a tulajdonosi érdeket átvigye a cég működésre. Az Apple igazgatótanácsa ugyanolyan gyorsan tud reagálni a piaci változásokra. Egy belterjes nem szakmai kompetencián és képességeken hanem öröklésen alapuló igazgatótanács inkább hátrány mint előny. Az első generációs tulajdonos még jellemzően tehetséges az üzleti életeben, de ez jellemzően nem egy örökletes komponens. A tervek alapján dolgozó pártirányítású állami vállalat ami nem tud gyorsan reagálni.
 • defiant9 #85
  "Szal Tenet lemondását lobogtatni, mint személyi konzekvenciát, az kb olyan, mintha a Nürnbergi perben az őrmestereket ítélték volna el."
  Mégis mit kellett volna tenni? A kongresszus szavazta meg a háborút a CIA jelentés alapján. Mondjon le az egész kongresszus vagy az egész adminisztráció? Az őrmester hasonlat meg egy öngól ui. épphogy politikai/operatív felelősként az igazgatók mondtak le közvetlenül a szenátusi bizottsági vizsgálat lezárulta után. Amerika éppen az a hely ahol szokott lenni a seggberúgás/személyi felelős, ez valahol elvárás a közvéleménytől. A tévedhetetlen párt/személyi kultusz estén(ami felé haladunk) éppen ellentétes hatás érvényesül, sokkal tovább kitartanak a korrupt/lebukott elvtárs mellett.

  "Igen végre egy szebb képet találtál, azért azt érzékeled, hogy ez mégsem az a kategória, mint amit először beszúrtál!"
  Remek, akkor végre a kérésnek megfelelően elsunnyogás helyett betehetnéd a te bizonyítékaid hogy mennyivel is volt jobb a magyar életszínvonal a hollandnál.

  "A GDP-nél meg vegyük észre, hogy olyan országok esetében,"
  A GDP és az életszínvonal között erős a korreláció, ez még akkor is így van ha multik adják a GDP-t az olcsó munkaerőre építve és exportpiacra termelve. Vietnám is sokkal jobban nyomorogna enélkül. Felőlem mutathatsz más releváns számot is, csak lássuk már az érveidet.

  "Nyilván nem lehet az országokat 1/1 összevetni, ezt te tetted! "
  Éppen te vetted össze Amszterdamot 1 az 1ben Budapesttel(amik az adott országok gazdaságának legsúlyosabb elemei). Ez nem is volt rossz összehasonlítás, sokkal jobb mint Kínát hasonlítgatni egy relatíve kis országhoz. Egyébként meg mi az hogy 1/1-ben összehasonlítás?

  "Csak kérdem, hány vállalkozó van, aki nem fizet az alkalmazottainak, alvállalkozóinak, inkább bedönti a céget és indít egy újat!? ;)"
  Mi köze ennek ahhoz hogy hatékonyabb a veresenypiac a tervgazdaságnál? Ki mondta hogy nincsenek csődök vagy csődbüntettek a gazdaságban? A csőd mellesleg nem egy eredendően rossz dolog, megtisztítja a gazdaságot a hatákonytalan/versenyképtelen vállalatoktól akik csak égetik az erőforrásokat. Ez egy hibája volt a tervgazdaságnak ahol évekre előre megvoltak a szerződések hogy a szaros termékét átveszi valaki hatósági áron, így mesterségen tartották fenn a céget ami a kereslet/kínálat alapú versenypiacon már rég eltűnt volna. Ismét csak egy szalmabábot gyártottál. Próbálj meg érveket felhozni az állításod mellett.

  "Szerinted az izraeli társadalom mennyire volt elmaradott, vagy az ország szegény."
  60 éve még egy kétmilliós a létéért küzdő ország volt. Nemsokkal később volt atomfegyvere és közben az életszínvonal is nőtt. Nem is kommunista blokkban lévő diktatúra volt, Az atomfegyver példát egy kis országgal te hoztad fel, ahogy mondtam ez egy hibás buta irány, eleve kicsi a minta és eleve nem ez a helyes mérce. Remélhetőleg erre akkor már te is rájöttél.
  "Amúgy jelentős Francia és Brit segítséget kaptak"
  Észek-korea meg jelentős szovjet és kínai segítséget kapott. Mire ment vele? Éhenhalnak, nyomorognak, miközben a diktátor és a slepp-je dőzsöl.

  "Nem konkretizálom, mert ennyire nem akarok belemenni. A trend egyértelmű, hogy a magángazdaság lehetőségét folyamatosan erősítették évtizedeken keresztül."
  Lol. És ez akkor mit mutat, hogy a helyes irány a magángazdaság vagy a tervgazdaság? Ha olyan jól muzsikál a központosított tervgazdaság akkor minek magánszektor?

  "Inkább a 70-es években. De a gazdasági fejlődés alapját a korábbi évtizedek gazdasági, társadalom fejlesztő intézkedések jelentették."
  A számokból nem ez látszik:
  Taiwan's GDP per Capita from 1951 to 2018 in the chart:
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  (talán a hetvenes évek végén volt egy nekirugaszkodás)

  A korábbi évek intézkedési meg bullshit. Ahogy már mondtam az állam szerepe nem elhanyagolható mert sok területre van ráhatása, ez kb. országfüggetlen ugyanúgy igaz az USA-ra, de itt az a kérdés hogy az államnak mint gazdasági szereplőnek(Észak-Korea pl. egy teljesen központosított állami tulajdonú gazdaságot visz) pozitív vagy negatív a szerepe. Maszatolsz, kihátrálsz.

  "Vagy szimplán trollkodsz, vagy szimplán gyengeelméjű vagy."
  Gyengeelméjű itt szokás szerint te vagy, vagyis inkább téveszmés a helyes kifejezés. A diktatúra és a nyomor amik kéz a kézben járnak, az ipari fejlettség és a diktatúra negatív korrelációban van. Ami igaz, hogy a nagy elmaradottság/nyomor esetén a katonai fegyelem lehet egy olyan szervező erő ami egy irányba rendezi a társadalmat. A diktatórikus rendszer azonban gyorsan kontraproduktívvá válik. Ma már rég nem itt tart a világ nagy része (nyilván Afrikában van még pár ország akire ráférne egy erősebb állami iparosítási program).

  "Szerinted?"
  Szerintem mi? Állíts valamit. Azt senki nem mondta hogy nincs Ázsiában korrupció, ez sokkal jobban hozzátartozik a kultúrájukhoz mint mondjuk észak Amerikában vagy Európa fejeltebb részén. A Samsung viszont azért lesz évről évre egyre nagyobb cég mert versenypiaci körülmények hatására innovál, hatékonyságot javít. Kis korrupt koreai családi vállalkozásként a fasorban sem lenne az amerikai vagy Japán tech. cégekkel folyatott versenyben.